واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پايان تور خداحافظي بوش به اروپا
رئيس جمهور آمريكا دوشنبه هفته گذشته سفر هشت روزه خداحافظي خود را به اروپا آغاز كرد.وي در ابتدا به اسلووني رفت تا ضمن ديدار با مقامهاي اين كشور كه در زمان حاضر رياست اتحاديه اروپا را برعهده دارد در اجلاس سالانه اتحاديه اروپا و آمريكا شركت كند. وي پس از شركت در اين اجلاس براي ديدار از كشورهاي اروپايي به ترتيب به آلمان،ايتاليا،فرانسه و بريتانيا سفر كرد و با مقامهاي عالي رتبه اين كشورها ديدار و گفت وگو كرد.امروز دوشنبه آخرين روز وداع اروپا با بوش بود.
تلاش براي افزايش فشارها بر ايران براي كنار نهادن برنامه صلح آميز هسته اي،بحران افغانستان و عراق، بحران سياسي در زيمبابوه، تغييرات جوي، توافقنامههاي تجاري و بحث بر سر انرژي مهمترين موضوعهاي مطرح شده در ديدارهاي بوش با مقامهاي بلندپايه اروپايي بود.
هم زمان با ورود بوش به اروپا موجي از اعتراضهاي مردمي شهرهاي اروپايي را فراگرفت.به طوريكه به محض ورود بوش به هر يك از كشورها تظاهرات گسترده اي توسط گروههاي مردمي و مخالف سياستهاي تجاوزكارانه و جنگطلبانه جرج بوش عليه وي در آن كشور برگزار شد.اين مساله چندان هم عجيب بنظر نمي رسيد.زيرا چيزهايي كه اروپاييان از دوران رياست جمهوري بوش در خاطر سپرده اند، جنگ عراق، تشديدبحران خاورميانه، زندان گوانتانامو، دور زدن مجامع حقوق بشري و سازمان ملل، تضادآفريني با روسيه بر سر ماجراي سپر موشكي، ايجاد زندانهاي مخفي آمريكا در بسياري از كشورهاي اروپايي و غيره است.
به همين جهت است كه آخرين نظرسنجي ديلي تلگراف حاكي است حدود نيمي از مردم اروپا معتقدند بوش نيرويي شيطاني است.
در اينباره روزنامه اومانيته فرانسه در سر مقاله ديروز خود نوشت: به بوش خوشامد نميگوييم. بوش به آمال و آرزوهاي مردم جهان كه معتقد به صلح عادلانه هستند خيانت كرده است.
اين روزنامه با اشاره به سفر رئيس جمهور آمريكا به اروپا، خطاب به جرج بوش افزود: تو براي قدرت نمايي و متقاعد كردن اروپا و مردم آن به ضرورت اقدام نظامي جديد مثل آنچه در عراق انجام دادي، آمده اي. تو به همه دروغ گفتي. پس كجاست سلاحهاي كشتار جمعي عراق كه مدعي شدي بغداد آن را در اختيار دارد. تو مردم جهان را به سخره گرفتي تا تو را در لشكركشي به عراق كه فاجعهاي پشت فاجعه بود همراهي كنند.
اما از سوي ديگر اين سفر ره آورد چندان روشني نداشت.به طوريكه به غير از انجام ديدارهاي تشريفاتي و صدور بيانيههاي مشترك كه در همه ديدارهاي قبلي نيز انجام ميگرفته و بيشتر جنبه صوري دارد، اتفاق ديگري كه نشانگر گسترش و عميق تر شدن مناسبات اروپا و آمريكا به ويژه در دوران پاياني حكمراني بوش باشد، رخ نداد. دليل اين امر كاملا روشن و واضح است.
سياستمداران برجسته اروپايي بيشتر در انتظار ديدار با جانشين آتي جورج بوش هستند تا خود او. در اينباره روزنامه فرانسوي -فيگارو>هم مان با آغاز سفر بوش اروپا نوشت: -احساسات نسبت به رئيس جمهوري كه در حال ترك پست خود است، بيشتر بيتفاوتي است.>. به يقين رهبران اروپايي نيز از ابتدا بيشتر به اين سفر و ديدارهاي صورت گرفته درآن به عنوان ديداري تشريفاتي نگاه كردند و بر اين باور بودند كه اين تور حاصلي در بر نخواهد داشت و هيچ توافقنامه جديدي امضا نخواهد شد. بينتيجه بودن اين تور از حجم فشرده سفرها و برنامههاي تدارك ديده شده نيز پيدا بود. رئيس جمهوري آمريكا از اين شهر به آن شهر ميرفت و پي در پي با افراد مختلف ديدار مي كرد.چيزي كه پيش از هر چيز حكايت از نمايشي بودن اين ديدارها بود تا گسترش عمق روابط دو جانبه.
پل رينولدز ، خبرنگار بيبيسي در خصوص سفر بوش به اروپا گفت: بسياري از مردم و دولتهاي اروپايي نگاههاي خود را متوجه رقابتهاي رياست جمهوري آمريكا ميان باراك اوباما و جان مك كين كرده اند. او ميگويد كه اروپائيان انتظار چيزهاي بهتري از رئيس جمهور آينده آمريكا دارند.
جرج بوش همانند سفرهاي اخير خود به ديگر مناطق جهان حرف جديدي براي گفتن نداشت. ضرورت مقابله با برنامه صلح آميز هستهاي ايران، ضرورت افزايش و تقويت نيرو در افغانستان و عراق، وعده حل منازعه اعراب و اسرائيل تا پايان سال جاري ميلادي و موضوعهايي از اين قبيل شعارهايي است كه هميشه ترجيع بند سخنان وي بوده است كه در سفر اروپا نيز تكرار شد. ابعاد شكست سياست خارجي آمريكا به ويژه در مورد خاورميانه به حدي است كه از كنترل دولت مردان آمريكايي خارج شده است و جز ايراد اينگونه سخنرانيها هيچ راه ديگري براي آنها باقي نمانده است. حتي در مورد موضوع ايران كه در جنجال رسانهاي گفته ميشد مهمترين هدف و برنامه سفر بوش به اروپاست و وي درصدد گسترش فشارها عليه ايران است، موضوع تازهاي نبود و اتفاق جديدي نسبت به قبل نيفتاد و با توجه به سياستهاي خصمانه بوش عليه جمهوري اسلامي طرح اين موضوع رويكرد جديدي در راهبرد سياسي بوش نبود.
صدور بيانيه در نشست سالانه اتحاديه اروپا و آمريكا در اسلووني تنها اقدام عملي و مهم منبعث از سفر بوش به اروپا بود، زيرا فقدان محبوبيت جورج بوش در اروپا و خاتمه دوران رياست جمهوري او تا چند ماه ديگر، احتمال حصول توافقهاي مهم را ميان آمريكا و متحدان اروپايياش كم كرده بود.
كاهش حصول توافقهاي اصولي در مباحث مهم و چالش برانگيز مانند موضوع پرونده هستهاي ايران، بين اروپا و ايالات متحده بگونهاي است كه در هفته اخير نمايندگان گروه ۵+۱منهاي آمريكا به سرپرستي خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا وارد تهران شدند و پس از تاكيد بر ضرورت گفت وگو و ديپلماسي با ايران بسته پيشنهادي را به ايران ارائه دادند.
مجله آمريكايي تايم در تحليل دستاوردهاي سفر بوش به اروپا نوشت: جورج بوش امروز در پايان پراضطراب آخرين تور اروپايي خود، با به دست آوردن اطمينان ضعيف و مبهمي از حمايت مقامهاي اروپايي به خانه خود باز ميگردد . اگر چه بوش قول داده است كه در اتمام برنامه ي بلندپروازانه خود براي شش ماه باقي مانده از دوران تصدي گرياش شتاب ميكند، اما مقامهاي آمريكايي ميگويند مهلت جورج بوش به سرعت در حال سپري شدن است.
در حالي كه جورج بوش در اروپا در سفر بود، در كنگره آمريكا بار ديگر مسئله استيضاح وي مطرح شد. مبتكر اين لايحه قانوني دنيس كوسيسنيچ ، نماينده حزب دموكرات و نامزد سابق پست رياست جمهوري آمريكا بود. به عقيده وي، رئيس جمهوري آمريكا ميبايست به خاطر اشتباههايي كه طي هشت سال گذشته مرتكب شده، استيضاح شود. اصليترين ادعاهاي اين سناتور به اقدامات نظامي دولت بوش در عراق، عواقب توفان كاترينا و كاهش حقوق و آزادي شهروندان مربوط ميشود.
جرج بوش در حالي كه روزهاي آخر زمامداري ناموفق خود را سپري ميكند در صدد است با انجام اين گونه سفرها حداقل به صورت نمايشي بتواند خود را موفق نشان دهد.اما ابعاد شكست وي و سياستهايش به حدي است كه اين گونه تلاشها محكوم به شكست است. وي حتي در داخل كشور خود نيز تبديل به چهره اي شده است كه ديگر نماد قدرت و پيروزي براي آمريكائيها نيست.بلكه اكثر مردم وي را به سبب اتخاذ سياستهاي نادرست، مسبب بدنامي آمريكا در جهان مي دانند.
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]