واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
كتاب «هی یو!» در غرفه سوره مهر نقد و بررسی شد
شناسهٔ خبر: 3617442 - پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۶
فرهنگ > کتاب
كتاب خاطرات سعید ابوطالب از دوران اسارتش در زندان آمریكایی ها در عراق با حضور این نویسنده و مستند ساز و حجت الاسلام و المسلمین زائری در غرفه انتشارات سوره مهر نقد و بررسی شد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری حجت الاسلام زائری در نشست نقد و بررسی كتاب هی یو با بیان اینكه اسارت ۴ ماهه سعید ابو طالب در زندان آمریكایی ها در عراق در ذهنش ماندگار شده است اظهار كرد: در آن دوران پسرم با فرزند سعید ابوطالب در یك مدرسه تحصیل می كردند و حال و هوای كودكشان در دوران اسارت پدر باعث شد این واقعه در ذهنم بیشت باقی بماند.
وی درباره كتاب هی یو! نیز گفت این اثر خود نوشت است و بر خلاف برخی خاطرات كه توسط دیگران گرد آوری شده است خود راوی كتابش را نگاشته است. البته ممكن است مشابه اینگونه آثار را داشته باشیم اما این اثر به جهت اینكه نویسنده اش سینماگر و مستند ساز بوده است با دیگر آثار مشابه فرق می كند.
زائری با بیان اینكه متن كتاب هی یو! همچون جلد آن حس و حال زندان آمریكایی ها را منتقل می كند عنوان كرد: این كتاب در انتقال حس موفق بوده است چرا كه ابوطالب مستند ساز است و در هنگام خواندن اثرش نیز احساس می كردم فیلم نامه می خوانم. حیرت انگیز است كه چطور نگارنده این خاطرات جزئیات بسیاری را به خاطر سپرده است و با آنكه داستان روان نیست اما به كار گیری این جزئیات بسیار قابل توجه بوده است.
این مدیرو فعال فرهنگی كتاب هی یو! را اثری دشوار دانست و گفت: با آنكه یك بار كتاب را كامل خواندم اما باز هم احساس می كنم باید یك بار دیگر بخش هایی از آن را مطالعه كنم تا بتوانم جزئیات بیشتری را تطبیق دهم. البته همینكه كتابی پشت صحنه رفتار سربازان آمریكایی را نمایان می كند بسیار مهم است چراكه نسل جدید مستقیما جنایت های آمریكا را لمس نكرده و ممكن است تا چند سال دیگردرك درستی نسبت به اینكه چرا مرگ بر آمریكا می گوییم نداشته باشند و لازم است به طور منصفانه نشانه هایی از نوع رفتار و منش آمریكایی ها را منعكس كنیم.
زائری با تاكید بر اینكه سعید ابوطالب در نگارش خاطراتش قصد نداشته قهرمان سازی كند اظهار كرد: نویسنده در این اثر قصد نداشته است تصویری شعاری و كلیشه ای از خود و دیگران ارائه دهد و اتفاقا با شخصیتی مواجه هستیم كه در موقعیت های خاص رفتارهایش قابل فهم است.
وی همچنین گفت: اطلاعات و پاورقی ها و اسناد جانبی توضیحات كتاب نیز قابل توجه و استناد است در این در این كتاب خواننده انتظار دارد كه با روایت دقیق از شكنجه ها و حالات سخت و آزاد دهنده راوی رو به رو شود اما زیبایی اثر در این است كه در عین قابل مشاهده بودن شكنجه ها به هیچ وجه آزار دهنده نیست.
سعید ابوطالب نویسنده اثر هی یو! نیز در ادامه این نشست با بیان اینكه نسخه اولیه كتاب را در سال ۸۷ به حجت الاسلام خاموشی برای مطالعه داده است عنوان كرد: نسخه ابتدایی این اثر ۱۶ صفحه بود و قبل از آنكه تایید آقای خاموشی را گرفتم بر روی نگارش خاطراتم كار كردم و سال بعد نسخه ۶۰ صفحه ای اثر را به مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری نشان دادم و در طول این سال ها و تا زمان اتمام نگارش كتاب با آقای سرهنگی در ارتباط بودم.
وی ادامه داد: البته این كتاب غلط های مصطلحی دارد كه این اشتباهات را به عمد در اثر باقی گذاشتم چرا كه می خواستم خواننده بی واسطه با روای مواجه شود و احساس كند كسی برایش خاطراتش را تعریف می كند.
این نویسنده و مستند ساز با بیان اینكه اغلب آثار ادبی و تاریخی حوزه دفاع مقدس را خوانده است گفت: برخی آثار مانند كتاب دا را چندین بار خوانده ام و بخشی هایی از آن را با واقعیات و مستندات جنگ تطبیق دادم تا اگر اشتباهی در این آثار وجود دارد پیدا كنم هرچند كه تمام روایات خانم حسینی در این كتاب دقیق و مستند بودند.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: تصوری كه از سرباز آمریكایی در ذهنمان وجود دارد تصوری است كه از فیلم های هالیوودی گرفته شده در حالیكه باید دشمن را از نزدیك دید و با او حرف زد. در عرصه مستند نگاری باید به سوژه نزدیك شویم و به تعبیر من به آن دست بزنیم تا بتوانیم تمام واقعیت ها را نشان دهیم.
وی خاطرنشان كرد: زمانی اثر فیلم ساز باور پذیر می شود كه خودش را از سوژه بیرون بیاورد. در نگارش كتاب هی یو! نیز تمام تلاشم این بوده كه خودم را از سوژه بیرون بیاورم.
ابوطالب درباره چگونگی نگارش جزییات خاطراتش در كتاب هی یو! عنوان كرد: به محض اینكه از اسارت آزاد شدم و به كشور بازگشتم رضا ابوالحسنی دو هفته با من زندگی كرد و تمام خاطراتم را ضبط كرد. او همچنین با سهیل كریمی نیز به همینگونه همكاری كرد و خاطراتش را به ثبت رساند. با آزادی برخی از هم بندان خاطرات مشتركی كه با آن ها داشتم را هم ثبت كردم و در نگارش كتاب هی یو! در این خاطرات استفاده كردم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]