واضح آرشیو وب فارسی:فارس: /آسیای مرکزی در هفته گذشته/سفر رئیس مجلس عربستان به تاجیکستان/ تجمع ضد آمریکایی در بیشکک
سفر رئیس مجلس عربستان به تاجیکستان، هشدار کمیته امنیت ملی قرقیزستان نسبت به فعالیت تروریستها در این کشور و کشته شدن 300 شهروند تاجیک در سوریه و عراق بخشی از اخبار آسیای مرکزی در هفته گذشته است.
به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس، سفر رئیس مجلس عربستان به تاجیکستان، هشدار کمیته امنیت ملی قرقیزستان به فعالیت تروریستها در این کشور و کشته شدن 300 شهروند تاجیک در سوریه و عراق، بخشی از اخبار آسیای مرکزی در هفته گذشته میباشد. سفر رئیس مجلس عربستان به تاجیکستان سفر روز چهارشنبه رئیس مجلس عربستان سعودی به تاجیکستان و قول مساعد ریاض برای سرمایه گذاری بیشتر در طرحهای انرژی برق آبی منطقه، طی هفته گذشته در صدر اخبار و تحلیلهای سایتهای خبری آسیای مرکزی قرار داشت. همچنین وزارت کشور تاجیکستان اعلام کرد، «ریاض» برای ساخت مجمع پارلمانی در این کشور سرمایه گذاری خواهد کرد. ساخت نیروگاه برق آبی راغون در تاجیکستان در سال 1974 در دوران حکومت شوروی آغاز شد ولی پس از استقلال این کشور به دلیل مخالفتهای ازبکستان و کمبود سرمایه ناتمام مانده است و دوشنبه امیدوار است با جلب سرمایه سعودی برخی طرحهای ناتمام منطقهای خود را به اتمام برساند. عربستان در قرقیزستان مدرسه میسازد وعده «صندوق توسعه» عربستان در کمک به ساخت مدارس جدید در کشور قرقیزستان نیز از جمله خبرهای قابل توجه در هفته گذشته بود. «الویرا ساریوا» وزیر آموزش و علوم جمهوری قرقیزستان پنجشنبه گذشته در جلسه کمیسیون بودجه و دارایی پارلمان این کشور اعلام کرد، صندوق توسعه عربستان سعودی آمادگی خود را برای اعطای وامی به مبلغ 2 میلیارد 100 میلیون «صوم» با بازپرداخت 25 ساله، اعلام کرده است. حضور ریاض در بخش آموزشی قرقیزستان در حالی است که چندی قبل نیز سفارت سعودی در بیشکک، مرکز فرهنگی عربستان را در کتابخانه ملی قرقیزستان افتتاح کرد. اداره امنیت ملی قرقیزستان از احتمال اقدام تروریستی در این کشور هشدار داد هشدار امنیتی اداره امنیت ملی قرقیزستان در خصوص اوضاع نامناسب سیاسی این کشور از جمله دیگر خبرهای مهم این حوزه بود. اوایل هفته جاری، اداره امنیت ملی قرقیزستان اعلام کرد: تهدیدات تروریستی در این کشور به علت وجود پایگاه نظامی روسیه در منطقه «چوی» افزایش یافته است. همزمان با افزایش فشار بر نیروهای وابسته به داعش در عراق و سوریه، خطر بازگشت جنگجویان آسیای مرکزی به کشورهایشان بیش از گذشته افزایش یافته است. بر اساس اطلاعات رسمی در حال حاضر حدود 500 شهروند قرقیزستان از جمله 122 زن همراه با تروریستها در سوریه و عراق مبارزه میکنند و 40 نفر از آنها نیز تاکنون کشته شدند. قزاقستان خواستار استرداد «شیخ خلیل» از عربستان سعودی شد یک هفته پس از فروکش کردن دامنه اعتراضات مردمی به حکومت قزاقستان، «آستانه» خواستار استرداد «عبدالخلیل عبدالجباراف» معروف به «شیخ خلیل» یکی از رهبران اصلی جریان سلفیت در این کشور از عربستان شد. دولت «آستانه» ضمن ارسال یادداشتی برای استرداد وی از ریاض، اتهام «عبدالخلیل عبدالجباراف» را گسترش اندیشههای افراطگرایانه تحت عنوان «اسلام ناب» در قزاقستان و به ویژه در مناطق غربی این کشور عنوان کرد که این اندیشهها در تناقض با سنتهای محلی مسلمانان این جمهوری است. اتهام زنی دادستانی کل قزاقستان به معترضان دستگاه قضایی قزاقستان، سازمان دهندگان تظاهرات ضد اصلاحات ارضی را به تلاش برای براندازی حکومت متهم کرد.
دادستانی کل قزاقستان روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد هدف نهایی معترضان، برگزاری تجمعات مسالمتآمیز نیست بلکه آنها تلاش دارند اوضاع اجتماعی سیاسی را بر هم بزنند. در اعتراضات اخیر 51 رهبر گروههای معترض بازداشت شدهاند. کشته شدن 300 شهروند تاجیک در سوریه و عراق اعلام تعداد کشته شدگان تاجیک حاضر در جنگ عراق و سوریه از سوی «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان از دیگر خبرهایی بود که در حوزه سیاسی بازتاب بسیاری داشت. جمعه هفته گذشته، رئیس جمهور تاجیکستان گفت: 300 تبعه این کشور تاکنون در جنگهای سوریه و عراق کشته شدهاند که از این میان 36 نفر دانشجو بودهاند. رحمان همچنین از حضور غیرقانونی 370 جوان تاجیکستانی در مدرسههای دینی خارج کشور ابراز نگرانی کرد و از دادستانی کل، وزارت کشور، کمیته امنیت ملی و دیگر نهادهای مرتبط در تاجیکستان خواست که زمینه بازگشت این دانشجویان را به وطن فراهم کنند. مخالفت حزب سوسیال دموکرات تاجیکستان با همه پرسی در این کشور پس از گذشت یک هفته از برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی، حزب سوسیال دموکرات تاجیکستان به عنوان تنها مخالف رسمی این رویداد، نسبت به برگزاری این انتخابات واکنش نشان داد. «رحمت الله زائراف» که حزبش همه پرسی اخیر تغییر قانون اساسی تاجیکستان را تحریم کرده بود در صفحه فیسبوک خود نوشت: حزب سوسیال دموکرات تاجیکستان در ماه فوریه اعلام کرده بود در این همه پرسی شرکت نخواهد کرد زیرا از نگاه این حزب، این همه پرسی هیچ نفعی برای شهروندان تاجیکستان ندارد. زائراف تأکید کرد: همه پرسی برگزار شده، مغایر با قانون اساسی تاجیکستان است و ماهیت ساختار سیاسی نظام جمهوری را در این کشور زیر سوال میبرد. پس از تعطیلی حزب نهضت اسلامی که نسبت به برگزاری چنین رویدادهایی همواره واکنش منفی از خود نشان میداد، حزب سوسیال دموکراتیک نیز اکنون به عنوان تنها صدای مخالفان حاضر در تاجیکستان مطرح است. واکنش شهروندان آسیای مرکزی به برقراری نظام روادید با مسکو پس از اعلام برخی مقامات روسیه مبنی بر ضرورت برقراری نظام روادید میان مسکو و کشورهای آسیای مرکزی، طی هفته گذشته واکنشهای اعتراضی نسبت به این تصمیم مقامات روس، در رسانههای مختلف بازتاب گستردهای داشت. در همین حال، پژوهشگران تاجیک اعلام کردند: بازگشت مهاجران تاجیک از روسیه پیامدهای نامطلوبی را برای کشورشان در پی خواهد داشت. البته این موضوع در حالی مطرح میشود که اکثر تحلیلگران تاجیک معتقدند: دولت روسیه از جاری کردن نظام روادید با تاجیکستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی سود نمیبرد و اظهارات برخی سیاستمداران روس از جمله نمایندگان دوما تنها با اهداف سیاسی مطرح میشود. تجمع ضد آمریکایی در مقابل سفارت واشنگتن در بیشکک برگزاری تجمع ضد آمریکایی به سیاستهای بانکی نهادهای وابسته به واشنگتن در بیشکک، از جمله مهمترین رویدادهای حوزه اقتصادی-امنیتی منطقه بود. وامگیرندگان در این تجمع 2 هزار نفری خواستار رفع ربا از وامها و همچنین تسهیل شرایط برای بازپرداخت آنها از بانکهایی که با سرمایه آمریکایی فعالیت میکنند، هستند. گفته میشود بانکهایی که با سرمایه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی تأمین مالی میشوند مانند بانکهای «بای توشوم»، «کمپانیا» و «فینکا»، طی 25 سال گذشته با تکیه بر کماطلاعی شهروندان قرقیزستان، برای آنان وامهای کوچک با نرخ بهره 44 درصدی ارائه میکردند. انتهای پیام/.
95/03/10 :: 14:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]