محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826748170
اصرار اردوغان برای حضور در عملیات موصل مطامع ارضی است
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: کارشناس مسائل ترکیه در گفتگو با مهر:
اصرار اردوغان برای حضور در عملیات موصل مطامع ارضی است
شناسهٔ خبر: 3803937 - سهشنبه ۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۵
بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی
.jwplayer{ display: inline-block; } کارشناس مسائل منطقه با تشریح اهداف مشترک آمریکا و ترکیه در منطقه تصریح کرد «اردوغان» سعی دارد با به آتش کشیدن عراق و سوریه به برتری ژئوپلیتیک منطقه ای دست یابد. خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-پیمان یزدانی: «رجب طیب اردوغان»رئیس جمهور ترکیه اوایل اکتبر آشکارا به مسئله عملیات آزاد سازی شهر موصل عراق از چنگ داعش اشاره کرده و گفت بعد از آزاد سازی موصل تنها اعراب سنی، ترکمن ها و کردهای سنی اجازه دارند آنجا زندگی کنند و به این ترتیب توهین بزرگی به عراق که اکثریت جمعیت آن شیعه هستند کرد. هر دو کشور بعد از آن سفرای کشور مقابل را احضار کردند. از آن زمان به بعد تنش ها در روابط دو کشور بالا گرفت و منجر به آن شد که اردوغان در یک سخنرانی در جمع علمای دینی به نخست وزیر عراق توهین کند. پافشاری مقامات ترکیه بر مشارکت این کشور در عملیات آزادسازی شهر موصل با وجود مخالفت های آشکار و علنی بغداد که شرط مشروع بودن مداخله نظامی ترکیه در این کشور است و همچنین حمایت های آمریکا از اقدامات غیرقانونی آنکارا در خاک عراق موجب شده است تا تردیدهای جدی درباره اهداف واقعی آنکارا در شمال عراق و اهداف مشترک این کشور و آمریکا ایجاد شود. در همین راستا گفتگویی داشته ایم با «صادق ملکی» کارشناس ارشد مسایل منطقه که در زیر آمده است. *هدف ترکیه از ماجراجویی در مناطقی از عراق چیست؟
هدف ترکیه از دخالت در عراق دست یافتن به برتری ژئوپلیتیک است. اردوغان سیاست بازی است که عراق و سوریه را به آتش کشیده تا به برتری ژئوپلیتیک دست یابد. واقعیت امر آن است که از دید آنکارا سقوط صدام برای ترکیه فاجعه بود. ترکیه در انتقام از تغییر معادلات قدرت در عراق به نفع شیعیان و ایران، سوریه را به آتش کشید. ترکیه با ایجاد داعش و جنگ نیابتی سعی کرد با تجزیه عراق و سوریه اقلیم سنی تحت نفوذ خود را ایجاد نماید. ظهور کردها در عرصه تحولات بجای ترکیه، اکراد را برنده نشان داد. با شکست این هدف با عملیات جرابلس، داعش مناطق تحت نفوذ خود را به ترکیه واگذار کرد. در حال حاضر نیز اگر ترکیه دست از حمایت از داعش و دیگر تروریست ها و مداخله و تجاوز به خاک سوریه و عراق بردارد، مبارزه دمشق و بغداد علیه داعش و تروریست ها سریعتر به پیروزی منجر خواهد شد. اما از یک سو داعش، توجیه مداخله به بهانه حمایت از اهل سنت حلب و موصل است و از طرف دیگر ادعای ارضی پنهان و آشکار ترکیه را پوشش می دهد.
توجه داشته باشیم درد اردوغان، درد موصل، امنیت کردها و یا اهل تسنن عرب نیست. اردوغان خود مسبب سقوط موصل توسط داعش بود و امروز می خواهد با مشارکت در عملیات موصل، ناجی داعش و حافظ آن باشد. داعش در عراق و سوریه، تا حدود زیادی مولود ترکیه بوده و هست. دغدغه اردوغان در موصل و حلب، دغدغه مردم، امنیت، عدالت و... نبوده و نیست. دغدغه اردوغان، میزان نفوذ و تسلط بر موصل است. اردوغان در پی کاهش قدرت دولت مرکزی عراق در نگاه کلی و ضربه به شیعیان در نگاه خاص است. اردوغان نگاه راهبردی به داعش داشته و خواهد داشت. او خطر را نه داعش بلکه شیعیان، حزب الله و ایران دانسته و می داند. اردوغان بجای تقابل دشمنان اصلی چون اسرائیل، شیعیان و کردها و بطور مشخص ایران را هدف گرفته و از هیچ فرصتی برای ضربه به آنان مضایقه نمی کند. اگرچه ترکیه با بحرانسازی در عراق و سوریه توانسته است تا حدودی شرایط منطقه را به نفع خود تغییر دهد اما در کل، فعل و انفعالات این کشور باعث شده تا ترکیه خود نیز وارد بحران شود که می تواند عواقب سنگینی برای آنکارا داشته باشد. نکته آنکه عراق تجزیه شده نسبت به عراقی با حاکمیت بغداد شیعی، برای ترکیه مطلوبیت بیشتری دارد. همانطور که گفته شد یکی از دلایل ایجاد ناامنی در سوریه نیز انتقام ترکیه بابت تغییر معادلات عراق بود. تاکنون رقابت ترکیه با ایران بهطور مشخص در تمام سیاستهای این کشور یک عنصر کلیدی بوده است. ترکیه همیشه به دنبال تنظیم معادلات قدرت بهگونهای است که دست برتر را در منطقه داشته باشد.
*آیا آمریکا چراغ سبزی به مداخله ترکیه در موصل نشان داده است؟ آمریکا و ترکیه متحد استراتژیک یکدیگر در خاورمیانه بوده و هستند. اگر یک ستون اتکای امریکا اسرائیل باشد ستون دیگر ترکیه است. ترکیه با هماهنگی پنهان و آشکار آمریکا یک بازی پیچیده و چندوجهی در سوریه و عراق انجام میدهد. بازی چندگانه با کردها یکی از وجوه این بازی است. ترکیه از یک طرف با کردهای بارزانی در ماه عسل روابط به سر میبرد، از طرف دیگر با کردهای سوری وارد یک ستیز و جنگ شده است. نتیجه این بازی در حال حاضر با توجه به تحولات سیال سیاسی قابل پیشبینی نیست. واشنگتن و آنکارا در برخی اهداف مشترک و در برخی اختلاف نظر دارند. در نگاه کلان ترکیه بازیگر مستقل در قبال آمریکا نیست اما امریکا برخی از ملاحظات این کشور را رعایت می کند. توجه داشته باشیم فارغ از نقش ویژه امریکا در منطقه، اگر قرار باشد یک کشور به عنوان عامل اصلی ناامنی و بحران در منطقه معرفی شود، بی شک این کشور ترکیه است. دیروز آنکارا سبب ساز سقوط موصل به دست داعش شد و امروز نیز با وجود مخالفت بغداد می خواهد در آزادسازی موصل نقش ایفا نماید. نقش دیروز و نقش امروز هر دو مخرب و علیه منافع مردم عراق و در جهت یارگیری قومی و مذهبی است. آمریکا در خصوص عراق دوگانه عمل کرده و سیاست روشنی در حمایت کامل از بغداد در برابر زوگویی های آنکارا اعمال نمی کند. اگر چراغ سبز امریکا نبود ترکیه وارد سوریه نمی شد. در مورد عراق هم اطمینان داشته باشد اگر آمریکا اخطار جدی به ترکیه بدهد ترکیه نه تنها از دخالت بیشتر در عراق خواهد کاست بلکه نیروهایش از بعشیقه موصل را هم بیرون خواهد برد. ترکیه در حال حاضر کردها را هم در داخل و هم در خارج از مرزهای خود سرکوب میکند؛ اما به مسئله کردها در بعد جهانی یک مشروعیت میبخشد. این موضوع در بلندمدت میتواند دلیلی برای مداخله نظام بینالملل برای حل مسئله کردها باشد. ترکیه در این صورت با توجه به اینکه معضل کردی بزرگتر و جدیتری نسبت به سایر کشورها دارد، بیشتر از کشورهای دیگر زیان خواهد دید.
*نقش عربستان در عراق و به ویژه تحولات موصل چه خواهد بود؟ ترکیه و عربستان در ارتباط با عراق و در خصوص موصل در هماهنگی کامل هستند. رقابت با ایران و شیعیان محور نزدیکی آنکارا و ریاض است. اگر ترکیه بدنبال دموکراسی و حقوق بشر است این مفاهیم هیچ سنخیتی با سعودی ندارد. در حال حاضر هماهنگی مشترک ترکیه و عربستان در خصوص ایران و شیعیان، حمایت آنکارا از امارات در مورد جزایر ایرانی، ماحصلی چون سکوت در برابر ادعای ارضی موصل را برای ترکیه به همراه داشته است.
*چرا ترکیه به دنبال حذف حشدالشعبی از عملیات موصل است؟ برای ترکیه ظهور حشدالشعبی یک کابوس بوده و هست. حشدالشعبی نیرویی است که می تواند ناجی عراق و عامل وحدت این کشور باشد. این مطلوب آنکارا نیست. حشد الوطنی را ترکیه ایجاد و هدایت نموده تا نقطه تعادل معادلات قدرت در عراق شوند. در روزهای که انتظار می رود تلخی های سقوط موصل پایان یابد، اردوغان تلاش می نماید کام ها را همچنان برای بغداد، در موصل تلخ بنماید. اظهاراتی چون موصل از نظر تاریخی تعلق به ترکیه دارد ،انتقاد اردوغان از پیمان لوزان، مخالفت با مشارکت حشد شعبی در آزادسازی موصل، ابراز تمایل برای مشارکت در عملیات موصل، تأکید بر محوریت اهل تسنن عرب و ترکمن ها در آزادسازی موصل، اصرار بر سرکوب اکراد و عقب نشینی آنان به شرق فرات، گسترش دامنه تجاوز به فرا تر از جرابلس، تمدید مجوز دخالت ترکیه در سوریه و عراق در پارلمان، و.... همگی نشان می دهد اردوغان همچنان در مسیر گسترش بحران در خاورمیانه حرکت می نماید. *اما برخی رسانه های ترکیه هدف به چالش کشیدن لوزان را ایجاد بحران با یونان عنوان نموده اند؟ این نکته انحرافی است. تردید نداشته باشید، هدف اردوغان از زیر سئوال بردن معاهده لوزان، جزایر اژه و آتش افروزی با یونان نیست. این بخش نمایشی و ظاهری بازی اوست. هدف اردوغان از زیر سئوال بردن معاهده لوزان، موصل و دست یافتن به آن است. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که ایجاد بحران با یونان و متعاقب آن، ورود غرب برای کاهش چالش میان دو عضو ناتو، می تواند برای دستیابی و بسترساز مابه ازایی چون خاموشی غرب برای دست اندازی اردوغان به موصل در آینده باشد. اگر بحران کودتا و دست داشتن آمریکا در آن و جوسازی پیرامون اعاده گولن، مابه ازایی چون اخذ مجوز ورود به جرابلس، سرکوب کردها، پیشروی در خاک سوریه، حمایت از تروریست های تغییر نام داده شده در غالب ارتش آزاد داشته است، پس با استفاده از عنصر ناامنی و بحران سازی، می توان به مابه ازایی چون دست یافتن و یا دست برتر داشتن در موصل نیز دل بست.
*بعد از کودتا برخی بر این باور بودند که مواضع ترکیه در قبال بغداد و دمشق تغییر خواهد کرد و برخی اظهارات مقامات ترکیه هم حکایت از این مسئله داشت ولی مواضع تندتر هم شده است. چرا؟ چون بسیاری از مخالفان سیاست های اردوغان در ارتش، رسانه ها، نهادها و...تصفیه و دستگیر شده اند. ارتش ترکیه مخالف توسعه طلبی اردوغان در منطقه است. آموزه های آتاترک به نظامیان صلح در داخل و خارج را دستور عمل قرار داده است، اما نوعثمانگرایی اردوغان در پی سست نمودن لوزان، توسعه طلبی ارضی و استفاده از عنصر ناامنی و بحران برای گسترش نفوذ است. با توجه به این نگاه است که نقش ترکیه در خاورمیانه، همچنان مخرب باقی مانده و حتی بر ابعاد آن افزوده شده است. در حال حاضر آنکارا کماکان به نقش تخریبی خود در منطقه ادامه داده و تخم ناامنی با تحریکات مذهبی، قومی می کارد. نه کودتا و نه ناامنی های منطقه ای و داخلی ترکیه، هیچ کدام تغییری در رویکرد مبتنی بر مدیریت بحران، توسط آنکارا ایجاد نکرده است.توجه داشته باشیم تبدیل جنگ نیابتی به جنگ مستقیم مهمترین تحول و تفاوت آشکارا سیاست قبل و بعد از کودتای ترکیه در ارتباط با سوریه و عراق است. یکی از تحولات پس از کودتا افزایش فضاسازی در میان رسانه های ترکیه بر علیه ایران و شیعیان است. رسانه ها و خصوصا رسانههای نزدیک به دولت مدام از خطر شیعی و ایران سخن گفته و روی چالدران مانور می دهند. این جنگ رسانه ای و در قسمی اظهارات ضد ایرانی مقامات ترک در حالی توسط آنکارا پیگیری میشود که در تهران در قیاس با آنکارا در بخش رسانه ای و مقامات آرامش برقرار است. اگر عدم پاسخگویی به مقامات ترک را به پای هدف بزرگتر ایران و بر بزرگ منشی و رویه دولت مداری دیرینه ایرانی بگذاریم، عدم پرداخت رسانهها جای تعمق دارد. رسانههای ترکیه در حال فضاسازی و سربازی گیری بر علیه ایران در بستر اجتماعی ترکیه بوده و مقامات آنکارا که لباس اسلام گرایی پوشیده اند از آن نه حمایت بلکه آنرا هدایت می کنند.
*آیا احزاب داخلی ترکیه با این سیاست حزب حاکم موافقند؟ احزاب مخالف در مجلس ترکیه مخالف سیاست های اردوغان هستند. این احزاب پرده از ارتباطات ترکیه با داعش برداشته و آنرا افشا نمودند. اما چون اکثریت مجلس در دست حزب عدالت و توسعه قرار دارد این احزاب از قدرت کافی برای تغییرات اساسی برخوردار نیستند. اردوغان با استفاده از فضای پس از کودتا حتی درصدد است در بهار آتی تغییر سیستم از پارلمانی به ریاستی را به رفراندوم بگذارد. تنها احزاب مخالف اردوغان به ارتباط ترکیه با داعش اشاره نکرده اند بلکه کشورهای منطقه، اروپا، امریکا و روسیه همه بارها به صراحت و بعضا غیرمستقیم از حمایت های ترکیه از داعش و زیرمجموعه های تغییر نام داده شده آن سخن گفته اند. با این وجود آنکارا در این خصوص تغییر راهبردی در سیاست خود ایجاد نکرده و از سوی دیگر مجموعه ملاحظات روابط کشورها با ترکیه و بازی های پیچیده و چند وجهی در خاورمیانه، سبب شده فشار جدی برای تغییر رفتار ترکیه اعمال نگردد. در حال حاضر مخالفان جنگ و سیاستهای اردوغان در ارتش و تمامی رسانهها و نهادها دستگیر ، تصفیه شده و یا تحت فشاربوده نمیتواند ابراز وجود کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]
صفحات پیشنهادی
اصرارهای اردوغان برای شرکت درعملیات موصل/تلاش برای منافع حداکثری
اصرارهای اردوغان برای شرکت درعملیات موصل تلاش برای منافع حداکثری رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه برغم واکنش های گسترده مقامات عراقی با حساسیت فوق العاده درخصوص لزوم مشارکت ترک ها درعملیات آزادسازی این شهر تاکید دارد آفتابنیوز به گزارش روز یکشنبه ایرنا درپی این اصرار بغدااصرارهای اردوغان برای شرکت درعملیات موصل
اصرارهای اردوغان برای شرکت درعملیات موصلتاریخ انتشار يکشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۴ ۱۰ رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه برغم واکنش های گسترده مقامات عراقی با حساسیت فوق العاده درخصوص لزوم مشارکت ترک ها درعملیات آزادسازی این شهر تاکید دارد درپی این اصرار بغداد حضور نیروهای ترکیه دهیچ نیروی خارجی در عملیات موصل حضور زمینی نخواهد داشت
رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق با بیان اینکه نبرد موصل در آینده نزدیک خواهد بود گفت به هیچ نیروی زمینی خارجی اجازه دخالت در این نبرد را نخواهیم داد به گزارش جام جم آنلاین سید عمار حکیم رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق که بهتازگی رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق نیز شده است در گفت&zwاردوغان: چه بخواهند چه نخواهند در عملیات موصل شرکت میکنیم
اردوغان چه بخواهند چه نخواهند در عملیات موصل شرکت میکنیم هیچ کس نباید از ما انتظار داشته باشد بعشیقه را ترک کنیم ما در هرگونه عملیات ضد داعش اجرا میکنیم آفتابنیوز رئیس جمهوری ترکیه با تاکید بر اینکه کشورش همچنان از سوی عراق تهدید میشود گفت نمیتوان آنکارا را از عملیاتحضور رزمندگان نُجَباء در عملیات موصل
حضور رزمندگان نُجَباء در عملیات موصل رزمندگان مقاومت اسلامی نُجَباء نیز همچون سایر گروه های تحت امر الحشد الشعبی سازمان بسیج مردمی عراق با کاروان های نظامی نیروی انسانی و تجهیزات کامل جنگی در عملیات بزرگ آزادسازی موصل شرکت کرده است ۱۳۹۵-۰۸-۰۳ ۱۰ ۰۲ برچسبها عملیات آزادسازی موصاردوغان: ترکیه در عملیات موصل شرکت میکند!
رئیس جمهوری ترکیه در سخنانی تعجببرانگیز پس از آغاز عملیات آزادسازی شهر موصل عراق گفت چه بخواهند چه نخواهند ما در عملیات آزادسازی موصل مشارکت خواهیم کرد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از العهد رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه پس از آغاز عملیات آزادسازی شهر موصل عراق مواضعاردوغان: مشارکت نکردن ما در عملیات موصل نتایج منفی دارد
رئیس جمهور ترکیه مدعی شد از اینکه از ما برای مشارکت در عملیات موصل درخواست کمک نشد تعجب می کنم زیرا ما مرزهای طولانی در این منطقه داریم به گزارش جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره مباشر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی خود دراردوغان نیازمند حمایت داخلی برای حضور در عملیات «رقه» است/ اختلاف نظر ترکیه و اروپا بر سر داعش و کردها
قهرمانپور در گفتوگو با ایلنا اردوغان نیازمند حمایت داخلی برای حضور در عملیات رقه است اختلاف نظر ترکیه و اروپا بر سر داعش و کردها حزب عدالت و توسعه و شخص رئیسجمهوری ترکیه میخواهد از فشارها رهایی پیدا کند و چنین اظهار میکند که امنیت ملی ترکیه از سوی کردها و داعش در حالآمریکا مخالف حضور پ.ک.ک در عملیات موصل
وزارت خارجه آمریکا گفته است این کشور مخالف حضور پ ک ک در کمپین مقابله با داعش و آزادسازی شهر موصل عراق است به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه حریت مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است ما به این مساله واقف هستیم که پ ک ک یک سازمان تروریستی است و به همین دلیل از حضور آناردوغان: چهبخواهند چهنخواهند در عملیاتموصل شرکت میکنیم
اردوغان چهبخواهند چهنخواهند در عملیاتموصل شرکت میکنیم هیچ کس نباید از ما انتظار داشته باشد بعشیقه را ترک کنیم ما در هرگونه عملیات ضد داعش اجرا میکنیم رئیس جمهوری ترکیه همچنین متعهد شد که حضور نیروهای ترکیهای در کمپ بعشیقه در نزدیکی موصل همچنان ادامه خواهد یافت آفتابنیو-
گوناگون
پربازدیدترینها