واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: زنان متفاوت هستند!
شالوده و گوهر وجودي زن و مرد يكي است. هر دو انسان هستند و طبيعتاً شباهتهاي بسياري با يكديگر دارند...
نویسنده : سميه باستين *
شالوده و گوهر وجودي زن و مرد يكي است. هر دو انسان هستند و طبيعتاً شباهتهاي بسياري با يكديگر دارند. ضمن آنكه تفاوتهايي نيز دارند. علاوه بر تفاوتهاي فردي بين انسانها و نوع بشر، به طور كلي بين زنان و مردان تفاوتهاي بارز جسماني و رواني نيز وجود دارد. روانشناسان فيزيولوژيك فرض را بر اين دارند كه دستگاه عصبي همه افراد تا حد زيادي از ساختار يكساني برخوردار است و تا حد زيادي به نحو يكسان عمل ميكند اما رفتارهاي فكري و ذهني زنان و مردان در پارهاي از صفتهاي اصلي به صورت ذاتي با هم فرق داشته و تحت تأثير جنسيت است كه سبب ميشود متفاوت از يكديگر عمل كنند. زنان و مردان هركدام نيازهاي خاص خود را دارند اما نياز دروني و واقعي يك زن، داشتن آرامش، تكيهگاه و حامي است.
امروزه زنان در سراسر دنيا عهدهدار وظايف گوناگوني هستند كه با احتياط ميتوان گفت پذيرفتن اين وظايف و مسئوليتها سبب شده است آنها از مزيت داشتن آرامش دور شوند. اكثر متفكران و صاحبنظران مسائل اجتماعي در جهان امروز معتقدند مهمترين عامل مؤثر در توسعهيافتگي يا عقبماندگي هر جامعه، نيروي انساني آن است. نيروي انساني متشكل از مردان و زناني است كه دوشادوش يكديگر با به خدمت گرفتن امكانات طبيعي يا سرمايههاي مالي در زمينههاي مختلف به تلاش و تكاپو ميپردازند. در اين ميان هر چند هريك از دو گروه مردان و زنان همواره نقش و جايگاه بااهميت و غيرقابل انكار خود را دارند، اما زنان تا همين چند دهه قبل شايد در نتيجه وجود فرهنگ ديرينه مردسالاري مطلق در اكثر مناطق جهان، كمتر فرصت مييافتند كه توانمنديهاي خود را به اثبات برسانند و هرچند همواره از نيروي زنان در همه زمينههاي پرورش و تربيت فرزندان، كارهاي اقتصادي، هنري، فرهنگي و حتي گاهي اوقات سياسي و نظامي بهره گرفته ميشد اما شعور عمومي جامعه كمتر به نقش مهم زنان در پديد آمدن نظامهاي حاكم اجتماعي، واقف بود.
زنان زماني احساس آرامش ميكنند كه حس كنند مردي وجود دارد كه ميتوانند به او تكيه كنند، همچنين قابل اعتماد بوده و ميتوانند خودشان را به نوعي تسليم وي كنند. فقط يك زن واقعاً عاشق، مرد را قرين خوشبختي ميكند. وقتي كه زنان مركزيت و حمايت به ويژه عاطفي خود را از دست ميدهند، سختگير، خودرأي و غيرقابل اعتماد ميشوند. در اين صورت است كه احساس آرامش و شادكامي خود را از دست داده و ناخودآگاه برخلاف ميل مردان رفتار ميكنند. نوشتههاي زيادي در مورد گريه كردن زنان و مردان وجود دارد. عدهاي گريه را مختص زنان ميدانند و ميگويند: مردان حتي در بحرانيترين و سختترين مراحل زندگي گريه نميكنند! اما تعداد ديگري از افراد، گريه كردن را وسيلهاي براي تخليه هيجاني انسان شمرده و ميگويند: گريه نه تنها مختص نوع بشر بلكه مختص همه موجودات است.
يكي از برجستهترين حالات در مقابله با فردي كه در حال گريه كردن است، اين است كه دلمان به حال وي ميسوزد اما در واقع زنان در مقابل مردان به خاطر داشتن احساسات قويتر بيشتر گريه ميكنند. گريه كردن زنان هميشه به صورت ارادي نيست، بلكه عمدتاً گريه كردن يك عمل غير ارادي است. زنان در بروز احساسات خود به ديگران اعتماد ميكنند. گريه كردن نيز يك نوع تكيه به ديگران محسوب ميشود. گريه كردن در زنان به اين علت بيشتر است كه غدد اشكي زنان بالاتر و فعالتر از مردان است. به همين علت مردان به ندرت در اماكن عمومي و در مقابل جمع گريه ميكنند. از ديدگاه تكاملي و زيستي اگر يك مرد احساسات خود را به ويژه در مقابل مردان نشان دهد، خود را در معرض خطر بزرگي قرار داده است، چون مردان گريه كردن را نشانه ضعف فردي ميدانند و معتقدند با اين كار ديگران را تشويق كردهايم كه به ما حمله كنند.
گريه كردن و اشك ريختن سه فايده مهم براي بدن دارد: سطح چشم را تميز ميكند. مواد شيميايي مضر را از بدن خارج ميكند و به عنوان نشانه اندوه، غم و بعضاً خوشحالي در موقعيتهاي احساسي و پر استرس از چشم خارج ميشود. گريه كردن به عنوان كاهنده استرس و اضطراب محسوب ميشود و مواد سمي (تاكسين) كه در اثر استرس به وجود آمده را از بدن خارج ميكند. اشك مادهاي به نام اينورفين توليد ميكند كه مادهاي طبيعي براي كاهش درد و استرس به حساب ميآيد.
علاوه بر تغييراتي كه از لحاظ ساختار فيزيولوژيكي و رواني بين زنان و مردان وجود دارد، تفاوتهاي جنسي زنان و مردان نيز در سايه تفاوتهاي رفتاري اطرافيان تكميل ميشود. نحوه نگرش و نحوه تربيت نيز از همان روزهاي اوليه زندگي براي نوزاد دختر و پسر متفاوت است. جنسيت فرد بر حسب مذكر يا مونث بودن از اهميت زيادي برخوردار است.
اولين پرسش پس از متولد شدن نوزاد درباره دختر يا پسر بودن اوست. جنسيت فرزند براي بسياري از والدين مهم است. رفتار والدين در مورد فرزندان دختر و پسر نيز متفاوت است. حتي نحوه بغل كردن نوزاد نيز فرق ميكند. پدران اكثراً نوزاد دختر را با احتياط بيشتري بغل ميكنند و هنگام بازي با نوزاد پسر او را بيشتر بالا مياندازند. افزون بر آن در انتخاب رنگ و نوع لباس و تزئين اتاق خواب نوزاد تفاوتهايي قائل ميشوند. معمولاً براي دختران بيشتر از رنگ صورتي، قرمز و ليمويي و براي پسران بيشتر از رنگ آبي يا رنگهاي تيرهتر استفاده ميكنند. در انتخاب اسباب بازي نيز براي آنها تفاوت قائل هستند.
براي دختر بچهها عموماً عروسك و وسايل خانه بازي گرفته ميشود و براي پسران خريد اسباببازيهايي همچون ماشين و تفنگ رايج است. كمتر كسي براي هديه تولد پسر بچه عروسك تهيه ميكند. البته ايورباخ، روانشناس كودك از موزه اسباب بازي بينالمللي سانفرانسيسكو معتقد است اگر دختر چهار سالهاي دوست دارد با عروسك بازي كند و به او لباس بپوشاند اين بدان معنا نيست كه او در آينده نميتواند يك مهندس يا حقوقدان شود. در بازي كودكان آن چه اهميت دارد اين است كه اسباب بازي متنوعي در دسترس آنها قرار گيرد. برخلاف تمام تفاوتهايي كه بين زنان و مردان وجود دارد با قاطعيت ميتوان گفت زنان در مقابل مردان داراي دو مزيت عمده هستند كه سبب شده در تمام جوامع دنيا مورد قداست قرار گيرند. اولين مزيت زنان نسبت به مردان قدرت زايش آنها است؛ وظيفه مهم و حساسي كه مزيت دوم يعني انتقال زبان به نسل آينده را پوشش ميدهد. مزيتهاي اصلي زنان را جدي بگيريم و مادري و همسري او را فداي چيزهايي نكنيم كه در نهايت هويت اصلي او را مخدوش ميكند.
* روانشناس و مشاور
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]