تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 9 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):يا على دانشمند سه نشانه دارد: راستگويى، حرام‏گريزى و فروتنى در برابر همه مردم.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

سود سوز آور

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

مبلمان اداری

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1802751556




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تحقيق و تفحص‌های ناكام ادوار مجلس/ ماده نظارتی كه طی ساليان مغفول ماند


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: تحقيق و تفحص‌های ناكام ادوار مجلس/ ماده نظارتی كه طی ساليان مغفول ماند
تحقيق و تفحص‌های بی نتيجه ادوار مجلس نشان می‌دهد که نمايندگان باید از ابزار نظارتی ديگری به منظور حصول نتيجه استفاده كنند.
به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛‌ "قانون‌گذاری" و "نظارت بر حسن انجام کار از سوی نهادهای دولتی"؛ دو گام اصلی و مهم از وظایف اصلی نمایندگان خانه ملت است.

*چشمان نگران مجلس برای نظارت

شاید بتوان گفت که نظارت دو چشم مجلس برای اجرای قانون است لذا بر پایه ‌ماده 198 آیین‌نامه داخلی مجلس، نمایندگان برای انجام این نظارت اغلب تحقیق و تفحص از دستگاه‌ها و نهادها را در دستور‌ کار خود قرار می‌دهند تا میزان پایبندی به قوانین از سوی آن‌ها ‌کامل ‌بررسی شود.

براساس ماده 198 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، هر گاه نماینده‌ای تحقیق و تفحص در هر یک از امور کشور را لازم بداند تقاضای خود را ‌‌کتبی به هیأت‌رئیسه مجلس تسلیم کرده و هیأت‌رئیسه نیز تا 48 ساعت آن را به کمیسیون تخصصی ذی‌ربط برای رسیدگی ارجاع می‌کند، کمیسیون مربوطه نیز موظف است حداکثر تا دو هفته از تاریخ وصول، اطلاعاتی را در این زمینه به دست آورده و در اختیار متقاضی یا متقاضیان بگذارد.


تحقيق و تفحص‌هاي ناكام ادوار مجلس/ ماده نظارتي كه طي ساليان مغفول ماند



*تحقيق و تفحص‌هايی با طعم اتلاف

نمایندگان بسیاری در ادوار مجلس ‌براساس ضرورت‌های گوناگون از این حق استفاده کرده و بر کارکرد دستگاه‌های مختلف نظارت داشتند اما نبود سازوکارهای مناسب برای پشتیبانی کارشناسی از این  پرونده‌ها و پیگیری مناسب در مراجع ذی‌صلاح، در اکثر مواقع این تحقیق و تفحص‌ها را به نتایج مطلوب و موثری نرسانده است و متاسفانه براساس قانون، تحقیق و تفحص یک دور از مجلس قابل انتقال به دور بعدی نیست.


بنابراین بار مالی بسیاری از بودجه کشور، بیت‌المال مسلمین و وقت مجلس برای این تحقیق و تفحص‌ها‌ی‌ بی‌نتیجه صرف می شود که این امر مورد انتقاد بسیاری از سیاسیون و برخی نمایندگان بوده است.

با آغاز مجلس نهم نیز سیل درخواست‌ها برای انجام تحقیق و تفحص از سوی برخی نمایندگان روانه هیئت رئیسه شد، این امر تا جایی پیش رفت که صدای اعتراض‌ها را برانگیخت.


*درس مجلس برای نمايندگان جديد

علی لاریجانی رئیس مجلس، علی مطهری و مسعود پزشکیان نواب رئیس بارها در پاسخ به تذکر نمایندگان مبنی بر بررسی درخواست تحقیق و تفحص‌ها در هیئت رئیسه اعلام کردند که بهتر است نمايندگان از تجربیات گذشته در مجلس استفاده کرده و قبل از صرف زمان و پول بیت‌المال از ابزارهای دیگر نظارتی استفاده کنند و در صورت عدم حصول نتیجه مثبت، در قدم آخر اقدام به تحقیق و تفحص کنند.

ابزارهای نظارتی مانند سوال، تشکیل جلسات مشترک با مسئولان مربوطه نهادها، سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها و همچنین استفاده از ماده 236 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی که شاید بتوان گفت ابزار نظارتی آخر تا حدودی مغفول مانده است.

"علی لاریجانی" رئيس مجلس روز یکشنبه 31 مرداد ماه در دیدار با اعضای فراکسیون شاهد بر استفاده نمایندگان از این ماده نظارتی تاکید کرد و گفت: بهتر است برای پیگیری برخی از مباحثي كه نياز به تحقیق و تفحصی دارد از ماده 236 آیین‌نامه استفاده شود چراکه معتقدم این ماده یک ظرفیت نظارتی است و در مورد نحوه نظارت بر دستگاه‌ها، از تحقیق و تفحص بهتر عمل کرده و زودتر به نتیجه می‌رسد.



تحقيق و تفحص‌هاي ناكام ادوار مجلس/ ماده نظارتي كه طي ساليان مغفول ماند



*ماده نظارتی مغفول مانده

حال بايد ديد اين ماده‌ از آيين نامه كه می تواند موثرتر از تحقيق و تفحص عمل كند، چيست. براساس ماده 236 هر گاه حداقل ده‌ نفر از نمایندگان و یا هر کدام از کمیسیون‌ها، عدم رعایت شئونات و نقض یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط رئیس جمهور و یا وزیر و یا مسؤولان دستگاه‌های زیرمجموعه آنان را اعلام کنند، موضوع بلافاصله از طریق هیأت رئیسه جهت رسیدگی به کمیسیون ذی‌ربط ارجاع می‌شود.

کمیسیون نيز حداکثر ظرف ده‌ روز موضوع را رسیدگی و در صورت وارد بودن با اظهارنظر صریح، گزارش خود را از طریق هیأت ‌رئیسه به مجلس ارائه می‌دهد. 

همچنين مطابق تبصره 1 اين ماده چنانچه نظر مجلس بر تأیید گزارش باشد موضوع جهت رسیدگی به قوه قضاییه و سایر مراجع ذی‌صلاح ارسال می‌شود تا خارج از نوبت و بدون تشریفات دادرسی رسیدگی  کنند. 

تبصره 2 آن هم تصريح می كند، در صورتی که مجلس در مورد رئیس جمهور یا هر یک از وزیران سه نوبت ‌رأی به وارد بودن گزارش بدهد، طرح استیضاح در صورت رعایت مفاد اصل هشتاد و نهم (89) قانون اساسی در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.

بنابر اعلام امير خجسته رئيس كميته تحقيق و تفحص از بنياد شهيد در مجلس نهم، طی 37 سال گذشته تمامی تحقيق و تفحص‌های مجلس به دليل نداشتن دستورالعمل و تشکیلات مشخص فشل مانده است لذا شايد بتوان گفت كه اكنون وقت آن رسيده وكلای ملت با استفاده از تجربيات گذشته مسير نظارتی خود را تغيير داده و قوی تر عمل كنند.

انتهای پيام/









۰۸ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن