تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ثروت فراوان، دشمن مؤمنان و پيشواى منافقان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805472089




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خطر اعتياد منزوي‌ها را بيشتر تهديد مي‌كند


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: خطر اعتياد منزوي‌ها را بيشتر تهديد مي‌كند
امروزه اعتياد نوجوانان از جمله دانش‌آموزان از مهم‌ترين آسيب‌هاي اجتماعي است كه از چند بعد حائز اهميت مي‌باشد اما...
نویسنده : مصطفي سيد رنجبر* 
امروزه اعتياد نوجوانان از جمله دانش‌آموزان از مهم‌ترين آسيب‌هاي اجتماعي است كه از چند بعد حائز اهميت مي‌باشد اما متأسفانه تاكنون بسيار كليشه‌اي به اين دسته از معضلات اجتماعي پرداخته شده است. اعتياد نوجوانان و جوانان و كاهش سن آسيب‌هاي اجتماعي، پيام‌هايي اجتماعي دارد كه شايد اگر اين پيام‌ها شنيده مي‌شد ما اكنون شاهد اين فاجعه نبوديم اما واقعاً ريشه‌هاي اساسي چنين آسيب‌هايي را كجا بايد جست‌و‌جو كرد؟ در پاسخ به اين سؤال ابتدا بايد نظم اجتماعي موجود در جامعه ايران را مورد تحليل قرار داد و بايد ديد نظم اجتماعي موجود، چگونه نوجواناني سرخورده كه روز‌به‌روز در دام اعتياد گرفتار مي‌شوند را توليد مي‌كند؟ آيا رشد روز‌افزون اعتياد در ميان نوجوانان ناشي از درماندگي نهاد آموزش و پرورش و خانوده در تربيت نسل جوان نيست؟ آيا نهادهايي از جمله آموزش و پروش و خانواده از توانمندي و امكانات لازم در رشد و پرورش فكري و رفتاري نوجوانان و جوانان در كاهش گرايش نسل جديد به اعتياد برخوردار است؟ و ده‌ها آياي ديگر كه نيازمند پاسخ‌هايي راهبردي است.




بي‌سازماني اجتماعي در حوزه تربيت



متأسفانه در جامعه ايران در خصوص نظم اجتماعي، ما با نوعي بي‌سازماني اجتماعي در ارتباط با تربيت و آموزش نوجوانان و مهارت‌هاي اجتماعي و رفتاري اين نسل جديد روبه‌رو هستيم.
 در واقع از يك طرف با ورود امكانات و تكنولوژي‌هاي جديد رسانه‌اي و ارتباطاتي و تغيير سبك زندگي و فرهنگي مواجه و از طرف ديگر با شكاف بين اين امكانات با نظام فرهنگي و ارزشي پيشين و عدم تطبيق سريع نهاد آموزش و پرورش و نهاد خانواده با اين نوع از امكانات جديد تكنولوژي ارتباطاتي روبه‌رو شده‌ايم.


تهديدي به نام فضاي مجازي



در اين وضعيت غرق شدن نوجوانان و جوانان در تكنولوژي‌هاي جديد از جمله گوشي‌هاي لمسي و فضاي مجازي اين نسل جديد را با بحران رفتاري و تربيتي در مواجهه با دنياي واقعي و جهان اجتماعي روبه‌رو كرده است، به گونه‌اي كه يك نوجوان وقتي ساعت‌ها در فضاي مجازي به دنبال ارتباط با دوستان مجازي خود است و با آنها احساس هويت و نسبت به آنها احساس تعلق مي‌كند، غافل از اين است كه اين فضا بيشتر موهومي است تا واقعي و وقتي اين وضعيت را به جامعه واقعي تعميم مي‌دهد بيشتر خود را منزوي و تنها و با يك شرايط از خود بيگانه در ارتباط با جامعه واقعي مي‌يابد.


در اين شرايط است كه اعتياد، نسل جديد را بيشتر از گذشته و بيش از پيش تهديد مي‌كند چراكه اولاً نسل جديد با سرگرداني در فضاي مجازي از جمله تلگرام با كساني احساس هويت مي‌كند كه بيشتر سطحي و غير واقعي است و ثانياً هر چه مدت اين حضور در فضاي مجازي و سرگرمي با اين نوع تكنولوژي‌ها بيشتر باشد همان قدر حضور در جامعه واقعي را از دست مي‌دهد و اين نسل جديد همان قدر در برخوردهاي اجتماعي و كنش‌هاي اجتماعي‌شان ناپخته‌تر و بي‌تجربه‌تر عمل خواهد كرد و اين ناپختگي اجتماعي و عدم رشد اجتماعي نوجوانان را مي‌توان تهديدي جدي در رابطه با اعتياد نسل جديد دانست.


ناتوانايي خانواده‌ها  در تأمين نيازهاي جوانان



اگر به اين شرايط فضاي واقعي جامعه را كه باعث سرخوردگي جوانان مي‌شود بيفزاييم، شرايطي به مراتب بدتر از دهه 70 و 80 دامنگير جامعه ايران و نسل جديد خواهد شد.
 متأسفانه عدم برخورد مناسب و ناتواني نهاد آموزش و پرورش و خانواده‌ها در اين وضعيت و ناتواني در تأمين نيازهاي عاطفي و محبت در درون خانواده‌ها و تبديل شدن نهاد خانواده به خوابگاه و به عبارت ديگر بي‌سرپرستي عاطفي والدين نسبت به فرزندان و فاصله بين نسل‌هاي پيشين و نسل‌هاي جديد و در سطح كلان كاهش كيفيت زندگي خانواده‌ها كه ناشي از ركود شديد اقتصادي در سال‌هاي اخير بوده و عدم توانايي خانواده‌ها در تأمين نيازهاي مادي و معنوي نسل جديد منجر به سرخوردگي اجتماعي نسل نوجوان و جوان و گرايش جوانان به مواد مخدر شده است.


تفريحي به نام دود


وقتي از نوجواني كه در قهوه‌خانه نشسته و در حال كشيدن قليان بود شنيدم كه هيچ سرگرمي‌اي به جز نشستن در قهوه‌خانه و كشيدن قليان در آن ندارد، در اين شرايط از اين نوجوان در جامعه چه انتظاري بايد داشته باشيم؟ عمومي شدن قليان و ساير مواد مخدر در بين نوجوانان به عنوان وسيله‌اي براي تفريح و سرگرمي و ابراز وجود نوجوانان با كشيدن قليان و ساير مواد مخدر نشان مي‌دهد كه اولاً هزينه تفريحات سالم بالا است و ثانياً جواني كه نمي‌تواند از تحصيلات و دانش خود استفاده مناسب ببرد، ممكن است براي خود راهي جز گوشه‌گيري و انزوا نبيند.


خطر اعتياد منزوي‌ها را  بيشتر تهديد مي‌كند


از نظر جامعه‌شناختي جواناني كه احساس از خود بيگانگي دارند و در ارتباط با ورود به جامعه دچار نوعي هراس اجتماعي هستند و انزوا و تنهايي را بيشتر بر ورود به جامعه ترجيح مي‌دهند بيش از سايرين خطر اعتياد آنان را تهديد مي‌كند. در وضعيت كنوني بايد افزود كه آسيب‌هاي اجتماعي در جامعه ايران از فضاي واقعي جامعه عبور كرده است و اكنون وارد مرحله‌اي جديد به نام عادي شدن اعتياد در فضاي مجازي شده است!


از جمله راهكارهاي مهم در كاهش گرايش نوجوانان به اعتياد عمومي، ارزان كردن ورزش در جهت افزايش نشاط و شادابي در بين آنان و كاهش احساس از خود بيگانگي و احساس انزواي نوجوانان از طريق بهره بردن از نوجوانان ارائه نقش‌هاي اجتماعي به آنها در جامعه و در سطح محله براي رشد و گسترش شخصيت اجتماعي نوجوانان و آموزش مهارت‌هاي زندگي به خصوص در روابط اجتماعي از طريق آموزش و پرورش و خانواده‌ها است تا اولاً نوجوان در جامعه احساس انزوا نكند و ثانياً پيوند اجتماعي نسل جديد در جامعه آنها را از آسيب‌هاي اجتماعي مصون سازد.



در واقع بايد به اين سمت رفت كه اعتياد جوانان به گپ‌هاي مصنوعي فضاي مجازي كمتر و تعاملات چهره به چهره جايگزين آن شود چراكه به لحاظ روانشناختي اعتياد به فضاي مجازي موجب انزواي بيشتر جوانان مي‌شود و انزوا و گريز از تعاملات جمعي نيز از عوامل تسهيل‌كننده اعتياد جوانان به سوء‌مصرف مواد مخدر است.


*  كارشناس ارشد جامعه‌شناسي



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن