واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در نشست «انقلاب اسلامی افغانستان؛ فرصتها و چالشها» مطرح شدفرصتها را به تهدید تبدیل کردیم/ از نگاه دنیا به افغانستان بعد از طالبان استفاده نشد
نشست «انقلاب اسلامی افغانستان فرصتها و چالشها» با حضور «علی فصیحی غزنوی» و «سید اسحاق شجاعی» 2 تن از صاحبنظران افغانستانی در مشهد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، «انقلاب اسلامی افغانستان فرصتها و چالشها» عنوان نشستی بود که شب گذشته (جمعه) با حضور «علی فصیحی غزنوی» و «سید اسحاق شجاعی» 2 نفر از صاحبنظران افغانستانی در مشهد برگزار شد.
«علی فصیحی غزنوی» پژوهشگر علوم دینی و کارشناس افغانستانی در این نشست به برخی از فرصتهای نهضت و انقلاب اسلامی افغانستان اشاره کرد و گفت: تشکیل دولت مرکزی در افغانستان از فرصتهایی بود که با همه مشکلات و معضلاتی که داشته و دارد، بعد از اجلاس بن و تشکیل دولت و انتخابات، فرصت خوبی را در اختیار ما قرار داد که متاسفانه از این فرصت خوب استفاده نکردیم. وی افزود: توجه افکار عمومی جهان به افغانستان یکی دیگر از فرصتها بود، که در گذشته چنین توجهای به افغانستان نبود و اگر هم بوده خیلی اندک و محدود بوده است، اما بعد از اجلاس «بن» آلمان، افغانستان مورد توجه تمام کشورهای دنیا قرار گرفت. الان همه کشورها و همه افکار عمومی به افغانستان توجه دارند و اگر حادثهای در این کشور اتفاق بیافتد همه دنیا متوجه میشوند و این یک فرصت بسیار مهمی برای مردم افغانستان است که در گذشته صدای مردم افغانستان بخصوص اقلیتها را کسی نمیشنید. این پژوهشگر افغانستانی در ادامه از رسانهها به عنوان فرصت یاد کرد و افزود: وجود رسانههای خصوصی و دولتی یک فرصت دیگر برای نهضت و انقلاب اسلامی افغانستان بود و اگر به عنوان یک فرصت بتوانیم از آن استفاده کنیم که الحمدالله تا حدی استفاده هم کردیم اما متاسفانه با رقابتهای کاذبی که در جامعه موجود است ما همین فرصت را هم از دست دادیم. فصیحی در بخش دیگری از سخنان خود از آزادیهای مدنی به عنوان فرصت دیگری برای نهضت اسلامی افغانستان یاد کرد و افزود: آزادیهای مدنی هم یک فرصت دیگری است که متاسفانه ما سطح آزادیهای مدنی را بسیار پایین آوردیم.
این کارشناس سیاسی در ادامه به «جنبش روشنایی» در افغانستان اشاره کرد و افزود: اگر دوستان انتقاد نکنند که شما در حال انتقاد شدید از جنبش روشنایی هستید اما میخواهم بگویم که ما سطح آزادیهای مدنی را بسیار پائین و در حد درخواست چند کیلو وات برق پایین آوردهایم در حالی که این انرژی باید برای مباحث کلان و منافع ملی هزینه میشد. وی در ادامه تصریح کرد: هم اکنون یکی از معضلات جامعه تشیع در کابل این موضوع است که رهبران و مجموعههای افغانستان 2 دسته شدهاند، یک عده موافق جنبش روشنایی و یک عده هم مخالف، ما در جامعه مدنی. وی در ادامه سخنان خود از مدارس و دانشگاهها به عنوان یکی دیگر از فرصتهای نهضت اسلامی افغانستان نام برد و افزود: یکی دیگر از فرصتهای طلایی برای جامعه، همین مدارس و دانشگاه است که متاسفانه رقابت کاذبی بین آنها به وجود آمده که گاهی شکل یک تجارت خانه خصوصی را به خود گرفته در حالیکه دانشگاهها یکی از نعمتهای بزرگی است که نصیب مردم ما شده است. فصیحی در ادامه به گسترش شهرنشینی در افغانستان اشاره کرد و افزود: شهری شدن مردم یکی دیگر از فرصتهایی است که متاسفانه در گذشته بسیاری از مردم در روستا زندگی میکردند و به برکت این جهاد و انقلاب مردم شهری شدند و این یکی از فرصتهایی است که نصیب مردم شده است.
«سید اسحاق شجاعی» نویسنده، روزنامه نگار و تحلیل گر افغانستانی در ادامه این نشست به چالشهای انقلاب اسلامی در افغانستان اشاره کرد و گفت: آنچه به عنوان فرصتها برای نهضت اسلامی ذکر شد، میتواند برای هر جمعیت و جامعهای فرصت باشد و اختصاص به نهضت اسلامی افغانستان ندارد. وی افزود: من فکر میکنم در شرایط فعلی نهضت اسلامی در افغانستان هیچ فرصتی ندارد از سال 1357 خورشیدی تا 1371 بهترین فرصتها در اختیار نهضت اسلامی بود و وقتی که نهضت اسلامی به پیروزی رسید همه فرصتها را تبدیل به تهدید کردند و همه فرصتها را متاسفانه از دست دادند. شجاعی در ادامه تصریح کرد: اولین چالش انقلاب و نهضت اسلامی افغانستان تجربه ناکام حکومتداری سردمداران است. مردم از جنگهای داخلی و آن حکومتی که در کابل و در مزار شریف و در جاهای مختلف تشکیل شده بود، بیزار شدهاند، ما با مردم آشنا هستیم تجربه ناکام حکومتداری سران انقلاب اسلامی در همین یک دهه اخیر هم باعث شده که مردم دیگر علاقهای به این حکومت و این سران نشان ندهند و نهضت اسلامی افغانستان را به عنوان یک نهضت سیاسی پذیرا نباشند. شجاعی از ضعف در رهبری نهضت و انقلاب اسلامی در افغانستان به عنوان چالش دیگری یاد کرد و افزود: ما همه رهبران را میشناسیم، آنهایی که ادعای جهادی بودن میکردند، هرگاه پست و صندلی قدرت آنها پائین آمد و جیب آنها خالی شد، بلند میشوند و میگویند ما رهبر جهادی هستیم و ما جهاد کردیم، آیا با این گونه افراد میشود حکومت اسلامی تشکیل داد؟ وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: اختلافات قومی از دیگر چالشها است و رهبران و کسانی که مدعی رهبری نهضت اسلامی هستند، بیش از آنکه به فکر اسلام و هدایت مردم باشند، به دنبال قوم خود هستند، چه شیعه و چه سنی همه گرفتار قوم گرایی هستند. مدیر مسئول روزنامه «عصر نو»، از دخالت کشورهای دیگر، به عنوان چالش دیگر انقلاب اسلامی در افغانستان یاد کرد و افزود: نهضت اسلامی در افغانستان به شکل وسیعی تحت نفوذ کشورهای دیگر است، یعنی ما الان نمیتوانیم از حزب و گروهی نام ببریم که وابسته به هیچ کشور خارجی نباشد، آیا با چنین گروهها و چنین رهبرانی میتوان انقلاب اسلامی به وجود آورد؟ وی در ادامه به جنگهای داخلی در افغانستان اشاره کرد و از آن به عنوان چالش دیگری یاد کرد: آبرویی که انقلاب و نهضت اسلامی داشت در دوره جهاد بود که با جنگهای داخلی و فرصتطلبیهای رهبران جهادی همه بر باد رفت و فرصتها تبدیل به تهدید شد. شجاعی، طالبان را چالش دیگر انقلاب و نهضت اسلامی افغانستان بر شمرد و تاکید کرد: چالش عمده دیگر در سر راه نهضت اسلامی، گروه طالبان است که نمیدانیم با آن چگونه برخورد و رفتار کنیم. این نشست در 3 شب متوالی به همت «شورای فرهنگی افغانستانی های مقیم ایران» در سالن اجتماعات «کتابخانه رسالت» در گلشهر مشهد برگزار شد. انتهای پیام/ح
95/04/12 :: 15:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]