واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
معاون فنی حفاظت محیط زیست: ریزگردها جلوه ای از بحران دریاچه نمک قم است استانها > قم - ایرنا نوشت؛ معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم گفت: گرد و غبار و ریزگردها جلوه ای از بحران دریاچه نمک قم بوده و بحران بوجود آمده در این منطقه بسیار زیاد است.
سید احمد شفیعی سه شنبه شب در جلسه بنیاد قم پژوهی در موسسه آموزشی طلوع مهر افزود: بحران دریاچه نمک قم در عرصه های کشاورزی و اجتماعی بروز و ظهور جدی داشته و تا کنون 11 روستای مهم در این منطقه خالی از سکنه شده و متاسفانه این بحران به سمت شهر قم در حال پیشروی است.
وی با بیان اینکه استان قم در کنار 6 استان دیگر که 26 درصد جمعیت کشور را در خود جای داده و دارای ضریب شهرنشینی و صنعتی بالایی هستند، در حوزه آبخیز دریاچه نمک قم قرار گرفته اند، خاطرنشان کرد: قم در مواجهه با این حوزه آبخیز، دارای بیشترین تاثیرگذاری و تاثیرپذیری است.
معاون فنی حفاظت محیط زیست استان قم گفت: بحران دریاچه نمک قم از 50 سال گذشته آغاز شده و دشت مسیله، نخستین دشت ممنوعه کشور است که از سال 1345 هرگونه احداث چاه و برداشت منابع آب زیرزمینی در آن منوط به مجوزهای خاص بوده که متاسفانه نسبت به آن کاملا بی توجهی شده است.
وی با بیان اینکه احداث سدهای غدیر و 15 خرداد، بحران زیست محیطی به وجود آمده در منطقه را تشدید کرده است تصریح کرد: متاسفانه آورد آب دو رود اصلی حوزه آبخیز دریاچه نمک قم یعنی قمرود و قره چای امروز به صفر رسیده است و این حوزه امروز بحرانی ترین شرایط را در میان حوزه های آبخیز کشور دارد.
شفیعی با اشاره به احداث چاه های متعدد مجاز و غیرمجاز در دشت مسیله، خاطرنشان کرد: خشکسالی، قطع حقابه های زیست محیطی و برداشت بی رویه منابع آبی در منطقه، باعث شده تا آب های فراشور در سفره های زیرزمینی به سمت دشت ها حرکت کرده و پوشش گیاهی و اکوسیستم منطقه را کاملا نابود کند و امروز 400 هزار هکتار از اراضی منطقه در معرض بیابانی شدن هستند و در حال حاضر 40 هزار هکتار به عنوان کانون های فعال القاء ریزگردها در مرکز کشور محسوب می شود.
وی با اشاره به ساختار زمین شناختی و اکوسیستمی کم نظیر دریاچه نمک قم، نسبت به افزایش چشمگیر شوری آب در منطقه که پس از شهر قم به زودی گریبانگیر استان های همجوار می شود، هشدار داد و گفت: چهار کانون فعال ریزگرد در چهار سوی استان قم قرار گرفته و وزش باد شرقی ـ غربی در منطقه، نشان می دهد گرد و غباری که امروز قم و شهرهای مجاور را فراگرفته منشا داخلی دارد.
براساس اطلاعات سامانه سنجش کیفیت هوای اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم، شاخص کیفیت هوا در شهر قم طی یک هفته گذشته به ویژه در بعدازظهرها در وضعیت ناسالم برای عموم مردم قرار داشته است.
دریاچه نمک در جنوب غربی استان قم مابین سه استان قم، اصفهان و سمنان واقع شده است. وسعت این دریاچه در حدود 200 هزار هکتار می باشد. زمین این دریاچه پوشیده از رسوبات نمک است که بر اثر انباشته شدن سیلاب ها و آب های سطحی در طول قرن ها پدید آمده است.
کلید واژه ها: استان قم -
چهارشنبه 23 تیر 1395 - 11:16:24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]