واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ايران و روسيه در مذاكرات صلح افغانستان
وزارت دفاع افغانستان، معتقد است كه نقش روسيه در تحولات اين كشور بسيار مهم است و اين قدرت ميتواند سهم بسزايي در صلح افغانستان بگيرد.
نویسنده : روحالله صالحي
وزارت دفاع افغانستان، معتقد است كه نقش روسيه در تحولات اين كشور بسيار مهم است و اين قدرت ميتواند سهم بسزايي در صلح افغانستان بگيرد. روسيه وعده داده تا در زمينه تجهيز نيروهاي امنيتي افغان و مشاوره در زمينههاي عملياتهاي نظامي به كابل كمك كند. وزارت دفاع افغانستان، همچنين خواستار تداوم كمكها و حمايتهاي تهران براي استقرار ثبات و امنيت در افغانستان شد.
در شرايطي كه تلاشهاي بينالمللي براي آوردن طالبان به پاي ميز مذاكرات صلح در افغانستان همچنان ادامه دارد، با اين حال دولت كابل معتقد است براي نتيجه بهتر در روند صلح بايد روسيه و ايران نيز در تحولات داخلي افغانستان نقش داشته باشند. برگزاري چند دور مذاكرات صلح در افغانستان در ماههاي اخير و بينتيجه بودن آنها سبب شده تا كابل از كشورهاي ديگري همچون روسيه و ايران براي كمك به صلح افغانستان كمك بگيرد. محمد معصوم استانكزي، سرپرست وزارت دفاع افغانستان كه براي شركت در كنفرانس امنيت بينالمللي مسكو به روسيه سفر كرده است بر نقش اين كشور در مبارزه با تروريسم در منطقه تأكيد كرد. استانكزي، روز جمعه در مصاحبه با خبرگزاري اسپوتنيك گفت: «مهمترين مسئله وسيعترين همكاري است، از همينرو رئيسجمهور اسبق (حامد كرزاي) راجع به نقش روسيه و كشورهاي ديگر آسياي مركزي و منطقه مانند هند، چين و ايران صحبت كرد. همكاري و اراده سياسي آنها جهت بهدست آوردن نتيجه، مهمترين عناصر هستند كه به ما در پيروزي بر تروريسم و تقويت مالي آن كمك خواهند كرد.» استانكزي پنجشنبه شب در ديدار با سرگئي شايگو، همتاي روس خود از روسيه قول همكاري در زمينه تجهيز نيروهاي امنيتي افغان و مشاوره در زمينههاي عملياتهاي نظامي را گرفت.
روسيه بارها آمادگي خود را براي كمك به كابل براي مقابله با گروههاي افراطي اعلام داشته و حتي اخيراً براي مقابله با تروريستها 10هزارتن سلاح به دولت كابل ارسال كرده است. آسياي مركزي و قفقاز در حكم حياط خلوت روسيه بوده و تأمين امنيت و ثبات در اين مناطق براي مسكو در راستاي سياست برادر بزرگتر از اهميت كليدي برخوردار است، لذا بيثباتي در افغانستان به دليل تاثير اين موضوع بر امنيت منطقه اوراسيا، به هيچ وجه خوشايند مقامات روس نيست. در نشست وزراي دفاع روسيه و افغانستان همچنين روي ايجاد يك كميته نظامي براي بررسي اوضاع منطقه و مبارزه فراگير با تروريسم توافق شد.
حضور گروههاي تروريستي در افغانستان و آموزش تعداد بيشماري از ساكنان منطقه آسياي مركزي در اردوگاههاي آموزشي تروريستها در اين كشور، موجب تعميق نگراني مقامات روس شده است. به باور ناظران، ورود داعش به افغانستان از نظر روسها به هيچ عنوان امري تصادفي تلقي نميشود بلكه آن را بخشي از پروژه محاصره و تهديد امنيتي خود با ابتكار امريكا ميدانند زيرا پس از حضور نظامي روسيه در سوريه و شكست سياستهاي غرب در مقابل مسكو، امريكا و متحدانش تلاش ميكنند با گسيل تكفيريها به افغانستان، مرزهاي روسيه را ناامن كنند تا شكستهاي خاورميانهاي خود را جبران نمايند.
كمك خواستن از ايران
علاوه بر روسيه، افغانستان به نقش مؤثر ايران نيز در تحولات داخلي افغانستان تأكيد دارد. استانكزي در ديدار با حسين دهقان، وزير دفاع ايران با تشريح آخرين وضعيت و تحولات افغانستان به ويژه در حوزه دفاعي- امنيتي خواستار تداوم كمكها و حمايتهاي تهران براي استقرار ثبات و امنيت در افغانستان شد. به گزارش خبرگزاري آوا، استانكزي با تأكيد بر اشتراك ديدگاه دو كشور در اكثر مسائل مهم منطقهاي گفت: «ايران و افغانستان در كنار يكديگر ميتوانند نقش تعيينكنندهاي در مهار بحرانهايي نظير تروريسم و قاچاق مواد مخدر ايفا كنند.» حسين دهقان نيز با تأكيد بر ايجاد ثبات و امنيت پايدار در افغانستان گفت: «اميدوارم با خروج نيروهاي بيگانه و تلاش و مجاهدت ملت، دولت و ارتش افغانستان، شاهد استقرار امنيت بومي، رفاه، آسايش و پيشرفت كه حق طبيعي و مسلم مردم رنجديده افغانستان است، باشيم.» وزير دفاع ايران در ادامه توسعه و تعميق همكاريهاي دفاعي دو كشور را حائز اهميت دانست و گفت كه اين همكاريها ميتواند نقش مهمي در مهار عوامل و مؤلفههاي ناامني در منطقه داشته باشد.
زمزمه تشكيل گروه 1+6
زمزمههايي از شكلگيري گروه «1+6» با عضويت ايران، هند و روسيه براي حل بحران افغانستان به گوش ميرسد كه نشان از عدم موفقيت مذاكرات چهارجانبه نيز دارد. به گزارش خبرگزاري مهر، باتوجه به اينكه اين روزها وزراي دفاع ايران، چين و پاكستان براي شركت در كنفرانس امنيتي مسكو به اين كشور سفر كردهاند ميتوان حدس زد كه زمينه براي شكلگيري گروه «1+6» در مورد مذاكرات صلح افغانستان بهوجود آمده است. برخي ناظران انتظار دارند گروه كشورهاي ايران، امريكا، هند، روسيه، چين و پاكستان به مذاكرات صلح افغانستان بپيوندند. گمانهزنيها زماني قوت ميگيرد كه حامد كرزاي در ماههاي گذشته پيشنهاد كرده بود كه ايران، هند و روسيه بايد در مذاكرات صلح افغانستان شركت داشته باشند تا نتيجه بهتري بگيرند. با اين وجود پاكستان مخالف حضور هند در روند مذاكرات صلح افغانستان است و به همين دليل به گفته مقامات افغان، در مسير مذاكرات كارشكني ميكند و از ترغيب طالبان براي آمدن به پاي ميز خودداري ميكند. تاكنون چهار دور از نشستهاي مقدماتي صلح افغانستان با مشاركت افغانستان، پاكستان، چين و امريكا در اسلامآباد و كابل برگزار شده و پيشرفتي در مذاكرات صلح افغانستان حاصل نشده است زيرا طالبان شرايطي را اعلام كرده كه برآوردن آنها ناممكن است و به همين دليل مذاكرات صلح را تحتالشعاع قرار داده است. با شكلگيري و رشد داعش در افغانستان كشورهاي روسيه، چين، هند، پاكستان و ايران با خطري جدي مواجه خواهند شد و امنيت منطقه به مخاطره خواهد افتاد. در اين برهه زماني بايد تصميمي قاطع براي مبارزه با گروه تروريستي داعش گرفته شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]