واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تومورهاي بدخيم رحم
* گاهي قبل از عمل جراحي (در شرايطي كه تومور بزرگ و احتمالاً غيرقابل عمل است)، راديوتراپي با كوچككردن ضايعه، ممكن است به بيمار كمك كند تا بتوان عمل جراحي را انجام داد
همان طور كه قبلاً پيرامون موضوع موردبحث گفته شد از نقطه نظر درماني، پس از بيوپسي و بررسي همهجانبة بيماري، چنانچه علائم نشاندهندة وجود تومورهاي بدخيم باشد، براساس تشخيص پزشك متخصص، درمان اصلي، برداشتن رحم، لولهها و تخمدانهاي دوطرف خواهد بود. پس از آن با توجه به شرح پاتولوژي، درمانهاي جانبي براي بيمار درنظر گرفته ميشود. در صورتي كه ضايعه تهاجم زياد به لاية عضلاني رحم و يا غدد لنفاوي لگن داشته باشد، براي كنترل موضع و منطقه، راديوتراپي اكسترنال و اينترنال لازم است.
راديوتراپي اكسترنال يا خارجي به وسيلة ماشينهاي توليد اشعة x و يا گاما انجام ميشود كه باعث بهبود كنترل موضعي شده و به تبع آن بيمار احساس آرامش بيشتري ميكند.
در راديوتراپي اينترنال يا داخل حفرهاي با قراردادن چشمهاي راديواكتيو كه با تابش اشعة گاما همراه است، با ابزار مخصوص در مجاور و داخل رحم و گردن رحم ميتوان درمان را انجام داد. در مواردي كه به علّت وسعت ضايعه، بيماري غيرقابل عمل تشخيص داده شود، انجام راديوتراپي خارجي و داخل حفرهاي براي درمان ريشهاي مورداستفاده قرار ميگيرد. در مواردي كه بيماري با دستاندازي به نقاط ديگر بدن همراه است، انجام راديوتراپي براي تسكين و يا شيميدرماني ممكن استكيفيت زندگي بيمار را بهبود ببخشد. حال يكي از قسمتهاي مهّم رحم كه دهانة رحم است و در معرض ابتلا به كانسر قرار دارد، مورد بحث قرار ميگيرد.
همانطور كه قبلاً ذكر شد، رحم عضوي عضلاني ـ مخاطي و توخالي است كه در خط وسط لگن در پشت و بالاي مثانه و جلوي وكتوم قرار گرفته. اين عضو توسط گردن و سپس دهانة رحم كه سرويكس ناميده ميشود، به محيط واژن ارتباط پيدا ميكند.
از نقطه نظر بافتشناسي اين منطقه شكلي خاص و متفاوتي با بافتشناسي دهانة رحم دارد. ابتلاء اين قسمت از رحم به كانسر از نقطهنظر اپيدميولوژي و درمان و نتايج درمان با ناحية جسم رحم تفاوتهايي دارد ولي مهمترين مسأله مستعدكننده به ابتلاء به اين كانسر است كه به طور خلاصه به آن ميپردازيم.
كانسرهاي سرويكس (دهانة رحم)
مطالعات اپيدميولوژيك نشان ميدهد اين ضايعة بدخيم در ميان زنان شايع است و 15 درصد مرگ و مير ناشي از ضايعات بدخيم دستگاه تناسلي زنان را تشكيل ميدهد. ابتلاء به اين ضايعه در سنين بين 30 تا 40 سالگي با مخاطرات بيشتري همراه است. نكتة مهّم در اين مورد كاربرد تستهاي غربالگري است كه انجام آزمايشهاي و تستهاي موسوم به «پاپ اسمير» و امكان دستيابي به تشخيص در مراحل غيرمهاجم و زودرس اين ضايعه است.
بررسيها نشان ميدهد، كاربرد اين تستها و برنامههاي غربالگري در بعضي از جوامع غربي به ميزان قابل توجهي از مرگ و مير اين بيماري كاسته شده است. مطلب مهّم ديگر اينكه ابتلا به انواعي از ويروس از جمله ويروس پاپيلوم انساني (HPV) با ابتلا به كانسر سرويكس ارتباط مستقيم دارد.
و امروزه باتوجه به اينكه واكسن براي پيشگيري از ابتلا به اين ويروسها شناخته شده، كارسينيوم (كانسر) سرويكس از دسته تومورهايي است كه قابليت پيشگيري در آن مطرح است.
ابتلا به اين تومور در كشورهايي كه تستهاي غربالگري به طور مرتب انجام ميشود (مثل آمريكا و اروپا) كمتر است. ميزان ابتلا به اين كانسر در جوامعي كه از نظر اجتماعي و مذهبي، معتقد به اصول اخلاقي و كنترل حسابشده رفتارهاي جنسي هستند (مانند كشورهاي مسلمان) به طور قابل توجهي كاهش نشان ميدهد.
كانسرهاي سرويكس به دو دسته غيرمهاجم (insitu) و مهاجم (inrasive) تقسيم ميشوند كه راههاي درمان و نتيجه درماني در اين دو دسته با هم تفاوت دارد. اين بيماران معمولاً از علائمي به صورت خونريزي غيرطبيعي و ترشح شاكياند. در مواردي ممكن است بيماران در مراحل غربالگري و بدون اينكه علائمي داشته باشند تشخيص داده شوند. تشخيص با انجام ژنيكولوژي و بيوپسي؟ مشخص ميشود. در شرايط غيرمهاجم انجام عمل جراحي مجدد و يا كاربرد كرايوتراپي و ليزر سرويكس ممكن است درمان كامل شود. ولي در مواردي كه ضايعه مهاجم است، بايد در درمان توجه بيشتري كرد: درمان اصلي در اين مورد عمل جراحي است.كه شامل برداشتن رحم و لولهها و بررسي و برداشتن غدد لنفاوي دو طرف لگن ميشود.
راديوتراپي يكي از عوامل درماني در كارسيوم سرويكس است كه يا به صورت پس از عمل جراحي به عنوان درمان تكميلي استفاده شود كه تأمينكننده كنترل موضعي است و يا درمان ريشهاي انجام ميشود. در اين مورد يا بيمار در مراحل اوّليه است كه حفظ عضو براي وي انجام و يا اينكه بيمار در شرايطي است كه غيرقابل عمل بوده و جهت كنترل داخل لگني اين كار درماني صورت ميگيرد. راديوتراپي در اين مورد هم به صورت خارجي و داخل حفرهاي انجام ميشود.
گاهي قبل از عمل جراحي (در شرايطي كه تومور بزرگ و احتمالاً غيرقابل عمل است) راديوتراپي با كوچككردن ضايعه ممكن است به بيمار كمك كند تا بتوان عمل جراحي را انجام داد.
مطلب قابل توجه در اين بحث كاربرد شيميدرماني همراه با راديوتراپي است كه مشخص شده هم در تأثير راديوتراپي در موضع نقش داشته و هم به نتايج كلي درمان كمك ميكند.
در مراحل پيشرفته انجام راديوتراپي تسكيني (تومورهاي موضعي پس از عود و يا دستاندازي به بافتهايي مثل استخوان) ممكن است كيفيت زندگي بيمار را بهبود بخشد.
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 470]