واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
سناریوهای احتمالی برای سیاست خارجی ایران به روایت یک نشریه امریکایی
آینده برجام وابسته به نتیجه انتخابات 96/اصولگرایان بهدنبال بازگرداندن تحریمها؟
روشن است که روند عادیسازی روابط ایران با جامعه بین المللی و بازگشت دوباره ایران به آن، در ارتباط تنگاتنگ با آینده سیاسی میانهروها و حامیان برجام است. این موضوع بستگی به بقای سیاسی روحانی دارد. تندروها در ایران نشان دادهاند که هر کاری را برای کارشکنی در مسیر اجرای برجام انجام می دهند.
روز نو :
روشن است که روند عادیسازی روابط ایران با جامعه بین المللی و بازگشت دوباره ایران به آن، در ارتباط تنگاتنگ با آینده سیاسی میانهروها و حامیان برجام است. این موضوع بستگی به بقای سیاسی روحانی دارد. تندروها در ایران نشان دادهاند که هر کاری را برای کارشکنی در مسیر اجرای برجام انجام می دهند.
نشریه «نشنال اینترست» با انشتار گزارشی اشاره میکند که مسیر آینده سیاست خارجی ایران تماما وابسته به نتیجه رقابت قدرت میان جناحهای سیاسی داخلی در ایران است و جهتگیری سیاست خارجی را تحولات سیاست داخلی تعیین خواهد کرد.
به گزارش روز نو؛ این نشریه مینویسد: «از زمان آغاز ریاستجمهوری روحانی به این سو مذاکرات هستهای و به ثمر رسیدن آن در قالب برجام نخستین گام در مسیر اجرای پروژه کلانتر عادیسازی بینالمللی ایران و ادغام مجدد آن کشور در جامعه بینالمللی بوده است. در آن برهه زمانی مخالفت چندانی روی نداد چرا که نخبگان سیاسی در ایران به این نتیجه رسیدند که با برجام، ایران میتواند از نظر بینالمللی در وضعیت بهتری قرار گیرد. اما در ادامه دعوای میان طرفداران عادیسازی روابط و مخالفان آن میتواند مسیر عادیسازی را تعیین کند. در واقع، در نظام سیاسی ایران آرایش پیچیدهای از نخبگان و صاحبان قدرت سیاسی وجود دارد.
این نشریه در ادامه با اشاره به اینکه انتخابات مجلس در ایران سبب موفقیت اصلاحطلبان و میانهروها شد، میافزاید: احتمال آن وجود دارد که مخالفان برجام بخواهند با استفاده از روشهای مخفیانه در مسیر برجام خلل ایجاد کنند.
این نشریه در ادامه اشاره میکند که در رابطه با عربستان سعودی نیز میتوان اختلافنظر داخلی در ایران را دید و در اینباره مینویسد: «آیت الله هاشمی و شخص روحانی همواره حامی عادی سازیروابط با پادشاهی عربستان سعودی بودهاند. با این حال، پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر روحانی شیعه در ایران مخالفان برجام به سفارت عربستان سعودی حمله کردند. این موضوع باعث به هدر رفتن هرگونه تلاشی از جانب آیتالله هاشمی و دولت روحانی برای بهبود روابط با عربستان سعودی شد.»
این نشریه در بخش پایانی گزارش خود مینویسد: «روشن است که روند عادیسازی روابط ایران با جامعه بین المللی و بازگشت دوباره ایران به آن، در ارتباط تنگاتنگ با آینده سیاسی میانهروها و حامیان برجام است. این موضوع بستگی به بقای سیاسی روحانی دارد. تندروها در ایران نشان دادهاند که هر کاری را برای کارشکنی در مسیر اجرای برجام انجام میدهند. نتیجه انتخابات پارلمانی ۲۰۱۶ نشان داد که میانهروها دست بالا را پیدا کردهاند اما انتخابات ریاستجمهوری سال آینده اهمیت زیادی دارد. در صورتی که روحانی ببازد روند عادیسازی روابط خنثی خواهد شد اما به احتمال زیاد برجام برهم نخواهد خورد چرا که بسیاری از اصولگرایان نمیخواهند تحریمهای شدید بازگردند. همچنین یک رویارویی ناگهانی نظامی میان ایران و عربستان سعودی در آبهای خلیج فارس میتواند به کلی پروژه عادیسازی روابط ایران با دنیای خارج را از بین ببرد.»
*آفتاب نيوز
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۶:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]