واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 140نامه امريكا به شركتهاي بزرگ براي اخلال در برجام
لابي نزديك به اوباما تاكنون 30 نامه نوشته است و 110 نامه ديگر را براي اخلال در توافق هستهاي در دست بررسي دارد / جانكري، وزير خارجه امريكا پشت لنز دوربينها ميگويد كه بانكها و مؤسسات مالي از معامله با ايران هراس نداشته باشند...
جانكري، وزير خارجه امريكا پشت لنز دوربينها ميگويد كه بانكها و مؤسسات مالي از معامله با ايران هراس نداشته باشند ولي گروهي از سياستمداران امريكايي نزديك به دولت اوباما در پشت پرده يك كمپين بزرگ به راه انداختهاند تا مانع تجارت شركتهاي بزرگ غربي با ايران شوند. لابي موسوم به «اتحاد عليه ايران هستهاي» تاكنون 30 نامه به شركتهاي بزرگ غربي نوشته و ميخواهد تعداد اين نامهها را به 140 نامه برساند.
به گزارش «جوان»، يك هفته بعد از راي ديوان عالي امريكا به بلوكه شدن 1/7 ميليارد دلار از داراييهاي مالي ايران، اين بار بزرگترين لابي ضد ايراني در امريكا دست به كار شده تا تحريمهاي هستهاي را كه طبق برجام برداشته شدهاند، از مسيرهاي غيررسمي حفظ كند. روزنامه فايننشال تايمز روز يكشنبه در گزارشي نوشت: «يك لابي پرنفوذ صهيونيستي ـ امريكايي مخالف توافق هستهاي با ايران تلاشهايي بينالمللي را براي منصرف كردن شركتهاي بزرگ غربي از همكاري با ايران به راه انداخته و به اين شركتها هشدار ميدهد كه ممكن است به نقض تحريمهاي همچنان پابرجاي دولت امريكا متهم شوند.» گروه اتحاد عليه ايران هستهاي (UANI) كه چهرههاي جمهوريخواه و دموكرات امريكا عضو آن هستند، قصد دارد با استفاده از آگهيهاي تبليغاتي در روزنامهها و نامههاي سرگشاده شركتهاي چندمليتي را كه بعد از لغو تحريمها يا به ايران بازگشتهاند يا قصد انجام چنين كاري را دارند، تحت فشار قرار دهد. مقامات ايراني در هفتههاي اخير گفته بودند كه امريكا مانع همكاري شركتهاي اروپايي با ايران ميشود، روندي كه منجر شد ولي الله سيف، رئيس بانك مركزي ايران، بگويد «تقريبا چيزي» از برجام عايد ايران نشده است. سيف دو هفته پيش با جك لو، وزير خزانه داري امريكا ملاقات و بعد از او هم محمد جواد ظريف دو مرتبه با جانكري همتاي امريكايي خود ديدار كرد. به رغم گزارش دبيركل سازمان بينالمللي انرژي اتمي مبني بر اينكه ايران بيش از تعهدات اعلاني خود در برجام عمل كرده با اين حال كارشكني از سوي طرفهاي غربي همچنان ادامه دارد.
140 نامه تهديدآميز
اتحاد عليه ايران هستهاي قصد دارد با ارسال نامههايي به 140 شركت بينالمللي كه قصد همكاري با ايران را دارند، به آنها نسبت به تداوم ريسكهاي تجارت با ايران هشدار دهد. اين لابي تاكنون 30 نامه در اين خصوص به شركتهاي بزرگ غربي نوشته و قرار است 110 نامه ديگر نيز به شركتهاي معتبر غربي ارسال شود. به گزارش فايننشال تايمز، در اين نامهها، ايران به حمايت از تروريسم متهم شده است. اين گروه همچنين اين هفته در آستانه يك كنفرانس مهم در زوريخ مجموعهاي از آگهيهاي روزنامهاي و تلويزيوني را در اروپا منتشر خواهد كرد تا شركتهاي غربي را از تجارت و سرمايهگذاري در ايران منصرف كند. پيش از اين ظن و گمانهايي درباره كارشكني امريكا در مسير اجراي برجام وجود داشت ولي اين براي اولين بار است كه منابع امريكايي يك تلاش سازماندهي شده را مقابل لغو تحريمهاي ايران فاش ميكنند. جانكري هفته گذشته در ديدار با محمد جواد ظريف، گفته بود كه با برداشته شدن تحريمها، بانكها و مؤسسات مالي ديگر نبايد از معامله با ايران هراسي داشته باشند، چون ديگر تحريمي وجود ندارد. كري گفته بود كه تلاش ميكند نگرانيهاي موجود در محافل تجاري در خارج از امريكا درباره سرمايه گذاري در ايران را حل و فصل كند. از زمان اجرايي شدن توافق هستهاي در ماه ژانويه و به رغم سفر متعدد مقامات اروپايي به ايران براي انجام مبادلات تجاري، مؤسسات مالي، بانكها و شركتهاي اروپايي به خاطر نگراني از مواجه شدن با تنبيههاي دولت امريكا تمايل كمي به همكاري تجاري با ايران از خود نشان ميدهند. فدريكا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در سفر دو هفته پيش خود به تهران از امريكا خواسته بود موانع اجراي برجام را برطرف كند.
هشدار نسبت به مسائل غيرهستهاي
به گزارش فايننشال تايمز، مارك والاس، نماينده پيشين امريكا در سازمان ملل و عضوي از اين لابي ضد ايراني با هشدار به شركتهاي غربي در ارتباط با مسائل غيرهستهاي ايران گفته است: «شركتهاي اروپايي پيش از سفر به ايران بايد بدانند كه همكاري با تهران همچنان داراي ريسك است و ممكن است تحريمهاي مربوط به مسئله حقوق بشر، تروريسم و برنامه موشكي گريبانگير آنها شود.» گفته ميشود گروه اتحاد عليه ايران هستهاي تاكنون به شركتهايي چون «جنرال الكتريك»، «بمباردير»، «مائرسك» و «زيمنس» نامه نوشته است. اين لابي ضد ايراني خود را گروه غيرانتفاعي و مستقل از دولت معرفي ميكند، اما به گزارش رسانهها اين گروه در سال گذشته و همزمان با مذاكرات هستهاي براي جلوگيري از حصول توافق هستهاي ايران و گروه 1+5 تلاش ميكرد. محمدجواد ظريف، در آگوست 2013 از اين گروه به عنوان بزرگترين لابي ضدايراني امريكا نام برده بود. مقامهاي امريكايي هنوز واكنشي به گزارش فايننشال تايمز نشان ندادهاند و حدس و گمانها نيز اين است كه دولت امريكا به غيردولتي و غيرانتفاعي بودن UANA استناد كند ولي بررسيها نشان ميدهد كه اكثر اعضاي تشكيل دهنده اين گروه از مقامهاي سابق يا فعلي امريكا هستند. گروه متحد عليه ايران هستهاي در سال 2008 توسط گروهي از مقامات سابق امريكايي از هر دو حزب، از جمله «جيم وولسي» رئيس سابق سيا، «ريچارد هالبروك» نماينده سابق اوباما، در امور پاكستان و افغانستان و همچنين «دنيس راس» مشاور سابق اوباما در امور خاورميانه شكل گرفت. گري سيمور، عضو سابق دولت اوباما، سال گذشته از رياست اين گروه استعفا كرد و توافق هستهاي با ايران را در راستاي منافع امريكا دانست.
خلاف برجام
تلاش لابي امريكايي- صهيونيستي براي محدوديت مبادلات شركتها با ايران در شرايطي انجام ميشود كه بندهاي 25 و 26 دولت امريكا را موظف كرده است «چنانچه قانوني در سطح ايالتي يا محلي مانع از اجراي لغو تحريمهاي مشخص شده در برجام شود، امريكا با درنظر گرفتن تمامي اختيارات موجود، گامهاي مقتضي را به منظور تحقق اجراي مزبور اتخاذ خواهد نمود. » اين درحالي است كه پس از اجراي برجام كنگره به بهانه آزمايشهاي موشكي ايران تحريمهاي جديدي را عليه ايران تصويب كرد كه برخلاف روح توافق هستهاي بود. از طرفي برخي ايالتهاي امريكا نيز محدوديتهايي را براي مبادلات خارجي با ايران درنظر گرفتهاند. همچنين بند 28 برجام تأكيد ميكند: «اتحاديه اروپا و دولتهاي عضو و همچنين امريكا، منطبق با قوانين خود، از هرگونه سياست با هدف خاص تاثيرگذاري خصمانه و مستقيم بر عاديسازي تجارت و روابط اقتصادي با ايران، در تعارض با تعهداتشان مبني بر عدم اخلال در اجراي موفقيتآميز برجام خودداري خواهند كرد. » به دليل فشارهاي امريكا مبادلات ايران با ساير كشورها از طريق دلار ممنوع است و به همين دليل با گذشت بيش از سه ماه از اجراي توافق هستهاي، هنوز داراييهاي بلوكه شده ايران بازگردانده نشده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]