واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بااطمينان از بهداشت آب استخرها شنا كنيد
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): پزشكان با اشاره به فوايد آب در درمان برخي از بيماري ها، تاكيد دارند: افراد با اطمينان از بهداشت آب ، از استخرهاي عمومي استفاده كنند.
همزمان با شروع فصل گرما ، ورزش هاي تابستاني نيز رونق بيشتري پيدا مي كند و يكي از مهمترين و جذابترين اين ورزش ها ،شنا است .
در اين ميان شماري از افراد با توصيه پزشك و براي كسب سلامتي از مراكز ورزشي و تفريحي ازجمله استخرها استفاده مي كنند، ضمن اينكه تلاش هم دارند براي بهبود يك بيماري به بيماري هاي عفوني و شايد هم لاعلاج مبتلا نشوند.
اين امر به ويژه در مورد كودكان و نوجوانان كه در ابتداي راه زندگي هستند ، بسيار مهم است . از اين رو بهداشت عمومي مراكز تفريحي و ورزشي به ويژه استخرها و به خصوص در فصل گرما كه بيش از هر زمان طالب و خواستار دارند، حايز اهميت است .
به گفته پزشكان با اين كه ورزش شنا براي بيماري هاي مزمني همچون كمر درد ، پا درد ، درد مفاصل ، پوكي استخوان و حتي در مورد بيماري هاي روحي و رواني توصيه مي شود ولي براي استفاده از ورزش هاي ابي اطمينان از بهداشت عمومي محيط مورد تاكيد است .
دكتر " حميد سجاد " پزشك عمومي براين باور است كه علاوه بر رعايت بهداشت عمومي در مراكز ورزشي ابي بايد از ورود افراد بيمار و ناسالم به استخر جلوگيري كرد .
به گفته وي حتي يك فرد مبتلا به بيماري اسهال نيز بايد از رفتن به داخل اب استخر عمومي براي پيشگيري از سرايت بيماري وي به ساير افراد خودداري كند .
وي در گفت و گو با گروه گزارش ايرنا گفت: بايد از ورود افراد ناسالم به آب استخر جلوگيري و آب استخرها به موقع گندزدايي و تعويض شود.
اين پزشك توضيح داد :طيف وسيعي از بيماري هاي پوستي، عفونت هاي گوش، عفونت هاي تنفسي، عفونت هاي چشمي و زخم از بيماري هايي است كه در استخر به وسيله تنفس، فرو بردن آب و يا تماس با آب هاي استخر به وجود مي آيند. شايع ترين نوع اين بيماري ها اسهال است.
سجاد ،در مورد نحوه انتقال بيماري اسهال از راه آب ياداور شد : هميشه انتهاي روده هر فردي مقداري مدفوع وجود دارد كه وقتي فرد وارد آب استخر مي شود آن را آلوده مي كند. فردي كه مبتلا به اسهال است مدفوعش حاوي ميليون ها ميكروب است . بنابراين به راحتي آب را آلوده مي كند و با بلعيدن مقدار خيلي كمي از اين آب ،بيماري به سرعت وارد بدن ديگري مي شود.
اين در حالي است كه بسياري از كارشناسان مراكز كنترل و پيشگيري امراض در جهان توصيه مي كنند براي رفتن به استخر، حتما از حوله شخصي استفاده شود زيرا وجود "ميكروارگانيسم ها ي" موجود در آب موجب افزايش انواع باكتري ، ويروس و قارچ و هر نوع ميكروب ديگر در آب تفريح گاه ها مي شود .
*** " كلر " لازم ولي ناكافي
كلر به عنوان رايج ترين گندزدا در اكثر نقاط جهان محسوب مي شود، در زمان استفاده از كلر بايد PH و دماي آب كنترل شود .
كارشناسان براين اعتقادند كه" كلر "به تنهايي نمي تواند كه تمام الودگي هاي خطر زاي اب استخر را از بين ببرد.
كارشناسان اپيدميولوژيست آمريكايي اعلام كردند كه "كلر" نمي تواند تمام آلودگي هاي خطرزاي آب هاي استخر به ويژه پس مانده هاي انساني را از بين ببرد زيرا تمام ميكروارگانيسم هاي بيماري زا از قبيل باكتري ها، ويروس ها، تك يافته اي ها و كرمها در پس مانده هاي انساني وجود دارند كه به راحتي از طريق آب منتقل مي شوند.
از اين رو كودكان، زنان باردار و افرادي كه سيستم ايمني ضعيفي دارند (دريافت كنندگان پيوند، مبتلايان به ايدز، بيماراني كه تحت شيمي درماني هستند) بيشترين افرادي هستند كه در معرض اين گونه بيماري ها قرار دارند.
نتايج تحقيقي كه محققان بلژيكي در مورد 190 هزار نوجوان 13تا 14ساله در 21 كشور انجام دادند ،نشان مي دهد كه بيماري هاي اسم و خس خس كردن سينه در ميان اين گروه سني به دليل استفاده از استخرهاي سرپوشيده زياد است.
براين اساس شيوع اين يبماري ها در غرب اروپا بيشتر از شرق اروپا است و اين در حالي است كه شمار استخرها نيز در بخش غربي اين قاره بيشتر است.
"آلفرد برنارد"، استاد بهداشت عمومي دانشگاه "لوواين" در بروكسل و پژوهشگر اين تحقيق ،در اين مورد مي گويد : "تريكلريد نيتروژن" علت افزايش شيوع آسم در استخرهاي سرپوشيده است .
تري كلريد نيتروژن يك گاز محرك است كه به راحتي وارد ريه مي شود. نام ديگر اين ماده شيميايي كه "تري كلرامين " است و زماني آزاد ميشود كه آب كلر دار با ادرار، عرق و يا ساير مواد آلي بدن شناگران واكنش نشان دهد.
درزمان حاضر درسطح شهر تهران بيش از 350 استخر دولتي و خصوصي فعال است كه شهروندان از وضعيت بهداشتي برخي از آنها گله مند هستند .
بهداشت در استخرها بهويژه درفصل تابستان كه جمعيت بيشتري متقاضي است بايد بيشتر رعايت شود، از اين رو پيمانكاران بايد بيشتر نسبت به سلامت مردم توجه كنند .
*** سرطان و استخر
بسياري از كارشناسان استفاده از استخرهاي الوده را عامل بسياري از بيماري هاي پوستي و التهاب هاي مختلف در ناحيه گوش ، سينه و مجراي تنفسي مي دانند .
تا انجا كه اين كارشناسان براين باورند كه استفاده زياد از استخرهاي روباز پوست را مستعد به سرطان مي كند و اعلام كردند كه استفاده دراز مدت از آفتاب براي تيرگي پوست در استخرهاي روباز، پوست را مستعد به سرطان مي كند و پوست هاي روشن بيشتر در معرض اين خطر قرار دارند.
دكتر "محمد مقدري" دراين باره گفت : استفاده مجاز چند دقيقه اي همراه با كرم هاي ضد آفتاب مناسب براي تيره كردن پوست در استخرهاي روباز تا حدودي كم خطر است. اما در معرض آفتاب قرار گرفتن پوست آن هم به مدت طولاني ابتدا باعث آفتاب سوختگي شامل قرمزي و تورم پوست و سپس بتدريج باعث تغيير رنگ پوست و ايجاد كك و مك مي شود .
وي تاكيد كرد : تكرار زيادتر اين روند، پوست را مستعد به سرطان مي كند و اين روند در پوست هاي روشن بيشتر ظهور مي كند.
اين پزشك در مورد اين كه آيا پس از گندزدايي استخرها به وسيله كلر، افراد بيمار در آب استخرها مي توانند ناقل بيماري باشند ،خاطرنشان كرد: در صورت وجود ميزان كافي كلر يعني يك تا 3/5 ميلي گرم در ليتر، مي توان مانع آلودگي آب استخرها شد. البته بايد گفت كه ميزان تماس فرد با ديگر افراد در آب استخر در انتقال بيماري ها بسيار مؤثر خواهد بود.
مقدري ،همچنين در مورد بيماري هاي قابل انتقال در آب افزود: بيماري هاي قابل انتقال شامل بيماري هاي عفوني و غير عفوني هستند. از بيماري هاي عفوني در استخرها مي توان به قارچ ها، ويروس ها، انگل ها و باكتري ها اشاره كرد. ضمن آن كه بيماري هاي پوستي از جمله كچلي از مهمترين بيماري هاي استخرها است وعلاوه براين عفونت گوش خارجي و مياني را نبايد از ياد برد.
وي ضد عفوني مناسب آب استخرها، تصفيه آب و تعويض به موقع ، جلوگيري از تجمع آلودگي انساني شامل چربي بدن و مواد آرايشي در اب ، عدم استفاده از آب هاي غير لوله كشي، توجه به نظافت اطراف استخرها و جلوگيري از ورود افراد آلوده به بيماري هاي پوستي به استخر را از راه هاي جلوگيري از الودگي اب استخرها دانست .
وي خاطرنشان كرد : بيماري هپاتيت يكي از بيماري هايي است كه از طريق آب استخرها منتقل مي شود چنانچه هپاتيت A از طريق آب استخر انتقال پيدا مي كند اما انتقال نوع هپاتيت B بسيار نادر است.
وي در مورد ميزان ابتلا به آسم در كودكان از طريق اب استخر نيز گفت: استفاده برخي از استخرداران از مواد ديگر به جاي كلر، باعث انواع بيماري هاي ريوي مي شود. از اين رو كودكان كه از سيستم تنفسي حساس تري نسبت به بزرگان برخوردارند از قربانيان اوليه بيماري آسم به خاطر استفاده از اين گونه مواد در استخرها هستند.
به گفته اين پزشك خشكي پوست و شكنندگي مو از عوارض مصرف كلر در استخرها است و علاوه بر اين آلرژي هاي پوستي، قرمزي، گرفتگي بيني، عطسه و سرفه، عوارض ريوي، خارش پوست نيز از ديگر عوارض استفاده از كلر در آب استخرها است.
به هر حال همه ما در فصل تابستان ورزش شنا را بر انجام ورزش هاي ديگر ترجيح مي دهيم ولي با وجود مزاياي اين ورزش بايد خطرات و مضرات استفاده از اب هاي الوده استخرها را در نظر داشت هرچند كه بسياري از باشگاه هاي ورزشي امروزه با رعايت نكات بهداشتي پذيراي دهها و شايد هم صدها متقاضي در روز هستند .
ازسوي ديگر عدم رعايت نكات بهداشتي ازجمله تصفيه اب استخر، گندزدايي ، تعويض به موقع با توجه به عمومي بودن ان ممكن است به عوارض جبران ناپذيري منجر شود كه تلاش دست اندركاران و همچنين توجه مردم در پيشگيري آن تاثير مستقيم دارد.
ص / م / 1581 / گروه گزارش
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]