محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845484557
انگليس در حمله به عراق واقعاً «سگ امریکا» بود
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: انگليس در حمله به عراق واقعاً «سگ امریکا» بود
ژوئن 2009 بود كه گوردون براون، نخستوزير وقت بريتانيا، اجازه تحقيق در مورد جنگ عراق و مشاركت بريتانيا در آن جنگ در مارس 2003 را داد و هيئت تحقيق به سرپرستي سر جان چيلكات، قاضي بازنشسته، تشكيل شد.
نویسنده : دكتر سيد نعمتالله عبدالرحيمزاده
ژوئن 2009 بود كه گوردون براون، نخستوزير وقت بريتانيا، اجازه تحقيق در مورد جنگ عراق و مشاركت بريتانيا در آن جنگ در مارس 2003 را داد و هيئت تحقيق به سرپرستي سر جان چيلكات، قاضي بازنشسته، تشكيل شد. اين هيئت به هيئت چيلكات يا به صورت كوتاهتر چيلكات خوانده ميشود و طي اين سالها قريب به 120 شاهد از جمله توني بلر، نخستوزير بريتانيا در زمان حمله و اشغال عراق، براون و چندين مقام ارشد نظامي، سياسي و اطلاعاتي را احضار و با آنها گفتوگو كرده و صدها گزارش و مدرك را بررسي كرده است. چيلكات بعد از هفت سال نتيجه تحقيق هيئت خود را روز چهارشنبه گذشته، ششم ژوئيه، در لندن و در حضور خبرنگاران منتشر كرد. تحقيق چيلكات مشتمل بر بيش از 2 ميليون و 600 هزار كلمه است كه بنابر گزارش گاردين، بررسي آن هفتهها طول خواهد كشيد و به نظر ميرسد كه به بسياري از پرسشها در مورد چگونگي ورود بريتانيا در آن جنگ پاسخ ميدهد اما اين پرسش باقي ميماند كه نتيجه عملي تحقيق چيلكات چه خواهد بود.
سگ امريكا
رسانههاي بريتانيايي در زمان حمله به عراق به شدت از تصميم بلر براي مشاركت در جنگ انتقاد ميكردند و حتي او را «سگ امريكا» ميخواندند اما بلر بياعتنا به اين انتقادها در مورد تصميم خود جدي بود. بلر حتي حالا هم حاضر نيست نسبت به تصميم 13 سال قبل خود ترديدي ابراز كند و گفته كه قبل از جنگ عراق دروغ نگفته، مردم و پارلمان بريتانيا را فريب نداده و تصميم دشواري را در شرايطي پيچيده گرفته و در اين تصميمگيري نهايت حسن نيت را داشته است. اين ادعاي بلر است اما نه مرور وقايع آن زمان و نه تحقيق چيلكات تأييدي بر ادعاي او نيستند و نشان ميدهد كه او فقط ميخواسته كوركورانه دنبالهرو جورج واكر بوش، رئيسجمهور وقت امريكا، باشد. بوش يك سال قبل از حمله، هجمه تبليغاتي خود را عليه رژيم صدام حسين شروع كرده بود چنان كه در پاييز 2002 مدعي شد عراق بر خلاف رأي شوراي امنيت به دنبال توليد تسليحات شيميايي برآمده و اين ادعا را در سخنراني خود در سازمان ملل تكرار كرد و گفت كه بايد به اين «اقدام غيرقانوني و مخالف تصميم شوراي امنيت صدام» پاسخ بدهد و حتي از جنگ به عنوان يك انتخاب پيشگيرانه گفت. جنگ پيشگيرانه شعار آن روزهاي بوش براي لشكركشي خود به منطقه بود و مهمترين سياستمدار همراه با او براي پيگيري در اين شعار بلر بود. در تحقيق چيلكات پيامي از بلر به بوش در آن زمان بوده كه بلر در اين پيام ميگويد: «من تحت هر شرايطي از تو حمايت ميكنم». او در عمل هم چنين كرد و درست دو روز قبل از حمله به عراق رأي مجلس عوام بريتانيا را براي شركت در جنگ گرفت.
بلر براي گرفتن اين رأي گزارشي در مورد توانايي عراق براي توليد تسليحات كشتار جمعي را به نمايندگان پارلمان داد كه از سوي نهادهاي اطلاعاتي و امنيتي تهيه شده بود تا ثابت كند كه عراق تهديدي عليه صلح و امنيت جهاني است و بايد جنگ پيشگيرانه را عليه عراق انتخاب كرد. تحقيق چيلكات نشان ميدهد كه اين گزارش ناكافي، بدون مستندات كافي و اغراقآميز است كه در نتيجه ميتوان گفت او گزارشي غيرواقعبينانه را به پارلمان داد. او در اين كار به طور كامل از روش بوش براي توجيه حمله به عراق تبعيت كرد تا دروغ را پايه تجاوز به عراق قرار بدهند. اين پايه براي بوش و نومحافظهكاران امريكايي مبناي ايدئولوژيك داشت كه از رهبر معنوي خود، لئوي اشتراوس، آموخته بودند و معتقد به استفاده از دروغ براي بهرهبرداري در عرصه بينالملل بودند اما در مورد بلر بايد گفت كه موضوع جنبه ايدئولوژيك نداشت و حتي بنابر مبناي حزب كارگر كه رهبري آن را داشت، بايد خلاف نومحافظهكاران رفتار ميكرد. مبناي حزب كارگر بر خلاف محافظهكاران عدم استقبال از جنگ است اما بلر از جنگ استقبال كرد و حتي با دروغ و فريبكاري نمايندگان پارلمان، رسانهها و افكار عمومي را توجيه كرد تا بردهوار به دنبال بوش باشند.
نكات چيلكات
گزارش طولاني و مفصل چيلكات به طور اختصار در چهار بخش خلاصه ميشود؛ قبل از جنگ، چگونگي ورود بريتانيا در جنگ، نحوه انجام جنگ و تبعات آن. چيلكات در هر چهار بخش وجوه انتقادي قابل توجهي را نسبت به عملكرد بريتانيا در اين جنگ مطرح كرده و اعلام ميكند كه تصميم بلر براي ورود به جنگ «آخرين انتخاب» نبوده و گزينههاي مسالمتآميز قبل از ورود به جنگ در نظر گرفته نشدند. چيلكات به ارزيابي نادرست بلر و گزارش او از شرايط داخلي عراق قبل از شروع جنگ ميپردازد كه توجهي به اختلافات قومي و فرقهاي نداشت و بر توانايي امريكا بيش از حد واقعي اعتماد كرده بود و گمان داشت كه عمليات جنگي به رهبري امريكا به خوبي اجرا شده و اداره امور عراق بعد جنگ و با حمايت سازمان ملل متحد، در محيطي آرام خواهد بود. در مورد نحوه ورود به جنگ هم تحقيق چيلكات نشان ميدهد كه برنامهريزي درستي از سوي مقامات بريتانيايي انجام نشده بود كه براي مثال، چيلكات به پوتينهاي سربازان بريتانيايي اشاره ميكند كه براي جنگ در مناطق جنگلي طراحي شده بود اما فرماندهان نظامي سربازان بريتانيا را با اين پوتينها به صحراي شني عراق فرستادند. نقش بريتانيا در جنگ و بعد از سرنگوني صدام حسين از سوي چيلكات مورد انتقاد قرار گرفته چنان كه نيروهاي بريتانيايي ناتوان از برقراري امنيت و آرامش در چهار استان جنوبي عراق بودند و حتي در مواردي تروريستهاي بازداشتي را آزاد ميكردند آن هم به دليل توافقي كه با گروههاي تروريستي داشتند تا به واحدهاي بريتانيايي حمله نكنند. مصائب مردم عراق از تحقيق چيلكات پنهان نمانده چنان كه دستكم به صد هزار كشته و صدها هزار آواره عراقي تا 2009 و خروج نيروهاي بريتانيايي از اين كشور اشاره ميكند كه البته اشارهاي ناكافي و كوتاهبينانه از ميزان خسارت انساني است كه عراق در پي لشكركشي امريكا و بريتانيا متحمل شد. در مورد وجه چهارم گزارش هم چيلكات معتقد است كه به رغم هشدارهاي آشكار، پيامدهاي اشغال عراق جدي گرفته نشد و برنامهاي مناسب براي عراق بعد از سقوط رژيم صدام وجود نداشت و نتايج شكست در برنامهريزي بود كه هنوز هم در عراق ديده ميشود. چيلكات در نهايت معتقد است كه تحقيق او درسهاي آموزندهاي از جنگ عراق دارد كه مربوط ميشود به تصميم مشترك اعضاي كابينه دولت بر اساس مذاكره و تبادل نظر، ارزيابي مخاطرات، بررسي تمام گزينهها و انتخاب استراتژي واقعبينانه و توجه به آمادگي و تجهيز كافي بازوهاي نظامي و غيرنظامي دولت. با وجود اين درسها اما مسئله اصلي در تبعات تحقيق چيلكات است و نتيجهاي كه از اين تحقيق گرفته ميشود.
نتايج تحقيق
نخستين نتيجه مهم در پيگيري حقوقي تحقيق چيلكات است و اينكه مسئولان بريتانيايي در مورد شروع جنگ عراق قابل تعقيب قضايي هستند. به نظر ميرسد كه برخي از خانوادههاي 179 كشته بريتانيايي در جنگ عراق از تحقيق چيلكات قصد پيگيري قضايي بلر را دارند و حتي برخي از خانوادههاي عراقي هم چنين قصدي دارند. شايد بلر منتظر اين اتفاق باشد اما نميتوان انتظار جدي از پيگيري قضايي او داشت چراكه چيلكات روز چهارشنبه عنوان كرد كه تحقيق او به دنبال مقصر جنگ نبوده و در مقام قاضي اين تحقيق را انجام نداده تا حكمي را تعيين كرده باشد. به لحاظ بينالملل هم نميتوان انتظار اتفاق قابل توجهي را داشت چراكه بعد از 13 سال جنگ غيرقانوني امريكا و بريتانيا عليه عراق هيچ عواقبي در پي نداشته است. چيلكات در گزارش خود هم به اين نكته اشاره كرده كه بريتانيا براي ورود به جنگ مجوزي از شوراي امنيت نداشته و اكثر اعضاي شورا و از جمله كشورهاي داراي حق وتو در اين شورا با جنگ مخالف بودند. در واقع، امريكا و بريتانيا جنگ عليه عراق را در بامداد 20 مارس 2003 شروع كردند در حالي كه شوراي امنيت اين اجازه را نداده بود و از اين جهت، جنگ آنها يك تجاوز نظامي آشكار عليه كشور مستقل بود. با وجود اين نكته آشكار اما به دليل حق وتوي اين دو كشور در شوراي امنيت، هيچ اقدام حقوقي عليه اين تجاوزطلبي انجام نشده و به نظر نميرسد كه تحقيق چليكات هم تأثيري در اين روند داشته باشد.
نكته قابل توجه تحقيق چيلكات در پرده برداشتن از نظام سياسي بريتانيا است كه چگونه فريبكاري ميتواند كار اين كشور را به جنگي بكشاند كه حالا بعد 13 سال، چليكات حرف از درسهاي عبرتآموز اين جنگ ميزند. بايد به ياد داشت كه بلر در شروع جنگ تنها نبود بلكه پارلمان و بسياري از نهادهاي سياسي و غيرسياسي بريتانيا در آن سهم داشتند چنان كه چارلز كندي، رهبر پيشين حزب ليبرال دموكرات، از معدود شخصيتهايي بود كه در مقابل اين جريان عمومي قرار گرفت و البته به سختي هم تنبيه شد. با وجود آن كه مستنداتي در مورد تسليحات كشتار جمعي عراق در دست نبود و بازرسان سازمان بينالمللي انرژي اتمي هم اين موضوع را تأييد كرده بودند اما به گفته چيلكات، اغراق در اين مورد دستآويز جنگ شد. تحقيق چيلكات ميگويد كه رؤساي دستگاههاي اطلاعاتي بايد به بلر توضيح ميدادند كه اطلاعات جاسوسي در اين مورد چيزي فراتر از «ظن و گمان» نيست اما ريچارد ديرلاو، مدير سرويس اطلاعات مخفي بريتانيا، و جان اسكارلت، رئيس كميته مشترك اطلاعات، به جاي دادن اطلاعات درست و بيطرفانه تنها از خواست بلر تبعيت كردند و البته اسكارلت هم جايزه خود را گرفت و از سوي بلر به مديريت سرويس مخفي بريتانيا رسيد. به بيان ديگر، تحقيق چيلكات نشان ميدهد كه نه تنها بلر بلكه مجموعه سياسي و نظامي بريتانيا در اين جنگ سهم داشتهاند و از اين جهت، ميتوان گفت كه اين جنگ برآمده از منش تجاوزطلبي بريتانيايي است چه مجوز قانوني داشته باشد يا چنين مجوزي در كار نباشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
تونی بلر: آمریکا با انگلیس یا بدون انگلیس به عراق حمله می کرد
بلر بیان کرد تصمیم بسیار سختی گرفته بود زیرا آمریکا بدون انگلیس یا با انگلیس قصد حمله به عراق را داشت به گزارش مشرق تونی بلر نخست وزیر پیشین انگلیس در زمان حمله به عراق طی کنفرانس خبری اعلام کرد در آن زمان تصمیم بسیار سختی گرفته بود زیرا آمریکا بدون انگلیس یا با انگلیس قصد حمهیات تحقیق درباره مشارکت انگلیس درجنگ عراق: حمله به عراق ، تصمیم درستی نبود
هیات تحقیق درباره مشارکت انگلیس درجنگ عراق حمله به عراق تصمیم درستی نبود رئیس کمیته تحقیقات انگلیس در جنگ عراق به تونی بلر نخست وزیر وقت هشدار داده شده بود حمله به عراق باعث افزایش تهدید القاعده ضد انگلیس خواهد شد به گزارش خبرگزاری صدا و سیمابه نقل از شبکه تلویزیچلیکات: طرح حمله انگلیس به عراق کاملا نامناسب بود
به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پرس تی وی کمیته تحقیق درباره نقش انگلیس در تهاجم به عراق موسوم به گزارش چیلکات اعلام کرد طرح انگلیس و آمادگی آن برای این جنگ کاملا نامناسب بوده است چیلکات همچنین گفت مشارکت انگلیس در تهاجم نظامی سال 2003 به عراق در حالگزارش اختصاصی فارس از دوازدهمین نمایشگاه کتاب کربلا از تشیع انگلیسی تا آخرین تحولات عراق در حوزه مکتوب/ فروش خ
گزارش اختصاصی فارس از دوازدهمین نمایشگاه کتاب کربلااز تشیع انگلیسی تا آخرین تحولات عراق در حوزه مکتوب فروش خوب آثار شهید مطهری و شریعتی و عرضه کتاب ضدایرانی طاهره علوی دوازدهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب کربلا در حالی به کار خود پایان داد که در کنار حضور کتابهایی از حامیان حشد شگاردین: نیروهای انگلیسی در جنگ عراق غیرنظامیان را به رودخانه انداختند
گاردین نیروهای انگلیسی در جنگ عراق غیرنظامیان را به رودخانه انداختند دو خانواده عراقی بعد از غرق شدن فرزندانشان در دو حادثه جداگانه در سال ۲۰۰۳ در استان بصره جنوب عراق علیه دولت انگلیس شکایت کرده و خواهان پرداخت غرامت شدند روزنامه انگلیسی زبان گاردین نوشت که در جریان جنگ سال ۲مشروح گزارش چیلکات درباره مشارکت انگلیس در جنگ عراق
مشروح گزارش چیلکات درباره مشارکت انگلیس در جنگ عراق بین الملل > اروپا - واحدمرکزی خبر نوشت جان چیلکات رئیس کمیته تحقیق درباره مشارکت انگلیس در جنگ علیه عراق گزارش نتایج تحقیق خود را قرائت کرد به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا وسیما به نقل ازشبکه تلویزیونی رویتزر جانفرین عراق، انگلیس را تجزیه کرد
نفرین عراق انگلیس را تجزیه کرد نخستوزیر اسبق انگلیس که ملت انگلیس را درباره سلاحهای کشتار جمعی عراق فریب داد یک گروه بزرگ حامی خروج از اتحادیه اروپا را به فریب انگلیسیها با استفاده از رقمهای گمراه کننده درباره مهاجرت و حجم مشارکت مالی کشورشان در این اتحادیه متهم کرده استحمله داعش به مرقد فرزند امام هادی (ع) در عراق ناکام ماند
حمله داعش به مرقد فرزند امام هادی ع در عراق ناکام ماند روز نو عناصر تروریستی داعش شامگاه پنجشنبه در استان صلاح الدین عراق به مرقد محمد بن الامام هادی ع در شهر بلد حمله کردند گروه اطلاع رسانی الاعلام الحربی در این زمینه گزارش داد که عناصر داعش ابتدا حملات خمپارهجدایی انگلیس از اتحادیه اروپا، آغازفروپاشی سیستم جهانی سازی مصنوعی امریکایی است/ جدایی نقطه مثبتی برای کشورهای
معلمی گفت جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا آغازفروپاشی سیستم جهانی سازی مصنوعی امریکایی غربی است ولی از طرف دیگر این اتفاق برای کشورهای عضو بریکس و ایران نقطه قوتی می تواند باشد ولی نگاه ها در رابطه با تبعات دقیق سیاسی و اقتصادی متفاوت است به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نهدف اصلی از راهاندازی گروههای تروریستی درعراق و سوریه حمله به ایران بود
رهبر انقلاب در دیدار خانواده شهدا هدف اصلی از راهاندازی گروههای تروریستی درعراق و سوریه حمله به ایران بود مقام معظم رهبری طراحی گروههای تروریستی تکفیری همچون داعش را نمونهای از شیوههای خشن برای مقابله با نظام اسلامی دانستند و گفتند هدف اصلی از راه اندازی گروههای تکفیری در-
گوناگون
پربازدیدترینها