واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
بازيكنان ضعيف خارجي چطور به فوتبال ایران ميآيند؟
روز نو : دوشنبهشب اين هفته دومين قسمت از سري جديد برنامه نود مربوط به ليگ شانزدهم فوتبال ايران روي آنتن رفت؛ برنامهاي كه يكي از بخشهاي ويژهاش به بررسي برخي از خريدهاي خارجي بيكيفيت در فوتبال ايران مربوط ميشد. اگرچه اين بحث در كشور ما به هيچوجه جديد نيست، اما بهانهاي كه عادل فردوسيپور و همكارانش را وادار كرد دوباره به اين داستان ورود كنند، ماجراي عجيب انتقال دو بازيكن اوكرايني به پرسپوليس بود. پل يانسكي و ولادمير پريموف دو بازيكني هستند كه در ابتداي ليگ شانزدهم به شكلي عجيب به جمع سرخپوشان اضافه شدند. از همان اول، سرفصلهايي وجود داشت كه باعث شبهه در روند اين انتقالها ميشد. به طور مثال مليت هر دو بازيكن اوكرايني بود و همين مساله باعث ميشد اينطور به نظر برسد كه بين برپايي اردوي خارجي سرخپوشان در اوكراين و جذب اين دو نفر، ارتباطهايي وجود دارد. به علاوه شرايط نامناسب فيزيكي آنها و نيز كارنامه غيرقابل دفاع و بحثبرانگيزشان موجب افزايش حساسيتها ميشد؛ به خصوص كه اين دو نفر، جايگزين دو تن از بهترين بازيكنان فصل گذشته پرسپوليس شده بودند. پارسال هواداران و كارشناسان از عملكرد ماريج در خط دفاعي و بنگستون در خط حمله راضي بودند و اينطور به نظر ميرسيد كه يا آنها حفظ ميشوند و يا نفرات بهتر و با كيفيتتر به جاي اين دو بازيكن جذب خواهند شد. در نهايت اما هيچكدام از اين دو اتفاق رخ نداد تا دو اوكرايني با كارنامه و شرايط مجهول به جمع شاگردان برانكو افزوده شوند. به هر تقدير بررسيهاي اين هفته برنامه نود نشان داد حساسيتها در مورد اين دو بازيكن چندان بيراه نبوده و آنها با شرايطي استثنايي به پرسپوليس آمدهاند. از قرار معلوم رد پاي يك رستوراندار در اوكراين، يك رستوراندار در ايران و البته معاون اقتصادي باشگاه پرسپوليس در جذب اين دو بازيكن رويت شده و وضعيت مبهمي را به وجود آورده است.
مشكل هميشگي
سالهاست كه بازيكنان خارجي با دستمزدهاي بالا وارد فوتبال ايران ميشوند و بدون آنكه نقش مهمي براي تيمهايشان بازي كنند، بعد از مدتي به كشورشان برميگردند. در بسياري از موارد، حضور اين بازيكنان به جز انبوهي از دردسرهاي رنگارنگ و عجيبوغريب هيچ حاصل ديگري نداشته است. خيلي از اين نفرات بعد از پايان قراردادشان به خاطر اينكه دستمزدشان را به طور كامل دريافت نكردهاند از دست باشگاههاي ايراني به فيفا شكايت ميكنند و فوج فوج دلار به عنوان اصل و فرع طلبشان ميگيرند. در برخي موارد پيش آمده كه اهمال در تسويهحساب با بازيكنان خارجي، مجازاتهاي سنگيني مثل كسر امتياز از باشگاههاي ايراني را به دنبال آورده است. به طور كلي در سراسر جهان يك قانون ثابت و البته نانوشته وجود دارد مبني بر اينكه فقط آن گروه از نيروهاي خارجي حق كار در يك كشور را دارند كه كيفيت بالاتري از نيروهاي بومي داشته باشند و يا با شرايط بهتر حاضر به كار شوند. چنين قاعدهاي اما، در فوتبال ايران بهندرت رعايت شده است. در همين راستا علي دايي در برنامه نود به يك مصداق جالب اشاره كرد كه به خوبي نشان ميدهد جذب بسياري از بازيكنان خارجي با چه پشت پردههاي شگفتانگيزي رخ ميدهد: «اصلا بعضی وقتها مشخص نمیشود بازیکن خارجی از کجا آمده است؛ مثلا در باشگاه سایپا یک عضو هیأت مدیره قصد داشت بازیکنی به تیم بیاورد که من گفتم رزومه او چیست و گفتند در لیگ لبنان 9 گل زده است. قراردادی که میخواستند با او ببندند 450 یا 500 هزار دلار بود که بسیار عجیب به نظر میرسید. خیلی از پول قراردادهای بازیکنان خارجی در جیب واسطهها میرود؛ بازیکن خارجی که به ایران میآید به ندرت تمام پول را خودش دریافت میکند؛ همین امسال هم برخی بازیکنان خارجی که به ایران آمدند از خیلی از نفرات ایرانی ضعیفتر هستند.» محسن خلیلی مهاجم سابق پرسپولیس هم در اين مورد ميگويد: «فوتبالیستهای خارجی بیکیفیتی به ایران آمدند و رفتند. حتی شاهد بودم در یک تیم میگفتند فقط یک بازیکن خارجی بیاید و اطراف زمین بدود! متاسفانه با آمدن هر بازیکن خارجی یک یا دو بازیکن ایرانی از دور خارج میشود و آسیب جدی به فوتبال میزند.»
مشكل كجاست؟
سوءاستفادههاي پرشماري كه از حضور بازيكنان خارجي در فوتبال ايران به عمل ميآيد، يكي از بارزترين مصاديق فساد در سيستم مديريت دولتي است. اينكه روند خصوصيسازي در فوتبال كشورمان شكل حقيقي و درستي ندارد، منجر به آفتهاي فراواني ميشود كه يكي از گلدرشتترين آنها، همين ماجراي جذب نامتعارف بازيكنان خارجي است؛ كساني كه بعضا با كيفيت پايين و دستمزد بالا استخدام ميشوند تا فقط حسابهاي مالي برخي واسطهها را شارژ كنند. بديهي است كه اگر فوتبال ايران به معناي واقعي كلمه خصوصي شود، تراز مالي اهميت حقيقياش را پيدا كند و سرمايهگذار نگران ريال به ريال پولش باشد، كسي دنبال جذب بازيكن ناكارآمد چند صد هزاردلاري نخواهد رفت؛ فوتباليستهايي كه علاوه بر تنگ كردن عرصه بر استعدادهاي جوان داخلي، كلي دردسر جانبي مثل نياز به مترجم و محل اسكان و وسيله آمد و رفت را هم با خودشان به همراه ميآورند.
باكس
اوكراينيها بازي كنند، عادل عذرخواهي ميكند؟
يكي از كساني كه در برنامه اين هفته نود نامش به عنوان فرد موثر در جذب دو بازيكن اوكراني به پرسپوليس مطرح شد، معاون اقتصادي باشگاه بود. تركاشوند اما ديروز در گفتگو با خبرگزاري تسنيم در اين مورد توضيح داد: «من ماندهام عوامل این برنامه تا چه حد بیکار هستند که همچنان به این موضوع میپردازند! در این خصوص همه آدمها صحبت کردند و مشخص شد در پرسپولیس نکته پنهانی نداریم. مدیربرنامههای دو بازیکن اوکراینی، محمود خوردبین، برانکو و .... در مورد این مساله حرف زدند و بحث پنهان نماند. دیگر مشخص است برنامه 90 دنبال مسائل دیگری است. نودیها میخواهند پرسپولیس را به حاشیه ببرند. فقط میخواهم بدانم اگر این دو بازیکن بعد از تعطیلات در ترکیب قرار گرفتند، آن روز هم عادل فردوسیپور از مردم عذرخواهی میکند؟»
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]