واضح آرشیو وب فارسی:مهر: پاركهاي علم و فناوري پاسخي به نياز كارآفرينان// هدف دستيابي به نوآوري علمي است
ايده شكل گيري پارك هاي علم و فناوري با هدف توسعه تكنولوژي و ايجاد شرايط مناسب جهت دستيابي سريعتر به نوآوري و فناوري هاي برتر ايجاد شد و به دنبال آن با ايجاد موج انقلاب الكترونيك در اين پارك، جايگاه و اهميت آن در جهان صنعتي ارتقا يافت...هدف پارك هاي علم و فناوري تبديل ايده هاي تحقيقاتي دانشگاهي به يك محصول و تجاري كردن آن است...
به گزارش سرويس دانشگاه و تشكل برنا، پارك هاي علمي پديده اي است كه براي اولين بار در آمريكا ظهور يافت و قدمت آن به دهه 1950 بر مي گردد.
پارك هاي علمي در اصل پاسخي به نياز دانشگاهيان كارآفرين بود كه اين افراد از يك سو تمايل به تجاري سازي ايده هاي فناورانه خود داشته و از ديگر سوي مايل بودند كه ارتباط خود را با نهادهاي دانشگاهي به عنوان منبع تامين نيروي انساني متخصص و آموزش ديده و نيز محلي كه منشأ اختراعات و نوآوري هاي جديد است به نحوي حفظ كنند.
ايده شكل گيري پارك هاي علم و فناوري با هدف توسعه تكنولوژي و ايجاد شرايط مناسب جهت دستيابي سريعتر به نوآوري ها و فناوري هاي برتر ايجاد شد و به دنبال آن با ايجاد موج انقلاب الكترونيك در اين پارك، جايگاه و اهميت آن در جهان صنعتي ارتقا يافت.
شيوه طراحي و احداث پارك ها
در طراحي و احداث پارك هاي علم و فناوري، توانايي پژوهشي و اطلاعاتي دانشگاه ها، مؤسسات دولتي و خصوصي در مكاني مناسب متمركز شده و با همكاري استادان، دانشآموختگان و صاحبان ايده هاي نو، متخصصان و پژوهشگران صنايع داخل و خارج، تكنولوژي برتر ابداعي را به مرتبه صنعتي شدن نزديك مي كنند.
براساس اين گزارش، پارك هاي علم و فناوري در كشورهاي مختلف صنعتي و كشورهاي در حال توسعه تعاريف و جايگاه هاي متفاوت دارند و با توانايي هاي توسعه تكنولوژي كشور، اهداف، سياستها و زيرساخت هاي توسعه اي در آن كشورها ارتباط مستقيم دارند.
فرهنگ نوآوري مديون پارك هاي فناوري
با توجه به نيازها و تنگناهاي موجود در هر كشور جايگاه پارك ها مشخص شده و اهداف متفاوتي را دنبال مي كنند.
پاره اي از شهركهاي علمي و تحقيقاتي مانند شهرك "سوكوبا" در ژاپن جهت حمايت از تكنولوژي ملي و رشد و توسعه منطقه اي احداث شده و پاره اي ديگر مانند شهرك "دايدوك"در كره جنوبي و پارك علمي و فناوري سنگاپور، كه نمونه اي موفق و برنامه ريزي شده در جهان است با هدف رشد اقتصادي، انتقال، جذب و بومي كردن تكنولوژي تأسيس شده اند.
در حقيقت يك پارك علمي سازماني است كه به وسيله متخصصان حرفه اي اداره مي شود و هدف اصلي اين سازمان افزايش ثروت در جامعه از طريق تشويق و ارتقا فرهنگ نوآوري و افزايش قدرت رقابت در ميان شركت ها و مؤسساتي است كه متكي بر علم و دانش در محيط پارك فعاليت مي كنند.
هدف؛ تبديل ايده به محصول تجاري است
گروه هاي مستقر در پارك ها شامل شركت هاي است كه به طور مستقيم به توليد محصولات دانشي مشغولند. شركت هاي نرم افزاري، شركت هاي توليد محصولات چند رسانه اي و...شركت هاي تحقيق و توسعه صنايع مثل واحدهاي تحقيق و توسعه موسسات تحقيقاتي دولتي و دانشگاهي نمونه هايي از گروه هايي است كه در پارك هاي علمي فناوري مستقر هستند.
به گزارش برنا، در واقع هدف پارك هاي علم و فناوري تبديل ايده هاي تحقيقاتي دانشگاهي به يك محصول و تجاري كردن آن است.
پارك تحقيقاتي در كل، مجموعه اي است كه از طريق فراهم كردن فضاي فيزيكي و ارائه زمين، تأسيسات زير بنايي، آزمايشگاه ها و كارگاه هاي تحقيقاتي متمركز و تسهيلات قانوني واحدها، شركت ها و مؤسسات تحقيقاتي در يك فضاي متمركز ايجاد مي شود.
اين مجموعه ها كه معمولا در مجاورت قطب هاي دانشگاهي و يا قطب هاي صنعتي و اقتصادي شكل مي گيرند با ايجاد فضايي مناسب جهت انجام تحقيقات كاربردي و تجاري سازي نتايج آن، باعث رشد تحقيقات و كاهش هزينه هاي سرمايه گذاري اوليه و هزينه هاي جاري مي شود.
تحقق پيوند نيازها و منابع در پارك هاي فناوري
پارك هاي تحقيقاتي نيز از نظر نوع فعاليت به دو دسته زير تقسيم مي شوند. پارك علمي (Science park ) معمولا توسط دانشگاه ها در يك فضاي مناسب در مجاورت دانشگاه ايجاد مي شود و همكاري متقابلين بين صاحبان صنايع مستقر در آن پارك ها و دانشگاه ها به وجود مي آيد.
پارك فناوري (Technology park) معمولا در مجاورت قطب هاي صنعتي ايجاد مي شوند و با نيت گسترش ارتباطات تحقيقاتي صنايع موجود در منطقه با واحدهاي تحقيقاتي و دانشگاه هاي منطقه شكل مي گيرند.
به گزارش سرويس دانشگاه و تشكل برنا، پارك هاي علم و فناوري نقش اساسي در ايجاد و توسعه موسسات فناوري و مراكز تحقيقات حرفه اي دارند. علاوه بر آن كه حضور واحدهاي تحقيق و توسعه در چنين محيطي امكان برقراري ارتباط و همكاري فني با مجموعه هاي مكمل خود مانند شركت هاي خدمات مهندسي، موسسات طراحي و مهندسي و مراكز تحقيقات حرفه اي را تسهيل نموده پيوند صحيح و مناسبي براي تامين منابع و نيازهايي گروهي متناسب با فعاليت هاي تحقيق و توسعه نيز توسط اين پارك ها فراهم مي شود.
همواره تلاش هاي بسياري از سوي دانشگاه و مراكز علمي و پژوهشي انجام گرفته كه تلاش وزارت علوم براي تاسيس 17 پارك فناوري در كشور بود كه مجوز آن صادر شد و يا كوشش هاي دانشگاه آزاد اسلامي براي عضويت در چهار انجمن معتبر IAU، FUIW، IAUP،AUAP و نمونه هاي ديگر از جمله تلاش هايي است كه براي گسترش اين پارك ها صورت مي گيرد و بر اهميت اين مجموعه مي افزايد.
به گزارش برنا، با توجه به اينكه اغلب استان هاي كشور از وجود و مواهب پارك هاي علم و فناوري برخوردارند اما اين پارك ها همچنان با مشكلات بسياري دست و پنجه نرم ميكنند.
بررسي وضعيت مشكلات و آسيب هاي موجود در پارك هاي فناوري و اهميت اين پارك ها در حوزه صنعت و تكنولوژي در گزارش هاي بعدي منتشر خواهد شد.
***
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]