واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
پدر مجسمهسازی ایران ممنوعالخروج شد
روز نو : پدر مجسمهسازی ایران است اما هر روز درگیرِ یک اتفاق دیگر. لابد تکراری است، بگوییم که اگر در هر جای دیگر جهان زندگی میکرد، با او چه رفتاری داشتند و چگونه بر صدر مینشاندنش و ارج میگذاشتند برای تمام خدماتی که در مجسمهسازی ایران انجام داده است. اصلا اگر آثار گرانبهایش که همچنان رکورددار بزرگترین حراجیهای دنیاست بگذریم، تلاشهایش در گردآوری بخش مهمی از آئین و سنن فراموششده ایرانی از گبهها تا فرشها و قفلها، است. اینک وی با شهرداری درگیری حقوقی پیدا کرده و حالا هم مانع خروجش از کشور شدهاند.
او شنبه شب (١١ تیر) قرار بود براى انجام دو سخنرانى راهى کشور انگلستان شود که به دلایل نامعلومى با ممانعت هنگام خروج از مرز کشور مواجه شد و از این سفر فرهنگى باز ماند. قرار بود درباره کتاب اخیرش «تصویر زنان اروپایی در خانههای ایرانی» صحبت کند. موزه بریتانیا از او دعوت کرده بود در این موزه و بعد از آن در جامعه آسیایی سخنرانی کند. مانع خروج او از کشور شدند و هیچ توضیحی ندادند؛ جز اینکه دلیل این اقدامشان، سیاسی نیست. حالا با وجود آنکه دولت و وزارت ارشاد به جد مشغول پیگیری این ماجرا هستند اما هیچکس پاسخ مشخصی به این مسئله نمیدهد که چرا مانع از خروج او از ایران شدهاند. درواقع هیچ نهادى مسئولیت این اتفاق را به عهده نگرفته است و آنهم در شرایطی که این استاد در مدت زندگى خود با انجام تحقیقات و پژوهش هاى متعدد، نهایت تلاش را براى شناساندن هر چه بیشتر این مرزوبوم به جهانیان انجام داده است. مجسمههایش در مهمترین موزههاى دنیا نگهدارى میشود و فروش آثارش در حراجهاى بینالمللى همواره نام ایران را در گوش جهانیان طنینانداز میکند. اینبار هم میگوید که برای بزرگداشتی که در این کشور برایش گرفته بودند، میخواست به انگلستان برود: «قرار بود از کتاب اخیرم که در انگلستان به چاپ رسیده، رونمایی شود و من به همراه چندین هنرمند دیگر سخنرانی داشته باشیم که متأسفانه این اتفاق افتاد.»
«پرویز تناولی» در گفتوگو با ما میگوید که گویا مسئولان اداره گذرنامه روز گذشته تمام تلاش خود را برای حل این مشکل و همچنین روشنشدن جریان انجام دادهاند و علاوهبرآن وزیر ارشاد و رئیس موزه هنرهای معاصر هم در پی حل مشکل هستند اما هنوز اتفاق خاصی رخ نداده است: «اطلاع دقیقی ندارم و اصلا نمیدانم به چه دلیل مانع خروجم از کشور شدند. من به مسئولان فرودگاه گفتم که باید برای انجام سخنرانی به انگلستان بروم اما آنها باز هم توضیحی دراینباره ندادند و من را به اداره گذرنامه ارجاع دادند و به این ترتیب من این فرصت را که میتوانست راهی برای معرفی هنر ایران باشد، از دست دادم. به اداره گذرنامه نیز مراجعه کردم اما آنها نیز درباره علت ممانعت از خروجم اظهار بیاطلاعی کردند و گفتند در سیستمهای آنجا چیزی ثبت نشده است. این در حالی است که من نه شاکی خصوصی دارم و نه بدهیای، خودشان هم میگویند که مشکل سیاسی نیست. حتی نامهای هم به من ابلاغ نکردند. به آنها گفتم که به پروندهای که دراینباره وجود دارد، مراجعه کنند اما گفتند؛ آنجا پروندههای زیادی وجود دارد و نمیتوانیم درحالحاضر آنها را بررسی کنیم. سعی میکنیم در اسرع وقت به آن رسیدگی کنیم.»
او همچنین در گفتوگویی با ایلنا گفته است: «دوستان در وزارت ارشاد و موزه هنرهای معاصر در حال بررسی این موضوع هستند اما هنوز به جواب مشخصی نرسیدهاند. برخی گمان میکنند که ممکن است کسی در این میان کارشکنی کرده باشد و مانعی ایجاد کرده باشد اما سؤال من این است که آیا میتوان به این طریق مانع خروج کسی از کشور شد، در حالی که من میدانم که هیچ مشکلی برای خروج از کشور نداشتم.»
او مدتها «خواهان» و سازمان فرهنگی، هنری شهرداری، «خوانده» است. عاقبت کشمکش 10ساله پرویز تناولی و سازمان فرهنگی، هنری شهرداری بر سر بازپسگیری نزدیک به 60 اثر این هنرمند، به آنجا ختم شد که تناولی از طریق وکیل قانونیاش، در پی «استرداد» آثار به خانهاش است؛ آثاری که براساس قراردادی بین تناولی و سازمان فرهنگی، هنری شهرداری از این هنرمند خریداری شد. این البته تمام ماجرا نبود. آن زمان شهردار وقت تهران، خانه مسکونی تناولی را به موزه تبدیل کرد و تعداد 60 قطعه از آثار را نیز خرید و در آن به نمایش گذاشت. اما عمر موزه کوتاه بود و با تغییراتی که در مدیریت شهرداری بهوجود آمد، موزه تعطیل و آثار به انبارهای شهرداری منتقل شد و کار بازپسگیری ملک به درازا کشید. سرانجام پس از شش سال کشوقوس، ملک با رأی «مجتمع قضائی عدالت» به تناولی بازپسگردانده شد. از همان ابتدای کار، شرط واگذاری آثار تناولی به سازمان فرهنگی، هنری شهرداری، تجمیع آنها در خانه وی بود که با تعطیلی موزه و انتقال آنها به مکانهای مختلف شهرداری، عملی نشد.
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]