واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: حربه حقوق بشري غرب به كمك جاسوسان آمد
اين روزها حسن روحاني، رئيسجمهور اسلامي ايران در حال تجربه آخرين سفر خود به مقر سازمان ملل متحد در نيويورك است.
نویسنده : مهدي پورصفا
اين روزها حسن روحاني، رئيسجمهور اسلامي ايران در حال تجربه آخرين سفر خود به مقر سازمان ملل متحد در نيويورك است. ديدار با رؤساي جمهور كشورهاي مختلف دنيا و البته سخنراني در مجمع عمومي سازمان ملل مهمترين بخش سفر وي محسوب ميشود.
روحاني ديدارهاي ديگري هم خواهد داشت كه بخشي از آن روتين و همانند سالهاي گذشته است. در اين ميان گروهي از شهروندان كشورهاي غربي تلاش ميكنند ديداري با حسن روحاني، رئيسجمهور اسلامي ايران داشته باشند كه البته چندان دور از انگيزههاي سياسي نيست. روزنامه امريكايي واشنگتنپست در گزارشي به بررسي اين درخواستها پرداخته و نوشته است: خويشاوندان زندانيان غربي در تهران، در تلاش هستند با «حسن روحاني»، رئيسجمهور ايران در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل ملاقات و لابي کنند و خواستار آزادي آنها شوند.
طبق اين گزارش، خانواده يکي از زندانيان براي سومين بار است که از لندن به مجمع عمومي سازمان ملل رفته تا خواستار آزادي «کمال فروغي» شود. سال گذشته نيز کامران فروغي موفق شد در ضيافت شام حسن روحاني حاضر شود و از او تقاضا کند که به آزادي پدرش از زندان کمک کند. در كنار اين گروه ديگري از خانوادههاي زندانيان غربي که در ايران دستگير شدهاند نيز در حال لابي کردن با رئيسجمهوري ايران هستند تا براي آزادي خانوادههايشان اقداماتي را انجام دهد.
تلاش گسترده براي آزادي جاسوسان دوتابعيتي ايراني كه به دلايل مختلف در ايران و از سوي نهادهاي امنيتي دستگير شدهاند، نكته تازهاي نيست. بسياري از كشورهاي غربي در طول دوران محكوميت شهروندان دوتابعيتي خود با اصليت غربي از راههاي مختلف اقدامات گوناگوني را آزمودهاند. مهمترين مسيري كه در اينباره آزموده شده گفتوگو با مقامات وزارت امور خارجه ايران در جريان سفرهاي غربي و مذاكرات دوجانبه است، به عنوان نمونه مقامات بريتانيايي كه هماكنون دو شهروند آنها يعني نازنين زاغري و كمال فروغي به جرم اقدامات ضدامنيتي در زندان هستند، در مقاطع مختلف با مقامات ايراني رايزني كردهاند. ديويد كامرون، نخستوزير بريتانيا طي نامهاي خطاب به حسن روحاني خواستار آزادي اين دو از زندان شده بود. ترزا مي نيز در ديدار روز گذشته خود با روحاني خواستار آزادي نازنين زاغري شده بود. البته در اين ميان مذاكره با مقامات ايراني تنها حربه مقامات خارجي نبوده، بلكه تلاش شده است زندانيان امنيتي به عنوان بيگناهاني در بند داده شوند.
فعاليت مذهبي يا اقدامات تخريبي امنيتي
شايد روشنترين مثال در اين ميان مسائل مطرح شده در خصوص سعيد عابديني باشد كه به دلايل امنيتي به زندان محكوم شده بود. عابديني در نگاه امريكاييها يك فعال مذهبي بيگناه بود كه به دلايل واهي به زندان محكوم شده بود. از نگاه امريكاييها تنها دليل زنداني شدن عابديني مسيحي شدن وي بود. از اينرو مهمترين خط تبليغي كه در اين باره دنبال ميشد، تلاش ايران براي سركوب آزادي مذهبي بود و تنها چيزي كه مورد اشاره قرار نميگرفت، اتهامات امنيتي عابديني بود. در اين ميان نهادهاي حقوق بشر غربي نيز با تلاشهاي تبليغاتي امريكاييها همراستا ميشدند. پس از آزادي عابديني در جريان تبادل زندانيان ايراني و امريكايي، هاينر بيله فلد، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در مورد آزادي مذهب يا ايمان، بدون اشاره به اتهامات جدي و امنيتي عابديني گفت: در حاليکه مقامات ايراني به کشيش عابديني اجازه دادند تا سوار هواپيما شود و اين مصيبت وحشتناک را پشت سر بگذارد، آنها همچنان دهها مسيحي ايراني را به اتهامات مبهم و بيش از حد گسترده امنيت ملي مانند «تبليغ عليه نظام» در زندان نگه ميدارند. اين بازداشتها به روشني نه تنها ناقض تعهدات ايران تحت قوانين بينالمللي است، بلکه ناقض قانون اساسي خود کشور ايران نيز است. احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل نيز در مقاطع مختلف دستگيري عابديني و همچنين جيسون رضاييان، خبرنگار روزنامه واشنگتنپست در تهران را تلاش براي محدود كردن رسانهها در ايران عنوان كرد. در اين ميان به نظر ميرسد همين فرمول براي ساير زندانيان امنيتي غرب در ايران نيز بهكار گرفته شده است.
مادر يا جاسوس
در گزارشي كه راديو فردا در گفتوگو با دانيل رادكليف، همسر نازنين زاغري منتشر كرده، همسر وي با اشاره به اينكه ساغري تنها يك مادر است، ميگويد: من حدود دو هفته پيش که حکم او اعلام شد، با او صحبت کردم و خب او خيلي غمگين بود، چراکه نميتواند گابريلا را ببيند و يکپنجم زندگي فرزندمان را در زندان بوده، اما او در عين حال عصباني بود و اين اولين بار در اين شش ماه بود که من ميشنيدم او عصباني است و من آن را نشانهاي مثبت ديدم. وي در بخشي ديگر از سخنان خود با اشاره به اينكه مقامات بريتانيايي شخصاً براي آزادي وي وساطت كردهاند، ميگويد: يکبار هم كه ترزا مي و حسن روحاني، حدود يک ماه پيش تلفني گفتوگو کردند و تا آنجايي که من اطلاع دارم، تنها درباره پرونده صحبت شد و پاسخي از سوي ايران داده نشده بود. به هر حال اين پرونده در مقطع حساسي قرار دارد و قرار است درخواست تجديدنظر بدهيم. اميدواريم آقاي روحاني بتواند ترتيبي دهد که مرحله تجديدنظر عادلانه انجام شود و تمام اين اتهامات رفع شوند و نازنين بتواند هرچه زودتر به خانهاش بازگردد. البته تلاش براي پروپاگانداي رسانهاي در اين موضوع بار اول نيست كه اتفاق ميافتد و در موضوع سعيد عابديني نيز رسانههاي غربي تلاش ميكردند در گفتوگو با خانواده وي، آنها را نگران و بيتاب آزادي عابديني نشان دهند. البته بماند اينكه بلافاصله همسر عابديني پس از آزادي وي دادخواست طلاق خود را تقديم دادگاه كرد.
سكوت نهادهاي حقوق بشر بينالمللي
تلاش غربيها براي مظلومنمايي و استفاده از ابزار حقوق بشر براي آزادي زندانيان امنيتي در حالي است كه هماكنون چندين ايراني به جرائم مختلف از جمله دور زدن تحريمها در زندانهاي امريكا محبوس هستند. بسياري از اين ايرانيان در خصوص اتهامات انتسابي خود اظهار بيگناهي ميكنند، اما كوچكترين توجهي به درخواستهاي آنان نميشود. نهادهاي حقوق بشر غربي كه درباره زندانيان غربي در ايران اعتراض ميكنند، در مورد وضعيت زندانيان ايراني كاملاً سكوت كردهاند. آيا در چنين شرايطي توجيهي وجود دارد كه بتوان نگراني رسانههاي غربي از زير پا گذاشته شدن حقوق جاسوسان غربي در ايران را باور كرد. نكته ديگري كه بايد در اين ميان مورد توجه قرار گيرد، تجربه مبادله زندانيان امريكايي و ايراني در جريان اعلام اجراي برجام بود. اين توافق محصول كانال موازي بود كه با مجوز نهادهاي مربوطه در ايران براي مذاكره با امريكاييها شكل گرفته بود. در نهايت با آزادي چند زنداني ايراني و همچنين پرداخت يك طلب قديمي و پاك شدن نام يك بانك ايراني از فهرست تحريمهاي حقوق بشر اين قضيه پايان يافت. اين تجربه ميتواند به عنوان يك تجربه در مقابل خانواده جاسوسان غربي در ايران قرار بگيرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]