واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رویترز: عراق عمق استراتژیک ایران است
یک رسانه انگلیسی در چرایی اهمیت عراق برای ایران، ضمن اذعان دوباره به قدرتمندتر شدن ایران در عراق در نتیجه اشتباهات آمریکا، نوشت که عملیات فلوجه شاهد دیگری بر تقویت ایران در عراق است.
در حالی که عملیات نیروهای ارتش و الحشد الشعبی (بسیج مردمی) عراق برای بیرون راندن داعش از فلوجه ادامه دارد، یک رسانه غربی از آمریکا به دلیل آنکه به نفوذ ایران در عراق بی توجه بوده، انتقاد کرده است.
رویترز در گزارشی نوشت: «نیروهای ویژه عراق که هدایت جنگ عملیات آزادسازی فلوجه را برعهده دارند، توسط مشاوران آمریکایی آموزش دیدهاند اما بسیاری از افراد حاضر در صحنه نبرد، آموزش دیده یا تجهیز شده توسط ایران هستند. این آخرین و تازهترین مثال از این است که در حالی که ایران تعامل و مداخله نظامی خود را طی دو سال گذشته در عراق تقویت میکند، واشنگتن عامدانه خود را به ندیدن میزند».
در گزارش این رسانه انگلیسی که همواره در صدد نشان دادن تقابل «شیعه و سنی» بوده، آمده است: «در هفتههای اخیر هزاران سرباز عراقی و اعضای شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران در اطراف فلوجه مستقر شدند تا به این شهر سنی حمله کنند. در آستانه حمله، ژنرال قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس، شاخه عملیات ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران با رهبران ائتلاف شبه نظامیان شیعه عراقی موسوم به نیروهای بسیج مردمی(الحشید الشعبی) دیدار داشت».
رویترز در ادامه فضاسازی ضد ایرانی خود، این بار هم در گزارش خود تلاش کرده که روایت خاصی از حضور و کمکهای ایران به مقابله با داعش در عراق ارائه کند و بر آتش درگیری شیعه و سنی بدمد.
در بخش دیگری از گزارش این رسانه غربی با انتقاد از مواضع دولت آمریکا در قبال عراق تصریح شد: «اگر یک بازیگر منطقهای وجود داشته باشد که بیشترین مزیت را از قمار و شرط بندی آمریکا در عراق برده باشد، آن ایران است. آمریکا با حمله سال 2003(به عراق) صدام دشمن قسم خورده تهران را خلع کرد و سپس به استقرار دولتی شیعه برای اولین بار در تاریخ مدرن عراق کمک کرد. وقتی نظامیان آمریکایی در باتلاق جنگ با شورشیان و جنگ داخلی عراق گیر افتاد، ایران نفوذ و قدرت خود را روی همه دستههای بزرگ شیعه عراق گسترش داد».
رویترز در ادامه از آنچه «نقش رهبری در ترسیم و شکل دهی به عملیات نظامی در شهرهای عراق توسط متحدانش» سخن گفته و بر منافع ایران و شیعیان عراقی برای مقابله با «تهدید داعش» تاکید میکند حال آنکه قربانیان داعش در عراق نه فقط شیعیان بلکه اهل سنت این کشور هم بودهاند.
عراق عمق استراتژیک ایران است
از نظر رسانه غربی، از بعد سیاست خارجی، عراق به چند دلیل برای ایران منفعت دارد.
«عراق برای ایران عمق استراتژیک و منطقه حائل علیه عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی سنی ایجاد میکند؛ کشورهایی که در رقابت با ایران برای تسلط بر خلیج فارس هستند. فراتر و گستردهتر از آن، تهران میخواهد مطمئن شود که عراق هرگز بار دیگر تهدیدی موجودیتی برای منافع ایران نخواهد شد آنطوری که صدام در حمله سال 1980 به ایران و تحریک آغاز جنگ هشت ساله صورت داد. صدام مورد حمایت کشورهای عربی سنی و اغلب قدرتهای غربی بود. شیعیان در عراق در اکثریت هستند اما از زمان استقلال عراق از بریتانیا در سال 1932 تا تهاجم آمریکا در سال 2003، این کشور توسط اقلیت سنی حکمرانی شد. ایران هر کاری لازم باشد میکند تا دولت دوست به رهبری شیعه در بغداد قدرت را حفظ کند».
رویترز در ادامه گزارش خود به موضوع اقدامات ایران برای کمک به عراق در مقابله با داعش پرداخته اما باز هم تفسیر و روایت تفرقه گرایانه خود را از این موضوع ارائه کرده است.
این رسانه انگلیسی درباره نقش سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی نوشته است: «سلیمانی در ابتدای بحران ناشی از حمله داعش به بغداد سفر کرد تا با مقامات ارتش عراق در زمینه دفاع از پایتخت هماهنگی کند و او همچنین شبه نظامیان شیعه آموزش دیده توسط ایران را رهبری و مدیریت کرد».
عراق به حمایت ایران نیاز دارد
در بخشی دیگری از گزارش به حضور نیروهای ایران در عراق که به منظور کمک به مقابله با تروریسم و حفاظت از اماکن متبرکه صورت گرفته، اشاره شده و همچنین به کمکها و حمایتهای مالی، لجستیکی و مشاورهای ایران پرداخته شده است.
رویترز با اشاره به شهادت یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مینویسد: «در دسامبر 2014 حمید تقوی یک فرمانده سپاه پاسداران که در حال آموزش سربازان عراقی و جنگجویان شبه نظامی شیعه بود، توسط تک تیرانداز در شهر سامرا عراق کشته شد. تقوی عالیترین مقام ایرانی بود که پس از جنگ ایران-عراق در عراق کشته شد».
در ادامه گزارش آمده است: «رهبران عراق تاکید کردند که تا زمانی که آمریکا کمک نظامی به انها ارائه نکند، آنها چارهای جز کمک خواستن بیشتر از ایران نداشتند. حیدر العبادی نخست وزیر عراق در اواخر سال 2014 طی مصاحبهای گفت که "وقتی بغداد در خطر بود، ایرانیها برای کمک به ما تردید نکرده و مردد نبودند"».
رویترز البته ادعا کرد: «اگرچه العبادی این سیگنال را نشان داده که خواهان نزدیکتر شدن به غرب است اما او به حمایت ایران و متحدان عراقی آن برای باقی ماندن دولتش در قدرت نیاز دارد. بدون نقش رهبری و پیشروی شبه نظامیان مورد حمایت ایران در جنگ طی دو سال گذشته، دولت عراق نمیتوانست از جهادگرایان(داعشیها) این مقدار از سرزمین را پس بگیرد».
رسانه غربی همچنین مدعی شد: «آمریکا و ایران اکنون در موضوعات شکست داعش و حفظ یک رژیم با ثبات در بغداد که بتواند بر منازعات فرقهای برتری یابد، منافع مشترک دارند. در حالی که دولت اوباما و تهران مستقیما در عراق هماهنگی نمیکنند اما در واقع آنها یک ائتلاف و اتحاد اعلام نشده دارند».
رویترز در پایان مینویسد: «بدون متعهد شدن برای هزینه کردن منابع و نظامیان بیشتر آمریکایی، واشنگتن برای مقابله با قدرت ایران در عراق، کار کمی میتواند انجام دهد و تهران هم در استقاده از بسیاری از منابع نفوذ خود در حوزه سابقا تحت تسلط صدام حسین تردید نخواهد کرد».
منبع : فارس
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]