واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
حقشناس:جریان اصلاحطلب سناریوهای مختلفی برای انتخابات ۹۶ ترسیم میکند/عملکرد روحانی مورد ارزیابی قرار میگیرد
چندی است که انتخابات ریاست جمهوری سال 96،بیش از گذشته در سطح جامعه و بین فعالان سیاسی مطرح میشود. از یکسو اصولگرایان مشغول شناسایی کاندیداهای خود هستند و اصلاحطلبان هم هر از چندی، اظهارنظرهایی میکنند. اظهارنظرهایی مبنی بر عدم حمایت و یا حمایت از حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال 96. با این شرایط و با وجود اینکه اصلاحطلبان، هر از چندی اظهارنظرهایی میکنند اما به نظر نمیرسد که تاکنون در این رابطه به جمعبندی خاصی رسیده باشند. این نکتهای است که محمد جواد حقشناس، تحلیلگر اصلاحطلب نیز در گفت و گویش با امید ایرانیان به آن اشاره دارد. او میگوید که این اظهارنظرها شخصی است و اصلاحطلبان در این راستا به جمعبندی خاصی نرسیدهاند. مشروح این گفتوگو نیز در پی میآید:
روز نو : چندی است که انتخابات ریاست جمهوری سال 96،بیش از گذشته در سطح جامعه و بین فعالان سیاسی مطرح میشود. از یکسو اصولگرایان مشغول شناسایی کاندیداهای خود هستند و اصلاحطلبان هم هر از چندی، اظهارنظرهایی میکنند. اظهارنظرهایی مبنی بر عدم حمایت و یا حمایت از حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال 96. با این شرایط و با وجود اینکه اصلاحطلبان، هر از چندی اظهارنظرهایی میکنند اما به نظر نمیرسد که تاکنون در این رابطه به جمعبندی خاصی رسیده باشند. این نکتهای است که محمد جواد حقشناس، تحلیلگر اصلاحطلب نیز در گفت و گویش با امید ایرانیان به آن اشاره دارد. او میگوید که این اظهارنظرها شخصی است و اصلاحطلبان در این راستا به جمعبندی خاصی نرسیدهاند. مشروح این گفتوگو نیز در پی میآید:
آقای حقشناس درباره چگونگی حمایت از اصلاحطلبان از آقای روحانی در انتخابات سال 96 کمی توضیح دهید. اظهارنظرهایی بعضاً شنیده میشود و به همین دلیل به نظر میرسد که اجماعی در اصلاحطلبان برای حمایت از آقای روحانی در سال 96 شکلگرفته است.
هنوز به آن معنا سازوکاری را برای انتخابات ریاست جمهوری برای سال 96 تعریف نکردهایم که بگوییم کلیات جریان اصلاحطلب در این خصوص به یک نظر واحد رسیدهاند. طبیعتاً جریان اصلاحطلبی، ترکیبی از گروههای سیاسی، احزاب، فعالین و چهرههای سیاسی شناختهشده است. ترکیب اینها کلیتی را به نام جریان اصلاحطلبی تعریف میکند و الان این مجموعه به ساز و کار قطعی نرسیده که بخواهد تصمیمی درباره انتخابات 96 بگیرد. بنابراین هر اظهارنظری که تا الآن شده است، باید یا به حساب نظرات شخصی افراد گذاشت و یا به حساب تصمیماتی که در برخی گروههای اصلاحطلب اختصاصاً گرفته شده است و آنها این تصمیم را علنی کردهاند.
گفتید که تا الآن تصمیمی اتخاذ نشده است. فکر میکنید که این تصمیم کی گرفته و علنی شود؟
معمولاً فضای انتخابات در ریاست جمهوری در سال آخر ریاست جمهوری دوره قبل زمانی است که فعالان و گروههای سیاسی، وارد فضای انتخاباتی میشوند و میخواهند اثرگذاری کنند. البته این بیشتر در دومین دوره ریاستجمهوریها بود که معنا پیدا میکرد و در دور اول، این تصمیمات به 6 ماه آخر دوره مربوط میشود. به نظرم در این حوزه ما باید تا نیمههای شهریور ماه صبر کنیم تا جهتگیریهای سیاسی گروهها و چهرههای اصلاحطلب روشن شود.
اگر اصلاحطلبان بنای حمایت داشته باشند، فکر میکنید این بار چه مواردی را باید در نظر بگیرند؟
اصلاحطلبان همیشه نشان دادهاند که در سال 92 و 94 مبنایشان حرکت در چهارچوب منافع ملی، تأثیر بر گفتمان اصلاحطلبی و آموزههای نشأت گرفته از قانون اساسی و دیدگاههای امام راحل، تقویت اصل شفافیت و پاسخگویی و دوری از تنش و قانونگرایی است. قطعاً این موارد مدنظر خواهد بود و باید دید این معیارها تا چه اندازه مورد توجه قرار میگیرد و فارغ از آن عملکرد آقای روحانی هم در این چند سال مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
مواردی که گفتید، در دور اول نیز مد نظر اصلاحطلبان بود. با توجه به این مسئله فکر میکنید که دولت تا چه اندازه توانسته به این خواستهها جامع عمل بپوشاند؟
دولت آقای روحانی با حمایتی که اصلاحطلبان از او داشتند، به نظر میرسد که تلاش خود را برای تحققبخش عمدهای از وعدهها به ویژه در عرصه سیاست خارجی کرده است. در حوزههای دیگر مثل اقتصاد هم در کنترل تورم موفق بوده است. در حوزه محیط زیست، برخورد با حوزههایی که به عنوان چالش اصلی کشور هستند برای عبور از مشکلات و فعالیتهای احزاب، توفیقهای قابل توجهی داشته است. بنابراین من فکر میکنم که با توجه به عملکردی که دولت و همکارانش در یک سال آینده خواهند داشت، روی آرای مردم اثرگذار خواهد بود و همه این موارد جزو شاخصهایی است که در تعیین وضعیت فضای انتخاباتی سال آینده اثرگذار خواهد بود.
اگر اصلاحطلبان از روحانی حمایت کنند، فکر میکنید که بهترین ساز و کار این حمایت چه خواهد بود؟ آیا باید به سمت ائتلاف پیش رفت و یا موارد دیگر؟
ساز و کار سال 92 و ترکیبی که شکل گرفت و مجموعهای که پشت آقای روحانی قرار گرفتند، باید حفظ شود اما به نظرم در روند آینده ما باید به سمت تقویت احزاب برویم و سازوکارهای مناسب برای تقویت فعالیت سیاسی اتخاذ کنیم. فکر میکنم دولت و نزدیکان روحانی هم باید در خصوص تحقق وعدههایی که دادهاند، شفافتر عمل کنند و نسبت به آنچه باید انجام میدادند، پاسخگو باشند. باید دقیقتر، صحیحتر، شفافتر و متمایزتر از قبل دستاوردها به استحضار مردم برسد و به نوعی جریان اصلاحطلبی بداند که در قبال این حمایتها با توجه به انتظاری که جامعه از آنها دارد، پاسخگو باشد.
فکر میکنید که این بار اصلاحطلبان تمام جوانب را برای حمایت از روحانی در نظر خواهند گرفت؟ منظورم برخوردهای احتمالی شورای نگهبان است.
قطعاً اینطور است و ما تمام احتمالات را مورد توجه قرار خواهیم داد و برایش سازوکاری تعریف میکنیم و سناریوهای مختلف را مورد نظر قرارمی دهیم.
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۵ - ۰۶:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]