واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رهبر مخالفان زيمبابوه در گفتوگو با تايم؛مسخره است، اما در انتخابات شركت مي كنيم! - ترجمه: كاوه شجاعي
با نزديك شدن به جمعه هفتم تير و دور دوم انتخابات رياستجمهوري در زيمبابوه، رابرت موگابه رئيسجمهوري اين كشور فضا را بر مخالفان روز به روز تنگتر ميكند. در اين ميان گروههاي بينالمللي از جمله ديدهبان حقوق بشر نسبت به برگزاري آزاد و عادلانه انتخابات ابراز ترديد كردهاند. مورگان چاوانگيراي رقيب موگابه در انتخابات و رهبر ) MDC در گفتوگويي تلفني با هفتهنامه تايم از چالشهاي پيش روي كشور و مخالفان سخن ميگويد.
شما هفته پيش دو بار دستگير شديد و تنداي بيتي دبير كل جنبش تغييرات دموكراتيك از سوي دولت به خيانت متهم شده است. اين براي شما و دور دوم انتخابات چه معنايي دارد؟
من فكر ميكنم ماجرا به كلي روشن است؛ آنها قصد دارند به مبارزات انتخاباتي ما صدمه بزنند، جريان بسيج مردم را كند كنند و رهبران مخالف را تضعيف كنند. كاملا معلوم است كه آنها ميدانند مردم را از دست دادهاند؛ پس اين كارها را ميكنند تا اپوزيسيون سرخورده شود.
عدهاي ميگويند نبايد در دور دوم شركت كرد، چون به اعتقاد آنها هيچ راهي براي برگزاري آزاد و عادلانه آن نيست. اين گروه از شما خواستهاند كه با موگابه ائتلافي تشكيل دهيد. پاسخ شما به آنها چيست؟
نه! اينجا پاي دموكراسي در ميان است. مردم تغيير دموكراتيك ميخواهند يا سازش؟ اصلا چرا مردم به پاي صندوقهاي راي رفتند؟ ما ميتوانستيم - پيش از انتخابات - با موگابه بر سر يك دولت وحدت ملي مذاكره كنيم و اين خشونتها هم پيش نيايد. از ديد من بايد دور دوم را برگزار كرد چون قانون اساسي اين را ميگويد. شرايط آزاد و عادلانه نيست. در واقع اوضاع براي مخالفان بسيار دشوار است. صحبت از انتخابات در چنين شرايطي مسخره به نظر ميرسد، اما ما بايد در انتخابات شركت كنيم. شايد ناظران بينالمللي بتوانند جلوي بخشي از حقكشيهاي بزرگ را بگيرند. شايد اين براي ما تنها راه باشد.
آيا از واكنش نهچندان قدرتمند جامعه بينالمللي به ادعاهايتان در مورد تقلب در دور اول انتخابات نااميد نشدهايد؟ آنها چه تغييري كردهاند كه قصد داريد در دوم شركت كنيد؟
من فكر نميكنم جهان به ما بيتوجه بوده است. به اعتقاد من مشكل اينجاست كه آنها با كسي طرفاند كه افكار عمومي جهان را به چالش گرفته و طبق استانداردهاي پذيرفتهشده بينالمللي بازي نميكند. شما با يك ديكتاتوري طرف هستيد. پس جامعه بينالمللي از تمام ابزار ديپلماتيك براي مواجهه با موگابه بهره گرفته است اما اينجا آفريقاست؛ جدالهاي مسلحانه اينجا رايج است.
بعد از اولين دور انتخابات در ماه مارس به تايم گفتيد كشور وارد مرحلهاي تازه شده است؛ مرحله انتقال قدرت و پايان حكمراني موگابه. آيا هنوز هم مانند گذشته فكر ميكنيد؟ خشونتهاي بعد از انتخابات تا چه حد بازي را تغيير داده است؟
قدرت در اين كشور در حال انتقال است؛ حالا ما براي دستيابي به قدرت مسابقه ميدهيم. اين مرد فكر ميكند كه براي حكمراني ابدي بر ما حق الهي دارد، او به خواست مردم اهميتي نميدهد. مردم در 29 مارس به روشني گفتند كه او را نميخواهند. آنها 27 ژوئن نيز همين را خواهند گفت. در اين سوي ميدان همه چيز مشخص است؛ مردم او را نمي خواهند. اما آيا او به انتقال آرام قدرت تن خواهد داد؟ آيا موگابه كوتاه خواهد آمد؟ ما منتظريم.
------------
------------
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]