واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: شورای نگهبان برگزاری انتخابات زود هنگام را بررسی می کند
نجات الله ابراهیمیان از بررسی موضوع درخواست برگزاری زودهنگام انتخابات سال آینده در جلسه هفته جاری شورای نگهبان خبرداده و گفته است: نامه وزارت کشور برای برگزاری انتخابات زود هنگام سال آینده در جلسه این هفته شورا اعلام وصول و درباره آن بحث و بررسی لازم صورت خواهد گرفت.
به گزارش نامه نیوز، وزارت کشور برای جلوگیری از همزمانی دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر روستا با ماه مبارک رمضان در سال 96 طی نامه ای 2 پیشنهاد به شورای نگهبان ارائه کرده است که طی آن انتخابات سال آینده در تاریخ 29 اردیبهشت و یا پنجم خرداد ماه یعنی قبل از آغاز ماه مبارک رمضان برگزار شود، اما طبق اصل 119 قانون اساسی، ، "انتخاب رئیس جمهور جدید باید حداقل یک ماه پیش از پایان دوره ریاست جمهوری قبلی انجام شده باشد و در فاصله انتخاب رییس جمهور جدید و پایان دوره ریاست جمهوری سابق، رییس جمهور پیشین وظایف رئیس جمهوری را انجام میدهد"
خبرنگار تابناک برای بررسی بیشتر ابعاد حقوقی این موضوع به سراغ یکی از اعضای اعضای حقوقدان شورای نگهبان رفته است و موضوع اصل 119 قانون اساسی و درخواست وزارت کشور درباره برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را بررسی کرده است.
نجات الله ابراهیمیان در گفت و گو با تابناک از بررسی موضوع درخواست برگزاری زودهنگام انتخابات سال آینده در جلسه هفته جاری شورای نگهبان خبرداده و گفته است: نامه وزارت کشور برای برگزاری انتخابات سال 96 در تاریخ 29 اردیبهشت و یا 5 خرداد ماه سال آینده در جلسه این هفته شورا اعلام وصول و درباره آن بحث و بررسی لازم صورت خواهد گرفت.
وی افزود: شورای نگهبان پس از بررسی زوایای مختلف زود از موعد برگزار کردن انتخابات که به دلیل جلوگیری از همزمانی آن با ماه مبارک رمضان مطرح شده است، نظر خود را اعلام خواهد کرد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به این سئوال که پیش از اعلام نتیجه توسط شورای نگهبان جلسه ای با مسئولان وزارت کشور برگزار خواهد شد یا خیر؟ تصریح کرد: اگر لازم باشد جلسه مشترکی هم با مسئولان وزارت کشور در این خصوص خواهیم داشت و اگر هم دوستان در وزارت کشور نیازی به برگزاری جلسه مشترک احساس می کنند، اعضای شورا آمادگی دارند که پس از درخواست وزارت کشور جلسه مسترکی را در این خصوص برگزار کنند.
وی در عین حال گفت: آنچه فعلا در دستور کار شورای نگهبان قرار گرفته است تا در هفته جاری بحث ها و بررسی های جامعی در خصوص آن صورت بگیرد، ماجرای زودتر از موعد برگزار کردن انتخابات ریاست جمهوری است و زوایای حقوقی و سیاسی این موضوع.
ابراهیمیان که علاوه بر عضویت حقوقی در شورای نگهبان فارغ التحصیل دکتری حقوق از فرانسه و عضو هیات علمی دانشگاه است، در تفسیری که از درخواست برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری سال آینده داشت، این موضوع را مغایر قانون اساسی و اصل 119 آن ندانست.
این حقوقدان نظر خود را درباره اینکه خواسته وزارت کشور برای برگزاری زودتر از موعد انتخابات ریاست جمهوری سال 96 مغایر با اصل 119 قانون اساسی است یا خیر؟ اینگونه بیان کرد: آنچه درباره تفسیر اصل 119 قانون اساسی به ذهن بنده می رسد این است که قانون گذار بیان کرده که انتخاب رئیس جمهور باید یک ماه قبل از پایان دوره ریاست جمهوری باشد.
وی ادامه داد: بر اساس آنچه قانون گذار عنوان کرده است، اینکه آیا در شرایطی اگر انتخاب رئیس جمهور زودتر انجام بشود، به نظر شخصی بنده بعید می دانم که مشکلی ایجاد کند.
انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان پس از سال 1368 که به دلیل رحلت امام خمینی(ره) 6 هفته زودتر از موعد خود برگزار شد، همواره در خرداد ماه انجام شده است که اگر سال آینده و بعد از موافقت شورای نگهبان، انتخابات به دلیل همزمانی با ماه مبارک رمضان در تاریخی غیر از خرداد ماه برگزار شود، پس از 7 دوره، این انتخابات در ماهی غیر خرداد، انجام می شود.
خبر دیگری که درباره برگزاری زودتر از موعد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده و نظر شورای نگهبان در این خصوص اعلام شده را سیامک ره پیک، معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان عنوان کرده و گفته است که این پیشنهاد در نخستین جلسه شورای نگهبان در دستور کار و بررسی قرار می گیرد و هر چه به تصویب برسد، ابلاغ میشود، اگر شورا نظر دیگری هم داشته باشد، اعلام می کند.
وی البته پیشنهاد دستگاه اجرایی درباره زمان برگزاری انتخابات را جزو مقدمات انتخابات و روشی متعارف دانسته و عنوان کرده که جوانب مختلف این موضوع از باب اینکه برای نظارت بر انتخابات مشکلی ایجاد نکند را بررسی خواهیم کرد و اگر مشکلی نباشد، رئیس جمهور دوره دوازدهم یک ماه زودتر از موعد مقرر انتخاب می شود.
حسینعلی امیری که خود سالها یکی از اعضای حقوقدان شورای نگهبان بوده و اکنون به عنوان قائممقام وزیر کشور فعالیت میکند، تفسیر حقوقی خود را برای برگزاری زودتر از موعد انتخابات سال آینده را اینگونه مطرح کرده است: دوره ریاست جمهوری یازدهم، ۱۲ مردادماه سال آتی به پایان میرسد، طبق اصل ۱۱۹ قانون اساسی رئیسجمهور جدید باید حداقل یک ماه پیش از پایان دوره ریاست جمهوری اعلام شود؛ حال اگر این مدت زمان مقداری بیشتر شود، اشکالی ندارد.
آنچه درباره برگزاری زودتر از موعد انتخابات ریاست جمهوری و تفسیر حقوقی اصل ۱۱۹ قانون اساسی طبق نظر حقوق دانان می توان به آن اشاره کرد این است که بر اساس نظر قانون گذار، رئیسجمهور جدید باید حداقل یک ماه پیش از پایان دوره ریاست جمهوری اعلام شود؛ حال اگر این مدت زمان مقداری بیشتر شود اشکالی ندارد.
اگر 6 فقیه و 6 حقوقدان شورای نگهبان این هفته به این نتیجه برسند که برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری برای جلوگیری از همزمانی آن با ماه مبارک رمضان برای نظارت بر انتخابات مشکلی ایجاد نخواهد کرد و البته به لحاظ حقوقی و سیاسی هم مشکلی نخواهد داشت، باید منتظر انتخاب رئیس جمهور دوازدهم یک ماه زودتر از موعد مقرر بود.
نظام جمهوری اسلامی ایران از زمان پیروزی انقلاب تاکنون مجموعا ۱۱دوره انتخابات ریاستجمهوری برگزار کرده است. در این دورهها، مردم ۲۵۴ میلیون و ۲۳۳ هزار و ۸۱۷ رأی به کاندیداهای حاضر در انتخابات دادهاند. در این ۱۱ دوره تا کنون ۷ نفر توانستهاند به صندلی ریاستجمهوری ایران تکیه بزنند.
منبع: تابناک
مطالب مرتبط
بررسی زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در شورای نگهبان
احتمال برگزاري انتخابات رياستجمهوري 96 زودتر از موعد قانوني
آغاز رایزنی با شورای نگهبان درباره زمان انتخابات/ پیشنهاد برگزاری پیش از موعد
انتقاد وزیر کشور به شورای نگهبان در خصوص ابطال آرا
جابهجایی منتخبان چهارم و پنجم در حوزه تبریز/ابطال انتخابات اهر و هریس
اعلام نتیجه بازرسی حوزه انتخابیه اهر تا قبل از آغاز مجلس دهم
امیری: تصمیم جدی در خصوص مینو خالقی گرفته نشده است
آخرین وضعیت پرونده مینو خالقی
۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]