واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: چهاربـاغ قـوام رتبه ملی می گیرد استانها > فارس - «خبرجنوب» نوشت: کارشناس ثبت میراث تاریخی و طبیعی اداره کل میراث فرهنگی فارس گفت: پرونده دهمین میراث طبیعی استان برای ثبت در فهرست ملی در حال تکمیل است و امیدواریم هرچه سریع تر این پرونده در این فهرست جای گیرد.
عبدالهی با بیان اینکه مجموعه سروهای روستای مظفری شهرستان کوار در قالب یک پرونده ثبت ملی خواهد شد، افزود:بالغ بر 60 اصله درخت سرو که قدمت آنها به 200 تا 400 سال قبل برمی گردد در این روستا وجود دارد که بسیار ارزشمند هستند و قابلیت ثبت در فهرست ملی دارند.
به گفته وی باغ و عمارتی معروف به زینت الملک مربوط به خاندان قوام در دوره قاجار در این روستا وجود داشته که قسمت اعظم عمارت تخریب شده و تنها درختان چهارباغ آن برجای مانده است. کارشناس ثبت میرا ث تاریخی و طبیعی فارس در ادامه اضافه کرد:با توجه به شواهد موجود و قرار گرفتن سروها در کنار یکدیگر میتوان به وضوح طرح چهار باغ ایرانی را در این محوطه تاریخی دید . عبدالهی ادامه داد :در واقع این مجموعه سروهای کهنسال بخشی از چهار باغی بوده که در دوره قاجار در منطقه وجود داشته است. وی بابیان اینکه تاکنون 8 میراث طبیعی استان فارس در فهرست ملی به ثبت رسیده است، افزود:پرونده ثبت ملی درختان بنه در شهرستان زرین دشت در دست بررسی است و در آستانه ثبت قرار دارد و هم اکنون نیز پرونده سروهای روستای مظفری نیز در دست تکمیل است. عبدالهی ادامه داد؛ در حال حاضر آبشار فدامی در داراب ،سروها و چنارهای شهرستانهای داراب، خرمبید، کوار و استهبان در فهرست ملی جای گرفته اند. همچنین باغ های تاریخی شیراز چون ارم، عفیف آباد ،دلگشا و جهان نما در این فهرست هستند که در این میان باغ ایرانی پاسارگاد و ارم در یونسکو به ثبت رسیده اند. گفتنی است چهار باغ ایرانی در ادبیات ایران به باغ ایرانی «باغ سرا» و یا پردیس یا فردوس گفته می شده است. باغ ایرانی با تاریخ پیدایش قنات پیوند دارد. اولین باغهای ایرانی در مسیر خروجی قناتها شکل گرفته است. نمونه اینگونه باغها را میتوان در طبس، یزد، گناباد، و بیرجند و اکثر مناطق کویری دید. یکی از مشخصههای باغ ایرانی عبور جوی آب در داخل باغ است که معمولاً در این باغ سراها در وسط باغ استخر و یک عمارت و یا ساختمان تابستانی وجود داشته است. بعضی باغها به صورت چهار باغ بوده و آب را در ۴ مسیر عبور میدادهاند.باغ ایرانی پاسارگاد را ریشه معماری این باغها دانستهاند. بنا بر اسناد تاریخی موجود کوروش شخصاً دستور داده بود که باغ پاسارگاد چگونه ایجاد شود و درختها نیز به چه شکل کاشته شوند و در واقع هندسیسازی باغ و شکل و شمایل آن از دیدگاه کوروش به باغ ایرانی گرفته شده است. در دوره ساسانیان نیز باغها در جلوی کاخها و معابد شکل گرفتند و این موضوع در دوره اسلامی نیز ادامه یافت به طوری که هم اکنون در سراسر فارس می توان این نوع باغ هارا در ابعاد کوچک و بزرگ دید.
این باغها عنوان یک ساختار کامل، بیانگر رابطه تنگاتنگ میان بستر فرهنگی و طبیعی است و نشانهای از سازگار نمودن و همسو کردن نیازهای انسان و طبیعت است. در گذشته باغ ایرانی بروز توان نهفته محیط و ادراک پیچیدگیهای آن بود. خالق باغ با اتکا به دانش تجربی خود فضایی را ایجاد میکرد که باعث بقاء و پویایی بستر طبیعی میشد. بنا بر این گزارش روستای مظفری یکی از روستاهای بزرگ شهرستان کوار و در قسمت جنوبی شیراز قرار دارد. از جاهای دیدنی روستا می توان به باغ قوام و چشمه سرو و تفرجگاه خرم دره اشاره نمود و از مکان های زیارتی روستا شاهزاده ابوالقاسم وشاهزاده زکریا می باشد.
کلید واژه ها: استان فارس -
دوشنبه 24 خرداد 1395 - 05:23:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]