واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: 6 نکته درباره کودتای فعلا نافرجام در ترکیه
فتح الله گولن که در پنسیلوانیای آمریکا زندگی می کند و اردوغان او را رهبر کودتا می داند مدعی قرائتی از اسلام است که به اسلام آناتولیایی شهرت دارد.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- جهان هنوز از شوک کشتار تروریستی توریست ها در نیس فرانسه بیرون نیامده بود که خبر کودتا در ترکیه در شامگاه 25 تیرماه، به موضوع اول رسانه ها در جهان تبدیل شده است.
این نوشته البته در ساعات اولیه صبح شنبه و درحالی تحریر می شود که اگرچه نشانه های شکست کودتا مشهود است اما هنوز نمی توان با قاطعیت گفت که کودتا به تمامی شکست خورده چون ارتش در آنکارا به نسبت دست بالا را دارد اگر چه کفه اردوغان در استانبول می چربد.
همسایگی ما با ترکیه و اسلام گرا بودن حزب حاکم در این کشور، اهمیت موضوع کودتا در ایران را دو چندان ساخته است.
هر چند ایران و ترکیه بر سر سوریه اختلاف نظر دارند و یکی خواستار بقای بشار اسد است و دیگری در پی سر نگونی او اما اگر قرار بر انتخاب میان حکومت رجب طیب اردوغان اسلام گرا - ولو در حد اسلام اخلاقی و نه سیاسی – با نظامیان سکولار باشد به قاعده اولی ارجح است.
البته اگر ادعای اردوغان درست باشد که کودتاچیان از فتح الله گولن در پنسیلوانیای آمریکا دستور می گیرند این احتمال را هم می توان مد نظرداشت که این بار قصد داشته اند یا دارند او یا هم فکران او را بر سر کار بیاورند نه این که خود مانند ژنرال کنعان اورن قدرت را در دست بگیرند.
درباره کودتای نافرجام در ترکیه چند نکته را می توان یادآور شد:
1- با فروپاشی اتحاد شوروی در آغاز دهه 90 میلادی و با نظریه «پایان تاریخ » فوکویاما این گمان درگرفته بود که دوران تحولات کلاسیک مانند انقلاب های سنتی و کودتاهای نظامی به سر آمده و دوران جدیدی آغاز شده که چه بسا جنگ به شیوه گذشته را نیز منسوخ کرده باشد.
تحولات 26 سال اخیر اما نشان داده که نه عصر انقلابات کلاسیک به پایان رسیده و نه کودتاهای کلاسیک. کما این که در مصر هم شاهد یک انقلاب به شیوه گذشته بودیم و هم یک کودتا .
اولی حُسنی مبارک را کنار زد و دومی محمد مُرسی را. چندان که در ترکیه هم در سال 2016 کودتا رخ می دهد. تفاوت جدی در دنیای مدرن با پیش از عصر انفجار اطلاعات اما این است که کودتاچیان نمی توانند از گردش آزاد اطلاعات جلوگیری کنند و تصرف مراکز رادیو و تلویزیون کار را تمام نمی کند کما این که دیشب ارتش ترکیه تلویزیون ترکیه را تصرف کرد اما اردوغان از طریق یک شبکه خصوصی و موبایل به مردم پیام داد و آنان را به حضور در خیابان ها و مخالفت با کودتا تهییج و ترغیب کرد.
2- کودتا را ارتش سامان داد اما نیروی ضد کودتا و ابزار مقابله و مقاومت دولت، پلیس بود. این اتفاق بار دیگر نشان داد که همه دولت ها به حمایت و در کنترل داشتن پلیس نیاز دارند. در روز واقعه بدترین خطر و تهدید این است که پلیس هم در کنار ارتش قرار گیرد.
3- طی چند سال اخیر و خصوصا پس از شروع بحران در سوریه، قطر به مهم ترین متحد ترکیه در منطقه تبدیل شده است. به همین خاطر شبکه «الجزیره» با تمام قدرت علیه کودتا و به نفع اردوغان وارد عمل شد و کنترل تلویزیون دولتی توسط ارتش را جبران و عملا خنثی کرد.
4- هر چند آقای اردوغان می کوشد این کودتا را مانند سال 1980 و در تقابل نظامیان با دموکراسی ترسیم کند اما همین که اذعان می کند کودتا از پنسیلوانیای آمریکا آب می خورد اذعان به نقش فتح الله گولن است. تناقض در این است که گولن نه نظامی است نه سکولار.
محمد فتح الله گولن مدرس علوم اخلاقی و الهیات بوده که در تبعیدی خود ساخته در آمریکا زندگی می کند. او مدعی قرائتی از اسلام است که آن را « اسلام آناتولیایی» می نامند و مبتنی بر آموزه های یک عال اسلامی به نام «سعید نورسی» است.
گولن معتقد به گفت و گو بین ادیان الهی است و برای فتح باب چنین گفت و گوهایی با واتیکان و رهبران یهود پیش گام شده است .شاگردان و پیروان او حجاب به سر دارند هر چند به روسری بسنده می کنند و چهره ای محافظه کار به حساب می آید.
5- نفع ایران در چیست؟ نویسنده بر این باور است که شکست کودتا در عین تلنگر به اردوغان به نفع ایران است.
درست است که تهران و آنکارا بر سر دمشق اختلاف دارند اما در غیاب اردوغان یا نظامیان سکولار بر سر کار می آمدند که به خاطر روابط نزدک تر با آمریکا و سعودی تهدیدی به حساب می آمدند یا گولن از پنسیلوانیا به آنکارا می آمد. هم او که مخالفت خود با شیعیان را پنهان نساخته است.
حال آن که اردوغان اگر چه شیعه نیست و با علوی های سوریه مشکل دارد و خواهان سرنگونی اسد است و از حامیان اخوان المسلمین به شمار است اما علاقه خود به امام حسین ع را همواره ابراز کرده و گاه در مراسم عاشورا هم شرکت می کند و کدام شناسه شیعی از عاشورا پررنگ تر؟ با این حال کم نیستند کسانی که بر این باورند او به خاطر نوع رفتار در قبال داعش به تلنگر یا گوش مالی نیاز داشت.
ضمن این که هر چه منطقه با ثبات تر باشد به نفع ایران است و آشوب و شورش در کشور همسایه به نفع ایران نیست. اردوغان بعد از کودتا البته ناگزیر از تغییر راهبرد در قبال سوریه و نزدیکی بیشتر به ایران خواهد بود و این نیز به نفع تهران است.
6- وقوع کودتا در ترکیه بار دیگر این فرضیه را تأیید می کند که اردوغان از بیم دخالت نظامیان می کوشیده آنان را سرگرم موضوعاتی مانند تنش با روسیه یا درگیری با کردها یا موضوع سوریه کند تا فیل شان یاد هندوستان نکند. اما مگر سودای هندوستان از سر فیل می افتد؟
در همه حال باید از دموکراسی حمایت کرد. کودتای نظامیان آرمان های دموکراسی را بر باد می دهد.
به همین خاطر است که رقیبان اردوغان و رسانه هایی که از جانب او تحدید یا تهدید می شدند در این فقره به حمایت از او برخاستند و در واقع نه از او که از اصل دموکراسی حمایت کردند. از اردوغان نیز انتظار می رود در صورت شکست کامل به لوازم دموکراسی پای بندتر باشد نه آن که بگیر وببند راه بیندازد.
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - ۲۶ تير ۱۳۹۵ - 16 July 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]