واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
ترکیه در موصل چه میخواهد؟ یک هفته نامه آلمانی در مطلبی به بررسی اهداف ترکیه برای مشارکت در عملیات ضد داعش در شهر موصل پرداخته و از نگرانی آنکارا برای شیعی شدن این منطقه بعد از آزاد سازی از دست تروریسم داعش خبر داد.
به گزارش فرهنگ نیوز، هفته نامه "اشپیگل" با اشاره به تلاش های ترکیه برای دخالت در آزاد سازی شهر موصل از دست تروریست های داعش به بررسی اهداف واقعی آنکارا از این دخالت نظامی پرداخت.
اشپیگل در بخشی از این مطلب این گونه به بررسی اوضاع در مناطق اطراف موصل، این شهر میلیونی در دست تروریسم داعش پرداخته و نوشت: "رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهور ترکیه عصبانی است. وی اوایل هفته کلمات واضح و آشکاری را ایراد کرده و گفت: آن ها می گویند که ما باید از موصل دور شویم. چرا ما باید این کار را انجام دهیم؟ ما مرزهای به طول 35 کیلومتر با عراق داریم. این در حالی است که افرادی در این کار شتاب می کنند که هیچ ربطی به منطقه ندارند و فقط به این دلیل که بغداد از آن ها درخواست کرده است آمده اند. آیا آن ها صدام حسین را نیز 14 سال پیش دعوت کردند؛ بهر حال آمد.
عصبانیت رئیس جمهور ترکیه متوجه دولت عراق در بغداد است که این انتقاد را به ترکیه وارد می کند که به صورت غیرقانونی نیروهایی را در خاک عراق مستقر کرده و از این رو این کشور یک اشغالگر است.
"حیدر العبادی"، نخست وزیر عراق می گوید: نیروهای امنیتی ترکیه تحت هیچ شرایطی اجازه ما برای مشارکت در آزاد سازی موصل را ندارند.
اشپیگل در ادامه نوشت: خشم اردوغان همچنین در جهت ایالت متحده آمریکا است که از حیدر العبادی حمایت کرده و به دولت ترکیه هم اعلام کرده است که هر گونه نیروهای خارجی در عراق باید با اجازه رهبری عراق در این کشور حضور داشته باشند. رهبری عراق استقرار نیروهای ترک در منطقه باشیکای عراق واقع در شمال این کشور و در نزدیکی شهر موصل را اشغالگری می داند. رهبری عراق بر این عقیده است که آنکارا باید سریعا عقب نشینی کند در غیر این صورت خطر یک جنگ منطقه ای ایجاد می شود.
از سال 1992 نیروهای امنیتی ترکیه در شمال عراق مستقر شده اند. در آن زمان آن ها به این منطقه آمدند تا علیه کردهای پ ک ک مبارزه کنند و هنوز هم این عملیات را دنبال می کنند. البته یک افسر ترک اعلام کرده است که ما همچنین اینجا هستیم تا بر داعش غلبه کنیم.
بعد از سال های طولانی حمایت های کم و بیش و آشکار ترکیه از گروه تروریستی داعش از طرف ترکیه بسیاری تحلیلگران بر این باورند که هدف اصلی آنکارا مانند قبل این است که از گسترش حوزه نفوذ "پ ک ک" جلوگیری کند.
ترکیه که از نظر نظامی بر عراق برتری دارد این روزها به مناقشه با همسایگان خود روی آورده است. دولت آنکارا می ترسد موصل با اکثریت جمعیت سنی آن بعد از آزاد سازی از دست داعش منطقهای شیعی شود. اردوغان در پارلمان این کشور توضیح داد که تلاش هایی برای تغییر ترکیب جمعیتی موصل وجود دارد. ترکیه همه اقدامات لازم را انجام می دهد تا از این مسئله جلوگیری کند.
رئیس جمهور ترکیه اوایل اکتبر آشکارا به این مسئله اشاره کرد که بعد از آزاد سازی موصل تنها اعراب سنی، ترکمن ها و کردهای سنی اجازه دارند آنجا زندگی کنند و به این ترتیب توهین بزرگی به عراق که اکثریت جمعیت آن شیعه هستند کرد. هر دو کشور بعد از آن سفرای کشور مقابل را احضار کردند. هفته گذشته نیز اردوغان در یک سخنرانی در جمع علمای دینی به نخست وزیر عراق توهین کرد.
اشپیگل در ادامه نوشت: ترکیه حالا از راه های دیگر تلاش می کند بر تحولات موصل اعمال نفوذ کند. اردوغان هفته گذشته از یک پلان B و یا C در این باره سخن گفته بدون اینکه مشخصا در این باره توضیح دهد.
در منطقه باشیکا، سربازان ترکیه به شبه نظامیان سنی موسوم به الحشد الوطنی به فرماندهی اثیل النجیفی آموزش می دهند. النجیفی استاندار پیشین نینوا است که موصل مرکز اداری این استان محسوب می شود. وی امیدوار است بعد از تسخیر دوباره موصل، استان نینوا مانند کردستان در شمال عراق به استقلال دست یابد. وی امیدوار است که بتواند نقش با نفوذی را در سیاست این منطقه به دست آورد. مبارزان این گروه شبه نظامی سنی بر اثر حمایت های ترکیه به خوبی آموزش دیده و تجهیز شده اند.
به نوشته هفته نامه اشپیگل هدف این گروه شبه نظامی سنی، سلطنت در موصل سنی به محض آزاد سازی آن از دست داعش است.
دولت عراق به تحرکات شبه نظامیان الحشد الوطنی با سوء ظن نگریسته و این گروه و موسس آن را نزدیک به داعش می بیند.
یک نماینده پارلمان عراق همچنین انتقاد سختی به ترکیه وارد کرد که یک ارتش به نمایندگی از خود را به موصل فرستاده است چرا که خود اجازه ندارد به این منطقه نزدیک شود.
در هر حال برای ترکیه که می خواهد به قدرت منطقهای تبدیل شود این شرایط یک چالش است. ترکیه در عراق خود را در تضاد با دولت این کشور، ایران که حامی دولت عراق و شیعیان در این کشور و همچنین به صورت جدی در تضاد با شریک مهم خود در ناتو ( آمریکا) می بیند.
در سوریه نیز که ترکیه همچنین علاقمند به روی کار آمدن یک رهبری سنی است روسیه از بشار اسد که مخالف سر سخت ترکیه است حمایت می کند.
انتظار می رود که در چنین شرایطی در ماه ها و هفته های آینده نیروهای امنیتی ترکیه تنها از راه دور اجازه نگاه کردن به تحولات و پیشرفت های شهر موصل را داشته باشند.
منبع: تسنیم
95/8/1 - 14:52 - 2016-10-22 14:52:22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]