محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829493920
سرعت، سبقت و خط پايان زندگي!
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سرعت، سبقت و خط پايان زندگي!
آمار تلفات جادهاي در سراسر جهان بالغ بر 2/1 ميليون نفر و معلوليتهاي ناشي از حوادث جادهاي بالغ بر 50 ميليون نفر در سال گزارش شده است...
نویسنده : سميه باستين
آمار تلفات جادهاي در سراسر جهان بالغ بر 2/1 ميليون نفر و معلوليتهاي ناشي از حوادث جادهاي بالغ بر 50 ميليون نفر در سال گزارش شده است. مرگ و مير ناشي از حوادث رانندگي دومين عامل مرگ و مير براي مردان زير 45 سال است. در هر روز 500 كودك و هر 6 ثانيه يك انسان بر اثر سوانح جادهاي كشته ميشوند. به اعتقاد بسياري از روانشناسان و جامعهشناسان اين تعداد حادثه و اين تعداد تلفات بيش از هر علتي به ويژگيهاي شخصيتي رانندگان برميگردد.
تاريخچه سوانح رانندگي
بيش از دو قرن از تاريخ نخستين تصادفات رانندگي در اروپا ميگذرد. در تاريخ 6 اكتبر1804 يك اتومبيل بخاري كه گنت نام داشت و تا آغار نخستين جنگ جهاني نيز در راههاي اروپا رانده ميشد با يك ديوار برخورد كرد. در آن روز علت اصلي اين رويداد ناآگاهي راننده از چگونگي كاركرد اتومبيل و برخورداري از ترمزهاي ضعيف نام برده شده بود كه در آن راننده آسيب جدي ديد. نخستين برخورد دو اتومبيل با يكديگر نيز در تاريخ 28 جولاي 1831 در انگلستان رخ داده است. در اين برخورد سرنشينان خودروهاي بخاري با آسيبهاي كوچك جان سالم به در بردند.
در تاريخ 3 آوريل 1834 در انفجار ديگ بخار يكي از همان ماشينهاي بخاري سه نفر جان خود را از دست دادند. در سال 1897 نيز نخستين تصادف رانندگي با يك اتومبيل بنزيني روي ميدهد و در سال 1898نخستين عابر پياده در برخورد با يك اتومبيل در شهر پويتيرس فرانسه جان خود را از دست ميدهد. اولين تصادف خودرو در ايران كه منجر به مرگ شد در سال 1305 هجري شمسي اتفاق افتاد و درويشخان موسيقيدان بزرگ ايراني را به كام مرگ كشاند.
نهمين عامل مرگ و مير
سازمان بهداشت جهاني معتقد است منطقه آسيا با داشتن 16 درصد خودروهاي جهان 60 درصد تلفات ناشي از تصادفات رانندگي را دارد. هر چند در دهههاي اخير ميزان مرگ و مير جادهاي در كشورهاي پردرآمد كاهش پيدا كرده است اما آمارها نشان ميدهد در بسياري از نقاط جهان اين آمار همچنان در حال افزايش است. طبق آمار، حوادث ترافيكي و سوانح جادهاي در سال 2004 نهمين عامل مرگ و مير در جهان بوده است و اگر اقدامات مناسب در اين زمينه صورت نگيرد، پيشبيني ميشود مرگ و مير جادهاي تا سال 2030 به پنجمين عامل مرگ و مير جهاني تبديل شود.
انسان، عامل اصلي تصادفات
از ديدگاه مهندسان ترافيك، عوامل مؤثر و متأثر از تصادفات در سه حوزه طبقهبندي ميشوند. عوامل انساني، وسيله نقليه و راه. تجزيه و تحليل درصد تصادفات براي شناخت عوامل پديدآورنده آن، حاكي است كه عامل انساني 60 تا 90 درصد، عامل محيطي يا همان راه 1 تا 30 درصد و وسيله نقليه 5 تا 10 درصد در بروز تصادفهاي ترافيكي نقش دارند. علاوه بر اين بررسيهاي به عمل آمده نشان ميدهد، بيشتر تصادفات و ضايعات ناشي از آن به دليل خطاي انساني به وقوع ميپيوندد.
تحقيقات در خصوص رانندگي نشان ميدهد 90 درصد سوانح رانندگي با ويژگيهاي اخلاقي و رفتاري راننده در جاده ارتباط مستقيم دارد. برآوردها اين مهم را تأييد ميكند، در 90 درصد تصادفات ترافيكي خطاي انساني تنها عامل خطرآفرين است. به عنوان مثال در نوروز سال 1387 بيست درصد از تصادفات در استان اصفهان كه داراي بهترين شرايط جادهاي در كشور است رخ داد و درست در همان زمان جاده چالوس با وجود مخاطرات ويژه و شرايط خاص طبيعي، كمترين ميزان تلفات را داشت. اين نكته بيانگر اين واقعيت است كه عامل انساني و خواست رانندگان در رعايت قوانين و مقررات راهنمايي و رانندگي در كاهش ميزان سوانح و تلفات جادهاي نقش اساسي دارد. حتي اگر تمام جادهها بزرگراهي باشند و خودروها مجهز به جديدترين فناوري ايمني باشند، مادامي كه رانندگان مقررات راهنمايي و رانندگي را ناديده بگيرند يا با سرعت غيرمجاز در محورها تردد كنند و حركات خطرساز انجام دهند نميتوان جلوي رشد سوانح جادهاي را گرفت.
شخصيت در رانندگي
اولين تحقيق پيرامون احراز شايستگي براي رانندگي و اثرات حالت رواني راننده در سال 1929 انجام گرفت. محور اين تحقيقات، رفتار انساني راننده بوده است. اين تحقيق داراي دو مرحله بود. بخش اول، بر روي رانندگاني متمركز شد كه مسائل اخلاقي، عامل عمده تصادفات آنان بود، به اين اميد كه مسائل تربيتي - آموزشي و تقويت رفتارهاي مناسب آنان منجر به حل مشكلات ترافيك شود. تحقيقات علمي بعدي ثابت كرد كه تقريباً 96 درصد حوادث رانندگي توسط رانندگاني كه تجربه كافي دارند به وقوع ميپيوندد، با آنكه بعضي از آنان در طول چندين سال رانندگي هيچ تصادفي نكرده بودند. تحقيقات مشابهي نيز از طرف كشورهاي مختلف صورت پذيرفته است كه درستي نتايج فوق را نشان ميدهد.
خصوصيات رفتاري و روانشناختي را ميتوان به وقوع تصادفها ربط داد. اضطراب، بيحوصلگي، خستگي و خوابآلودگي، خطاهاي ادراكي، مصرف مواد توهمزا و محرك، ويژگيهاي شخصيتي، خصوصيات رشدي و... در بروز تصادفات نقش دارند. در يك بررسي رانندگاني كه با عصبانيت رانندگي ميكردند را در دو گروه قرار دادند. روي يك گروه طرح درماني پياده شد و گروه ديگر درمان نشدند، سپس رفتار آنان را مورد مطالعه قرار دادند، نتايج اين بررسي نشان داد رانندگاني كه طرح درماني را نگذرانده بودند با عصبانيت بيشتري رانندگي كرده و در نتيجه ميزان تصادفات بيشتري نسبت به گروه اول داشتند و رانندگان عصباني (با ميزانهاي مختلفي از عصبانيت) با هم تفاوتي نداشتند. نتايج اين تحقيق تأييدكننده نقش عصبانيت در بروز تصادف بود.
رانندگان تهاجمي را بشناسيم
رفتار تهاجمي در رانندگي يعني نشان دادن يك رفتار فوقالعاده افراطي و آسيبزا در جادهها يا خيابانها يا در يك موقعيت و شرايط خاص. بديهي است رفتار افراطي ميتواند در آزار و اذيت ديگران، توهينها، اهانتهاي اجتماعي، آسيبهاي عاطفي و رواني و سرانجام ديگرآزاري و خودآزاري حتي به صورت قتل يا خودكشي نمايان شود. به سخن ديگر رفتار تهاجمي در رانندگي ميتواند به صورت خطرپذيري متبلور شود. هر قدر افراد از شخصيت تهاجمي، خصمانه، متزلزل، ناامن و ناپايدار برخوردار باشند، در غالب موارد هنگام رانندگي شاهد خطرپذيري و رانندگي تهاجمي ايشان در خيابانها و جادهها خواهيم بود. صاحبان شخصيتهاي ناآرام با شرايط ناخوشايند عاطفي و هيجانزدگي و تهييجطلبي بيش از ديگران در معرض خطرپذيري و رانندگي تهاجمي آسيبزا قرار دارند. به طور كلي ميتوان رانندههاي تهاجمي را با توجه به ويژگيهاي شخصيتي، ناآرام، منش ناپايدار، ناامني رواني و ناپختگي عاطفي ايشان به پنج دسته يا طبقه خاص سرعتيها، سبقتيها، خودنماها، «قانونگريزها و لجامگسيختهها» و نهايتاً رقابتيها تقسيم كرد.
سرعتيها اكثراً از سرعت غيرمجاز در هر موقعيت و شرايطي لذت ميبرند و بعضاً سبب حوادث وحشتناك ميشوند. سبقتيها به دليل ناامني و ناپختگي شخصيتي، عموماً حوصله و صبر لازم در حركت با حداكثر سرعت مجاز پشت سر خودروي مقابل را ندارند و در هر موقعيت و شرايطي سعي ميكنند، عجولانه بدون توجه به اينكه موقعيت مناسب و مجاز باشد يا نامناسب و غيرمجاز از اتومبيل يا اتومبيلهاي پيش رو و مجاز سبقت بگيرند. از جمله پيامدهاي اين قبيل رانندهها تصادفات مرگبار است. خودنماها عموماً آن دسته از رانندههاي تهاجمي هستند كه ميخواهند با حركات نمايشي غيرعادي و خطرناك توجه ديگران را به اتومبيل يا نمايش رانندگي تهاجمي خود جلب كنند و بسياري از مواقع از توجه و تمركز لازم در هدايت مطلوب اتومبيل خود بازميمانند و زمينه آسيبپذيري و تصادفات را فراهم ميكنند.
قانونگريزها و لجامگسيختهها گروهي از رانندههاي تهاجمي با شخصيت فوقالعاده ناامن و متزلزل هستند كه بعضاً با مصرف مواد روانگردان و مواد مخدر يا الكل هيچ گونه احساس تعهد و تقيدي به مقررات، تابلوها و چراغهاي راهنما يا حضور پليس از خود نشان نميدهند و اعتناي چنداني به حقوق ديگران ندارند. لجامگسيختگي اخلاقي و فرهنگي از اصليترين مشخصههاي اين گونه رانندههاي تهاجمي است.
رقابتيها از جمله رانندههاي تهاجمي هستند كه در جاده و خيابان همه رانندهها را رقيب خود ميدانند و ميل سلطه و برتريجويي بر پيكره شخصيت ناامن و ناآرام پر از عقده و ناكامي آنها حاكم ميشود.
اهميت حالات رواني و تأثير آنها در رانندگي
اولين بار دكتر باتريزي (پزشك ايتاليايي) بر اهميت حالات رواني و عقلي آن در رانندگي تأكيد و لزوم صدور گواهينامه را مطرح كرد. او معتقد بود صرف دارا بودن ديد خوب يا سلامت بدني براي صدور گواهينامه كافي نيست، بلكه لازم است انسان در حضور يك گروه متخصص، از نظر عقلي، اجتماعي و تربيتي مورد آزمايش قرار گيرد و گواهينامه تنها در صورتي صادر شود كه از عهده اين آزمايشات برآيد.
براساس مطالعات انجام شده در كشورهاي مختلف، اكثريت قابل توجه رانندههاي تهاجمي مجرد بوده و از نظر سني كمتر از 35 سال هستند. ظرفيت هوشي و تحصيلات آنان از ميانگين بهره هوشي و تحصيلات همسالان غيرمهاجم خود به طور معنيدار كمتر بوده و عموماً از يك شخصيت تهييجطلب، تهاجمي و خصمانه برخوردار هستند. خلأ عاطفي و عدم دلبستگي امن به كانون خانواده از ديگر ويژگيهاي رانندههاي تهاجمي است.
در خاتمه بايد گفت بدون شك شخصيت و رويكردهاي رانندگي قابل يادگيري و تعميم ميباشد، و نقش آموزش در كاهش تصادفات بسيار تعيينكننده است. بنابراين ميتوان اميدوار بود مانند سال 2008 كه از سوي سازمان ملل به عنوان سال كاهش تلفات جادهاي نامگذاري شد، در سالهاي آتي شاهد كاهش آمار تصادفات باشيم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]
صفحات پیشنهادی
بندیکت کامبربچ از پایان کار «شرلوک» گفت
وبسایت آی سینما بندیکت کامبربچ بازیگر انگلیسی نامزد اسکار که از نخستین فصل سریال پرطرفدار شبکه بی بی سی در نقش شرلوک هولمز کارآگاه محبوب انگلیسیها جلوی دوربین رفته در گفتوگوی اخیر خود با مجله بریتانیایی جیکیو از احتمال به پایان رسیدن ماجراجوییهای شرلوک و همدستش دکتر وجدال تیمهای فوتبال استرالیا و ژاپن با تساوی به پایان رسید
جدال تیمهای فوتبال استرالیا و ژاپن با تساوی به پایان رسیدتاریخ انتشار سه شنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۵ ۰۲ تیمهای فوتبال استرالیا و ژاپن در مقدماتی راهیابی به جام جهانی 2018 به تساوی رسیدند به گزارش فارس از مرحله گروهی و مقدماتی راهیابی به جام جهانی 2018 استرالیاعمر البشیر آتشبس را تا پایان سال جاری تمدید کرد
عمر البشیر آتشبس را تا پایان سال جاری تمدید کرد رئیس جمهوری سودان از تمدید آتشبس تا پایان سال جاری خبر داد آفتابنیوز به گزارش ایسنا به نقل از سایت روزنامه اماراتی البیان عمر البشیر رئیس جمهوری سودان در پایان جلسات کنفرانس گفتگوی ملی در خارطوم از تمدید آتشبس تا پایان سفعالیت پایگاههای سنجش نوآموزان پیش دبستانی تا پایان آبان ماه
فعالیت پایگاههای سنجش نوآموزان پیش دبستانی تا پایان آبان ماه معاون تشخیص و پیشگیری آموزش و پرورش استثنایی گفت پایگاههای سنجش نوآموزان پیشدبستانی تا پایان آبان ماه آماده فعالیت هستند محمدحسن عظیمعراقی معاون تشخیص و پیشگیری آموزش و پرورش استثنایی در گفتوگو با خبرنگار حتحقق 100 درصدی طرح خدمات مالی خرد در ایلام / برگزاری جشن پایان طرح در شهریور ماه
تحقق 100 درصدی طرح خدمات مالی خرد در ایلام برگزاری جشن پایان طرح در شهریور ماه ایلام - ایرنا - معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی ایلام گفت اجرای طرح خدمات مالی خرد در این استان بطور کامل اجرا و گروه های خودیار زنان نیز تشکیل شده است زهرا همتی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرافزایش 35 درصدی تفکیک زباله از مبداء تا پایان برنامه پنج ساله دوم شهرداری
افزایش 35 درصدی تفکیک زباله از مبداء تا پایان برنامه پنج ساله دوم شهرداری معاون خدمات شهری شهرداری تهران گفت تا پایان برنامه پنج ساله دوم شهرداری تفکیک زباله از مبداء را به 35 درصد افزایش می دهیم مجتبی یزدانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاصل تصمیم امام برای پایان جنگ صحیح بود
به گزارش جمهوریت حشمت الله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم درباره غرامت ایران از عراق پیرامون جنگ تحمیلی گفت موضوع غرامت یعنی بند ششم قرارداد 598 شورای امنیت سازمان ملل متحد یک مطالبه پایدار جمهوری اسلامی ایران است پایدار از این جهت به این موضوع اطلاق مایجاد یک بانک غیردولتی تا پایان سال
بهمن عبدالهی در گفتوگو با ایسنا از مذاکره با رئیس کل بانک مرکزی و تایید موافقت اولیه برای تاسیس بانک تعاون خبرداد و گفت انتظار داریم تا قبل از پایان سال شاهد این اتفاق بزرگ باشیم و سهم بخش تعاون را در بازار پولی و بانکی افزایش دهیم وی افزود در حال حاضر بانک توسعه تعاونهشت تکواندوکار پایانی وزن 58 کیلوگرم مشخص شدند
المپیک 2016 هشت تکواندوکار پایانی وزن 58 کیلوگرم مشخص شدند ریو - ایرنا - هشت تکواندوکار راه یافته به مرحله یک چهارم نهایی وزن منهای 58 کیلوگرم بازی های المپیک 2016 مشخص شدند به گزارش ایرنا رقابت های تکواندوی سی و یکمین دوره بازی های المپیک از امروز چهارشنبه آغاز شد در وزن منبهرهبرداری از مخازن ۱۰ میلیون بشکهای ذخیره نفت گناوه تا پایان شهریور - ایسنا
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری امید از راهاندازی طرح مخازن ۱۰ میلیون بشکهای ذخیره نفت گناوه توسط شرکت پتروامید آسیا زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری امید تا پایان شهریورماه امسال خبر داد به گزارش سرویس بازار ایسنا علی عسکری در جلسه مشترک مدیرعامل اعضای هیات مدیره بانک سپه و مد-
گوناگون
پربازدیدترینها