واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نبض زندگی در زیستگاه ها می تپد؛
حال حیات وحش مازندران به برکت باران و دعای مردم خوب است
شناسهٔ خبر: 3681363 - پنجشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۳
استانها > مازندران
ساری - حال حیاتوحش مازندران به مرهمت تلاش محیطبانان و دعای مردم خوب است و نبض زندگی در مناطق حفاظت شده خوب می زند. خبرگزاری مهر - گروه استانها: وجود ۳۵۰ گونه پرنده، ۶۳ گونه پستانداران، ۲۸ گونه مارسمی و نیمه و سمی، ۱۷۰ گونه مارمولک و سوسمار و ۹ گونه دوزیستان تنها بخشی از حیات پرتنوع وحش در مازندران است. اگرچه شنیدن صدای پلنگ و ببر مازندران در زیستگاههای حیاتوحش مازندران و شنیدن طنین آوای برخی گونهها برای مردم استان به یک رؤیا تبدیلشده است اما هنوز هم میتوان برخی از گونههای نادر را دید و صدایشان را شنید. آمارهای محیطی زیستی ها و نتایج سرشماریها نیز نشان از رشد و تنوع حیاتوحش در مازندران دارد و مدیرکل محیطزیست مازندران میگوید: ۳۵۰ گونه پرندگان، ۶۳ گونه پستانداران، ۲۸ گونه مارسمی و نیمه و سمی، ۱۷۰ گونه مارمولک و سوسمار و ۹ گونه دوزیستان در حیاتوحش استان زیست میکنند. مهردادی، در ادامه بابیان اینکه مرال از گونههای شاخص پستانداران جنگلهای هیرکانی شمال است، گفت: باافتخار میگویم که در طی سه سال نسبت به سالهای گذشته شاهد افزایش ۲۰ درصدی مرال بودیم. وی، از افزایش ۱۷ درصدی، کله بز، قوچ، میش هم خبر داد و گفت: در بحث حضور پرندگان مهاجر در مازندران ۱۰ درصد رشد داشتیم و این در حالی است که یکسوم از پرندگان مهاجر، آبزی و کنار آبزی زمستان گذر به مازندران مهاجرت میکنند.
مدیرکل محیطزیست استان مازندران، افزود: بر اساس سرشماری فنی که انجامشده است تنوع جمعیتی قرقاول امسال در مدت سه سال در مقایسه با سالهای گذشته ۲۸ درصد افزایش داشته است. مهردادی، در ادامه بابیان اینکه به دنبال ارتقاء مناطق چهارگانه استان هستیم، بیان کرد: در مناطق چهارگانه استان، ۲۲۷ گونه گیاهی، ۲۲۶ گونه پستاندار، ۱۱ گونه خزنده و ۴۷ گونه پرنده وجود دارد. وی متذکر شد: تنوع زیستی مازندران دچار مشکلاتی شده بود و لذا برای حفظ و صیانت از این سرمایه خدادادی در طی یک و نیم سال گذشته ۱۰۰ نفر محیطبان در بخشهای مختلف محیطزیست استخدام شدند. مازندران یکی از غنیترین استانها ازنظر حیاتوحش و گونههای پرنده است که نیمی از پرندگان ایران در آن زیست و زادآوری میکنند مازندران یکی از غنیترین استانها ازنظر حیاتوحش و گونههای پرنده است که نیمی از پرندگان ایران در آن زیست و زادآوری میکنند و سفر میلیونها پرنده مهاجر، فرصتی برای رونق گردشگری و پرندهنگری در استان مازندران به شمار میرود. به گفته مدیر اداره حیاتوحش محیط، زیست مازندران نیز، با توجه به شرایط محیطی و تنوع زیستگاهی طبیعی، از مجموع ۵۴۰ گونه پرنده، مازندران بیش از ۳۳۰ گونه پرنده خشک زی، تالابی و کنار آبزی را در خود جایداده که از این لحاظ تنوع خوبی داریم. فرهاد ربیعی در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: پلیکان سفید و خاکستری که جزو پرندگان حمایتشده و در معرض تهدید هستند و سایتهای سرشماری از آشوراده تا رامسر را در برمیگیرد و بیش از ۲۰ قطعه آبندان، دامگاههای صید و... در استان وجود دارد.
ربیعی بیان داشت: تالابهای استان به دلیل موقعیت جغرافیایی که دارند میزبان پرندگانی از مناطق مختلف آسیای میانه و جهان هستند و پارسال پنج هزار قطعه قو به تالاب سرخرود و میانکاله مهاجرت کردند. روزگار تنهایی خرس قهوه ای... اگرچه حال بسیاری از گونههای زیستی مازندران خوب است اما برخی از گونهها نظیر خرس قهوهای جنگلهای شمال، روزگار عزلت و تنهایی را سپری میکند. خرس قهوهای بسیار گوشهگیر است، بااینحال ممکن است آنها در تعداد زیادی به دور منبع غذایی بزرگ، در کنار هم جمع شوند و یک سلسلهمراتب اجتماعی را بر پایه سن و اندازهشان تشکیل دهند. آنها جانورانی همهچیزخوار هستند که از تنوع گیاهی شامل توت، ریشه درختان، جوانه، قارچ و همچنین فراوردههای گوشتی مثل ماهی، حشره، و پستانداران کوچک استفاده میکنند و آنطور که مشهور است آنها گوشتخوار نیستند، خرس قهوهای بیش از ۹۰ درصد از انرژی غذایی خود را از مواد گیاهی به دست میآورد.
خرسها به دلیل استفاده از منابع غذایی مختلف، زندگی در مناطق دور از دسترس و صعبالعبور جنگلی و کوهستانی، شبگرد بودن نداشتن دشمنان طبیعی و خواب زمستانی از جمعیت خوبی برخوردارند اما هجوم انسانها به این قلمرو بارها جمعیت اینگونه از حیوانات را در معرض خطر قرار داده است، باهمه این تهدیدات در انقراض گونههای نادر خوشبختانه در منطقه گلستانک نوشهر واقع در البرز مرکزی در یک روز میتوان تعدادی خرس قهوهای را مشاهده کرد.
علی محمدی دوستدار محیطزیست و حیاتوحش در این زمینه به خبرنگار مهر میگوید: گونه خرس قهوهای بهعنوان یکی از زیباترین و نادرترین گونههای خرس در کلیه مناطق جنگلی و کوهستانی شمال و شمال غرب ایران پراکنش دارد. خرس نقرهای در فصل برف و سرما به غارها و شکاف صخرهها پناه میبرد و با گرم شدن هوا و رویش گیاهان از خواب زمستانی بر خواسته و در جستجوی غذاست.
به گفته محمدی، غذای این حیوان در دامنه وسیعی از گیاهان و حیوانات بوده و بهعنوان حیوان همهچیزخوار معروف است و وزنش به ۱۲۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم میرسد. خرسهای نر و ماده از اوایل تابستان برای جفتگیری حدود سه هفته باهم زندگی میکنند و در باقی فصول سال تنهایند. وی افزود: توله کشی چه از جانب خرسهای نر و چه از جانب مادهها در خرسها وجود دارد، لذا خرس ماده توله دار اصولاً درشیبهای بالاتر و نزدیک صخرهها زیست میکند تا احتمال مواجهه با سایر خرسها را کاهش دهند. دعای باران محیط بانان برای حیات وحش علی کلاته از محیطبانان نمونه کشوری عمدهترین مشکل را در بخش سازمانی، کمبود نیروی محیطبان ذکر کرد و گفت: با توجه به گستردگی حیاتوحش این مسئله بهشدت به چشم میآید، همچنین بهروز نبودن امکانات محیطبانان در ایران یکی دیگر از مشکلات اساسی است. همجنین در بیشتر کشورهای دنیا برای حفاظت از حیاتوحش و محیط ز یست استفاده از هلی کوپتر و دوربینهای مداربسته مورداستفاده قرار میگیرد ولی در کشور ما با توجه به گستردگی حیاتوحش، هنوز کار محیطبانی و نگهبانی بهطور سنتی ارائه میشود و قوانین نیز مربوط به سال ۱۳۴۶ است. وی با اشاره به اینکه حمایت قانونی از محیطبانان ضعیف است افزود: اصلاحات خوبی در قانون حفاظت محیطزیست انجامنشده و قانون جامعی هم درزمینهٔ حمایت از محیطبانان تدویننشده است. در بیش از دو میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مناطق حیاتوحش، تنها ۳۰۰ محیطبان فعالیت میکند که دغدغه همیشگیشان حفظ حیاتوحش است و در آرزوی روزی هستند تا هیچ موجودی، شکار نشود. محیطبانان از جان و خانواده خود گذشتهاند تا حیاتوحش، جان و حیات خود را از دست ندهد اما نبود نیروی کافی محیطبان، ضرب و شتم و تهدید توسط متخلفین و شکارچیان، نبود انگیزه کافی خدمت به دلیل نبود قوانین حمایتی از محیطبانان، دوری از خانواده، زخمی و مجروح شدن و تا پای مرگ رفتن از مشکلاتی است که محیطبانان با آن دستوپنجه نرم میکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]