تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس نيّتش خوب باشد، توفيق ياريش خواهد نمود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826748170




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اصرار اردوغان برای حضور در عملیات موصل مطامع ارضی است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: کارشناس مسائل ترکیه در گفتگو با مهر:
اصرار اردوغان برای حضور در عملیات موصل مطامع ارضی است

صادق ملکی


شناسهٔ خبر: 3803937 - سه‌شنبه ۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۵
بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی

.jwplayer{ display: inline-block; } کارشناس مسائل منطقه با تشریح اهداف مشترک آمریکا و ترکیه در منطقه تصریح کرد «اردوغان» سعی دارد با به آتش کشیدن عراق و سوریه به برتری ژئوپلیتیک منطقه ای دست یابد. خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-پیمان یزدانی: «رجب طیب اردوغان»رئیس جمهور ترکیه اوایل اکتبر آشکارا به مسئله عملیات آزاد سازی شهر موصل عراق از چنگ داعش اشاره کرده و گفت بعد از آزاد سازی موصل تنها اعراب سنی، ترکمن ها و کردهای سنی اجازه دارند آنجا زندگی کنند و به این ترتیب توهین بزرگی به عراق که اکثریت جمعیت آن شیعه هستند کرد. هر دو کشور بعد از آن سفرای کشور مقابل را احضار کردند. از آن زمان به بعد تنش ها در روابط دو کشور بالا گرفت و منجر به آن شد که اردوغان در یک سخنرانی در جمع علمای دینی به نخست وزیر عراق توهین کند. پافشاری مقامات ترکیه بر مشارکت این کشور در عملیات آزادسازی شهر موصل با وجود مخالفت های آشکار و علنی بغداد که شرط مشروع بودن مداخله نظامی ترکیه در این کشور است و همچنین حمایت های آمریکا از اقدامات غیرقانونی آنکارا در خاک عراق موجب شده است تا تردیدهای جدی درباره اهداف واقعی آنکارا در شمال عراق و اهداف مشترک این کشور و آمریکا ایجاد شود. در همین راستا گفتگویی داشته ایم با «صادق ملکی» کارشناس ارشد مسایل منطقه که در زیر آمده است. *هدف ترکیه از ماجراجویی در مناطقی از عراق چیست؟

هدف ترکیه از دخالت در عراق  دست یافتن به برتری ژئوپلیتیک است. اردوغان سیاست بازی است که عراق و سوریه را به آتش کشیده تا به برتری ژئوپلیتیک دست یابد. واقعیت امر آن است که از دید آنکارا سقوط صدام برای ترکیه فاجعه بود. ترکیه در انتقام از تغییر معادلات قدرت در عراق به نفع شیعیان و ایران،  سوریه را به آتش کشید. ترکیه با ایجاد داعش و جنگ نیابتی سعی کرد  با تجزیه عراق و سوریه اقلیم سنی تحت نفوذ خود را ایجاد نماید. ظهور کردها در عرصه تحولات بجای ترکیه، اکراد را برنده نشان داد. با شکست این هدف با عملیات جرابلس، داعش مناطق تحت نفوذ خود را به ترکیه واگذار کرد. در حال حاضر نیز اگر ترکیه  دست از حمایت از داعش و دیگر تروریست ها و مداخله و تجاوز به خاک سوریه و عراق  بردارد، مبارزه دمشق و بغداد علیه داعش و تروریست ها سریعتر به پیروزی منجر خواهد شد. اما از یک سو داعش، توجیه مداخله به بهانه حمایت از اهل سنت حلب و موصل است و از طرف دیگر ادعای ارضی پنهان و آشکار ترکیه را پوشش می دهد.

توجه داشته باشیم درد اردوغان، درد  موصل، امنیت کردها و یا اهل تسنن عرب نیست. اردوغان خود مسبب سقوط موصل توسط داعش بود و امروز می خواهد با مشارکت در عملیات موصل، ناجی داعش و حافظ آن باشد. داعش در عراق و سوریه، تا حدود زیادی مولود ترکیه بوده و هست. دغدغه  اردوغان در موصل و حلب، دغدغه مردم، امنیت، عدالت و... نبوده و نیست. دغدغه اردوغان، میزان نفوذ و  تسلط بر موصل است. اردوغان در پی کاهش قدرت دولت مرکزی عراق در نگاه کلی و ضربه به شیعیان در نگاه خاص است. اردوغان نگاه راهبردی به داعش داشته و خواهد داشت. او خطر را نه داعش بلکه شیعیان، حزب الله  و ایران دانسته و می داند. اردوغان بجای تقابل دشمنان اصلی چون اسرائیل، شیعیان و کردها و بطور مشخص ایران را هدف گرفته و از هیچ فرصتی برای ضربه به آنان مضایقه نمی کند. اگرچه ترکیه با بحران‌سازی در عراق و سوریه توانسته است تا حدودی شرایط منطقه را به نفع خود تغییر دهد اما در کل، فعل و انفعالات این کشور باعث شده تا ترکیه خود نیز وارد بحران شود که می تواند عواقب سنگینی برای آنکارا داشته باشد. نکته آنکه عراق تجزیه‌ شده نسبت به عراقی با حاکمیت بغداد شیعی، برای ترکیه مطلوبیت بیشتری دارد. همانطور که گفته شد یکی از دلایل ایجاد ناامنی در سوریه نیز انتقام ترکیه بابت تغییر معادلات عراق بود. تاکنون رقابت ترکیه با ایران به‌طور مشخص در تمام سیاستهای این کشور یک عنصر کلیدی بوده است. ترکیه همیشه به دنبال تنظیم معادلات قدرت به‌گونه‌ای است که دست برتر را در منطقه داشته باشد.

*آیا آمریکا چراغ سبزی به مداخله ترکیه در موصل نشان داده است؟ آمریکا و ترکیه متحد استراتژیک یکدیگر در خاورمیانه بوده و هستند. اگر یک ستون اتکای امریکا اسرائیل باشد ستون دیگر ترکیه است. ترکیه با هماهنگی پنهان و آشکار آمریکا یک بازی پیچیده و چندوجهی در سوریه و عراق انجام می‌دهد. بازی چندگانه با کردها یکی از وجوه این بازی است. ترکیه از یک‌ طرف با کردهای بارزانی در ماه‌ عسل روابط به سر می‌برد، از طرف دیگر با کردهای سوری وارد یک ستیز و جنگ شده است. نتیجه این بازی در حال حاضر با توجه به تحولات سیال سیاسی قابل پیش‌بینی نیست. واشنگتن و آنکارا در برخی اهداف مشترک و در برخی اختلاف نظر دارند. در نگاه کلان ترکیه بازیگر مستقل در قبال آمریکا نیست اما امریکا برخی از ملاحظات این کشور را رعایت می کند. توجه داشته باشیم فارغ از نقش ویژه امریکا در منطقه، اگر قرار باشد یک کشور به عنوان عامل اصلی ناامنی و بحران در منطقه معرفی شود، بی شک این کشور ترکیه است. دیروز آنکارا سبب ساز سقوط موصل به دست داعش شد و امروز نیز با وجود مخالفت بغداد می خواهد در آزادسازی موصل نقش ایفا نماید. نقش دیروز و نقش امروز هر دو مخرب و علیه منافع مردم عراق و در جهت یارگیری قومی و مذهبی است. آمریکا در خصوص عراق دوگانه عمل کرده و سیاست روشنی در حمایت کامل از بغداد در برابر زوگویی های آنکارا اعمال نمی کند. اگر چراغ سبز امریکا نبود ترکیه وارد سوریه نمی شد. در مورد عراق هم اطمینان داشته باشد اگر آمریکا اخطار جدی به ترکیه بدهد ترکیه نه تنها از دخالت بیشتر در عراق خواهد کاست بلکه نیروهایش از بعشیقه موصل را هم بیرون خواهد برد. ترکیه در حال حاضر کردها را هم در داخل و هم در خارج از مرزهای خود سرکوب می‌کند؛ اما به مسئله کردها در بعد جهانی یک مشروعیت می‌بخشد. این موضوع در بلندمدت می‌تواند دلیلی برای مداخله نظام بین‌الملل برای حل مسئله کردها باشد. ترکیه در این صورت با توجه به اینکه معضل کردی بزرگتر و جدی‌تری نسبت به سایر کشورها دارد، بیشتر از کشورهای دیگر زیان خواهد دید.

*نقش عربستان در عراق و به ویژه تحولات موصل چه خواهد بود؟ ترکیه و عربستان در ارتباط با عراق و در خصوص موصل در هماهنگی کامل هستند. رقابت با ایران و شیعیان محور نزدیکی آنکارا و ریاض است. اگر ترکیه بدنبال دموکراسی و حقوق بشر است این مفاهیم هیچ سنخیتی با سعودی ندارد. در حال حاضر هماهنگی مشترک ترکیه و عربستان در خصوص ایران و شیعیان، حمایت آنکارا از امارات در مورد جزایر ایرانی، ماحصلی چون سکوت در برابر ادعای ارضی موصل را برای ترکیه به همراه داشته است.

*چرا ترکیه به دنبال حذف حشدالشعبی از عملیات موصل است؟ برای ترکیه ظهور  حشدالشعبی یک کابوس بوده و هست. حشدالشعبی نیرویی است که می تواند ناجی عراق و عامل وحدت این کشور باشد. این مطلوب آنکارا نیست. حشد الوطنی را ترکیه ایجاد و هدایت نموده تا نقطه تعادل معادلات قدرت در عراق شوند. در روزهای که انتظار می رود تلخی های سقوط  موصل  پایان یابد، اردوغان تلاش می نماید کام ها را همچنان برای بغداد، در موصل تلخ بنماید. اظهاراتی چون موصل از نظر تاریخی تعلق به ترکیه دارد ،انتقاد اردوغان از پیمان لوزان، مخالفت با مشارکت حشد شعبی در آزادسازی موصل، ابراز تمایل برای مشارکت در عملیات موصل، تأکید بر محوریت اهل تسنن عرب و ترکمن ها در آزادسازی موصل، اصرار بر سرکوب اکراد و عقب نشینی آنان به شرق فرات، گسترش دامنه تجاوز به فرا تر از جرابلس، تمدید مجوز دخالت ترکیه در سوریه و عراق در پارلمان، و.... همگی نشان می دهد اردوغان همچنان در مسیر گسترش بحران در خاورمیانه حرکت می نماید. *اما برخی رسانه های ترکیه هدف به چالش کشیدن لوزان را ایجاد بحران با یونان عنوان نموده اند؟  این نکته انحرافی است. تردید نداشته باشید، هدف اردوغان از زیر سئوال بردن معاهده لوزان، جزایر اژه و آتش افروزی با یونان نیست. این بخش نمایشی و ظاهری بازی اوست. هدف اردوغان از زیر سئوال بردن معاهده لوزان، موصل و دست یافتن به آن است. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که ایجاد بحران با یونان و متعاقب آن، ورود غرب برای کاهش چالش میان دو عضو ناتو، می تواند برای دستیابی و بسترساز مابه ازایی چون خاموشی غرب برای دست اندازی اردوغان به موصل در آینده باشد. اگر بحران کودتا و دست داشتن آمریکا در آن و جوسازی پیرامون اعاده گولن، مابه ازایی چون اخذ مجوز ورود به جرابلس، سرکوب کردها، پیشروی در خاک سوریه، حمایت از تروریست های تغییر نام داده شده در غالب ارتش آزاد داشته است، پس با استفاده از عنصر ناامنی و بحران سازی، می توان به مابه ازایی چون دست یافتن و یا دست برتر داشتن در موصل نیز دل بست.

*بعد از کودتا برخی بر این باور بودند که مواضع ترکیه در قبال بغداد و دمشق تغییر خواهد کرد و برخی اظهارات مقامات ترکیه هم حکایت از این مسئله داشت ولی مواضع تندتر هم شده است. چرا؟ چون بسیاری از مخالفان سیاست های اردوغان در ارتش، رسانه ها، نهادها و...تصفیه و دستگیر شده اند. ارتش ترکیه مخالف توسعه طلبی اردوغان در منطقه است. آموزه های آتاترک به نظامیان صلح در داخل و خارج را دستور عمل قرار داده است، اما نوعثمانگرایی اردوغان در پی سست نمودن لوزان، توسعه طلبی ارضی و استفاده از عنصر ناامنی و بحران برای گسترش نفوذ است. با توجه به این نگاه است که نقش ترکیه در خاورمیانه، همچنان مخرب باقی مانده و حتی بر ابعاد آن افزوده شده  است. در حال حاضر آنکارا کماکان به نقش تخریبی خود در منطقه ادامه داده و تخم ناامنی با تحریکات مذهبی، قومی می کارد. نه کودتا و نه ناامنی های منطقه ای و داخلی ترکیه، هیچ کدام تغییری در رویکرد مبتنی بر مدیریت بحران، توسط آنکارا ایجاد نکرده است.توجه داشته باشیم تبدیل جنگ نیابتی به جنگ مستقیم مهمترین تحول و تفاوت آشکارا سیاست قبل و بعد از کودتای ترکیه در ارتباط با سوریه و عراق است. یکی از تحولات پس از کودتا افزایش فضاسازی در میان رسانه های ترکیه بر علیه ایران و شیعیان است. رسانه ها و خصوصا رسانه‌های نزدیک به دولت مدام از خطر شیعی و ایران سخن گفته و روی چالدران مانور می دهند. این جنگ رسانه ای و در قسمی اظهارات ضد ایرانی مقامات ترک در حالی توسط آنکارا پیگیری می‌شود که در تهران در قیاس با آنکارا در بخش رسانه ای و مقامات آرامش برقرار است. اگر عدم پاسخ‌گویی به مقامات ترک را به پای هدف بزرگ‌تر ایران و بر بزرگ منشی و رویه دولت مداری دیرینه ایرانی بگذاریم، عدم پرداخت رسانه‌ها جای تعمق دارد. رسانه‌های ترکیه در حال فضاسازی و سربازی گیری بر علیه ایران در بستر اجتماعی ترکیه بوده و مقامات آنکارا که لباس اسلام گرایی پوشیده اند از آن نه حمایت بلکه آنرا هدایت می کنند.

*آیا احزاب داخلی ترکیه با این سیاست حزب حاکم موافقند؟ احزاب مخالف در مجلس ترکیه مخالف سیاست های اردوغان هستند. این احزاب پرده از ارتباطات ترکیه با داعش برداشته و آنرا افشا نمودند. اما چون اکثریت مجلس در دست حزب عدالت و توسعه قرار دارد این احزاب از قدرت کافی برای تغییرات اساسی برخوردار نیستند. اردوغان با استفاده از فضای پس از کودتا حتی درصدد است در بهار آتی تغییر سیستم از پارلمانی به ریاستی را به رفراندوم بگذارد. تنها احزاب مخالف اردوغان به ارتباط ترکیه با داعش اشاره نکرده اند بلکه کشورهای منطقه، اروپا، امریکا و روسیه همه بارها به صراحت و بعضا غیرمستقیم از حمایت های ترکیه از داعش و زیرمجموعه های تغییر نام داده شده آن سخن گفته اند. با این وجود آنکارا در این خصوص تغییر راهبردی در سیاست خود ایجاد نکرده و از سوی دیگر مجموعه ملاحظات روابط کشورها با ترکیه و بازی های پیچیده و چند وجهی در خاورمیانه، سبب شده فشار جدی برای تغییر رفتار ترکیه اعمال نگردد. در حال حاضر مخالفان جنگ و سیاست‌های اردوغان در ارتش و تمامی رسانه‌ها و نهادها دستگیر ، تصفیه شده و یا تحت فشاربوده نمی‌تواند ابراز وجود کنند.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن