واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
زنجان زمینهای حاصلخیز زنجان؛ آماده کشت گیاهان دارویی استانها > زنجان - موقعیت خاص اقلیمی، پراکندگی تنوع گونههای گیاهان دارویی در نقاط مختلف استان را موجب شده است؛ به طوری که اکنون 1100 گونه گیاهی در استان شناسایی شده که از این تعداد 220 گونه گیاه دارویی است.
روزنامه همشهری زنجان نوشت: راهاندازی انجمن علمی گیاهان دارویی وابسته به انجمن گیاهان دارویی استان زیرنظر وزارت علوم و تحقیقات با هدف توسعه کمی و کیفی آموزش، پژوهش، تولید، صادرات و همه امور مربوط به گیاهان دارویی میتواند مسیر توجه بیشتر به این قبیل گونههای گیاهی نادر را در پی داشته باشد. دکتر «پرویز مرادی» رئیس این انجمن و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان در گفت وگو با همشهری بر لزوم ترویج و نگاه اقتصادی به این گونههای با ارزش اقتصادی بالا تأکید میکند. گفت و گوی همشهری را با وی میخوانید. اهداف راهاندازی انجمن علمی گیاهان دارویی استان چه بود؟
زنجان جزو آن دسته از استانهای کشور است که به دلیل اقلیم خاص و پراگندگی جغرافیایی شرایط مناسبی برای رویش گونههای مختلف گیاهی دارد. جمعی از اعضای مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی با اهداف مختلف چون توسعه و ترویج آموزش بهرهبرداران، فراهم کردن زمینههای بازاریابی و فروش این گونههای گیاهی از فروردین امسال این انجمن را راهاندازی کرد. همچنین قصد داریم با برنامهریزی و تبادل افکار، سد راه خام فروشی گیاهان دارویی استان شویم و در ادامه مسیر بخشی از درآمد خانوارهای روستایی و بهرهبرداران را به این سمت و سو سوق دهیم. درباره کاشت گونههای گیاهان دارویی در طارم چه پیشنهادهایی دادهاید؟
6 سال قبل طبق مطالعاتی که در ایستگاه تحقیقات زیتون شهرستان طارم انجام دادیم طرح کاشت گیاه دارویی اوکالیپتوس را که بومی و مخصوص مناطق گرمسیری استرالیاست را در طارم پیاده و به این نتیجه رسیدیم که این گونه با اقلیم شهرستان مساعد است و برای همین منظور پیشنهاد کاشت آن در فضاهای سبز شهری به شهرداری چورزق داده شده است. یعنی این گونه گیاهی در فضاهای سبز شهری کاشته شود؟
گیاه اوکالیپتوس ریشه عمیق دارد و با نفوذ به عمق زمین میتواند در تنشهای آبی از لایههای زیرین زمین آب بگیرد. همین مقاومت در برابر کم آبی و فراهم شدن زمینههای رشد در آب و هوای طارم میتواند فرصت مناسبی برای کاشت در محیط شهری باشد. اوکالیپتوس چه کاربردهای دیگری دارد؟
این گونه گیاهی نادر سریعالرشد برای تولید چوب و مصارف دارویی مانند مواقع سرماخوردگی و سینوزیتها مناسب است. مسئولان استان برای کاشت این گونه دارویی در جریان کار هستند؟
این طرح با پشتوانه علمی و کار کارشناسی چند ساله در امور روستایی استانداری مطرح شد و به دلیل موقعیت خاص آب و هوایی در گام نخست در شهرستان طارم اجرا میشود. این انجمن برای طرح توسعه کشت گیاهان دارویی چه برنامههایی دارد؟
انجمن با همفکری اعضا در وهله اول کاشت گونههای زعفران و گلمحمدی را در برنامه دارد. برای کاشت این گونه گیاهان طرحهای مطالعاتی با درنظر گرفتن شرایط رشد گیاه در نقاط مختلف استان بررسی میشود. چرا این گونهها در اولویت قرار گرفته است؟
ورود بهرهبرداران به کاشت این گونهها به دلیل ارزش بالای اقتصادی میتواند زمینه مناسبی برای اتکای اقتصادی خانوارهای روستایی به زعفران و گل محمدی باشد. جلوگیری از خامفروشی و فراهم شدن زمینههای بستهبندی مرغوب و بازار مطلوب صادراتی میتواند سود حاصله را دوچندان کند. چه مزیتهایی در استان برای کاشت زعفران وجود دارد؟
زنجان ظرفیت خوبی برای کاشت زعفران دارد و حتی برای کاشت آن ضرورتی به وجود زمین وسیع نیست. کشاورزان و بهرهبرداران در زمینهای هزار متری نیز میتوانند این گیاه را بکارند. در چه نقاطی از استان این گونه زعفران رشد میکند؟
تقریبا در تمامی نقاط استان. این گونه گیاهی سازگار با اقلیم سردسیر است. کشت آن در اواخر شهریور فقط با چند بار آبیاری محدود همراه بوده که در اواخر مهر یا اوایل آبان قابل بهرهبرداری است. البته درباره زمان دقیق کشت این گونه طرح تحقیقاتی مشترکی با مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان در حال انجام است تا بهترین زمان برای کاشت زعفران مشخص شود. این طرح اکنون در چه مرحلهای قرار دارد؟
این طرح 3 ساله است و در3 شهرستان اجرا میشود و سال بعد نتایح نهایی آن اعلام خواهد شد. چه میزان از اراضی استان زیرکشت زعفران رفته است؟
طبق آمار رسمی سال93، 27 هکتار از اراضی استان زیرکشت زعفران است و انتظار داریم با ترویج و آموزش علاقهمندان به بهرهبرداری شاهد استقبال از کشت زعفران باشیم. آیا بازار این محصول داغ است؟
زعفران مشتریان پروپاقرصی دارد و به دلیل مصارف مختلف آن، هنوز در بازار زمینه برای فروش فراهم است. آیا مشکل عرضه پیاز نامرغوب این گیاه بین زعفرانکاران استان حل شده است؟
اقتصادی بودن زعفران موجب شده تا استان خراسان انحصار محصول را در دست بگیرد و اجازه دادن پیاز آن را به افراد ندهد. زعفرانکاران فقط از طریق پشتیبانان مجوزدار، پیاز مرغوب تهیه میکنند. قیمت بالای پیاز نیز یکی از مشکلات زعفرانکاران استان است. با رایزنیهای انجام گرفته بین استانداری و صندوق کارآفرینی امید، قرار است تسهیلات با کارمزد4 درصد به کشاورزان و بهرهبرداران تخصیص یابد. به هر حال ورود به کاشت این محصول سرمایهگذاری7 ساله است تا بعد از این مدت سود هنگفتی عاید بهرهبرداران شود. اکنون قیمت پیاز زعفران در بازار چقدر است؟
پیاز زعفران برای هر هکتار 16 تا 18 میلیون تومان قیمت دارد. افراد علاقهمند برای کاشت زعفران در استان از چه راهی باید اقدام کنند؟
این قبیل افراد که دارای زمین مناسب برای کاشت هستند، با مراجعه با پشتیبانان در خرداد اقدام به اعلام خرید پیاز میکنند تا در شهریور برای کشت کمبودی نداشته باشند. زنجان در کاشت این محصول با ارزش اقتصادی بالا چه رتبهای دارد؟
طبق آخرین آمار، زنجان رتبه 14 را در بین استانهای کل کشور دارد و کاشت27 هکتار زعفران در مقایسه با آمار کشوری بسیار پایین است. درباره ورود استان به کاشت گل محمدی توضیح دهید و اینکه چه میزان اراضی استان زیرکشت این گونه رفته است؟
این گونه در حاشیه مزارع کاشته میشود و اکنون از مجموع 39 هزار هکتار اراضی زیرکشت کشور، سهم استان 14 هکتار است. در کاشت این محصول استانهای کرمان، اصفهان و فارس پیشتاز هستند و زنجان فاصله زیادی با آنها دارد. گل محمدی در چه نوع زمینی کاشته میشود؟
این نوع گل بیشتر در اراضی شیبدار کاشته میشود و چون بیشتر اراضی ما به این شکل است، بهترین موقعیت برای کاشت گل محمدی از نوع «کامو» است. اکنون نیز با هدف مدیریت جامع آبخیز کاشت6 هزار نشاء آن در حوزه آبخیز قزلتپه با همکاری منابع طبیعی استان اجرا میشود. سودآوری
رئیس انجمن علمی گیاهان دارویی و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان در مورد سودآوری گل محمدی میگوید: فروش گل محمدی کیلویی7 هزار تومان سود عاید بهرهبردار میکند و باید تولید اسانس آن را در بین آنها رواج دهیم تا سود بیشتری ببرند. خام فروشی گیاهان دارویی سودی ندارد و باید زمینه ورود آنها به تولید در قالب اسانس فراهم شود.
کلید واژه ها: استان زنجان - زنجان -
دوشنبه 3 خرداد 1395 - 11:41:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]