واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
مثلث اصولگرایی دو ضلعی میشود؟
روز نو : نزدیکان آیت الله مصباح نشان داده اند که توان جذب رای ندارند. در انتخابات 92 سعید جلیلی 4 میلیون رای آورد. حضور دلواپسان در لیست انتخاباتی مجلس دهم تحلیل گران را بر آن داشت که شکست را به گردن تندروهای خود یعنی همان نیروهای نزدیک به آیت الله مصباح بیندازند. اکنون فعالیت های انتخاباتی جناح راست آغاز شده است اما نام آیتالله مصباح کمتر از گذشته به کار برده می شود. انگار اصولگرایان نمی خواهند بار دیگر با نزدیک شدن به آیت الله مصباح انتخابات را از دست بدهند.
مثلث اصولگرایی
«محوریت با جامعتین است.» این جمله که به انتخابات مربوط می شود بارها از سوی فعالان سیاسی اصولگرا شنیده شده است. اما برای انتخابات سال گذشته گزینه ای دیگر در کنار جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین قرار گرفت تا اصولگرایان که اصولگرایان رنجور از تشتت، با خیالی آسوده وارد فعالیت انتخاباتی شوند. جناح راست در انتخابات سال 92 با چند گزینه انتخابات را به رقیب خود واگذاشت. بعضی از این کاندیداها با محوریت جامعتین به میدان آمده بودند. هرچند آنها با شعار ائتلاف وارد میدان شده بودند اما در نهایت تنها غلامعلی حداد عادل به نفع ائتلاف کناره گیری کرد. از طرف دیگر نیز سعید جلیلی کاندیدای آیت الله مصباح در صحنه باقی ماند. هرچند تعداد آرای او بیانگر این است که همراهی او با دیگر اصولگرایان تاثیر چندانی نداشت اما جناح راست برای انتخابات بعدی تصمیم گرفت طیف آیت الله مصباح را با خود همراه کند تا شکست سال 92 تکرار نشود. ساعت ها مذاکره و تشکیل جلسات فراوان با حضور آیت الله موحدی کرمانی، آیت الله محمد یزدی و آیت الله مصباح یزدی برای این جناح نتیجه داد و شورای فقها به عنوان رهبری اصولگرایان در انتخابات تشکیل شد.
اکثریت لیست شورای رهبری با دلواپسان
ثمره تشکیل این شورا در جلسات موسوم به شورای مرکزی ائتلاف اصولگرایان دیده شد. سخنگوی این شورا غلامعلی حداد عادل بود. اصولگرایان می گفتند به دنبال ائتلافی فراگیر در این جلسات هستند اما در همان ابتدا مشخص بود بعضی طیف و شخصیت های تاثیرگذار غایب اصلی اصولگرایان هستند. در گام نخست اعضای فراکسیون رهروان ولایت مجلس نهم که همراهان علی لاریجانی بودند از سوی شورا کنار گذاشته شدند. در گام دیگر نیز محمدباقر قالیباف حذف شد. چنین روندی باعث انتقادات فراوان فعالین اصولگرا به شورای ائتلاف شد. از سوی دیگر نیز علی لاریجانی که در جامعه به عنوان یک اصولگرای میانه رو شناخته می شد در بدو ورودش به انتخابات اعلام استقلال کرد. اعلام استقلال او باعث شد اصلاح طلبان او را به عنوان کاندیدای خود معرفی کنند. همچنین دو تن از اعضای اصلی رهروان ولایت در تهران نیز در لیست اصلاح طلبان موسوم به لیست امید قرار گرفتند. در لیست 30 نفره اصولگرایان اما تاثیر آیت الله مصباح به چشم می خورد. هرچند که چهره های جنجالی جبهه پایداری در مجلس نهم به خاطر شرکت نکردن در انتخابات، ردصلاحیت و یا حذف شدن توسط اصولگرایان در لیست قرار نگرفتند اما حدود نیمی از لیست را دلواپسان تشکیل دادند.
با همه حرف و حدیثهایی که درباره جلسات و خروجی آن مطرح می شد، هیچ کدام از کاندیداهای اصولگرایان در تهران نتوانستند برای بار دیگر به مجلس راه پیدا کنند. تحلیل گران اصولگرا معتقد بودند در انتخابات تر و خشک اصولگرا با هم سوزانده شدند و معتدلین قربانی تندروی های هم جناحی های خود شدند.
مثلث اصولگرایی دو ضلعی میشود
پس از شکست در مرحله نخست بیرق انتخاباتی برای مرحله دوم انتخابات از دستان اصولگرایان به زمین افتاد و مرحله دوم با کمترین تبلیغات راستیها برگزار شد. اصولگرایان ناامید از این پس باید به گام دیگری فکر می کردند. گام دیگر آنها انتخابات ریاست جمهوری 96 عنوان شد. تعداد اندکی از آنها به روحانی چراغ سبز نشان دادند اما عده ای دیگر در پی کاندیدای اختصاصی برای جناح خود برآمدند. در این میان حزب موتلفه به عنوان قدیمی ترین تشکل اصولگرا اعلام کرد اگر در انتخابات اصولگرایان به اجماع نرسند کاندیدای اختصاصی معرفی می کند. در چنین شرایطی زمزمه های تشکیل شورای رهبری دوباره به گوش می رسد. اما با یک تفاوت عمده نسبت به انتخابات گذشته؛ حذف آیت الله مصباح از راهبری. روز گذشته آیتالله موحدی کرمانی خبری درباره دیدار با آیت الله یزدی به تسنیم داد. در سخنان موحدی کرمانی ذکری از آیت الله مصباح به میان نیامد. موحدی کرمانی گفت: هنوز صحبت خاصی درباره زمان این دیدار انجام نشده است، اما امیدوارم که بهزودی انجام شود. او گفت که نیروهای انقلاب برای انتخابات 96 در حال برنامه ریزی و تعیین راهبرد هستند. وی با ابراز اینکه، جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مبارز آمادگی دارند نیروهای انقلاب و جریان اصولگرا را در رسیدن به مکانیزم وحدت همراهی کنند، تاکید کرد: توصیه ما به نیروهای انقلاب، اتحاد و همدلی است و ما امیدوار هستیم بهلطف و عنایت خداوند زمینه وحدت و اتحاد بیشتر در بین نیروهای انقلاب فراهم شود.
از سوی دیگر غلامحسین مصباحی مقدم، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز نیز درباره گامهای انتخاباتی جناح راست می گوید: اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری قدمهای بسیار خوبی برداشته اند. معمولاً حرکت احزاب زودتر آغاز میشود و با ابراز تمایل همان احزاب اصولگرا نیز جامعه روحانیت مبارز وارد بحث و گفتوگو میشود. او از احتمال تشکیل شورای ائتلاف اصولگرایان برای انتخابات ریاستجمهوری۹۶ خبر داد. غلامرضا مصباحیمقدم در با اشاره به شورای ائتلاف اصولگرایان به تسنیم گفت: پس از انتخابات مجلس، جلسه شورای ائتلاف مجدداً تشکیل شد و طبق نظرات اعضا، قرار بر ادامه فعالیت شورا شد. ظاهراً یک یا دو جلسه نیز بعد از ایام انتخابات برگزار کردهاند. احتمال دارد چارچوب و قالبی که بتواند برای انتخابات دور بعد کمک کند بازهم «تشکیل شورای ائتلاف اصولگرایان» باشد. در گفته های مصباحی مقدم نیز خبری از آیت الله مصباح نیست. او درباره احتمال تغییر اعضای شورای همگرایی اصولگرایان گفت: در حال حاضر نمیتوان در اینباره اعلام نظر کرد و باید در جلسات تصمیمگیری شود که اعضا باقی بمانند یا تغییر کنند.
موتلفه به دنبال ائتلاف
اما از سوی دیگر به نظر می رسد حزب موتلفه که نقشی کلیدی در تشکیل ائتلاف اصولگرایان ایجاد می کند موضعی دیگر اتخاذ کرده است. محمدنبی حبیبی دبیر کل این حزب می گوید: ائتلاف اصولگرایان برای انتخابات 96 با محوریت حضرات آیات یزدی، موحدی کرمانی و مصباح، قویتر شکل میگیرد. او با اشاره به جایگاه شیخوخیت در جریان اصولگرایی برای انتخابات 96 اظهار داشت: اگر ائتلاف اصولگرایان با محوریت حضرات آیات یزدی، موحدی کرمانی و مصباح و سایر بزرگانی که مورد قبول اصولگرایان هستند، باشد، ائتلاف قویتری شکل میگیرد.
وی افزود: اگر اصولگرایان برای ائتلافی بزرگ بامحوریت روحانیت مصمم شوند، احتمال پیروزیشان بالا میرود اما چنانچه به طور متفرق وارد میدان شوند، طبیعتا نباید انتظار پیروزی داشته باشیم.
نگاهی به 96
با توجه به انتخابات گذشته و ترکیب لیست اصولگرایان علت استقبال نشدن از آیت الله مصباح این بار مشخص به نظر می رسد. ظاهرا اصولگرایان به این نتیجه رسیده اند که اگر مصباح دوباره زعیم اصولگرایان شوند کاندیدای آنها در ریاست جمهوری سال آینده فردی خواهد بود که باز هم نمی تواند اقبال عمومی را به خود جلب کند. با طرح این موضوع اگر آیت الله مصباح به صورت جداگانه کاندیدا معرفی کند اصولگرایان با معرفی کاندیدای معتدل تری به رقابت با روحانی می رود که نسبت به کاندیدای آیت الله مصباح توان رای آوری بیشتری دارد.
تاریخ انتشار: ۱۰ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]