واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: بی برنامگی دستگاهها در کنترل آسیب های اجتماعی
" این دولت کارش را در شرایط ویژهای شروع کرد. بر این نکته تأکید دارم که هیچ دولتی از آغاز جمهوری اسلامی حتی زمان جنگ و سالهای اولیه انقلاب که در همه این مراحل حضور داشته و مسئولیت داشتم، در هیچ زمانی شرایط سختتر از شرایطی که این دولت شروع به کار کرد، نداشتهایم، این شرایط کاملاً بیسابقه بوده است.شکاف بین دولت و ملت، تضعیف شدید سرمایه اجتماعی، آسیبهای شدید اجتماعی و آسیبپذیریهای فراوان و همچنین در بخش سیاست داخلی شرایط حقوق شهروندی "
به گزارش نامه نیوز، این جملات را حسن روحانی رئیس دولت یازدهم در اولین همایش استانداران دولت تدبیر و امید گفته است ، روحانی در این نشست اعلام کرده کشور را از نظر آسیبهای اجتماعی در وضعیت بدی تحویل گرفته است . اما عملکرد دولتمردان یازدهم و دیگران ارکان حکومت در زمینه آسیبهای اجتماعی باعث شده است که وضع از آن چه بود بدتر شود . ثابت کننده این مدعا آمارهای زیر است .
الف - مجموع طلاقها در سال ۹۲ به تعداد ۱۵۸ هزار و ۷۵۳ مورد بوده که در مقایسه با سال با سال ۹۱ ، ۴.۶ درصد رشد داشته است . همچنین در سال ۹۳، ۱۶۳ هزار و ۲۲۸ طلاق ثبت شده که این رقم نسبت به سال ۹۲، ۲.۹ درصد افزایش داشته است ، در ۹ ماه ابتدایی سال ۹۴ ، ۱۲۲ هزار و ۳۴۰ واقعه طلاق به ثبت رسیده است . مدیر کل دفتر اطلاعات، آمار و مهاجرت سازمان ثبت احوال میگوید : آمار طلاق در سال ۹۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۳ درصد رشد داشته است.
ب _ ازدواج نیز در سه سال اخیر روند کاهشی به خود گرفته است ، مجموع ازدواجهای ثبت شده در سال ۹۲ به تعداد ۷۵۷ هزار و ۱۹۷ مورد بوده است که ۴.۴ درصد کاهش نسبت به سال ۹۱ داشته است. در سال ۹۳، ۷۱۲ هزار و ۸۷۵ ازدواج ثبت شده که این رقم نسبت به سال ۹۲ شش درصد کاهش داشته است.
ج - قنبر نژاد نماینده معاونت راهبردی قوه قضائیه با اشاره به افزایش ۶۲ درصدی پروندههای تخریب اموال از سال ۸۹ تا ۹۳، میگوید: این آمار در سال ۸۹، ۱۱۶ هزار و ۹۷۱ عدد بوده که در سال ۹۳ به ۱۸۹ هزار و ۹۲ عدد رسیده است .
د- نماینده معاونت راهبردی قوه قضاییه در کمیته پیشگیری از خشونت با اشاره به وقوع یک هزار و ۳۱۳ مورد تجاوز به عنف در سال ۹۳ گفت : تجاوز به عنف از سال ۸۹ تا ۹۳ حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ مورد افزایش یافته است. طبق آمار نیروی انتظامی مزاحمت برای زنان و دختران ۹۸ درصد نسبت به سال ۹۱ افزایش یافته است. در سال ۹۳، ۱۴۲ هزار و ۹۳۳ مورد مزاحمت برای زنان و دختران ثبت شده که این رقم در سال ۹۱، ۷۲ هزار و ۶۱ مورد بوده است.
در وضعیت فعلی به کلی ماهیت ماهیت مشکلات و آسیب های اجتماعی تغییر کرده است ، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این باره می گوید : آسیبهای اجتماعی شکلشان ثابت مانده اما ماهیت آنها تغییر جدی پیدا کرده است، برای مثال دیگر نمیتوان علت طلاق را فقط به فقر تقلیل داد و باید توجه داشت تغییرات نگرشی و مسائل مرتبط با سبک زندگی نیز بر این موضوع تاثیر گذاشتهاند.
به این ترتیب رفتارهای کج روانه و حتی نوع پدیدآورندگان آن تغییر کرده است ، این وضع چهره های جدیدتر و پیچیده تر از مشکلات ، جرائم و کج روی را به نمایش گذاشته است .
از دکتر رضا غنی لو پژوهشگر آسیبهای اجتماعی درباره علت افزایش آسیبهای اجتماعی پرسیدهایم ، دکتر غنی در گفتگو با " الف " در این رابطه می گوید : اگر بخواهیم به زبان مثالی و ساده سازی شده توضیح دهیم آسیب محصول ضعف یا فقدان کیفیت مصالح یا بافت مورد نظر که میتواند بافت اجتماعی باشد و شرایط تهاجمی محیط پیرامون که از آن با عنوان تهدیدات یاد میشود ، است. امروزه به علت کژ کارکردی نهادهای اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی و تغییرات شدید و وسیع در محیط ارتباطاتی با تلفات زیادی در حوزه آسیبهای اجتماعی مواجه شدهایم که از آن دسته میتوان به افزایش مسئله اعتیاد ، الکلیسم ، طلاق و خودکشی اشاره کرد .
عضو هیئت علمی دانشگاه پلیس در مورد ضعف عملکردها در حوزه کنترل آسیبهای اجتماعی گفت : آسیبهای اجتماعی مسائل تک علتی نیستند که بتوان برای آن متولی خاصی در نظر گرفت و سازمانهای مسئول شناخته شده مانند سازمان بهزیستی و یا پلیس هم چون در زمان بروز و ظهور علتی مانند رشد کارتون خوابی یا عربده کشیهای مستانه وارد عمل میشوند و به اصطلاح مداخله در بحران مینمایند ولی برای اینکه فردی معتاد نشود و یا خانواده ای از هم نپاشد باید نهادهای اقتصادی و فرهنگی کار خود را صحیح انجام دهند . یکی باید پاسدار معاش مردم باشد و دیگری پاسبان معاد مردم ، ولی چون چرخ اقتصاد درست نمیچرخد متولیان تربیت اجتماع هم به جز تبلیغات نصیحت وار کار دیگری از پیش نمیبرند .
این کارشناس رسمی دادگستری افزود : بهترین کاری که برای کنترل آسیبهای اجتماعی میتوان انجام داد ابتدا شناخت علتهای تولید آسیب در هر حوزه است ، در این راه باید از سانسور پرهیز کرد و اگر علت افزایش برخی از آسیبها نتیجه اعمال خود ماست باید صادقانه یک بازنگری اساسی در رفتار مدیریتی مان داشته باشیم . برای مثال ۱۵ سال پیش صحبت کردن در خصوص بیماری ایدز در صدا و سیما یک تابو بود و میگفتند بدآموزی دارد تا با رشد سرطان گونه آن به علت عدم آشنایی مردم با آن رو به رو شدیم ولی امروز که صدا و سیما به ان میپردازد دیگر اطلاعات جوانان از طریق ماهوارهها و یا شبکه های اجتماعی و اینترنت بسیار بیشتر از ان شده و اتفاق خاصی هم نیفتاده است .
مجید ابهری آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری نیز در این باره به الف میگوید : در سی سال گذشته علیرغم اخطارها و رهنمود های مکرر رهبری در زمینه ناتوی فرهنگی ، تهاجم فرهنگی و رخنه فرهنگی متأسفانه نخبگان علمی و اجتماعی ما ظاهراً در غفلتی قرار گرفته بودند و یا باور نمیکردند روزی آسیبهای اجتماعی به جایی برسد که سن تن فروشی زنان به ۱۶ سال و سن اعتیاد به ۱۴ سال برسد .
استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت : متأسفانه ۲۲ سازمان و نهاد علیرغم دریافت بودجه های هنگفت در سی سال گذشته حرکت آرام و کندی را در کنترل آسیبهای اجتماعی داشتهاند ، اقدامات این دستگاهها هیچگونه تناسبی با سیطره و دامنه هجوم دشمنان نداشته است ، البته نباید تمام مشکلات و مصیبتها را گردن دشمنان انداخت . کم کاریهای داخلی و تعدد مراکز سیاستگذاری ، برنامه ریزیهای سلیقه ای همه و همه بر افزایش آسیبهای اجتماعی شدت بخشیده است .
وی تاکید کرد: دستگاه های متولی هیچگونه توجهی به تغییر سبک زندگی نکردند ، اعتیاد به عنوان اصلیترین درد جامعه هم خود آسیب بود و هم باعث بروز آسیبهای دیگر مثل طلاق ، اختلافات زناشویی و روابط فرا خانوادگی شد . در کنار اعتیاد ، طلاق به عنوان یکی دیگر از آسیبهای مهم در جامعه نیز باز بستر ساز آسیبهای دیگری مثل ظهور بیوه های جوان گردید .
این آسیبشناس اجتماعی افزود : یکی از اصلیترین دلایل رشد سرطانی آسیبهای اجتماعی کم رنگ شدن نقش مردم در پیشگیری و مقابله با آسیبها بود . سازمانهای متولی باید زمینه دخالت مردم در قالب تشکلهای مردمی را فراهم نمایند ، در حال حاضر حاکمیت در زمینه کنترل آسیبهای اجتماعی بی برنامه است .
ابهری خاطرنشان کرد: وقت آن رسیده از تعدد مراکز برنامه ریزی و سیاستگذاری کاسته شود ، در شرایط حاضر نه اصلاح طلب در حاشیه امنیت است و نه اصولگرا و معتدل و تندرو ، اکنون همه ما در خطر هستیم ، فرزندان همه ما در معرض خطر اعتیاد و انحرافات اخلاقی هستند .
این متخصص علوم رفتاری تاکید کرد: بعضی از دولتمردان و مسئولین فقط به افشاگری در زمینه آسیبهای اجتماعی و بیان بعضی آمارها میپردازند و اقدام موثری در زمینه کاهش آسیبها نکردند . در سه سال گذشته علیرغم اظهارات رئیس جمهور در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی شاهد افزایش تعداد معتادین ، افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج هستیم . با همایش ، سخنرانی ،مصاحبه و گفتگو آسیبهای اجتماعی کنترل نمیشوند .
منبع: الف
۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]