واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سوداي سعودي – امريكايي دوقطبيسازي روحاني – سليماني
ديپلمات كهنهكار و مشاور اسبق رئيسجمهور و امريكا در مصاحبهاي با يك نشريه سعودي در تشريح رؤياهاي خود گفته دولت اين كشور بايد در دوران پس از توافق هستهاي طيف حسن روحاني، رئيسجمهور ايران را تقويت و طيف فرمانده نيروي قدس سپاه پاسداران اسلامي را تضعيف كند.
به گزارش فارس، «دنيس راس» كه در دوره چندين رئيسجمهور از جمله باراك اوباما، رئيسجمهور فعلي امريكا به عنوان مشاور فعاليت كرده در مصاحبه با بخش انگليسي نشريه عربستاني «مجله» مستقر در لندن در پاسخ به سؤالي درباره تبعات توافق هستهاي ايران و گروه 1+5 گفت: «صادقانه، من از وقايع سال گذشته شگفتزده نشدم. هميشه به نفع ايران بود كه تحريمها رفع شود. در عوض، مسئولان ايران آماده معوق كردن آرمانهاي هستهايشان، اگرچه نه كنار گذاشتن كامل آنها بودند.» راس گفت: «واقعيت اينجاست كه دولت (اوباما) خواستار ايجاد تغييرات بنيادين در روابط ايران و امريكاست. دولت ميداند كه نميتواند در حال حاضر به اين موضوع دست پيدا كند، اما نميخواهد به گونهاي هم عمل كند كه تندروهاي ايران را تقويت كند. من موضع دولت را درك ميكنم اما با آن موافق نيستم.» راس اضافه كرد: «دليلش اين است كه منطقي كه به مذاكره با ايران بر سر موضوع هستهاي منجر شد - و من هم جزئي از آن بودم - افزايش فشار بر ايرانيها، اما باز گذاشتن راه گريز از فشارها بود. من معتقدم همين رويكرد بايد درباره رفتارهاي منطقهاي ايران هم به كار گرفته شود.» اين مقام اسبق امريكا تصريح كرد: «بنابراين وقتي شما فشار را روي آنها افزايش ميدهيد و براي آنها راه گريز ميگذاريد آنها ميفهمند كه لازم است براي جلوگيري از لطمه خوردن به منافشعان بايد رفتارهايشان را تعديل كنند و پيشنهاد من اين است كه اعمال فشار روي آنها در پاسخ به رفتار منطقهايشان، نه تنها تندروها را تقويت نميكند بلكه آنها را تضعيف ميكند، چون با اين كار شما داريد هزينههاي رفتارهاي بد را به آنها گوشزد ميكنيد.» وي اضافه كرد: «شما ميخواهيد چه كسي موفق شود؟ قاسم سليماني يا روحاني؟ سپاه و بسيج به سمت رويكرد تقابلجويانه گرايش دارند، در حالي كه طيف روحاني بيشتر به سمت رويكرد عاديسازي روابط متمايل است. بنابراين پيشنهاد من اين است اگر شما ميخواهيد بر موازنه قدرت بين آنها اثر بگذاريد راهش كنار آمدن با كارهايي نيست كه قاسم سليماني در منطقه انجام ميدهد، بلكه بايد هزينهها بر ايران به خاطر اقدامات سليماني را افزايش داد.»
فلجسازي بانكداري ايران
خبرگزاري فرانسه در گزارشي به عدم تمايل غرب براي تعامل با ايران اشاره كرد و نوشت، بهرغم اميدها براي طلوع جديد در اقتصاد ايران بعد از لغو تحريمهاي هستهاي، بانكهاي مهم غرب از ترس مجازات امريكا، تمايلي به تجارت با جمهوري اسلامي ايران ندارند. پرويز عقيلي، رئيس بانك خصوصي خاورميانه در تهران ميگويد: «در حال حاضر، بانكهاي كوچك اروپايي براي همكاري با ما موافقت كردهاند. اما هيچ بانك متوسط يا بانك مهم و بزرگي تابهحال با همكاري با ما موافقت نكرده است.» طبق گفته كارشناسان ايراني، اين بانكها روابط كاري با بانكهاي ايراني به منظور افتتاح اعتبارنامه براي مبالغ اندك 10، 20 يا 50 ميليون دلاري برقرار كردند اما اين بانكها فاقد منابع براي تأمين بودجه پروژههاي بزرگ همچون توافقاتي است كه بين ايران و ايرباس براي فروش 118 هواپيما با ايران برقرار شد يا اينكه فاقد منابع براي تأمين بودجه پروژههاي توسعه نفت و گاز ميباشند.
توضيحخواهي درباره بازپرداخت بدهي
سناتور «اورين هچ» رئيس كميته امور مالي سنا امريكا روز سهشنبه در نامهاي از بازرس كل وزارت خزانهداري امريكا خواست تا با ارائه اسنادي ثابت كند كه 7/1 ميليارد دلار پول نقد كه اوايل سال جاري ميلادي به ايران پرداخت شده است، در اختيار افراد يا نهادهايي كه از نظر امريكا از تروريسم حمايت ميكنند، قرار نگرفته است. اين سناتور امريكايي همچنين در نامه خود، خواستار شفافسازي خزانهداري امريكا در زمينه اينكه در نهايت اين مبلغ در اختيار چه افرادي قرار گرفته است و اينكه آيا پرداخت اين مبلغ با پروتكل وزارتخانه مطابقت داشته يا خير، شد. جنجالها بر سر انتقال پول به ايران در حالي ادامه دارد كه اصل اين پول(400 ميليون دلار) متعلق به ايران بوده و مابقي آن، سود اين پول طي دهههاي گذشته است كه همگي جزو داراييهاي بلوكه شده ايران در امريكا محسوب ميشد. نامه هچ چند روز بعد از آن صورت گرفته است كه يكي از سناتورهاي ديگر امريكا به نام «جيمز لنكفورد» از ايالت «اوكلاهما» در نامهاي خطاب به اوباما خواستار پاسخهايي درباره پرداخت اين پول نقد به ايران شد.
۶۰ درصد امريكاييها موافق تحريم
60 درصد مشاركتكنندگان در يك نظرسنجي جديد ميگويند خريد محصولات شركتي را كه با ايران مراودات تجاري دارد، متوقف خواهند كرد. نتايج اين نظرسنجي كه روز سهشنبه منتشر شده به علاوه نشان ميدهد 70 درصد از مردم امريكا آشكارسازي هرگونه تعامل با تهران را براي شركتها بسيار مهم ارزيابي كردهاند. اين نظرسنجي را «اتحاد عليه ايران هستهاي»، از لابيهاي حامي رژيم صهيونيستي و ضد برنامه هستهاي ايران با يك نمونه آماري متشكل از هزار رأيدهنده امريكايي انجام داده است. 56 درصد شركتكنندگان در اين نظرسنجي هم گفتهاند سهام شركتي را كه با ايران معامله انجام داده، خواهند فروخت و در يك شركت ديگر سرمايهگذاري خواهند كرد.
انتقال نگراني
سخنگوي وزارت خارجه امريكا شب گذشته گفت كه كشورش نگراني خود را نسبت به آنچه اقدامات «تنشزاي» نظاميان ايران در آبهاي جنوبي اين كشور خوانده، به تهران منتقل كرده است. صبح روز سهشنبه بود كه شبكه خبري فاكسنيوز از تهديد دو هواپيماي جاسوسي امريكا توسط مرزبانان حريم هوايي ايران خبر داد؛ يكي از مقامات امريكايي گفته بود كه نظاميان از نزديك شدن به حريم ايران باخبر بودهاند ولي ميخواستهاند واكنش ايرانيان را «بسنجند.» «مارك تونر» در واكنش به اين ماجراي جديد گفت: «حادثههايي مانند اين حادثه نگرانكننده است و ميتواند به افزايش تنشها در خاورميانه منجر شود. نظاميان ما بر اساس قوانين ناوبري در آبهاي آزاد در آنجا (آبهاي جنوبي ايران) حضور دارند.» سخنگوي وزارت خارجه امريكا در برابر اين سؤال كه از چه طريقي انتقال نگراني صورت گرفته است، گفت: «وزارت دفاع اين كار را از طريق اعلان عمومي انجام داده و ما هم البته ابزار ديگري براي تعامل ديپلماتيك با ايران داريم كه قصد ندارم در خصوص آن صحبت كنم.»
منبع : فارس
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]