واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: كورسوي گشايش در بحران سوريه
همزمان با انتشار گزارشهايي از احتمال تغيير در سياست تركيه نسبت به سوريه، رهبران سياسي به صورت قابل توجهي نسبت به پايان جنگ در سوريه ابراز اميدواري كردند.
به گزارش «جوان» به نظر ميرسد تغيير سياست آنكارا نسبت به سوريه هر روز پررنگتر ميشود. «بن علي ييلدريم» نخستوزير تركيه با اشاره به عاديسازي روابط كشورش با روسيه ابراز اميدواري كرد كه بحران در سوريه هرچه سريعتر حل و فصل و خونريزيها در منطقه متوقف شود. اين اظهارات ييلدريم پس از آن مطرح ميشود كه گزارشها از تغيير سياست خارجي آنكارا نسبت به دمشق حكايت دارد. تركيه بيش از 700 كيلومتر مرز مشترك با سوريه دارد و مقامات تركيه طي پنج سال گذشته نه تنها مرزها را به روي تروريستها باز گذشتهاند بلكه انواع حمايتهاي اطلاعاتي و تسليحاتي از آنها به عمل آوردهاند تا نظام بشار اسد را سرنگون كنند اما پس از گذشت نزديك به شش سال نه تنها نظام سوريه ساقط نشده بلكه آنكارا با مشكلات جدي از جمله قدرتگيري كردها و همچنين حملات تروريستي در مناطق مختلف تركيه مواجه شده است. تحليلگران با اشاره به اين چالشها معتقدند تركيه مجبور است سياست خود را نسبت به همسايه جنوبي تغيير دهد. سياستهاي تركيه در قبال سوريه رو به تغيير است. سنان اولجن، ديپلمات سابق تركيه به وبسايت انديشكده كارنگي گفته: «بركناري احمد داووداوغلو از نخست وزيري كه از نظر بسياري معمار اصلي سياستهاي مشكلساز و بلندپروازانه تركيه در قبال سوريه قلمداد ميشود، اين تغيير و تحول را آسانتر ميكند.» اولجن در ادامه با اشاره به اينكه انگيزههاي اصلي اين تغيير چيزهاي ديگري است، افزوده: «تركيه ميخواهد خود را با واقعيات عيني وفق دهد؛ واقعياتي مانند اينكه اسد به رغم تمام كوششها براي سرنگونياش همچنان با قدرت تمام بر سر كار است.»
در پي اين تغيير احتمالي در سياست خارجي تركيه رهبران سياسي نسبت به پايان جنگ در سوريه ابراز اميدواري كردهاند. يك روز پس از اينكه بشار اسد در گفت وگو با شبكه تلويزيوني «اس. بي. اس» استراليا از وجود نشانههايي براي پايان بحران سوريه خبر داد، جان كري وزير خارجه امريكا در يك مصاحبه تلويزيوني گفت كه وقت پايان جنگ در سوريه فرارسيده است. وي به شبكه الجزيره انگليس گفت: «واشنگتن و مسكو و عضو ائتلاف بينالمللي ضدداعش در تلاش هستند تا يك راهحل سياسي براي خاتمه جنگ در سوريه پيدا كنيم.» البته اين اولين بار نيست كه رهبران سياسي نسبت به پايان بحران سوريه ابراز اميدواري ميكنند اما آنچه باعث ميشود تا اين بار اين ابراز اميدواريها كمي جديتر تلقي شوند احتمال تغيير در سياست خارجي تركيه نسبت به دمشق است.
بشار اسد در مصاحبه خود با شبكه اسبياس با تأكيد بر اينكه بدون مبارزه با تروريسم نميتوان به راه حل واقعي رسيد، گفت: «حل بحران سوريه به اين علت غيرممكن است كه حاميان غربي تروريستها و كشورهاي منطقه مانند تركيه، عربستان سعودي و قطر نميخواهند ارسال كمكهاي همهجانبه براي اين تروريستها را متوقف كنند.» اسد بدون اشاره به احتمال تغيير در سياست خارجي تركيه تأكيد كرد: «اگر حمايت از تروريستها پايان يابد و سوريها با يكديگر درباره قانون اساسي، آينده سوريه و نظام سياسي رايزني كنند، راه حل ميتواند بسيار نزديك و در دسترس باشد.»
در همين حال روزنامه القدس العربي كه به عربستان سعودي نزديك است، گزارش داد: «واشنگتن پيشنهاد روسيه مبني بر «شراكت نظامي» ارتش دو كشور در سوريه براي حمله به مواضع گروه تروريستي جبهه النصره را پذيرفته است؛ پيشنهادي كه امريكا چندي پيش آن را رد كرده بود.» در ادامه اين گزارش آمده است: «از توافق نظامي جديد امريكا و روسيه چنين به نظر ميرسد كه واشنگتن از درخواست كنارهگيري بشار اسد از رياست جمهوري دست برداشته و اين مسئله سبب خواهد شد بمباران روسيه در سوريه مشروع و قانوني شود؛ مسئلهاي كه با درخواست رسمي دولت سوريه از روسيه صورت گرفت.» القدس العربي در حالي از توافق روسيه و امريكا درباره جبهه النصره خبر ميدهند كه پيش از اين مقامات مسكو اعلام كردند واشنگتن از آنها خواسته است تا جبهه النصره را هدف قرار ندهند.
تحولات ميداني
همزمان با تحولات ديپلماتيك، نيروهاي سوري و متحدانشان به عمليات خود براي نزديك شدن به مسير حياتي كاستيلو ادامه ميدهند. اين جاده براي تروريستهاي داخل شهر حلب حياتي است چون تنها راه امدادي آنان از خارج از شهر است. فارس روز گذشته (شنبه) گزارش داد با نزديك شدن نيروهاي جبهه مقاومت به چند صد متري جاده كاستيلو، تروريستها مجبور شدند تجهيزات و نيروهاي خود را از جاده عقب برانند. عمليات شمال و غرب حلب از بامداد شنبه پنجم تيرماه آغاز شده و هدف آن محاصره گروههاي مسلح داخل شهر حلب و قطع مسير ارتباطي آنان به ريف حلب است. در صورت موفقيت، صحنه نبرد حلب از چهار سال گذشته تا كنون با تحولي مهم روبهرو خواهد شد كه بر ديگر جبهههاي نبرد در اين كشور تأثير خواهد گذاشت.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]