واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بحران ترکیب جمعیتی با برهم خوردن تعادل جنسیتی
طي سالهاي اخير و با تعريف سياستهاي جمعيتي در ايران چنين استنباط ميشود كه قرار است مسائلي كه افزايش جمعيت را با چالش مواجه ميكند بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد...
نویسنده : محمدرضاهاديلو
طي سالهاي اخير و با تعريف سياستهاي جمعيتي در ايران چنين استنباط ميشود كه قرار است مسائلي كه افزايش جمعيت را با چالش مواجه ميكند بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد و نسبت به رفع آن همت گمارده شود. بر همين اساس علاوه بر اينكه مسئولان و كارشناسان درباره كاهش تمايل زوجين به فرزندآوري هشدار ميدهند، اظهارنظرهاي اخير نشان ميدهد بعضي از تغييرات جمعيتي نيز ميتواند بحران جمعيت در ايران را تشديد كند كه از جمله آنها افزايش طلاق، كاهش ازدواج، بالارفتن آمار ناباروريها و عدم تمايل زوجين به داشتن بيش از يك فرزند است.
بر اساس آمارها در سال 90 رشد جمعيت ايران 1/3 بود كه نشان از كاهش جمعيت در ايران و رسيدن به آمار جهاني رشد جمعيت 1/2 داشت. همچنين ميزان باروري كل به زير دو بچه كاهش يافته كه اين به معني كاهش تدريجي جمعيت و نهايتاً انقراض نسل است.
بر اساس گزارشها قرار بود نرخ رشد جمعيت در سال 90 به 2/3 درصد برسد اما اين عدد به رقم 1/3 درصد رسيد.
متأسفانه كاهش نرخ باروري كلي، امري فراگير در كشور شده است كه اين موضوع خسارتهاي بزرگي به همراه دارد.
با كاهش باروري، كشور دچار چالشهاي جمعيتي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي ميشود، از جمله چالشهاي جمعيتي ميتوان به كاهش جمعيت ملي، كاهش نيروي كار، بحران سالمندي و افزايش مهاجرتهاي بينالمللي اشاره كرد.
براساس پيشبينيها، اگر نرخ باروري كلي به همين روند پايين باشد، جمعيت ايران در سال 1480 شمسي به 31 ميليون نفر كاهش مييابد.
با اينكه در حال حاضر ايران درگير افزايش جمعيت است اما نبايد فراموش كنيم كه ثبات يك جامعه در تعادل بين جمعيت دختران و پسران است و كاهش جمعيت يك جنس ميتواند تعادل جامعه را به هم بزند.
حدود يكسال پيش بود كه محمد اسحاقي، معاون برنامهريزي و هماهنگي دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اشاره به كاهش شمار دختران در جامعه، مدعي شده بود اين مسئله، كشور را در آينده دچار بحران تجديد نسل خواهد كرد.
در همين راستا و به استناد گزارش سازمان ثبت احوال طي سال گذشته در مقابل هر 6/105 تولد پسران، ۱۰۰ تولد مربوط به دختران به ثبت رسيده است؛ آماري كه كاهش جنس مونث را نشان ميدهد. كاهش تعداد دختران در جامعه تبعات بسياري به همراه دارد و كارشناسان از اين مسئله ابراز نگراني ميكنند.
آنها اميدوارند اين مسئله موقتي باشد، زيرا در صورت ادامه، عواقب بدي جامعه را تهديد ميكند كه كاهش ازدواج و كاهش نرخ مواليد تنها بخش كوچكي از عوارض آن است كه بحران باروري را رقم ميزند.
اما مشكل جمعيت به همين جا ختم نميشود و زوجهاي نابارور نيز به نوبه خود دردي قابل تأمل است. در حال حاضر ۱۵ تا ۲۰ درصد زوجها نابارور هستند كه علت ناباروري مردان در ايران نسبت به زنان بيشتر است.
در دنيا 40 درصد ناباروري علت مردانه و 40 درصد نيز علت زنانه دارد. علت 15 درصد موارد زن و مرد هستند و علت 5 درصد ناباروري هم ناشناخته است اما در ايران علت مردانه ناباروري بيشتر است و به 50 تا 55 درصد ميرسد.
البته مطالعات انجام گرفته نشان ميدهد كه اين ناباروريها در غرب كشور بيشتر است. در شمال ايران نيز استفاده از سموم مزارع برنج سبب افزايش ناباروري شده است.
در همين رابطه نبايد فراموش كنيم كه امواج موبايل هم روي سلولهاي زاينده تأثيرات سوءداشته و چاقي در دختران نيز سبب افزايش احتمال ناباروري شده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]