واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ترديد تجديدنظرطلبان در حمايت از روحاني 96
«در واقع انتخابات رياستجمهوري از منظر اصلاحطلبان با يك نگاه نقادانه و ارزيابي روشن از آنچه اتفاق افتاده همراه خواهد بود. در رياستجمهوري دوستان اصلاحطلب حرف و حديثهايي دارند. آنها نميتوانند بدون ارزيابي كاركرد دولت وارد صحنه عمل شوند» اين بخشي ازگفتوگوي عبدالواحد موسويلاري عضو مجمع روحانيون مبارز با روزنامه اعتماد در روز گذشته است كه همانند برخي ديگر از چهرههاي برجسته تجديدنظرطلبان حمايت از حسن روحاني در انتخابات96 را مشروط دانسته و تأكيد ميكند همانند انتخابات سال92 اين جريان با چشم بسته از رئيسجمهور كنوني كشور حمايت نخواهد كرد.
نویسنده : محمد اسماعیلی
«در واقع انتخابات رياستجمهوري از منظر اصلاحطلبان با يك نگاه نقادانه و ارزيابي روشن از آنچه اتفاق افتاده همراه خواهد بود. در رياستجمهوري دوستان اصلاحطلب حرف و حديثهايي دارند. آنها نميتوانند بدون ارزيابي كاركرد دولت وارد صحنه عمل شوند» اين بخشي ازگفتوگوي عبدالواحد موسويلاري عضو مجمع روحانيون مبارز با روزنامه اعتماد در روز گذشته است كه همانند برخي ديگر از چهرههاي برجسته تجديدنظرطلبان حمايت از حسن روحاني در انتخابات96 را مشروط دانسته و تأكيد ميكند همانند انتخابات سال92 اين جريان با چشم بسته از رئيسجمهور كنوني كشور حمايت نخواهد كرد.
وزير دولت اصلاحات در ادامه همين مصاحبه يكي از شروط جريان خودي براي روحاني را اينگونه عنوان ميكند: «... انتقاداتي هم به دولت وارد باشد، شخص رئيسجمهوري بايد بپذيرد و اين طبيعي است. وي بايد واقعبينانهتر وارد عرصه شود و روحيه اميد به آينده را بايد در بين مردم زنده نگه دارد و اين امر با تغيير برخي همكاران، رفتارها و روشها شدني است.»
آنچه با قطعيت ميتوان عنوان كرد اين مسئله است كه «ترديد توأم با ترس» عنصر اصلي جماعت تجديدنظرطلب براي حمايت از حسن روحاني در انتخابات پيش رو است و اين بدان معناست كه اگر چه جريان مورد اشاره نامزدي قوي با قابليتهاي لازم را ندارند اما حاضر نيستند بيگدار به آب زده و حسن روحاني را حمايت كنند كه وضعيت نامناسبي نسبت به انتخابات92 دارد و ميزان ترديد نسبت به پيروزي وي هر روز رو به افزايش است، بنابراين تنها راهي كه براي رهبران اين جريان باقي ميماند آن است كه در ماههاي منتهي به انتخابات از يك سو شيب انتقادات از دولت را افزايش دهند و خود را به عنوان يك منتقد جدي دولت معرفي كنند و از سوي ديگر حسن روحاني را ملزم به پذيرفتن شرايط كنند كه در صورت پيروزي وي در انتخابات 96 سهم بيشتري از دولت داشته باشند، البته فراتر از انتقادات طيف تجديدنظرطلب بايد چالشهاي حسن روحاني در انتخابات آتي را مجموعهضعفهايي دانست كه هر كدام به تنهايي ميتواند يكدورهاي شدن رئيسجمهور فعلي كشور را تضمين كند؛ ضعفهايي كه قطعاً رهبران مدعي اصلاحطلبي به آن واقف هستند و از ابراز آن در سطح رسانهها با توجه به عواقب آن پرهيز دارند و تنها تمايل دارند آنها را در اتاق فكرهاي خود مطرح كنند.
جماعت تجديدنظرطلب تصورشان اين است كه روحاني به رغم قدرت بيان قابل قبول و همچنين مواجهه مناسب با منتقدان دولت - به زعم آنها- هيچ كدام از وعدههاي انتخاباتي- تبليغاتي خود را جامه عمل نپوشانده و در فرصت باقي مانده نيز نخواهد توانست به آنان عمل كند كه مهمترين آن بهبود وضعيت معيشت به واسطه اجراي برجام است.
همنوایی رسانههای اپوزیسیون و تجدیدنظرطلبان
در چنين تفكري رسانههاي بيگانه نيز با جماعت مدعي اصلاحطلبي همعقيدهاند، به عنوان نمونه سايت «راديو زمانه» در گزارشي ذيل عنوان «اقتصاد دولت يازدهم؛ تيشه به ريشه اشتغال»، به ناتواني حسن روحاني در برآورده كردن وعدههاي انتخاباتي اذعان كرده و نوشته: «رئيس دولت و همكاران او در دو سال گذشته بارها اعلام كردهاند اقتصاد ايران از ركود خارج شده و به مرحله رونق بازگشته است. اين ادعا اما با آمارهاي رسمي كه مركز آمار از آخرين وضعيت بازار كار منتشر كرده، سازگار نيست. علاوه بر كاهش نيم ميليون نفري جمعيت شاغلان، سهم بخشهاي كشاورزي و صنعت در اشتغال موجود كاهش يافته است.»
اين رسانه اپوزيسيون در ادامه ميافزايد: «آنچه دولت روحاني به عنوان برنامه اقتصادي در پيش گرفت و در 5/3 سال گذشته به اجرا گذاشت، نه تنها بهبود وضعيت معاش طبقه فرودست را در پي نداشته بلكه در ميانمدت ميتواند هزينه زندگي را براي فقرا و كارگران افزايش دهد و حداقل امنيت شغلي آنان را هم از بين ببرد... رويكرد اقتصادي دولت روحاني، تفاوتي با دولت هاشميرفسنجاني ندارد، نسخهاي تكامليافتهتر از سياستهاي تعديل اقتصادي كه حالا فضاي مناسبتري براي اجرايي شدن دارد.»
قابل توجه است كه در همين رابطه «بلومبرگ» نيز وعدههاي توافق هستهاي توسط دولت يازدهم را غيرقابل تحقق دانسته و مينويسد: «بهرغم اينكه وضعيت اقتصادي كمدرآمدها در ايران تغييري نكرده، روحاني رقيبي جدي براي انتخابات ندارد و خطر جدي براي او اين است كه حتي درصورت برنده شدن در انتخابات، باز هم رئيسجمهوري «ضعيف» تلقي خواهد شد... نتيجه يك نظرسنجي نشان ميدهد 74 درصد پاسخدهندگان ايراني گفتهاند وضعيت زندگيشان بهبود پيدا نكرده و اين يكي از شكايتهايي است كه عليه دولت روحاني مطرح ميشود.»
موج نگراني از توافق هستهاي
زماني موج نگراني نسبت به محقق نشدن وعدههاي برجامي دولت گستردهتر ميشود كه اظهارات برخي مقامات امريكايي را نيز در همين رابطه مورد توجه قرار دهيم، آنجا كه مونيز وزير انرژي امريكا بيان ميكند: ايرانيها ميگويند امريكا تعهداتش در برجام را انجام نداده، همه تعهدات خود را تمام و كمال انجام دادهايم. آنها متوجه نيستند كه سرعت تأثير اقتصادي برجام كه مورد انتظار آنها بود، به عوامل زيادي بستگي دارد كه ممانعت امريكا از معامله شركتهاي امريكايي با ايران، اصلاً در ميان آنها نيست. به هر حال تصور جماعت تجديدنظرطلب با توجه به كنش و واكنشها در عرصه سياست داخلي و خارجي آن است كه روحاني و دولت متبوعش با توجه به كارنامه برجام در بين جامعه به ناكارآمدي شناخته شده و نميتوانند همان پيروزي شكننده را در انتخابات92 تكرار كنند.
جماعت تجديدنظرطلب معتقدند برخي اظهارنظرهاي اخير نيز نه تنها ذهنيت مردم نسبت به كاركرد دولت را تغيير نميدهند بلكه گزارهاي به نام «ناتواني و ناكارآمدي» را نيز تقويت ميكنند، آنجا كه دولتمردان به جاي پذيرش اشتباهات محاسباتي اينگونه نتيجه رفتار خود را توجيه ميكنند: «هدف عمده مذاكرات، برداشتن تحريمها نبود بلكه حفظ عزت كشور، توانمنديهاي فني و لغو قطعنامههاي شوراي امنيت بود كه اتفاقاً هيچ يك از تحريمهاي اقتصادي در آن قطعنامهها نبود!»
رهبران جريان مورد اشاره به خوبي ميدانند كه تناقض گفتههاي ديروز دولتمردان با آنچه امروز بيان ميكنند، قطعاً اثباتكننده ناكارآمدي دولت نزد افكار عمومي است، آنچنان كه مقامات ارشد دولتي برخلاف امروز وعدههاي بسياري را به مردم داده و آنها را به دوران باشكوه پسابرجام بشارت ميدادند.
در يكي از همين وعدهها عنوان ميشد: «ما وقتي ميگوييم بايد تحريمهاي ظالمانه رفع شود، بعضيها چشمانشان زياد نچرخد. تحريمهاي ظالمانه بايد از بين برود تا سرمايه بيايد و مشكل محيطزيست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبي زياد شده و بانكها احيا شوند.»
اگر چه در هشت ماه اخير مردم به كلي از دستاوردهاي خيالي برجام نااميد شدهاند اما اصرار بر توجيه اشتباهات ناراحتي جامعه را نيز به ناكارآمدي افزوده است، آنگونه كه در برخي از موضعگيريها عنوان شده است: «امروز زنجيرههاي تحريم را گسستهايم و رابطه خوبي بين بانكهاي ايراني و جهان برقرار است و گشايشها يكي پس از ديگري انجام ميشود. بازسازي و نوسازي بعد از يك ويراني، زمان ميبرد. فقط سه ماه از اجراي برجام گذشته اما برخي فكر ميكنند 30 سال گذشته است. در اين سه ماه ببينيد چه گشايشهاي فراواني ايجاد شده است؟»
هرچند در اين ميان گاه برخي وزرا نيز از لزوم تحقق وعدههاي داده شده سخن به ميان آوردند: «اين واضح است كه مردم ايران ميخواهند نتيجه توافق هستهاي را ببينند. هنوز موانعي در اين راستا وجود دارد، امريكاييها بايد پشت طرح جامع اقدام مشترك بايستند.» البته در اين ميان هستند طيفي از هواخواهان روحاني كه همچنان اصرار دارند با توجيه ناكارآمديهاي دولت به حمايتهاي متعصبانه خود از دولت ادامه دهند، به عنوان نمونه يكي از سايتهاي حامي دولت مينويسد: «اين واقعيت كه «بازسازي اقتصاد ايران پروسهاي زمانبر است»، دستاويز خوبي براي جريان مخالف روحاني است تا بتوانند با عوامفريبي، تمام آنچه روحاني براي اقتصاد ايران به عنوان كارهاي زيربنايي انجام داده را بيهوده جلوه دهند و به مردم القا كنند كه روحاني كاري براي معيشت مردم انجام نداده است.» البته «توجيهسازي براي كمرنگ جلوه دادن ضعفها و ناتوانيها» براي هشت ساله كردن دولت روحاني، بدون ترديد يكي از ابزارهايي است كه در ماههاي آتي به صورت گسترده مورد استفاده جريان حامي دولت قرار خواهد گرفت-كه از جمله آن مشكلات ساختاري اقتصاد ايران است- تا بهوسيله آن هم روحيه نااميدي شكل گرفته در جامعه به دليل ناتواني مردم را بزدايند و هم تقصير اصلي مشكلات موجود را ساختار سياسي- اقتصادي حاكميت و نه نامزدهاي پيروز در انتخاباتها عنوان كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]