واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: عربستان قدرت ایران را برنمیتابد
آرمان در گفتوگو بو حسین رویوران، تحلیلگر مسائل خاورمیانه آورده است؛
به گزارش نامهنیوز، هم ایران و هم عربستان کشورهایی هستند که در منطقه مهم خاورمیانه بیشتر از سایر کشورها نفوذ و همچنین قدرت تاثیرگذاری دارند و به همین دلیل قانون نانوشتهای این طور حکم میکند که اگر این دو کشور در رابطه دو جانبه به تعامل برسند، تبعات مثبت زیادی برای منطقه خواهد داشت. با این حال، آنچه در این چند سال مشاهده شده چیزی به غیر از تنش، چالش، اتهام و... نبوده و فاصله به قدری زیاد شده است که افکار عمومی احتمال همنشینی ایران و عربستان را احتمالی محال قلمداد میکنند.
حسین رویوران تحلیلگر مسائل خاورمیانه به پرسشهای «آرمان امروز» درباره علل چالش موجود بین ایران و عربستان پاسخ میگوید:
وزیر امور خارجه عربستان، ایران را به تلاش برای بی ثباتی در سراسر منطقه متهم کرد. به نظر میرسد تنش بین این دو کشو مهم منطقه قرار نیست، تمام شود.
این اظهارنظر عادلالجبیر در شرایطی اتهامهای جدیدی را متوجه جمهوری اسلامی کرد که چندی است بحث جدیدی بین دو کشور مطرح نشده است. عربستان سعودی اصرار به پیگیری سیاست «تعارض با ایران» دارد و تمام این اظهارنظرها در همان چارچوب انجام میشود. مخصوصا این که آنها این روزها سیاستهایشان درباره یمن، سوریه و عراق را در محاق میبینند تا چالش را بهطور پررنگی تجربه کنند. پس باید اینطور نتیجهگیری کرد که اظهارنظرهای اینچنین نشانهای از سرخوردگی و شکست سیاسی عربستان است.
چالش بین ایران و عربستان برای دو کشور که اتفاقا از تصمیمسازهای موثر خاورمیانه هستند، چه تبعاتی میتواند برای دو کشور و البته منطقه داشته باشد؟
به هر حال تضاد بین دو طرف، به هر دو طرف هزینههایی را تحمیل میکند و دقیقا به همین دلیل، دستگاه خارجی همیشه اولویت اصلی را تعامل میپندارند. ایران و عربستان هم نسبت به این مساله آگاهی دارند. اما مشکل، این است که سعودیها حاضر به پایان دادن به این تنش نیستند. عربستان سعودی متاسفانه با سیاست فرار به جلو هم هزینههای خودش و هم هزینههای ایران و هم مشکلات خاورمیانه را افزایش میدهد. این در حالی است که همسویی احتمالی ایران و عربستان به راحتی میتواند چالشهای موجود در کشورهای منطقه را به کمترین حالت ممکن خود برساند. همچنین این دو کشور اگر قرار را بر تعامل بگذارند، دیگر شاهد این نخواهیم بود که قدرتهای فرامنطقهای به خود اجازه دخالت در امور خاورمیانه را بدهند.
عربستان با تخریب و رویایی با ایران چه هدفی دارد و اجرایی کردن چه برنامهای را در منطقه دنبال میکند؟
این کشور معتقد به معادله صفر و صد است. آنها این ذهنیت را دارند که اگر نفوذ ایران زیاد شود، آنها موقعیت تاثیرگذاریشان را از دست خواهد داد و بالعکس. این ذهنیت در حالی ذهن آنها را مشوش کرده است که به قاعده نمیتوان چنین تحلیلی را با متر و معیاری دیپلماتیک قبول کرد. عربستان فعلا معتقد است که معادلهشان با ایران فقط معادلهای «برد- باخت» است و چون اینطور فکر میکنند، حاضر هستند برای کارشکنی علیه ایران هزینههای گزافی را به لحاظ مالی و دیپلماتیک پرداخت کنند.
گروهی عقیدهشان این است که به دلیل اهمیت مساله، حتما باید راهکاری برای پایان مناقشه پیدا کرد.
در فضای دیپلماسی باید دوجانبه تلاش شود تا نتیجهای به دست آید. اگر طرف مقابل آمادگی نداشته باشد، هیچ تلاشی نمیتواند بحران و فاصله موجود را از میان بردارد.
به نظر میرسد عربستانیها از توافق ایران با ۱+۵ عصبانی هستند و با وجود گذشت یک سال و چند ماه هنوز نتوانستهاند با این مساله کنار بیایند.
توافق هستهای را باید «اعتراف غرب به ایران به عنوان قدرت منطقهای» بدانیم که کشورهای حوزه خلیجفارس چارهای جز کنار آمدن با این مساله ندارند. این جایگاه برای عربستان به این معنی است که «آمریکا ایران را به رسمیت شناخته است» و از این پس احتمال دارد در حل بحرانهای منطقه با جمهوری اسلامی ایران رایزنی کرده و به نتیجه برسد. به همین دلیل عربستان از گسترش نفوذ ایران در مناسبات بینالمللی و به ویژه در تحرکات مرتبط با خاورمیانه ناراضی است و احساس خطر میکند.
اوباما نسبت به رئیسجمهوریهای دیگر آمریکا موضعی متفاوت با عربستان داشت و این طور نبود که دولتش را به همراهی در هر شرایطی با عربستان مجاب کند. فضای بین عربستان و ایالات متحده در دولتهای احتمالی هیلاری کلینتون یا دونالد ترامپ چه نوع فضایی خواهد بود؟
کلینتون رسما اعلام کرده که با عربستان رابطه و همپیمانی نزدیکتری برقرار خواهد کرد. اما ترامپ اعلام کرده است که حاضر نیست نه از عربستان و نه از هیچ همپیمان دیگری از جیب مردم آمریکا حمایت کند. نکته معلوم، اما این است که عربستان از برنده شدن هیلاری کلینتون راضی است، چون در این حالت شاهد همپیمانی خوبی بین دو کشور خواهیم بود.
نزدیکی یا دوری عربستان نسبت به آمریکا چقدر برای جمهوری اسلامی اهمیت دارد؟
عربستان میتواند تعامل نزدیکی با آمریکاییها داشته باشد، آل سعود همه تلاششان را به کار خواهند گرفت تا تعامل کشورشان با ایالات متحده را در راستای تهدید منافع و موقعیت جمهوری اسلامی به کار بگیرند و در این چارچوب کارهای لازم را انجام بدهند تا آمریکا علیه ایران تحریک شود.
منبع: روزنامه آرمان
۲۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]