محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826306066
فرصت ها و چالش هاي عضويت ايران در سازمان شانگهاي
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: فرصت ها و چالش هاي عضويت ايران در سازمان شانگهاي
هفته گذشته فرستاده رئیس جمهور روسیه در سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد که "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه قصد دارد موضوع عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای را در نشست آینده وزیران امور خارجه این سازمان مطرح کند.
کد خبر: ۵۹۳۸۵۹
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۰ - 31 May 2016
هفته گذشته فرستاده رئیس جمهور روسیه در سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد که "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه قصد دارد موضوع عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای را در نشست آینده وزیران امور خارجه این سازمان مطرح کند. وی تاکید کرد که این درک عمومی وجود دارد که ایران نامزد واقعی برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای به عنوان یکی از اعضای کامل این سازمان است و با توجه به این که تحریم ها لغو شده است، ما هیچ مانعی در این زمینه نمی بینیم.
در همین راستا سفیر پبرای بررسی فرصت ها و چالش هاي عضويت ايران در سازمان شانگهاي و نفع مسکو از این موضوع و نگاه سایر بازیگران به این مساله گفتگویی با "نعمت اله ایزدی" سفیر اسبق ایران در فدراسیون روسیه و عمان داشته ایم:
► نگاه دو سال گذشته روسیه به مسئله حضور ایران در شانگهای چگونه بوده است؟
روسیه اصولا نگاهی توام با شک و تردید به حضور ایران در شانگهای داشته است. از یک طرف به اعتقاد من ایران را با توجه به ظرفیت هایی که دارد، نمیتوانسته است نادیده بگیرد. از طرف دیگر این نگرانی وجود داشته است که اگر ایران وارد شانگهای شود و بخواهد عضو اصلی شود و در تصمیم گیریها دخالت کند، ممکن است توازن را در داخل مجموعه شانگهای به هم بزند. کشورهای تاثیرگذار در شانگهای چین و روسیه هستند و هر دو هم به نحوی روابط خوبی با ایران دارند. این مسئله می توانست در جایی که تصمیمگیریهای اساسیتر وجود داشت، ایران نقش خود را به گونه ای ایفا کند که احیانا روس ها خیلی نپسندند.
همین مسئله باعث می شد که با نوعی شک و تردید به این موضوع نگاه کند و ترجیحا موضوع عضویت ایران را به تاخیر بیندازد تا شرایط مساعدی هم به جهت توسعه روابط با ایران و هم جا افتادن وضعیت خود روسیه در شانگهای دست یابد. به همین دلیل در طول چند سال گذشته بهانه های متعددی مبنی بر این که ایران نمیتواند عضو شود مد نظر بود. جدا از این اشاره به قطع نامه شورای امنیت هم بیشتر سیاسی بوده است.
► با توجه به وضعیت کنونی، آقای لاروف اعلام کرده است که روسیه به دنبال طرح موضوع عضویت ایران در سازمان شانگهای است، به نظر شما چرایی تغییر نگاه روسیه به عضویت ایران در شانگهای چیست؟
اگر روسیه نباشد، کشورهای دیگر هستند. بنابراین به نظر من روسیه چاره دیگری ندارد و ناگزیر است که موضع گیری خود را به این گونه قرار دهد که نشان دهد من ایران را به سازمان شانگهای می آورم و حمایت می کنم. وگرنه اگر دیگران بییند و بگویند که دیگر قطعنامه نیست و برجام امضا شده است و مسئله هسته ای حل شده است، به اعتقاد من روسیه برای مخالفت کردن به این دلیل که خلع سلاح شده است، چاره ای جز موافقت ندارد. اما موافقتی که بخواهد از جانب آن ها طرح شود و روس ها بخواهند موافقت کنند، بسیار متفاوت است با این که روس ها خودشان طراح باشند و به عبارتی پشتیبانی کننده باشند. دومین مورد به نفع آن هاست، زیرا عمل انجام شده و اقدامی که لاجرم باید صورت بگیرد را با یک فضای جدید و با شکلی جدید مطرح می کنند که به اصطلاح پشتیبانی کننده قلمداد شوند.
► به نگاه بسیاری از کارشناسان و استراتژیست ها حضور ایران در شانگهای در شرایط کنونی به نفع روسیه است، اگر بخواهیم به این مسئله نگاه کنیم، عضویت کامل ایران در شانگهای چه نفع های امنیتی، ژئوپلیتیکی، سیاسی و ... می تواند نصیب روس ها شود؟
حضور ایران تنها به نفع روسیه نیست، به نفع همه است. ایران کشوری با ظرفیت است، هشتاد میلیون جمعیت دارد. اگر بخواهند کارهای اقتصادی با ایران داشته باشند. در حوزه انرژی و نفت و گاز مطرح است، کشورهای عضو شانگهای با ایران ارتباط مناسب دارند. اما هر کشوری به اندازه ظرفیت خود می تواند از حضور ایران در شانگهای استفاده کند. به همین دلیل روس ها که ظرفیتشان در شانگهای نسبت به بقیه اعضا بالاتر است، طبیعتا می خواهند ایران را در سمت خود داشته باشند و ظرفیت های ایران را، هم به جهت تصمیم گیری ها و هم به جهت بهره برداری، هر چه بیشتر به سمت خودشان بکشند. علت این که در حال حاضر روسیه با توجه به رفع شدن مشکل هسته ای، به دنبال چنین ایده ای است، این است که این ظرفیت در اختیار دیگری حداقل به صورت منفرد قرار نگیرد و اگر هم می خواهد قرار بگیرد، روس ها در آن اول باشند.
► با توجه به این وضعیت، سایر کشورهای عضو شانگهای به ویژه کشورهای مهم گذشته از چین و آسیای مرکزی، چه نگاهی به عضویت ایران در شانگهای دارند؟
اعتقاد من این است که تقریبا همه آن ها با حضور ایران در شانگهای موافق هستند، یعنی خیلی مخالفت جدی ندارند. بحث بر سر این است که چقدر می توانند از حضور ایران بهره برداری کنند. چینی ها به این موضوع علاقمند هستند. زیرا ما روابط خیلی خوبی با چین هم در زمینه اقتصادی و هم در حوزه های سیاسی داریم. کشورهای آسیای مرکزی هم نه متضرر می شوند و نه مخالفتی با عضویت ایران می کنند، زیرا آن ها هم میتوانند به صورت یک مجموعه با ایران برخورد کنند و در شانگهای از مزیت های ایران بهره بگیرند. کاری که ممکن است اگر بخواهند در روابط دو جانبه کنند، هزینه و وقت بیشتری را با توجه به ظرفیت های پایینشان از آن ها بگیرد، ولی در مجموعه شانگهای وقتی اتفاقی می افتد که ایران می تواند از این طریق به بقیه نفع برساند، آن ها هم بهره مند می شوند، بدون این که بخواهند هزینه های سنگینی پرداخت کنند.
► با توجه وضعیت کنونی شانگهای، حضور ایران چه فرصت هایی را نصیب جمهوری اسلامی ایران می کند؟
عضویت جمهوری اسلامی ایران در این مجموعه نسبت به مجموعه هایی که در آن حضور داشته است، متفاوت است. کشورهای بزرگی در این سازمان هستند، لذا فرصت خیلی مناسبی است که ایران بتواند در مجموعه ای که نسبتا آرامش سیاسی در آن حاکم است. از آن استفاده کند. حضور ما در خیلی از جوامع منطقه ای تا حدی قطبی است. یعنی مثلا در سازمان همکاری کشورهای اسلامی اختلاف نظر زیاد است. در جنبش عدم تعهدها تا حد زیادی این اختلافات زیاد است. همچنین در مجامع منطقه ای و بین المللی (که ایران در آن ها عضو است) اختلاف نظر اعضا با ایران نسبت به شانگهای خیلی بیشتر است. لذا ما شاید در شانگهای بتوانیم در یک فضای آرامش دارتری اهداف اقتصادی و در صورت لزوم اهداف سیاسی و امنیتی خود را دنبال کنیم. همچنین ظرفیت های اقتصادی شانگهای ظرفیت های بسیار بالایی است.
► حضور ایران تا چه حد می تواند به توازن قوا در منطقه کمک کند؟
خیلی زیاد. به هر حال ایران هم در جایگاه ژئوپلیتیکی خود خیلی مهم است و هم ظرفیت های خیلی بالایی دارد. موقعیت جغرافیایی آن بسیار تاثیر گذار است. همسایگی با روسیه به عنوان یک عضو بسیار بزرگ و موثر این مجموعه، می تواند هم به نفع آن ها باشد و هم به نفع ایران و طرفین از آن بهره بگیرند.
► چه چالش هایی فراروی عضویت کامل ایران در شانگهای در شرایط کنونی وجود دارد؟
اگر چالش را به معنای پذیرش عضویت بدانیم، من فکر می کنم ما خیلی چالش جدی ای نداریم. زیرا در حال حاضر تقریبا تمام کشورهای عضو، به نحوی متقاعد شده و پذیرفته اند که عضویت ایران را با توجه به سابقه ناظر بودن آنها می تواند به نفع آن ها باشد. اما اگر در تصمیماتی که اتخاذ می شود، زیرساخت هایی نیاز داشته باشد، مثلا قوانینی نیاز باشد که ایران به دلیل عدم حضور خود در طی این سال ها، از آن ها فاصله داشته است و نتوانسته است آن قوانین را در کشور خود تطبیق دهد، ممکن است این چالش جدی باشد که ما ناچار شویم با سرعت بیشتری این وضعیت را اصلاح کنیم.
► با توجه به موضوع عضویت هند و پاکستان حضور ایران چه تاثیری در توازن قوا در داخل خود شانگهای خواهد داشت؟
ظرفیت های ایران به گونه است که اگر سازمان بخواهد به حالت قطبی دربیاید، که حداقل به صورت رسمی تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است، نقش ایران می تواند در وزن دادن به هر یک از قطب ها می تواند خیلی برجسته باشد. بنابراین عضویت ایران به شرط این که در درون سازمان نوعی جبهه بندی و قطب بندی ایجاد شود، نقش مهمی است. امیدواریم به این جا نرسد و ایران هم ناگزیر به انتخاب نشود. چرا که در این صورت حتی ممکن است روابطش با برخی کشورهای عضو شانگهای هستند، دچار مشکل شود.
► در شرایط کنونی، هند و پاکستان چه نگاهی به عضویت ایران در شانگهای دارند؟
من بعید می دانم خیلی نگاه منفی داشته باشند. زیرا هندی ها و پاکستانی ها هر دو روابط خیلی خوبی با ما دارند و همان نگاهی که چین و روسیه برای بهره گیری از ظرفیت های ایران دارند، هندی ها بسیار به استفاده از این ظرفیت چشم دوخته اند.
► چشم انداز حضور کامل ایران را در شانگهای چنه می بینید؟
همان طور که اشاره کردم، اگر ایران بتواند حضور خود را در شانگهای بدون قطب بندی های موجود با ظرفیت های خود وارد شود و از ظرفیت های خود استفاده کند، فرصتی است برای ایران که در مجموعه ای که تنش های سیاسی در آن کم است، عرض اندام خوبی کند و آماده شود و به دنیا بفهماند عضویت ایران در مجموعه بزرگ بین المللی حتما می تواند به نفع کشورهای عضو این مجموعه ها باشد و این تمرین خیلی خوبی است.
► آیا عضویت ایران در شانگهای در کوتاه مدت قابل تحقق است؟
امیدوارم این امر اتفاق بیفتد، زیرا تقریبا بهانه ها از بین رفته است و فکر می کنم ظرف یک یا دو اجلاس آینده این کار را بتوانند انجام دهند.
منبع: دیدبان روسیه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]
صفحات پیشنهادی
ایران در مسیر عضویت در سازمان همکاری شانگهای/ ایجاد باشگاه جهانی ضد غرب با عضویت ایران - پایگاه خبری تحلیلی عل
به گزارش گروه بین الملل پایگاه خبری علت هفته نامه ژاپنی دیپلمات در گزارشی به موضوع پیوستن احتمالی ایران به سازمان همکاری شانگهای پرداخت و نوشت سازمان همکاری شانگهای قصد استقبال از عضویت دو عضو جدید را در تابستان سال جاری دارد و البته عضوی دیگری نیز احتمالا در این مسیر قرار داردمطرح شدن پیوستن ایران به سازمان شانگهای از سوی لاوروف
سهشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۵ ۰۸ وزیر امور خارجه روسیه قصد دارد موضوع پیوستن ایران به سازمان شانگهای را در جلسه شورای وزیران امور خارجه این سازمان مطرح کند به گزارش ایسنا بختییر خاکیموف نماینده رئیس جمهوری روسیه در سازمان همکاری های شانگهای روز سهشنبه به خبرنگاران گفت که سرگئی لاپیشنهاد لاوروف برای الحاق ایران به سازمان شانگهای
سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه قصد دارد در نشست شورای وزیران سازمان همکاری های شانگهای موضوع پیوستن عراق به سازمان را طرح کند به گزارش جام جم آنلاین بختیار حکیموف نماینده ویزه رییس جمهور روسیه در امور شانگهای این موضوع را به روزنامه نگاران گفت وی در ادامه توضیح داد «موضع تازۀ روسیه دربارۀ پیوستن ایران به سازمان شانگهای
موضع تازۀ روسیه دربارۀ پیوستن ایران به سازمان شانگهای روز نو وزیر امور خارجه روسیه قصد دارد موضوع پیوستن ایران به سازمان شانگهای را در جلسه شورای وزیران امور خارجه این سازمان مطرح کند بختییر خاکیموف نماینده رئیس جمهوری روسیه در سازمان همکاری های شانگهای روز سهشنروسيه به دنبال وارد كردن ايران در سازمان شانگهاي
روسيه به دنبال وارد كردن ايران در سازمان شانگهاي وزير خارجه روسيه درصدد است در نشست وزراي خارجه سازمان همكاري شانگهاي موضوع پيوستن ايران را به عنوان عضو دائمي اين سازمان مطرح كند بختيار خاكيموف نماينده رئيسجمهور روسيه در سازمان همكاري شانگهاي روز سهشنبه اعلام كرد كه سرگئي لافرصت سرمایه گذاری در ایران را غنیمت می دانیم
معاون استاندار سیلیزیای لهتان فرصت سرمایه گذاری در ایران را غنیمت می دانیم شناسهٔ خبر 3672748 - دوشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰ ۲۰ استانها > قزوین قزوین- معاون مارشال استان سیلیزیای لهستان گفت فرصت سرمایه گذاری در ایران و استان قزوین برای ما بسیار ارزشمند است و درصددیم از ان فرصتاستقبال بینظیر از ارکستر ایرانی در شانگهای
استقبال بینظیر از ارکستر ایرانی در شانگهای اجرای ارکستر موسیقی ملی و ارکستر سمفونیک تهران به رهبری فرهاد فخرالدینی و نصیر حیدریان در شانگهای با استقبال مخاطبان روبه رو شد خبرگزاری مهر اجرای ارکستر موسیقی ملی و ارکستر سمفونیک تهران به رهبری فرهاد فخرالدینی و نصیر حیدریان در شانطوفان در تهران آغاز شد - سازمان خبری اقتصاد ایران
سایت سیبنا طوفان به همراه رگبار و رعد و برق از دقایقی پیش در تهران آغاز شده است به گزارش خبرگزاری صداوسیما سخنگوی سازمان آتش نشانی شهرداری تهران دیروز ضمن اعلام آماده باش نیروهای این سازمان از مردم خواسته بود برای جلوگیری از هر حادثه احتمالی از حضور در معابر و خیابان ها خودداریتحویل چند واحد دیگر اس 300 به ایران - سازمان خبری اقتصاد ایران
سایت سیبنا دستیار رئیس جمهور روسیه ایران آماده است شکایتش را بابت اس-300 پس بگیرد ولادیمیر گوژین Vladimir Kozhin دستیار رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد این کشور تا پایان امسال چند واحد دیگر از سامانه دفاع موشکی اس 300 در اختیار ایران قرار خواهد داد به گزارش خبرگزاری رآخرین فرصت والیبال ایران برای صعود به المپیک/ ۷ گام تا تحقق یک رویا
آخرین فرصت والیبال ایران برای صعود به المپیک ۷ گام تا تحقق یک رویا فرصت زیادی تا شروع رقابتهای گزینشی والیبال المپیک در ژاپن باقی نمانده است و ۱۲ مدعی صعود به ریو ۲۰۱۶ برزیل از اولین ساعات شنبه هشتم خرداد در دو گروه جداگانه هشت و چهار تیمی برای مشخص شدن تکلیف پنج سهمیه باقیما-
گوناگون
پربازدیدترینها