واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
برند سازی در گردشگری وبلاگ > تاجیک، نصرت اله - نصرت الله تاجیک (عضو هیئت مدیره صندوق احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی)
در چرخه اقتصاد جهانی هر کشوری دارای مزیت نسبی محلی و منطقه ائی بوده که باید با برنامه ریزی و تدوین راهبرد مناسب آن را به مزیت رقابتی بین المللی تبدیل کند. قدمت، شرایط جغرافیائی، وسعت سرزمینی، طول جاده ها، برخورداری از نعمت آفتاب در طول سال، تنوع آب و هوا و تناسب آن برای گردشگری جاده ائی از مزیتهای نسبی گردشگری در ایران است که باید با اتخاذ راهبرد برند سازی گردشگری جاده ائی و تامین زیر ساختهای لازم با کمترین سرمایه گذاری و استفاده از فرهنگ و میراث ملی کشور و تدوین سیاستهای درست آنها را به مزیت رقابتی نه تنها در سطح منطقه بلکه در جهان تبدیل کرد.
ورود بناهای تاریخی و فرهنگی به چرخه بهره برداری اقتصادی با توجه به قدمت بیش از 7 هزار ساله ایران و بناهای تاریخی بیشمار کشور، می تواند یکی از محورهای اصلی توسعه اقتصادی از طریق پویائی صنعت تفریح، فراغت، آسایش و پذیرائی باشد که در گردشگری داخلی و خارجی تحقق پیدا میکند.
از سوی دیگر با توجه به شرایط آب و هوائی کشور و قدمت زیاد تعدادی از بناهای تاریخی، خطر فرسودگی و تخریب تعداد قابل توجهی از بناهای تاریخی و ارزشمند را تهدید می کند، بنابراین احیاء، مرمت و بهره برداری از اماکن تاریخی به دغدغه جدی دولت تبدیل شده است. یعنی احیاء و مرمت بناهای تاریخی از اولویت های دولت است، اما امکان تخصیص منابع مورد نیاز برای پاسخگوئی به این دغدغه وجود ندارد. لذا باید برای عزم جدی دولت و دوستداران میراث فرهنگی جهت مرمت و احیاء بناهای تاریخی کشور راهکار مناسبی یافت تا از بناهای کهن ایران به خوبی نگهداری شود. زیرا دولتها در رویاروئی با مشکلات آتی شهروندان و مقابله با مسائل ناشی از فقر و کمبود منابع ناچار هستند فقط به نیازهای اولیه شهروندان مانند دارو، غذا و آموزش توجه نموده و ممکن است در آینده نزدیک هر گونه تخصیص منابع برای مرمت، احیاو نگهداری بناهای تاریخی دارای اولویت نباشند.
بنابراین با ورود بخش خصوصی به چرخه احیاء و بهره برداری بناهای دارای قدمت و ارزشمند تاریخی، می توان از محدودیت های اقتصادی دولت در این عرصه عبور کرد و علاوه بر تولید ارزش افزوده و افزایش درآمد و ثروت ملی این بناها را از محل درآمد خود حفاظت و نگهداری کرد. از این دیدگاه احیاء و بهره برداری از بناهای فرهنگی و تاریخی می تواند منجر به توسعه زیر ساخت های گردشگری شده و این امر به نوبه خود سبب اجرای سیاست های خود اتکایی و مقاوم سازی اقتصاد در کشور نیز بشود. ایجاد صرفه اقتصادی حاصل از مشارکت بخش خصوصی در این زمینه و ورود آن به اقتصاد صنعت گردشگری، می تواند بستر های مطلوبی را برای برون رفت از شرایط نامطلوب گذشته در این عرصه که بناهای تاریخی رو به ویرانی گذاشته بودند، ایجاد کند.
زیرا ورود گردشگر به کشور پیامد های مثبتی نظیر ایجاد اشتغال و تقسیم عادلانه و مولد ارز بین بخشهائی دارد که به گردشگر خدمات ارائه میدهند. اما در کنار ارز آوری برای کشور از تداوم پروژه ایران هراسی و اثرات منفی آن نیز جلوگیری به عمل می آورد. این امر نیز به نوبه خود باعث پیوند خوردن طبیعی اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی شده و به بهبود شرایط ایران در نظام بین الملل و تاثیر گذاری فرهنگی بر سایر ملل شود. تعاملات فرهنگی نیز به نوبه خود باعث سهولت در زمینه ایجاد بستر های خارجی لازم برای ورود گردشگر و سرمایه گذار به کشور می شود که مآلا" به بهبود اقتصاد گردشگری ، افزایش اشتغال و ثروت ملی و بالا رفتن سطح معیشت و رفاه مردم و در نتیجه توسعه متوازن و درون زا در کشور میشود. بنابراین ایجاد اشتغال، امنیت و توسعه پایدار با بهره گیری از ظرفیت داخلی یعنی مرمت و احیاء بناهای تاریخی توسط بخش خصوصی داخلی و خارجی و ورود بناها به چرخه بهره برداری می تواند کشور را روی ریل توسعه اقتصادی قرار داده و به دلیل پیامدهای مثبت این رویکرد برای پویایی اقتصادی، نگرش یاد شده را به نگرشی حاکمیتی و فرا دولتی تبدیل خواهد کرد که باید همه سازمانها و نهادهای کشور در تحقق این رویکرد بکوشند و در صدد بسیج همه منابع ممکن برایند.انشاالله! منبع: هفته نامه اقتصاد ملی ، صفحه 9 "گردشگری" تاریخ 18.2.95
سه شنبه 28 اردیبهشت 1395 - 09:36:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]