محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827212011
نامه توکلی به جهانگیری در مورد قراردادهای نفتی
واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: نامه توکلی به جهانگیری در مورد قراردادهای نفتی
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نامه ای خطاب به معاون اول رئیس جمهور استفاده از مدل جدید قراردادهای نفتی را برخلاف مصالح ملی و منافع استراتژیک نظام عنوان کرد و خواستار تغییر استراتژیک راهبرد دولت در جذب سرمایه و فناوری خارجی در صنعت نفت و گاز شد.
به گزارش ایسنا، در این نامه احمد توکلی خطاب به اسحاق جهانگیری درباره مدل جدید قراردادهای نفتی آمده است: «سلام علیکم، آنچه به پیوست تقدیم می گردد، نتیجه مباحثات طولانی جمعی از منتقدان با مقامات مسئول ذیربط وزارت نفت، کارشناسان مستقل، اساتید برجسته دانشگاه و جوانان متخصص نفت و گاز است. نتایج مذکور در سه نشست طولانی که به ابتکار شما با گردهمایی این منتقدان برگزار گردید مجددا به شور و نقادی گذاشته شد و حاصل آن همین گزارش است. بر خود لازم می دانم که از جانب دوستان شریک در این خیرخواهی، از جنابعالی و از برادر ارجمند جناب آقای مهندس زنگنه به خاطر حسن استقبال از انتقادها تشکر کنم. امیدوارم این کوشش که به مصداق «خیرخواهی برای رهبران مسلمان» جزئی از وظایف ترک نشدنی مومنان است، به ثمر برسد».
نقض حاکمیت ملی و توسعه خام فروشی با اجرای مدل جدید قراردادهای نفتی
در بخش مقدمه این گزارش با تاکید بر اینکه «سرنوشت چند دهه آینده حوزه انرژی، بودجه دولت، اقتصاد ملی و شاید سیاست و استقلال کشور به این مصوبه هیئت وزیران که مبنای قراردادهای جدید نفت و گاز خواهد بود، گره خواهد خورد»، توضیحاتی درباره افراد، گروه ها و نهادهای منتقد مدل جدید قراردادهای نفتی و نحوه برخورد وزیر نفت و معاون اول رئیس جمهور با این انتقادات آمده و بیان شده است: «ازهمان ابتدا متخصصان متعهد و وطن دوست صنعت نفت،نمایندگان مجلس عضوسازمان مردم نهاد دیده بان شفافیت وعدالت،متخصصان نظامی وامنیتی،اساتیددانشگاه ها،تشکل های دانشجویی ورسانه ها ماجرا را رصد میکردند وپس از انتشارمصوبه درآبان 1394،کوشش برای نقد این اقدام خطیر وزارت نفت شدت گرفت وسازمان بازرسی کل کشور،دیوان عدالت اداری،هیأت تطبیق مصوبات مجلس،وزارت اطلاعات و دیوان محاسبات نیز بدین جمع پیوستند. استقبال وزیرمحترم نفت ازمنتقدان مایه امید بود و اگرنبود تصمیم نسنجیده برخی مقامات برای برخورد خشن با دانشجویان عدالتخواهِ معترض،فضا،فضای منطق بوده است».
در ادامه آمده است: «بعد از سه نشست طولانی در دفتر معاون اول ریاست جمهور و به ریاست جناب آقای دکتر آقامحمدی، منتقدان جداگانه دعوت شدند تا ایرادات خود را یک کاسه نمایند. منتقدان که آقایان دکتر احمد توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو دیدهبان شفافیت و عدالت، دکتر حسن شکرالله زاده عضو کمیته بازنگری قراردادهای نفتی و عضو هیئت علمی مهندسی مخازن دانشگاه صنعت نفت،مهندس اصغر ابراهیمی اصل معاون وزیر نفت در سه دولت و متخصص مخازن نفتی و تعدادی از کارشناسان و متخصصان مخازن هیدروکربوری وزارت نفت از جمله آنان بودند، برای این مقصود سه نشست طولانی برگزار کردند و روز دوشنبه 27/ 02/ 1395 جمع بندی نظرات منتقدان به اطلاع نشست اصلی رسید.
جمع بندی آن بود که این مصوبه نمیتواند شرایط عمومی و الگوی قراردادهای بالادستی نفتی باشد و در شکل فعلی ناقض قوانین بالادستی است، حاکمیت ملی را مخدوش میسازد، ظرفیتهای مشابه داخلی به ویژه توانایی های شرکت ملی نفت، را تحلیل میبرد، هیچ تضمینی برای انتقال فناوری ندارد،خام فروشی را تداوم میبخشد و سهم غیرمعقولی ازمنافع رابه شرکتهای چندملیتی میدهد ودربلندمدت ممکن است خطراتی را متوجه استقلال ملی نماید و در مجموع با مفاد و روح اقتصاد مقاومتی ناسازگاراست.
در ادامه جمع بندی شرح داده شد که اگر نقائص اساسی مصوبه اصلاح شود، این الگو احتمالاً برای معدودی از میادین با ویژگی های خاص مناسب خواهد بود؛ ولی برای اکثریت قاطع میادین و مخازن باید روش های دیگری را به کار برد که منافع ملی را حداکثر سازد.
درعین حال منتقدان درنشست 12 ساعته روزدوشنبه 27/ 02/ 1395 درجهت رفع نقائص،مشارکتی جدی وفعالانه داشتند تاانشاءالله زحمات انجام شده لااقل برای میادین خاص فوق الذکر قابل بهره برداری گردد.».
بخش دوم این گزارش به ارائه توضیحاتی پیرامون تصویب نامه الگوی جدید قراردادهای نفتی مصوب مهرماه 1394 در هیات وزیران، پرداخته است.
بخش سوم این گزارش به بیان چکیده مهمترین نقائص مدل جدید قراردادهای نفتی پرداخته و توضیحاتی برای هر یک از این نقائص هشت گانه مطرح شده است. این نقائص عبارتند از:
1-اصرار بر یک الگوی منفرد برای کل حوزه انرژی به جای استفاده از سبد متنوع قراردادی
2-تسلط شرکت های خارجی بر منابع نفتی و گازی و نقض حاکمیت ملی
3-تضعیف کمّ و کیف ظرفیت تخصصی شرکت ملی نفت و شرکت های تابعه و شرکت-های بخش خصوصی
4-شرکت عملیاتی مشترک؛موضوعی پر ابهام
5-نادیده انگاشتن اصول انتقال فناوری در الگوی پیشنهادی
6-خط پایه تخلیه و مدیریت تولید و منافع بی شمار خارجی
7-پرهیز از خام¬فروشی و تکمیل زنجیره ارزش؛ امر مغفول الگوی قراردادی جدید
8-عدم وجود سازوکار جریمه طرف خارجی در صورت عدم ایفای تعهدات
بکارگیری مدل جدید قراردادهای نفتی به صلاح کشور و در راستای منافع ملی نیست
در بخش چهارم گزارش در خصوص جمع بندی و پیشنهاد آمده است : «الگوی قراردادهای بالادستی نفت وگاز، به علت تعارض با قوانین، نقض حاکمیت ملی، حرکت در خلاف جهت اقتصاد مقاومتی، اضمحلال شرکت ملی نفت ایران، توسعه خام فروشی، تولید غیرصیانتی، تضمین منافع هنگفت برای شرکت های خارجی، به وجود آمدن تعدادی شرکت های ایرانی مورد تأیید وزارت نفت (احتمالا از بین اعضای باشگاه نفت و نیروی ایرانیان) و گذاشتن آنها در دامن شرکت های خارجی برای مشروعیت بخشیدن به دریافت کمیسیون های بالا و مستمر برای حداقل 25 سال، قرار دادن میادین تمامی گستره سرزمین ایران به شرکت های خارجی حداقل برای 7 سال دوره اکتشاف و 25 سال توسعه و بهره برداری که برای دوره دیگری نیز قابل تمدید است و عدم انتقال دانش و فناوری برتر به شرکت ملی نفت و شرکت های تابعه، خلاف مصالح ملی و منافع استراتژیک نظام است و بایستی مذاکراتی که در حال حاضر با شرکت های خارجی در این راستا در جریان است متوقف گردد.
با توجه به نقائصی که در این گزارش مطرح گردید، بکارگیری این مدل بدون اعمال اصلاحات بنیادین، برای هیچیک از انواع میادین و مخازن هیدروکربوری کشور (با هر درجه ریسک و هر میزان سرمایه گذاری لازم و فناوری مورد نیاز) به صلاح کشور و در راستای منافع ملی نیست.
این نکته نیز قابل توجه است که مهم تر از خود الگویIPC، پروژه های هدف در قراردادهای منبعث از آن است که باید توسط وزارت نفت تعیین شود. بر اساس دلایل ارائه شده، اگر نقائص اساسی این مصوبه اصلاح شود، می توان از الگوی قراردادیIPC برای میادینی خاص استفاده کرد.
بررسیهای فنی و کارشناسی متخصصان متعهد شرکت ملی نفت نشان میدهد که این الگوی قراردادی در سطح محدود و مشخص تنها قابلیت استفاده در میادین مشترک فلات قاره و آب های عمیق دریای خزر را دارد. با توجه به وجود مخازن و میادین متعدد و متنوع با شرایط ناهمسان، منطقی است که یک الگوی قرادادی برای تمامی مخازن و میادین کشور تجویز نشود؛ بلکه با استفاده از ظرفیت ماده 7 قانون وظایف و اختیارت وزارت نفت، تمامی مخازن و میادین بر اساس شاخص های خاص خود در چند گروه دستهبندی شود و برای هر دسته شرایط عمومی قراردادها جداگانه تنظیم گردد.
تجارب گذشته و شواهد و قرائن فعلی نشان میدهند، شرکت های بین المللی نفتی در قالب های دیگری نیز حاضرند در پروژههای بالادستی صنعت نفت کشور فعالیت نمایند.
اگر هم در وهله نخست بیمیلی نشان دهند، با تعقیب راهکارهای تقدیمی در سطور آتی و با جلب همکاری شرکتهای متوسط و کوچک و مجرب خارجی، شرکت های بزرگ نیز داوطلب خواهند شد.
تجربه اندونزی پس از استقلال که قراردادهای دوره استعمار را متوقف کرد و الگوی مشارکت در تولید را ارائه کرد عبرت انگیز است که ابتداء شرکتهای چندملیتی، صنعت نفت اندونزی را تحریم کردند ولی وقتی شرکتهای کوچک غربی کارها را پیش بردند، چندملیتی ها هم با سرافکندگی پیش آمدند.
توجه به ظرفیت های عظیم داخل کشور، بهرهگیری از الگوی اصلاح شده قراردادهای بیع متقابل، تجزیه نیازهای توسعه صنعت نفت و گاز به تأمین مالی، خرید یا ساخت تجهیزات فنی، طراحی یا تأمین فناوری های نرم با استخدام متخصصان بازنشسته برجسته نفتی از کشورهای غربی و یا خرید اکثریت سهام شرکتهای کوچکولی توانا از حیث فناوری از کشورهای مجرب نفتی،برون سپاری بخشهایی از خدمات تخصصی مورد نیازو حتی مشارکت در تولید با شرکتها و کنسرسیومهای توانمند داخلی، سرمایهگذاری یکپارچه در بالادست و پاییندست با هدف خلق ثروت، ارزش افزوده، اشتغال انبوه و پایدار و مقاوم سازی اقتصاد در مقابل تکانههای سیاسی، اقتصادی و تحریمهای احتمالی،به عنوان راههای جایگزین میتواند در اصلاح مصوبه هیأت محترم وزیران به آن ها توجه شود».
در بخش پایانی گزارش با تاکید بر اینکه با توجه به واقعیت های بازار سرمایه جهانی، تأمین سرمایه برای پروژه های نفتی آن قدرها که ادعا میشود سخت نیست، آمده است: «با استقبال ابتدایی وزیر محترم نفت از منتقدان و پیگیری معاون اول محترم رئیس جمهور برای تبیین تمامی نقائص، انتظار این است که پیشنهاد تغییر استراتژیک رویکردها، پذیرفته شود.
در صورتی که وزارت نفت به اشکالاتی که دستگاه های نظارتی، اساتید، متخصصان و دلسوزانِ مردم و ایران مطرح کرده اند توجه نکند و بر اساس این مصوبه با طرف های خارجیپیمان ببندد، با مقاومتهایی روبرو میشود که به احتمال قوی خود را مجبور به فسخ قراردادها خواهد دید و خدای ناخواسته دهها کرسنت دیگر را شاهد خواهیم بود که از طریق محاکم بین المللی، ذخایر ارزی فعلی و آتی را مصادره خواهند کرد».
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۷ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۵ - 22 May 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]
صفحات پیشنهادی
نامه توکلی به جهانگیری در مورد قراردادهای نفتی/مدل جدید قراردادهای نفتی خلاف مصالح ملی است
نامه توکلی به جهانگیری در مورد قراردادهای نفتی مدل جدید قراردادهای نفتی خلاف مصالح ملی است سیاست > احزاب و شخصیتها - ایسنا نوشت نماینده مردم تهران در مجلس در نامهای خطاب به معاون اول رییسجمهور استفاده از مدل جدید قراردادهای نفتی را برخلاف مصالح ملی و منافع استراتجهانگیری: برخی روزنامهها را نباید نگاه کرد
جهانگیری برخی روزنامهها را نباید نگاه کرد معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهارات خود گفت من امروز صبح روزنامهها را خواندم و واقعاً اگر به برخی از این روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است زیرا آنها مطرح میکنند که همه نگاه دولت به آمریکا بوده همه بار دولت بر دوش وزارت امورگزارش توکلی از مدل جدید قراردادهای نفتی
گزارش توکلی از مدل جدید قراردادهای نفتی احمد توکلی با ارسال نامه ای به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور استفاده از مدل جدید قراردادهای نفتی را برخلاف مصالح ملی و منافع استراتژیک نظام اعلام کرد و خواستار تغییر استراتژیک راهبرد دولت در جذب سرمایه و فناوری خارجی در صنعت نفت و گازنامه تهدیدآمیز سناتورهای جمهوریخواه به وزارت خزانه داری در مورد تهران
نامه تهدیدآمیز سناتورهای جمهوریخواه به وزارت خزانه داری در مورد تهران بنا بر نامه ای که روز پنج شنبه از سوی سناتور مارک روبیو و کارک کیرک به وزارت خزانه داری ارسال شد سناتورهای ارشد تهدید کرده اند تا وقتی دولت آمریکا به وعده خود برای ایجاد امکان دسترسی ایران به دلارهای آمریکا ازفردا؛ نقد و بررسی قراردادهای جدید نفتی توسط یک تشکل دانشجویی - خبرنامه دانشجویان ایران
خبرنامه دانشجویان ایران نشست خبری با موضوع قراردادهای جدید نفتی موسوم به ipc باحضور احمد توکلی اصغر ابراهیمی اصل و فرشید فرحناکیان استادان و دانشجویان فعال در حوزه نفت و انرژی فردا در دفتر مرکزی اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی برگزار می شود به گزارش خبرنامه دانشجویان ایران بهوعده جهانگیری برای «اصلاح اندک» قراردادهای جدید نفتی/ دولت کمیته بازنگری خود را هم قبول ندارد؟
وعده جهانگیری برای اصلاح اندک قراردادهای جدید نفتی دولت کمیته بازنگری خود را هم قبول ندارد وقتی حتی در جمع محدود 6 نفره کمیته بازنگری در قراردادهای نفتی هم درباره الگوی جدید قراردادهای نفتی اتفاق نظر وجود ندارد و بعضی اعضا انتقادات جدی و مبنایی به بخش های مختلف این الگو را واجهانگیری:به برخی روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است/ یادمان نرفته سه سال پیش وضع بیمارستانها چگونه بود
جهانگیری به برخی روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است یادمان نرفته سه سال پیش وضع بیمارستانها چگونه بودتاریخ انتشار شنبه ۱ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۰ ۳۴ معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه شاید امروز بسته حمایت از صادرات را ابلاغ کنم گفت در این بسته ما دنبال ایجاد خط اعتباری برای محصولاتجهانگیری: به برخی روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است؛ مطالبشان کسل کننده است
جهانگیری به برخی روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است مطالبشان کسل کننده است سیاست > دولت - ایسنا نوشت معاون اول رئیس جمهور از اینکه برخی رسانهها القا میکنند که نگاه دولت به آمریکا است و همه بارش بر دوش وزارت خارجه است انتقاد کرد اسحاق جهانگیری صبح امروز در مراسم معجهانگیری: به برخی از روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است، چون آدم را کسل میکنند
جهانگیری به برخی از روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است چون آدم را کسل میکنند معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهارات خود گفت من امروز صبح روزنامهها را خواندم و واقعاً اگر به برخی از این روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است زیرا آنها مطرح میکنند که همه نگاه دولت به آمریکا بودهجهانگیری: به برخی روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است
جهانگیری به برخی روزنامهها نگاه نکنیم بهتر است معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه شاید امروز بسته حمایت از صادرات را ابلاغ کنم گفت در این بسته ما دنبال ایجاد خط اعتباری برای محصولات صادراتی خود به کشورهای هدف هستیم کد خبر ۵۹۱۰۲۳ تاریخ انتشار ۰۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳ ۰۸ - 21 May-
سیاسی
پربازدیدترینها