تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تا ده ميل اطراف قبر حسين بن على عليه‏السلام بركت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831456513




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دیاثت: از بحث مفهومی تا توهین


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: دیاثت: از بحث مفهومی تا توهین
 سید پیام کمانه/  دكتراي فلسفه تحليلي

چندی پیش آیت الله جوادی آملی در سخنانی اصطلاح " دیاثت سیاسی" را به کار برد و متعاقب آن دفتر ایشان توضیحاتی را درباره ی معنای "دیاثت" و مشتقات آن  در ادبیات فقهی منتشر کرد. پس از این ماجرا برخی جریانات رسانه ای شروع کردند به استفاده ی مکرر از این کلمات به عنوان وصفی برای افرادی معین. در عرف عام، اطلاق صفت "دیوث" به یک شخص مصداق توهین و فحاشی است و به سبب همین تلقی عمومی بود که اظهارات آیت ا... جوادی آملی و کاربردهای سریالی پس از آن باعث تعجب و ایجاد سوال در ذهن مردم شده بود. اگر"دیوث" فحش است و گفتن آن قبیح، پس چرا یکی از مراجع مذهبی معاصر این کلمه را به کار برده و حتی روایاتی منتسب به معصومین (علیهم السلام) وجود دارد که حاوی این کلمه است؟

برخی جریانات رسانه ای که علیرغم ادعایشان تعهدی به رعایت اصول اخلاقی ندارند، صرف به کار رفتن "دیاثت" و مشتقات آن در بیانات بزرگان و روایات منتسب به معصومین (علیهم السلام) را دلیلی  بر قبیح نبودن بیان این کلمه و مجوزی برای تکرار آن و اسنادش به افراد معین دانسته اند.

در توضیح این مغالطه باید گفت  کاربرد یک کلمه در ادبیات فقهی-روایی و ارایه تعریف یا حکم برای آن مجوزی برای اسناد آن به اشخاص در مکالمات روزمره به دست نمی دهد. قبیح بودن یک کلمه به بافت-متنی که کلمه در آن به کار می رود و همچنین نوع کاربرد آن بستگی دارد. صرف وجود کاربرد و تعریف فقهی برای یک کلمه یا اصطلاح در مباحثات علمی، از کاربرد عمومی و اسنادی آن کلمه و تعیین مصداق برای مفهوم آن قبح زدایی نمی کند.

این کلمات را در نظر بگیرید: زنا (و مشتقاتش مثل زانی، زانیه، ولدالزنا)، لواط، مساحقه، قیادت و مشتقات آن ها. تمام این کلمات در متون فقهی-حقوقی مکررا به کار می روند و تعاریف و احکام و قوانین مربوط به آنها مورد بحث علمی قرار می گیرد، ولی اگر در زبان غیرعلمی و روزمره شخص معینی را به هر کدام از اوصاف فوق (یا مترادف آن ها در فارسی)متصف کنیم، به وی فحاشی و توهین کرده ایم. اگر وجود کاربرد فقهی و غیراسنادی این کلمات دلیلی بر قبیح نبودن کاربرد آنان در مکالمات روزمره(به عنوان صفتی برای شخص معین) باشد، پس اگر برخی افراد مشخص را به"ولدالزنا" بودن متصف کنیم به آنان توهین نکرده ایم! باید توجه داشته باشیم که وقتی علما یا معصومین (علیهم السلام) این کلمات را به کار می برند، آنها را به هیچ شخص خاص و معینی اسناد نمی دهند و برای آن تعیین مصداق جزیی نمی کنند بلکه صرفا در مقام بحث از معنا و مفهوم و احکام جاری بر عموم مصادیق هستند. اما کاربردهای جدید کلمه "دیاثت" در ادبیات رسانه ای در مقام اسناد آن به افرادی مشخص به قصد تخریب شخصیت و هتک حرمت آنان است.

جدیدترین نمونه ی تاسف آور از کاربرد اسنادی کلمه ی دیاثت را می توانیم در مطلب یک هفته نامه درباره ی جشن حافظ ببینیم. در این هفته نامه عکس هایی از هنرمندان شرکت کننده در جشن حافظ که همسرانشان آنان را همراهی می کنند منتشر شده است. در میان این عکس ها تیتر " دیوث کیست؟"  درج شده است.  کنار هم قرار دادن عکس ها با این پرسش سبب می شود که در این مورد با کاربرد اسنادی "دیوث" و تعیین مصداق مشخص برای آن روبرو باشیم که توهین،فحاشی و هتک حرمت آشکار نسبت به مردان حاضر در عکس هاست. علاوه بر این، اسناد صفت "دیوث" به یک مرد مستلزم اسناد صفت قبیحه ای به زن وی است که قلم از نگاشتن آن درباره هنرمندان شرم دارد. از این رو هفته نامه مذکور به زنان حاضر در عکس نیز به قبیح ترین شکل ممکن هتاکی کرده است. و مصیبت بارتر این است که همه این اقدامات غیراخلاقی و غیرقانونی با سو استفاده از کلام چهره های مذهبی و مغلطه پردازی بر مبنای آن انجام شده است.

 امید است نهادهای نظارتی دولتی و قضایی با تکیه بر استدلال موجود در این نوشته و توجه به تمایزهای معنایی الفاظ تحت کاربردهای گوناگون مانع سو استفاده فرصت طلبان از کلام بزرگان و در نتیجه تخریب وجهه ایشان و قبح زدایی از کلمات عرفا غیراخلاقی شوند و از آبرو و حقوق هنرمندان عزیز و خانواده های محترمشان دفاع کنند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۵۸ - ۰۸ مرداد ۱۳۹۵ - 29 July 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن