واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: عراقچي: بيشتر اصرار ميكرديم توافق نميشد!
معاون وزير امور خارجه و از مذاكرهكنندگان ارشد هستهاي ايران به گونهاي از جابهجايي خطوط قرمز در مذاكرات هستهاي صحبت كرد كه انگار تنها راه به ثمر رسيدن برجام چنين جابهجاييهايي بود.
به گزارش «جوان»، عباس عراقچي روز يكشنبه ۲۷ تير در يك نشست خبري در باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «وزير امور خارجه (محمدجواد ظريف) در دو سه مورد گزارشي خدمت رهبر معظم انقلاب داد و خط قرمزها جابهجا شد، اينگونه نبود كه ما سرخود اقدام كرده باشيم.» به گفته معاون وزير امور خارجه ايران، يكي از خطقرمزهايي كه تغيير كرد، لغو همه تحريمها بود: امريكاييها گفتند كه دولت نميتواند تحريمهاي مصوب كنگره را لغو كند و اگر ما اصرار ميكرديم، به معناي عدم توافق بود. عراقچي در راستاي پيگيري خط اخير دولت در كمرنگ كردن وعدههاي اقتصادي ناشي از برجام گفت: آن بخش از تعهدات طرف مقابل كه بايد تحريمها را روي كاغذ لغو كنند، انجام شده است ولي معنايش اين نيست كه در عمل همه تحريمها برداشته شده است. علت آن هم زمانبر بودن انجام تعهدات، مشكلات ديگر، بدعهديها و شيطنتهاي طرف مقابل است.
معاون محمدجواد ظريف يكي از اين مشكلات را تعلل بانكهاي بزرگ بينالمللي در همكاري با ايران دانست، اما گفت كه علت اصلي اين مشكل عوامل بيرون برجامي است كه فضاي مناسب براي همكاري با ايران را فراهم نميكند. عراقچي در مورد اين عوامل توضيح روشني نداد. اين در حالي است كه بسياري از كارشناسان عدمتمركز مذاكرهكنندگان و كمك نگرفتن از توان كارشناسي براي پيشبيني مشكلات عملي پس از اجراي برجام و شتاب بيمورد براي رسيدن به توافق را كه منجر به مبهم ماندن بخشي از تعهدات طرف غربي و سوءاستفاده طرفين از همين ابهامات شده است، از دلايل اصلي تعلل بانكها ميدانند. به باور اين كارشناسان در واقع تيم مذاكرهكننده دولت از همان اول بنا را بر خوشبيني به طرف مقابل گذاشته و از بررسي كارشناسانه سند برجام و در نتيجه بستن راههايي كه سبب تعلل يا كندي يا بدعهدي طرف مقابل ميشود، غفلت ورزيده است و در اين شرايط اكنون در تقلاست از زير بار مسئوليت غفلت خود فرار كند. معاون وزير امور خارجه ايران همچنين در مورد تلاشهاي اخير در كنگره امريكا براي اعمال تحريمها و محدوديتهاي تازه عليه ايران گفت: خط خصومت كنگره امريكا از ابتدا بوده است، البته ديگراني هم در منطقه و بيرون، آنها را همراهي ميكنند، اما ما دولت امريكا را متعهد ميدانيم كه بايد از هر اقدامي كه منجر به نقض برجام شود، جلوگيري كند. عراقچي در بخشي ديگر از نشست خبري ديروز خود منتقدان دولت را به بيانصافي متهم كرده و گفت: اگر به تأمين منافع ملي در راستاي اجراي موفق برجام كمك نميكنيم، حداقل تيشه به ريشه منافع كشور نزنيم. او به عنوان نمونه گفت كه اصطلاح بتنريزي براي رآكتور آب سنگين اراك را امريكاييها به كار بردند تا دستاوردهاي ايران را در اين زمينه بپوشانند، اما بعد منتقدان داخلي دولت هم از اين اصطلاح استفاده كردند. مذاكرهكننده ارشد ايران گفت كه به رسميت شناخته شدن وجود يك رآكتور آب سنگين در اراك از جمله بزرگترين دستاوردهاي مذاكرات بود، چون در ابتدا امريكاييها كاملاً با آن مخالف بودند.
بازي كلامي با «حق مسلم ما»
دولت در مسير چند ماه گذشته درصدد است، برجام را به «به رسميت شناخته شدن حق برخورداري ايران از انرژي هستهاي» فرو بكاهد و شعارهاي سابق خود كه چرخش چرخهاي اقتصاد را به چرخش سانتريفيوژها گره ميزدند، به محاق بكشاند. در تداوم همين خط سير تبليغاتي، عراقچي گفت: «خواسته اصلي ما از اين مذاكرات چه بود؟ مردم ما 12ـ10 سال در مقابل تحريمها مقاومت كردند كه در پس مقاومت آنها يك خواسته اصلي نهفته بود كه اگر بخواهيم آن را در يك جمله و شعار خلاصه كنيم اين بود كه انرژي هستهاي حق مسلم ماست.» عضو تيم مذاكرهكننده در ادامه افزود: در پس مسئله تحريمها ايستادگي براي گرفتن اين حق مسلم در برجام كاملاً محقق شد به نحوي كه شش قدرت بزرگ دنيا و در رأس آنها شوراي امنيت حق ما را براي داشتن يك برنامه صلحآميز هستهاي با تمامي ابعاد در قسمتهاي حساسش از جمله غنيسازي و آب سنگين اراك بدون آنكه حتي يك روز تعطيل يا كنار گذاشته شود پذيرفتند. وي يادآور شد: ايران صنعت هستهاي خواهد داشت كه شامل تمامي ابعاد و زواياي مختلف ميشود، از اين رو قاطعانه ميگوييم كه شعار «انرژي هستهاي حق مسلم ماست» محقق شده است. عراقچي با اين مقدمه اين استدلال را مطرح كرد: «ديگر اين شعار در بسياري از مناسبتها همچون راهپيمايي 22 بهمن و روز قدس از اولويتهاي ما نيست چرا كه مردم و وجدان جمعي آنها اين مسئله را پذيرفته است اما اين مسئله به معناي مطالبه نكردن حقوق ديگرمان نيست.» عضو تيم مذاكرهكننده سوءتفاهم ديگر را وجود اين مسئله برشمرد كه بر اثر برجام تنها تحريمهاي هستهاي برداشته شده و ساير تحريمها باقي مانده است. اين حرف جديد نيست زيرا قرار بود در مذاكرات هستهاي تنها تحريمهاي متناسب با هستهاي برداشته شود اما برخي ميگويند عراقچي گفته تنها تحريمهاي هستهاي برداشته ميشود. وي تأكيد كرد: جالب آن است به قدري اين مطلب را شنيدهام كه به اين موضوع شك كردم و زماني كه دقت كردم دريافتم كه در تمام گفتوگوهايم اين موضوع را مطرح كردم.
زمينهچيني براي برجام 2 و ... ؟
دولت كه اين روزها علاقهاي ندارد به رويه سابق خود به گره زدن همه چيز از جمله وضعيت اقتصادي به برجام اشارهاي كند، دوباره خط خبري لزوم مذاكرات بيشتر براي تحريمهاي غيرهستهاي را پيگيري ميكند تا مشكلات ساختاري اقتصاد را بار ديگر به سياست خارجي گره بزند. عراقچي با اشاره به مذاكرات هستهاي ايران در ژنو گفت: در توافق ژنو كه در حقيقت شروع مذاكرات بود اعلام شد كه تحريمهاي متناسب با هستهاي برداشته ميشود و تحريمهاي غيرهستهاي در جاي ديگر اگر نظام صلاح بداند بررسي خواهد شد. عضو تيم مذاكرهكننده درباره سوءتفاهم مطرح شده در روند اجراي برجام گفت: طبق برجام كارهايي كه روي كاغذ بايد انجام ميگرفت صورت گرفت اما در صحنه عمل ديديم تحريمها برداشته نشده كه يك مقدار آن به شرايط بستگي داشت و مقدار ديگر هم به بدعهديهايي كه در صحنه عمل رخ داد وابسته بود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۷ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]