محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846570780
رمضان در جوار بارگاه رضوی؛ نوای نقارهخانه مهمان سحرهای ماه خدا
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آیینهای رمضان در استانها- ۱۴
رمضان در جوار بارگاه رضوی؛ نوای نقارهخانه مهمان سحرهای ماه خدا
شناسهٔ خبر: 3679558 - جمعه ۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۳:۲۲
استانها > خراسان رضوی
مشهد- مردم خراسان رضوی به عنوان مرکز تشیع ایران و در رأس آن مشهدالرضا، آداب و رسوم مختلفی در ماه رمضان و حرکت در مسیر بندگی دارند و گذشت سالها نتوانسته برخی از رسوم را تغيير دهد. خبرگزاری مهر - گروه استانها: چند روزی گذشته است از آغاز ماه مهربانیها، ماه رحمت و بخشش. هرچه بگویی و بشنوی، کم است از زیباییهای ماه خدا و خدا چقدر برایت آرزوهای خوب دارد در این ماه. هر سال، در همان روزهای ابتدایی ماه رمضان، شاید گمان نکنی چه عاشقانههایی در انتظارت است، عاشقانههای تو و خدایت؛ اما حلاوت و شیرینیاش را خواهی چشید و باورت میشود رمضان آمده است برای تو تا بیش از پیش عاشق خدایت شوی و مهربانتر نسبت به مخلوقاتش. حال و هوای رمضان تو را بیشتر به ماه مهمانی خدا علاقمند میکند، آن لحظهای که برای خوردن سحری و قرائت دعای سحر از جای برمیخیزی، زمانی که سفره افطار را با رسوم و سنت الهی برای روزهداران میگشایی و لحظاتی که در تلاش هستی تا با روزهداری، خویشتن را تزکیه و به زیباترین سنتهای الهی عمل کنی. آداب و رسومی که همچنان جریان دارد آداب و سننی که در بین مردم ایران وجود دارد، شاید مهمترین عاملی که باشد که فرهنگ ایرانی را از دیگر فرهنگها متمایز کرده و وقتی این آیین و رسوم، رنگ مذهبی به خود میگیرد، زیباتر میشود و دلچسبتر.
در این بین اما ماه مبارک رمضان به عنوان ماهی که در بین مسلمانان از جمله ایرانیها دارای جایگاه والایی است، آیین و رسوم زیبایی در گوشه گوشه کشور دارد که برخی از آنها در نوع خود زیبا و متمایز هستند. استقبال از ماه مهمانی خدا در نقاط مختلف کشور با آداب و رسوم خاصی همراه است، خراسان رضوی به عنوان مرکز تشیع ایران و در رأس آن، مشهدالرضا، آداب و رسوم مختلفی را برای ورود به ماه مهمانی خدا و حرکت در مسیر بندگی دارند و گذشت سالها نتوانسته برخی از آداب و رسوم مهمانی خدا را دستخوش تغییر کند. مردم خداجوی خراسان رضوی همانند سایر مسلمانان در کنار عمل به فریضه روزهداری و تلاش برای کسب فیوضات دریای بیکران الهی با آداب و رسومی، این ماه سراسر فضیلت و برکت را سپری میکنند. برگزاری محافل تفسیر قرآن مردم این استان مانند سایر مسلمانان دنیا و به تبعیت از سنت نبوی با روزهداری سه روز آخر ماه شعبان به استقبال ماه مبارک رمضان میروند. در این استان چند روز پیش از آغاز ماه رمضان مردم به نظافت و پاکسازی مساجد و حسینیهها میپردازند و در این روزها در وضع زندگی مردم تغییراتی حاصل میشود چراکه مردم بیشتر از هر کاری به عبادت پرداخته و مساجد رونق مضاعف مییابند، مساجد نیز در این ماه به برکت جلسات قرآن حال و هوای خاصی دارد و مامن انسانهای شیفته طاعت و بندگی خداوند است. خراسانیها اغلب در مساجد و تکایا و بسیاری از منازل جلسههای ختم قرآن برگزار میکنند، هر چند جلسههای ختم قرآن تنها به ماه رمضان اختصاص ندارد و در تمام ماههای سال برپا میشود ولی در ماه رمضان انگار صفا و جلوهای دیگر دارد. مشهدیها معتقدند قرائت قرآنی را که در ماه رمضان آغاز میکنند باید حتماً تا آخر ماه تمام کنند وگرنه مقروض میشوند و هر کس در جزء آخر قرآن نوبتش به سوره توحید رسید، به سایر شرکت کنندگان در دوره قرآن شیرینی میدهد. نوای نقارهزنی حرم رضوی در روزگاران قبل، نه تنها در خراسان رضوی بلکه در بسیاری از نقاط ایران، برای بیدار شدن در سحرهای ماه رمضان و تشخیص وقت سحر از وسایل و روشهای گوناگون از جمله ستارگان، بانگ خروس، صدای نقاره، طبل و شیپور، توپ در کردن استفاده میکردند که غیر از این موارد کوبیدن به دیوار همسایه و پخش صدای مناجات از گلدسته های مساجد از دیگر روشهای بیدار شدن در سحر بود.
اگرچه امروز از وسایل الکترونیکی برای بیدار شدن در سحرگاه استفاده میشود اما آنچه که سالیان درازیست با اهالی خطه خورشید همراه و مهمان لحظات سحر آنهاست، نوای جان افزای نقارهزنی حرم رضوی است و هنوز هم جسم و جان زائران و مجاوران را جلا میدهد. اگر تا به حال به مشهد سفر کرده باشی، حتما گوشهایت، نوای زیبای نقارهخانه حرم رضوی را مهمان بوده و چه خوش است نوای عاشقی امام مهربانیها. نحوه بهجا آوردن اعمال سحر و خوردن سحری در شهرها و روستاهای مختلف تفاوتهایی دارد اما آنچه بیشتر معمول بوده به این صورت است که ساعتی به سحر مانده اهل خانه بیدار میشوند و وضو میگیرند و مشغول خواندن دعای سحر و قران میشود بعد از ختم قران و دعا نیت میکنند و خوردن سحری آغاز میشود. البته در برخی شهرهای خراسان رضوی روال زندگی مردم اینگونه است که از پاسی از شب تا سحر، به خواندن قرآن و دوره کردن آن مشغول میشوند تا هنگام خوردن سحری فرا رسد. افطاری دادن در مهمانسرای امام رضا(ع) غالب مردم خراسان رضوی برای برآورده شدن حاجات خود نذورات متعددی رادرنظر میگیرند که یکی از مرسومترین آنها نذر گوسفند، حبوبات، غلات و غیره برای حرم امام رضا(ع) و مهمانسرای آن حضرت است. حتی برخی از افراد که قدرت مالی انجام این موارد را ندارند، نذر میکنند تا برای تهیه غذای حضرت در مهمانخانه مشغول انجام کاری از جمله پاک کردن برنج، سبزی، حبوبات و غیره شوند تا از این طریق نذرشان مقبول درگاه الهی قرار بگیرد. اگر روزی تصمیم بگیری در ماه رمضان مهمان مشهدالرضا شوی، امام رئوف، سفره رحمتش را برای تمام روزهداران گشوده است و در سرتاسر صحن های حرم رضوی، خوان رحمت الهی برای روزهداران پهن میشود. پهن کردن سفرههای افطار برای مردم محل و نیازمندان شاید برگرفته از همین سنت زیبای سفرههای افطار در حرم رضوی باشد که به یک رسم دیرینه در آداب و رسوم مردم خراسان رضوی تبدیل شده است. آنان در سفره های افطار خود از خوردنیهایی مانند حلوا، ماغوت، شله زرد، پنیر و سبزی، شیربرنج، خرما و زولبیا و بامیه و غذاهایی مانند آش، خورش قیمه و مرغ برای اطعام روزهداران بهره میگیرند. شله مشهدی بازار طبخ شله مشهدی، شله زرد، آش رشته، سوپ و پخش آن بین اهالی محل و نیازمندان در ماه مبارک رمضان در خراسان رضوی داغ است، در این میان اما شاید شله مشهدی برای مردم درسایر نقاط ایران جذابتر باشد.
شله مشهدی، غذای معروف مشهدیها است که سایر مردم ایران نیز کم و بیش با آن آشنا هستند و در ایامی همچون ماه رمضان پای ثابت برخی سفرهها است و بیشتر برای وعده افطار مورد استفاده روزهداران قرار میگیرد زیرا مردم معتقدند شله غذایی سنگین بوده و سبب تشنگی روزهدار در طول روز میشود. آیین روزهداری در سبزوار سبزوار به عنوان یکی از شهرهای بزرگ خراسان رضوی، دارای قدمت تاریخی و فرهنگی طولانی است و مردم روستاهای آن، آداب و رسوم و متفاوتی داشته و غذاهای خاصی را در ایام ماه مبارک رمضان مورد استفاده قرار میدهند. روزهداران سبزواری در ماه مبارک رمضان غذای اصلی خود را در سحر میخوردند زیرا بعد از سحر کار و فعالیت اقتصادی روزمره مردم شروع میشود. سبزواریها علاقه خاصی به اشکنه دارند و در این شهر بیش از ۹۰ نوع اشکنه تهیه میشود که مشهورترین آن ها «اشکنه ی قورمه» است. برخیها ماست و دوغ و خیار را به همراه کشمش و بادام و گردو تناول میکنند که معمولا برای وعده افطار مصرف میشود، استفاده از برنج همراه با «خوشتلی» که همان رشته است البته همراه با کوکوسبزی، از دیگر غذاهای مردم این شهر است. در شبهای احیاء معمولا هیئتهای مذهبی افطاری میدهند همچنین اکثر خانواده ها، کوچکترهای فامیل برای صرف افطار به خانه بزرگترها می روند و با حلیم و شوربا افطار میکنند. ساده زیستی، مهمان سفره افطاری خراسانیها شاید عمل به رسم و آیین سادهزیستی سبب شده باشد اهالی شهرهای خراسان رضوی، هرافطار، مهمان شخصی باشند و سفرههای افطاری برای اطعام روزهداران، گشوده شود. یک کارشناس گردشگری مذهبی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به سنتهای مردم خراسان رضوی در ماه مبارک رمضان می گوید: هدف از انداختن سفرههای افطار در ماه رمضان، میزبانی مهمانان خدا بوده و سادگی و سادهزیستی سرلوحه بسیاری از مردمان این خطه در برپایی مراسم افطاری است.
بهزاد چوپانکاره ادامه میدهد: از جمله غذاهایی که در این ماه طبخ و در شهرهای مختلف خراسان رضوی استفاده میشود، اشکنههای مختلف دانههای خربزه، عدس، گوجه، باقالی پلو، انواع آشها، نان و انواع حلواها با آرد گندم و برنج است. وی میافزاید: در گذشته و در این ایام، خوراکیهایی همچون خشکبار، انجیر، توت خشک و قیسی برسر سفره افطار قرار میگرفته و همانند امروزه، استفاده از زولبیا و بامیه برای ماه رمضان باب نبوده است. برگزاری آیین شب خوانی این کارشناس گردشگری اما به آیین دینی برگزاری جلسات قرآنی در شهرهای خراسان رضوی اشاره میکند و میگوید: برگزاری جلسات ختم قرآن و قرآن خوانی بین همسایهها به نوبت انجام میگیرد و هر شب در یک خانه مراسم برگزار میشود و خانوادهای که سوره «یاسین» را تلاوت کند باید افراد قرآنخوان را به صرف افطاری میهمان کند. چوپانکاره ادامه میدهد: طی سالهای گذشته به دلیل نبود وسایل نوین ارتباطی همانند تلوزیون و رادیو، مردم از شبخوانی برای بیدار کردن یکدیگر در سحر استفاده میکردند به این ترتیب که با مشت کوبیدن به دیوار همسایه و درآوردن صدای طبل، دهل و صدای ظروف یکدیگر را مطلع میکردند. وی میگوید: طی شبخوانیها، همسایهای که زودتر بیدار میشد همسایههای دیگر را نیز بیدار میکرد، برخیها نیز با صدای خروس بیدار میشدند و اصطلاحا «خروس خوان» از خواب بر میخواستند و با روشن شدن چراغها که نشانه بیدار شدن روزهداران بود، دیگر طبلی زده نمیشد. رمضان اما فرصتی است برای تمرین مهربانی تا مهربانی کنیم به خلقش و مهربان باشیم نسبت به خویشتن و بیاموزیم که میتوان خود را ساخت و خودسازی کرد تنها برای رضایت حضرت حق.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]
صفحات پیشنهادی
روایتی درباره رحمت بیکران خدا در ماه رمضان
روایتی درباره رحمت بیکران خدا در ماه رمضان در فضیلت ماه رمضان و بسط رحمت خدا در این ماه امور عظیمه سودمندی در اخبار وارد شده است ولی برای کسی که دل بدهد و گوش فرا دارد و حاضر برای استفاده باشد به گزارش فرهنگ نیوز در فضیلت ماه رمضان و بسط رحمت خدا در این ماه امور عظیمه سودمندی دماه مبارک رمضان یک فرصت الهی برای بندگان خداست - پایگاه خبری تحلیلی احرارگیل
عبدالله زاده با بیان اینکه ماه مبارک رمضان یک فرصت الهی برای بندگان خداست اظهار کرد باید از این فرصت حداکثر استفاده را ببریم و یکی از فرصت های طلایی فرصت تقویت اراده و تصمیم گیری است به گزارش پایگاه خبری تحلیلی احرارگیل حجت الاسلام احمد عبدالله زاده پاشاکی ظهر امروز در خطبه هاماه مبارک رمضان فرصت انس بیشتر مردم با خدا و قرآن
ماه مبارک رمضان فرصت انس بیشتر مردم با خدا و قرآن امام جمعه سرخس گفت ماه مبارک رمضان فرصت انس بیشتر مردم با خدا و قرآن فراهم است به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد حجت السلام علیرضا ارژنگ امام جمعه سرخس جلسه شورای فرهنگ عمومی سرخس که با با هدف رمضان و فرصتپیوس: ماه مبارک رمضان برترین ماه خدا است
پیوس ماه مبارک رمضان برترین ماه خدا است کارشناس فوتبال کشورمان گفت ماه مبارک رمضان به جهت نزول قرآن کریم ویژگی های منحصری که دارد در میان ماه های هجری قمری برترین ماه است فرشادپیوس در گفت و گو با خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان اظهارکرد ماه رمضان ماهیدر ماهرمضان؛ روزانه ۱۱ هزار نفر مهمان سفره حضرت معصومه(س) میشوند
در ماهرمضان روزانه ۱۱ هزار نفر مهمان سفره حضرت معصومه س میشوند استانها > قم - معاون اجرایی آستان مقدس حرم حضرت معصومه س گفت روزانه ۱۱ هزار نفر همزمان با ایام ماه مبارک رمضان مهمان سفره کریمه اهل بیت ع میشوند به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قم محمد جواد جهانشبکه آموزش سیما به استقبال ماه مهمانی خدا رفت
شبکه آموزش سیما به استقبال ماه مهمانی خدا رفت شناسهٔ خبر 3677659 - دوشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱ ۰۱ هنر > رادیو و تلویزیون شبکه آموزش سیما به مناسبت ماه مبارک رمضان برنامه های مختلفی را راهی آنتن می کند به گزارش خبرگزاری مهر برنامه تخصصی دکتر سلام شبکه آموزش با فرا رسیدن ماهاسماعیلی: ماه رمضان بالاترین نعمت خداست | نعمت رمضان از نوع «ترک» است
- همشهری آنلاین محسن اسماعیلی در جلسه شرح و تفسیر نهج البلاغه در ضمن تشریح اشکال نعمت های الهی نعمت ماه رمضان را از نوع ترک نامید و گفت ماه رمضان بالاترین نعمت خداوند است به گزارش همشهری آنلاین دکترمحسن اسماعیلی در هفتادوهشتمین جلسه شرح و تفسیر نهج البلاغه افزود خداوند درکاشانی:ماه رمضان، ماه نزدیکی به خدا است
کاشانی ماه رمضان ماه نزدیکی به خدا است عضو هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس گفت ماه رمضان ماه عبادت و اخلاص و نزدیکی انسان ها به خداوند است جعفر کاشانی در گفت و گو با خبرنگارخبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان اظهارکرد ماه رمضان ماه عبادت و اخلاص و نزدیکی انسانفلسفه روزهداری تربیت جامعه اسلامی است/رمضان ماه همزبانی با خدا
نماینده ولی فقیه در اردبیل فلسفه روزهداری تربیت جامعه اسلامی است رمضان ماه همزبانی با خدا شناسهٔ خبر 3677271 - یکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰ ۴۳ استانها > اردبیل اردبیل – نماینده ولی فقیه در استان اردبیل گفت فلسفه روزهداری تربیت جامعه اسلامی است و اینکه مسلمان تربیت صحیحی برایدر سحرهای ماه رمضان دور این غذاها را خط بکشید
به گزارش جام جم سرا شهاب اولیایی متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به وعده غذایی سحر در ماه رمضان گفت حذف وعده سحری به بهانه های مختلف مثل بیشتر خوابیدن یا سبک تر بودن مشکلات زیادی را از لحاظ جسمی بخصوص در تابستان با هوای گرم و روزهای بلند ایجاد می کند وی درباره فشار وارد ب-
گوناگون
پربازدیدترینها