واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: خبرهای ناخوش برای آینده سرمایهگذاری در نفت ایران
دنیای امروز نفت و انرژیهای فسیلی با گذشته نه چندان دور بسیار متفاوت است؛امروز اما نفت شیل امریکا و چند وقت دیگر احتمالا نفت شیل چین و نفت آفریقا و غیراوپک است که سهم و نقش بالاتر و موثرتر در بازار جهانی دارد.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،علاوه بر این تکنولوژی روزآمد به کشورها فرصت میدهد که از انرژیهای نو به جای انرژی فسیلی استفاده کنند و مصرف جهانی فرآوردههای نفت مثل بنزین به شدت سقوط میکند. تازهترین آمار مرتبط با سرمایهگذاری درباره بخش بالادستی نفت نشاندهنده روند کاهنده این متغیر در دو سال اخیر است.
ین یک خبر بد برای ایران است که هنوز چاههای نفت قابل تجهی دارد که کار اکتشاف، استخراج و تولید آن هنوز انجام نشده است. در فضای حاضر اما برخی منتقدان دولت یازدهم به بهانههای سیاسی مانع از اجرایی شدن قراردادهای جدید نفتی شدهاند و معلوم نیست که حتی سرمایهگذاران با همین قراردادهای تازه هم به ایران بیایند.
سرمایهگذاریهای جهانی در حوزه بالادستی نفت و گاز در سال گذشته ۲۵ درصد افت کرده و در سال جاری هم ۲۴ درصد افت میکند. بخش بالادستی مربوط به پروژههای اکتشاف، توسعه و تولید نفت و گاز خام میشود.
با این حال طبق این گزارش، مجموعا در جهان ۱۸۳۰ میلیارد دلار طی سال گذشته در بخش انرژی سرمایهگذاری شده است که بیشترین سرمایهگذاری در حوزه بالادستی نفت و گاز به میزان ۵۸۳ میلیارد دلار صورت گرفته است.
افت سرمایهگذاری در دو سال متمادی نخستینبار در ۳۰ سال گذشته اتفاق افتاد. کاهش سریع هزینهها عامل دو سوم بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار افت سرمایهگذاری بین سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ است. پیشبینی میشود سرمایهگذاری بالادستی در سال ۲۰۱۷ ثابت بماند یا بطور جزیی کاهش یابد. سه سال کاهش متوالی پیش از این سابقه نداشته است.
کل سرمایهگذاری در انرژی جهانی در سال ۲۰۱۵ با هشت درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۴ به ۱۸۳۰ میلیارد دلار رسید. سرمایهگذاری در توزیع انرژی در کمترین مقدار از سال ۲۰۱۰ تاکنون بود.
این گزارش در ادامه مینویسد که سوختهای فسیلی (شامل تولید و توزیع انرژی) هنوز ۵۵ درصد سرمایهگذاری در بخش انرژی جهانی را در بر میگیرد، اما این سهم نسبت به ۶۱ درصد در سال ۲۰۱۴ کاهش نشان میدهد. سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال قبل از آن، از ۱۶ درصد به ۱۷ درصد، شبکهها از ۱۲ درصد به ۱۴ درصد و بهرهوری هم از ۱۰ درصد به ۱۲ درصد افزایش پیدا کردهاند.
چین در سال ۲۰۱۵ حدود ۳۱۵ میلیارد دلار در حوزه انرژی سرمایهگذاری کرده و بار دیگر در این مورد از امریکا به عنوان بزرگترین سرمایهگذار پیشی گرفت. در امریکا، سرمایهگذاری در این بخش به دلیل افت سرمایهگذاریها در اکتشاف نفت و گاز به ۲۸۰ میلیارد دلار کاهش یافت.
کمترین هزینههای اکتشاف مربوط به خاورمیانه و روسیه بود. سهم شرکتهای ملی نفت از سرمایهگذاریها در بخش بالادستی ۴۴ درصد بود که یک رکورد محسوب میشود در حالی که نفت شیل امریکای شمالی و دیگر نواحی پرهزینه توسعه، مانند فراساحل، بیشترین کاهش را شامل شدند.
سرمایهگذاریها در بخش انرژیهای تجدید پذیر
سرمایهگذاری جهانی در تولید برق ۴۲۰ میلیارد دلار بود که سهم انرژیهای تجدیدپذیر از این میزان ۷۰ درصد، معادل ۲۸۸ میلیارد دلار شده است. سرمایهگذاری در تولید گاز ۴۰ درصد کاهش یافت و به ۳۱ میلیارد دلار رسید در حالی که سرمایهگذاری در صنعت زغال سنگ حدود ۲۵ درصد رشد کرد و به ۷۸ میلیارد دلار رسید که عمدتا در چین صورت گرفت.
سرمایهگذاری در همه منابع انرژی تجدیدپذیر شامل سوخت زیستی برای حمل و نقل و تاسیسات گرمایشی خورشیدی ۳۱۳ میلیارد دلار بود. بین سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۵، ظرفیت سرمایهگذاری در انرژی تجدیدپذیر تقریبا ثابت ماند، اما سرمایهگذاریها باعث افزایش ظرفیت به میزان ۴۰ درصد و تولید برق بیشتر به میزان یک سوم به دلیل فناوری بهتر و ارزانتر بادی و خورشیدی و عرضه به بازار با منابع بهتر شد.
چین بزرگترین مقصد سرمایهگذاری بر مبنای تولید برق از روشهای تجدیدپذیر بود و ۹۰ میلیارد دلار معادل ۶۰ درصد کل سرمایهگذاری در تولید برق در سال ۲۰۱۵ در این کشور انجام شد.
حدود ۵۵ میلیارد دلار در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری شد که معادل ۸۵ درصد کل سرمایهگذاریها در اروپا در حوزه تولید بود که نیمی از این میزان مربوط به انرژی باد بود.
در ایالات متحده، سرمایهگذاری در تولید برق از منابع تجدیدپذیر ۴۰ میلیارد دلار بود که تقریبا ۹۰ درصد کل سرمایهگذاریها را شامل شد. سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر در ژاپن، برزیل، و هند نیز قابل توجه بود.
سرمایهگذاری در حوزه انرژی هستهای به بیشترین حد در دو دهه گذشته رسید و بالغ بر ۲۱ میلیارد دلار شد که ۱۰ گیگاوات به ظرفیت تولید اضافه کرد. بیشترین میزان از حدود ۷۰ گیگاوات ظرفیت ساخته شده مربوط به چین بود.
منبع:ساعت 24
۲۵ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]