واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: فصل جديد فوتبال، فرصتي براي جوانگرايي
فوتبال ايران نگاه نو ميخواهد، نگاهي كه به بازيكنان جوان فرصت ويژه ميدهد تا خودي نشان دهند و پله پله بالا بيايند.
نویسنده : سعيد احمديان
فوتبال ايران نگاه نو ميخواهد، نگاهي كه به بازيكنان جوان فرصت ويژه ميدهد تا خودي نشان دهند و پله پله بالا بيايند. فصل پيش تيمهايي بودند كه مزد اعتماد به جوانگرايي و اعتماد به بازيكنان جوان را گرفتند. از دل همين نگاه بازيكنهايي بيرون آمدند و نامشان در فوتبال ايران سر زبانها افتاد كه در صورت ادامه همان روند صعوديشان ميتوانند براي فوتبال ملي ايران پشتوانه بسازند. اين بازيكنان جوان نشانه شجاعت مربياني بودند كه سعي كردند در فوتبال ايران بر خلاف حركت آب شنا كنند، آن هم در فوتبال با غالب شدن نگاه نتيجهگرايي، جوانگرايي به حاشيه رانده شده و خيلي سخت ميشود يك مربي به بازيكن جوان و كم سن و سال تيمش كه در تمرينات هم از خيلي از بازيكنان پا به سن گذاشته بهتر است، اعتماد كند. مربيان فوتبال كشورمان سالهاست قدرت ريسكپذيريشان پايين آمده است و نتيجهگرايي و يك نگاه محتاطآميز بر تفكراتشان سايه انداخته است، نگاهي كه امروز ترمز فوتبال را كشيده است و كمتر ميتوان بين بازيكنان شاغل در ليگ ايران، بازيكناني در حد و اندازههاي نامهايي كه تا همين دو دهه پيش بازي ميكردند، پيدا كرد. خالي شدن باشگاهها از ستارهها، نشان از افول بازيكنسازي در فوتبال ايران است، فوتبالي كه تيم ملياش بر خلاف يك دهه پيش به اندازه انگشتان يك دست هم بازيكن ستاره و بازيكني كه هواداران را از روي سكوها بلند كند، ندارد. خشكسالي تولد ستاره يا اسطورههايي مانند دايي، از عدم اعتماد باشگاهها به بازيكنان جوان نشأت ميگيرد. مربياني كه آيندهنگر نيستند و اولويت قرارداد نتيجهگرايي سبب شده تا نتوانند از ظرفيت و پتانسيل بزرگي كه در دستشان است، استفاده كنند.
همين سبب ميشود تا همواره يا باشگاهها درجا بزنند يا پسرفت كنند، نمونه آن را در كارنامه عملكرد باشگاههاي ايراني در سطح آسيا هم ميتوان ديد، سالهاست دست تيمهاي كشورمان از رسيدن به جام بازمانده است و آخرين قهرماني يك تيم باشگاهي از كشورمان به اوايل دهه 70 برميگردد، يعني يك ربع قرن است كه فوتبال باشگاهي ايران نتوانسته در سطح آسيا قهرمان شود. اين عدم موفقيت ميتواند دلايل زيادي داشته باشد اما يكي از علتهاي آن را بايد در اعتماد نكردن به بازيكنان جوان و جوانگرايي در سطح باشگاهها جستوجو كرد، باشگاههايي كه ميانيگن سني بالايشان گوياي همه چيز است و فرصتي به يك بازيكن جوان به رغم تواناييهايش داده نميشود. همين نگاه منفي به استفاده از بازيكن جوان باعث ميشود تا فوتبال زيبا هم در سالهاي اخير كمتر شود. تيمها با توجه به اينكه استفاده از بازيكنان پا به سن گذاشته را ترجيح ميدهند، نميتوانند نمايشگر فوتبال چابكي باشند و سنگين بودن بدنها، نمايش تيمها در زمين بازي را ملالآور ميكند. البته بايد اميدوار بود كه نگاه مثبت برخي مربيان ليگ برتري نسبت به بازيكنان جوان به مرور به ساير تيمها هم تسري پيدا كند.
اين نگاه مثبت سبب شده تا نتيجه آن اين روزها در تركيب تيم ملي هم ديده شود. اتفاقي كه ميتواند يك الگو براي ديگر مربيان ليگ برتري كشورمان باشد كه مانند مربياني كه به بازيكنان جوان اعتماد كردند، سعي كنند با برداشتن نگاه منفي نسبت به يك بازيكن جوان، به او فرصت ابراز وجود دهند و همين فرصت دادنهاست كه ميتواند ستارههاي آينده فوتبال را رو كند. البته از اعتماد كارلوس كرش به جواناني كه در ليگ چهره شدند هم نبايد گذشت. كرش بعد از جام جهاني برزيل بود كه جوانگرايي در تركيب تيمملي را كليد زد و ثمره آن جوان شدن تيم شده است، به خصوص اينكه در دو سال گذشته نسبت به قبل از آن با اضافه شدن چهرههاي جوان ميانگين سني تيم پايين آمده است. در تيم ملي فعلي ايران ميتوان بازيكناني را ديد كه در صورت نشستن يك مربي ايراني روي نيمكت، تصور نميشد كه به آنها فرصت بازي داده شود و آنها بتوانند تواناييهايشان را رو كنند. در اين شرايط به نظر ميرسد نگاه كرش و مربياني كه به يك بازيكن جوان نه به عنوان تهديد، بلكه به عنوان يك فرصت نگاه ميكنند، بايد در فوتبال ايران تكثير شود و به ساير نيمكتها هم تسري پيدا كند. شروع فصل جديد فوتبال ايران بهترين فرصت براي باشگاههاست كه با اعتماد به بازيكنان جوان، فرصت را براي بروز دادن استعدادهايي كه تا پيش از اين روي نيمكتها هدر ميرفت مهيا كنند، تصميمي كه علاوه بر پشتوانهسازي براي تيم ملي، ميتواند زمينه موفقيتهاي باشگاههاي ايراني را در آسيا هم مهيا كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]