تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خوشبخت كسى است كه سراى باقى را كه نعمتش پايدار است بر سراى فانى كه عذابش بى‏پاي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845058008




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خاطره کودتایی تلخ که به حصر دكتر مصدق انجامید


واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:


همزمان با 28 مردادماه سالروز سرنگونی نخستین دولت ملی و دموکراتیک ایران
خاطره کودتایی تلخ که به حصر دكتر مصدق انجامید
تصویر غمگین مصدق در دادگاه از حافظه تاریخی پاک نمی شود. مردی که روزگاری برای ملی شدن صنعت نفت مبارزه بی امانی را علیه استعمار بریتانیا انجام داده بود در دادگاه اسیر نتیجه فاجعه بار کودتایی بریتانیایی – امریکایی می شد آخر او همواره در دفاع از مردمش سخن گفته بود در برابر شاه سر خم نکرد و به قدرت های خارجی باج نداد او یک رهبر ملی و مردمی پایبند به دموکراسی بود.
روز نو :  تصویر غمگین مصدق در دادگاه از حافظه تاریخی پاک نمی شود. مردی که روزگاری برای ملی شدن صنعت نفت مبارزه بی امانی را علیه استعمار بریتانیا انجام داده بود در دادگاه اسیر نتیجه فاجعه بار کودتایی بریتانیایی – امریکایی می شد آخر او همواره در دفاع از مردمش سخن گفته بود در برابر شاه سر خم نکرد و به قدرت های خارجی باج نداد او یک رهبر ملی و مردمی پایبند به دموکراسی بود. مردادماه 1336 پس از چندین سال بازداشت او را ازاد کردند و فرستادند به احمد اباد تا پایان عمرش تحت نظارت نگهبان ها در حصر باقی بماند و فقط خانواده و تعدادی از خدمتکاران قدیمی اجازه تماس با او را داشتند. حکومت ارتباط او با مردم را تقریبا از زمان مرگش قطع کرده بود.




 


 پس از حصر مصدق دوران سیاه تاریخ ایران در زمان پهلوی دوم رنگ تازه ای به خود گرفت. حکومتی پلیسی، چشم های ناظر ساواک و سیتسم های امنیتی، افزایش حساسیت ها حتی به نوع کتاب های خوانده شده توسط دانشجویان (مبادا که آنان کمونیست شوند !)، شکنجه مخالفان و تقلب در انتخابات پیامدهای وخیم سرنگونی دولتی مردمی در نتیجه یک کودتا بودند. استفن کینزر نویسنده کتاب "همه مردان شاه" تا جایی پیش می رود که می نویسد اگر کودتای 28 مرداد روی نمی داد شاید امریکا سال ها بعد شاهد رشد بنیادگرایی مذهبی و وقوع جملاتی از قبیل فاجعه یازدهم سپتامبر نمی بود چرا که سرنگونی مصدق بود که از دید او به رشد بنیادگرایی و تفاسیر انحرافی از مذهب انجامید سقوط مصدق پایانی بر دوران اوج ملی گرایی دموکراتیک و میانه روانه در خاورمیانه بود. 


جالب آن که توجیه شاه برای حصر مصدق خواندنی است. در سال 1344 خورشیدی شاه به روزنامه نگاری فرانسوی گفت که مصدق برای امنیت در ملک شخصی اش حبس است چرا که  او اگر به خانه اش در تهران بارگدد مردم در خیابان دارش خواهند زد ! او افزود:" او همان جایی که هست، راضی و خوشحال است. خوب می‌خورد و در هشتاد و شش سالگی به ورزش مورد علاقه‌اش می‌پردازد: خرسواری. دیگر چی می‌تواند بخواهد؟" 


حضور و بودن مصدق به خانواده، مکاتبات و نظارت بر امور بمیارستان نجمیه و خرده املاکش محدود شده بود. صدها نامه از هواداران و دوستداران او قاچاقی به احمد اباد رسیدند. 


در واپسین سال‌های عمر مصدق، سروکلهٔ دارایی‌های قدیم هم در احمدآباد پیدا شد، اموالی که از غارت خانهٔ شمارهٔ ۱۰۹ خیابان کاخ به جا مانده بودند. سال ۱۳۳۵ مثلا کتابی به دست مصدق رسید که به تاراج رفته و بعد به طریقی افتاده بود دست کتاب‌فروشی در میدان بهارستان. مصدق کتاب را «یادگاری» هدیه داد به مردی که آن را برایش برگردانده بود.


روایت است که در پاییز سال 1345 خورشیدی به مصدق اجازه داده شد تا برای درمان ورم روی گونه چپش آزمایش دهد و به تهران برود گفته می شود او در خودرو با مشاهده مردم گفته بود در خیابان ها تنها سطحی بودن زندگی را می شد دید مردم دیگر به عمق توجهی ندارند. نتیجه ازمایش که آمد معلوم شد ورم سرطانی بوده است. او در آخرین ساعت های عمرش در هفت صبح 14 اسفندماه 1345 خورشیدی درگذشت. شاه دستور حصر مصدق را داد اما طومار سرنوشت خودش با انقلابی مردمی در سال 1357 خورشیدی در هم پیچیده شد. آن چه ماند اما نام مصدق بود که به نیکی از آن یاد می شود.  
خرداد



تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن