واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دسترسي برخي روستانشينان به راهها 15درصد پايينتر از متوسط كشوري است
وعده معاون وزير راه براي مرمت و تعمير 95درصد راههاي روستايي تا پايان سال / كارخانه تاريخي ريســباف تنها بازمانده مجموعه كارخانههاي ريسندگي و بافندگي اصفهان است كه در انتظار نشسته تا ببيند روزي به موزه تبديل ميشود يا نه.
نویسنده : راضيه كشاورز
كارخانه تاريخي ريســباف تنها بازمانده مجموعه كارخانههاي ريسندگي و بافندگي اصفهان است كه در انتظار نشسته تا ببيند روزي به موزه تبديل ميشود يا نه. ريسباف تنها اثر ماندگار معماري صنعتي اصفهان است كه در سال ۱۳۱۲ شمسي تأسيس و در تاريخ هشتم مردادماه سال ۱۳۸۱ به شماره ۶۰۱۸ در فهرست آثار ملي ثبت شد. در رابطه با حفظ كارخانه تاريخي ريسباف اصفهان تفاهمنامهاي در ارديبهشتماه 93 با نظر وزير راه و شهرسازي و معاونان وي پيشنويس شد.
تبديل كارخانه ريسباف، نخستين كارخانه نساجي اصفهان به موزه بزرگ، خبري بود كه حداقل از تخريب آن براي تبديل به برجهاي بيقواره مسكوني يا تجاري براي اهالي و دوستداران ميراث فرهنگي خوشايند بود. اين ملك بزرگ براي تغيير كاربري در مسير اما و اگرها راه هفتخان را سپري كرد و در آخرين تصميمات، زمين مربوطه از تملك بانك ملي خارج و توسط راه و شهرسازي اصفهان خريداري شد و تبديل اين بناي تاريخي به موزه در مسير دستاندازهاي خاص خود قرار گرفت. اما هنوز هيچ اقدامي براي آن انجام نشده اگرچه معاون استاندار و شخص استاندار قولهايي در اين باره داده و خبرهايي در اين مورد دادهاند تا آخرين بازمانده كارخانههاي صنعتي - تاريخي اصفهان در گره مسير اما و اگرهايي كلافش باز و اين مكان هر چه زودتر به موزه تبديل شود. توقف آخرين بازمانده كارخانههاي صنعتي - تاريخي اصفهان وقتي به مرحله اجرا رسيد كه يك امضاي درخشان روي آن مهر و موم شد، امضايي كه استاندار اصفهان پس از تفاهمنامهاي كه بدون امضا رها شده بود را بالاخره امضا كرد. استاندار اصفهان بازديدي هم از كارخانه ريسباف داشت و در حاشيه اين بازديد اعلام كرد تبديل كارخانه ريسباف به موزه ملي، فرصتي بس گرانبهاست كه بايد آن را مغتنم شمرد. رسول زرگرپور در تبيين جزئيات تغيير كاربري ريسباف افزود: پس از مدتها رايزني توانستيم صورتجلسه تحويل زمين را از بانك ملي به وزارت راه و شهرسازي بگيريم و سرانجام اين زمين واگذار شد، البته در قراردادي كه منعقد شده، قرار بر اين است كه 15 درصد نقد و 85 درصد مستغلات كشوري به بانك ملي واگذار شود.
شايعه فروش كارخانه
اما با وجود همان امضايي كه مهر و موم شد هنوز خبري از اجرايي شدن اين موزه شنيده نميشود و اين در حالي است كه معاون شهرسازي و معماري شهرداري اصفهان در گفتوگو با «جوان» تأكيد كرد: اين كارخانه از سالها قبل طبق مصوبه كميسيون ماده 5 كه مراحل تصويب را گذراند قرار بود به موزه شهر اصفهان تبديل شود اما به دليل اينكه مالكيت آن در اختيار شركت سرمايهگذاري بانك ملي بود اين موضوع به تعويق افتاده بود. سيدجمال الدين صمصام شريعت اظهاركرد: از طرفي ساختمانهايي كه كارخانه از دوره پهلوي اول دارد و ثبت ملي شده بود، رو به خرابي ميرفت و از سويي ديگر اهميتي به اين بناها داده نميشد و ابزار تملك آن هم به دليل قيمت بالايي كه بانك ادعا ميكرد وجود نداشت، در نهايت با تعاملاتي كه با بانك ملي انجام شد، اداره كل راه و شهرسازي نسبت به خريداري اين كارخانه اقدام كرد و بخشي از آن را به صورت نقدي و بخشي را به صورت معوض ملكي در اختيار بانك قرار داد و مراحل تملك آن طي شده است. وي افزود: قرار است كارخانه ريسباف به موزه شهر اصفهان تبديل شود و در اين مسير شهرداري اصفهان هم كمكهاي نرم افزاري را در اين باره ارائه داد و از نظر همكاري در تصويب كاربري، اعلام آمادگي براي صدور پروانه و همكاري لازم در جهت تحقق اين كاربري نهايت همكاري را مبذول داشت تا با توجه به اينكه اصفهان فاقد موزه خوب است، اين كارخانه تبديل به موزهاي شود تا تمامي اشياي عتيقه و تاريخي كه طي دورانهاي مختلف كشف شده، در معرض ديد عموم مردم گذاشته شود. معاون شهرسازي و معماري شهرداري اصفهان ادامه داد: اينكه گاهي اعلام ميشود اداره كل راه و شهرسازي كارخانه را خريده و قصد فروش دارد صحيح نيست، برنامه اينگونه است كه راه و شهرسازي ساختمان كارخانه را در اختيار ميراث فرهنگي قرار ميدهد تا با همكاري ميراث فرهنگي، موزه شهر اصفهان تحقق پيدا كند. وي يادآور شد: زمان راهاندازي آن بستگي به مراحل پس از خريد، تجهيز، مبلمان و تعمير ابنيهاي كه در طول دهه گذشته با بيتوجهي دچار فرسودگي شده و نيازمند مرمت است، دارد.
15هزار شيء ارزشمند قابل نمايش
براي ايجاد و تغيير كاربري كارخانه ريسباف به موزه ملي اصفهان ميراث فرهنگي اعلام آمادگي كرد و مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان درباره مراحل احداث موزه بزرگ اصفهان در محل كارخانه ريسباف گفت: قرار است موزه بزرگ منطقه اصفهان در اين محل احداث شود كه بخشي از آن به نمايش اشيا و آثار تاريخي و بخشي نيز براي فروش اين صنايع در نظر گرفته خواهد شد. فريدون الهياري با بيان اينكه در حال حاضر 15هزار شيء ارزشمند قابل نمايش در اصفهان وجود دارد، تصريح كرد: كل ظرفيت موزههاي اصفهان 800 شيء است كه ما نيازمند توسعه مكاني براي اين ظرفيت ارزشمند هستيم، البته چندين مجموعه و موزه خصوصي نيز در اصفهان داريم اما ما دغدغه حفظ آثار، مكان نمايش و امنيت آن را داريم كه با احداث اين موزه بزرگ اميد داريم بخشي از اين دغدغهها رفع شود. اللهياري درباره نزديكي موزههاي اصفهان به استانداردهاي بينالمللي افزود: متأسفانه ما با استانداردهاي جهاني فاصله زيادي داريم و در تلاش هستيم كه موزهاي در شأن شهر اصفهان داشته باشيم. در حالي كه گفته ميشود به زودي محل كارخانه ريسباف به يك موزه ملي تبديل مي شود، كارشناسان معتقدند گر چه چنين اتفاقي در قياس با سرنوشت ساير كارخانههاي قديمي اصفهان گامي بسيار مبارك به نظر ميرسد اما كافي نيست و ريسباف بهتر است به پروژهاي بدل شود كه به صورت پويا به شاخص شهري اصفهان بيفزايد. نمونه اين گونه پروژهها مدل مرمت و بازسازي هتل عباسي است كه فراتر از يك موزه توانست نقشي مهم با كاركرد امروزي براي شهر مدرن اصفهان ايجاد كند و شهروندان بارها بدان مراجعه ميكنند نه صرف موزه كه تنها شايد يك بار براي ديدنش صف بكشند!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۴ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]