واضح آرشیو وب فارسی:مهر: یک هفته با میراث فرهنگی و گردشگری؛
ثبت جهانی دو میراث ایرانی/ تور ترکیه همچنان ممنوع است
شناسهٔ خبر: 3719195 - پنجشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۱
فرهنگ > میراث فرهنگی و گردشگری
.jwplayer{ display: inline-block; } ثبت جهانی ۱۱ قنات ایرانی و بیابان لوت، مزایده خانه حاکم تهران، پشت پرده عمارت مسعودیه و کودتای ترکیه و ممنوعیت برگزاری تورهای آن از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود. به گزارش خبرنگار مهر، این هفته خبر رسید که در خیابان فردوسی خانهای وجود دارد که متعلق به خانه حاکم تهران بوده و یکی از نهادها آن را به مزایده گذاشته است طبق آنچه که در معرفی این بنا برای انجام مراسم مزایده آمده، از این خانه به عنوان ملکی در خیابان فردوسی برده میشود که بایر است و تنها در آن یک تالار آینه وجود دارد. این ملک ۱۷۰۰متر است که از کوچه تئاتر دهقان در خیابان لاله زار راه دارد. این بنا در پشت دفتر آگهیهای روزنامه کیهان در خیابان فردوسی به شماره شناسایی ۲۱-۱۲۴۰۳ قرار دارد و قیمت پایه ملک ۱۲ میلیارد تومان است. عبدالله انوار قدیمی ترین طهران شناس هم در مصاحبه ای مهر تائید بر تاریخی بودن این ملک زده و آن را متعلق به علالدوله دانسته است. ۱۵ تیر ماه هم محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران اعلام کرده خانه حاکم تهران(عنوان بیگلربیگی در دوره قاجار به معنا حاکم است) در خیابان فردوسی در حال فروش است و با وجود مکاتبات مدیرکل بافت های تاریخی شهرداری تهران با اداره کل میراث فرهنگی استان تهران و پیگیری های مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران برای توقف فروش این خانه، نتیجه ای حاصل نشده است. وی اعلام کرده که یکی از سازندگان معروف تهران که اخیرا اقدام به تخلف ساختمانی بسیار زیادی کرده، خریدار این بناست و بزودی ممکن است این بنای ارزشمند تخریب شود. پس از آن ستاد اجرایی فرمان امام اعلام کرد که این خانه را از فهرست مزایده خارج کرده است. یک ایرانی کرسی شورای عالی ژئوپارکهای جهان را به دست آورد دبیرکل سازمان یونسکو روز گذشته در نامه ای یکی از کرسیهای شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو را به علیرضا امری کاظمی، کارشناس ایرانی در زمینه ژئوتوریسم و ژئوپارک تقدیم کرد. ایرینا بوکووا دبیر کل سازمان یونسکو روز ۲۸ تیر ماه در نامه ای، به مشاور ارشد ژئوپارک قشم در ایران یکی از کرسی های شورای عالی ژئوپارک های جهانی را تقدیم کرد. در این نامه آمده که علیرضا امری کاظمی برای مدت دو سال از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ برای در اختیار داشتن این جایگاه انتخاب شده است. با توجه به اینکه ایران تنها نماینده از منطقه غرب آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو است، به نظر میرسد از این پس مسائل ژئوپارکهای این مناطق نیز به نوعی تحت پوشش ایران قرار گیرد. ترکیه در تب و تاب کودتا مهمترین خبرهای حوزه گردشگری در این هفته درباره کودتایی بود که در ترکیه رخ داد و موجب شد تا تورهای گردشگری ایران به سمت ترکیه لغو شود و تعدادی هواپیمای خالی از ایران به ترکیه برود تا گردشگران ایرانی را به کشور برگرداند. در این میان دفاتر خدمات مسافرتی ایران اعلام کردند که ایرلاین های ترکیه ادعای خسارت کرده اند و گفته اند که پس از چند روز شرایط ترکیه امن شده و دیگر شامل فورس ماژور نمی شود بنابراین آژانس ها بابت لغو سفرها باید جریمه بپردازند.
اکنون اگر کسی به دنبال پروازهای ترکیه باشد خیلی سخت می تواند پیدا کند چون فرودگاه پروازهای خود را به مقصد این کشور کنسل کرده است. بیابان لوت در فهرست میراث جهانی ثبت شد در این هفته، پرونده بیابان لوت و ۱۱ قنات ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. چهلمین کمیته میراث جهانی یونسکو که در شهر استانبول ترکیه درحالی برگزار شد که کودتا در ترکیه رخ داد و منجر شد که پرونده بیابان لوت به سرعت مورد ارزیابی قرار گیرد و هر چه سریعتر این اجلاس به پایان برسد. قرار بود اجلاس کمیته میراث جهانی تا روز ۳۱ تیر ماه ادامه داشته باشد. اما با ثبت پرونده بیابان لوت ایران دارای نخستین اثر میراثی و طبیعی در فهرست یونسکو شد. همچنین ۱۱ قنات ایرانی نیز در فهرست یونسکو ثبت شدند و به این ترتیب ایران دارای ۲۰ اثر جهانی و یک اثر تاریخی و طبیعی شد. ایراد یونسکو به پرونده چه بود؟ مسئول تهیه پرونده ثبت جهانی بیابان لوت از ویژگی های ممتاز لوت، جزئیات پرونده، حمایت ۱۷ کشور از پرونده ایران و ایرادات وارد شده به آن سخن گفت و تاکید کرد:بیابان لوت جهانی شده نه کویر لوت. مهران مقصودی دانشیار دانشگاه تهران و مسئول تدوین پرونده ثبت جهانی بیابان لوت درباره درج این پرونده در فهرست میراث طبیعی یونسکو گفت: در پرونده ای که به یونسکو ارسال کردیم از عنوان بیابات لوت نام برده شده است، اما در بین عامه مردم و بسیاری از خبرها از کلمه «کویر لوت» استفاده می شود درحالی که استفاده از کویر برای لوت درست نیست چون کویر بخشی از لوت است. بیابان واژه اکولوژی و اقلیمی است که پوشش گیاهی و حیات و میزان بارندگی در آن کم است درصورتی که به پست ترین نقاط داخلی مناطق بیابانی کویر می گویند یعنی جایی که میزان نمک در آن بسیار زیاد است.
وی درباره اشکالاتی که یونسکو به پرونده بیابان لوت گرفته بود نیز گفت: ثبت یک اثر در فهرست جهانی کار آسانی نیست. باید این اثر با معیارهای مورد نظر یونسکو همخوانی داشته باشد. همچنین باید برنامه مدیریتی داشته باشیم که از این اثر حفاظت شود. چون در درجه اول حفاظت و پس از آن گسترش توریست و بهتر شدن وضعیت اقتصادی مردم دارای اهمیت است. زمانی که کارشناسان یونسکو برای بررسی پرونده به ایران آمدند ما آنها را به بازدید از بخشهایی از بیابان بردیم. نظر آنها مثبت بود. برخی دیگر از کارشناسان هم در مقر یونسکو این اثر را مورد مطالعه قرار دادند کارشناسان تصورشان این بود که مردمی که در عرصه کویر زندگی می کنند به نبکاها آسیب می زنند و می گفتند که چرا روستاها در عرصه این اثر طبیعی قرار دارند چون آثار طبیعی که ثبت می شوند نباید برخوردی با عوارض انسانی داشته باشند. اما در حاشیه غربی لوت نبکاها قرار داشتند و چون نمی توانستیم نبکاها را از پرونده لوت حذف کنیم، در اجلاس توضیحاتمان را شفاف بیان کردیم و گفتیم که نبکاها ماهیت لوت هستند. آینده نامعلوم واگذاری عمارت بنای تاریخی عمارت مسعودیه فقط یک ساختمان نیست، کل مجموعه و حتی باغی که سالها قبل در آن وجود داشت نیز جزو خانه مسعود میرزای دوره قاجار بوده و بنایی که تصاویر آن بیشتر منتشر شده و حالا این عمارت را با تصاویر میشناسند دیوان خانه است. این بنا بیشتر از بخشهای کوچکتر خانه در معرض آسیب قرار دارد آسیبی که قرار بوده ۶ سال پیش مرمت شود اما آنقدر به آن بیتوجهی شده که اکنون صندوق احیای آثار تاریخی اعلام میکند، خسارت های زیادی به دلیل اهمال در مرمت، به این مجموعه وارد شده است.
این بنای تاریخی سال ۸۹ به همراه خانه عامریهای کاشان و کاروانسرای وکیل کرمان به یک شرکت بهره بردار به مدت ۵۹ سال واگذار شد و قرار بود که طی ۱۰ سال مرمت و آماده سازی آن برای تبدیل به هتل انجام شود اما در طی این مدت خانه عامریها به هتل تبدیل شد و کاروانسرای وکیل کرمان هیچ رنگی از مرمت و تغییر کاربری ندید. در عمارت مسعودیه نیز اگرچه کارهای فرهنگی انجام میگرفت اما به هتل تبدیل نشد و برای مرمتهای آن نیز قدمی برداشته نشد. به همین دلیل صندوق احیای آثار تاریخی چند ماه قبل قرارداد کاروانسرای وکیل و عمارت مسعودیه را فسخ کرد. اما شرکت بهره بردار نسبت به تخلیه عمارت مسعودیه تمکین نکرد به همین علت صندوق نیروهای خود را در عمارت مستقر کرد. این اتفاق موجب درگیریهای قانونی بین صندوق و شرکت شد تا جایی که شرکت بهرهبردار از صندوق به مقامات قضایی شکایت کرد و این عمارت به روی مردم بسته شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]