واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: موگريني: مسئله سوريه بشار اسد نيست
همزمان با سفر يكي از وزراي كابينه الجزاير به سوريه و شكستن سد تحريمي عربي عليه دمشق، مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا در مصاحبهاي گفت كه مشكل سوريه امروز سرنوشت يك شخص مثل بشار اسد نيست بلكه مشكل چگونگي به جريان انداختن فرآيند انتقال سياسي در اين كشور است...
همزمان با سفر يكي از وزراي كابينه الجزاير به سوريه و شكستن سد تحريمي عربي عليه دمشق، مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا در مصاحبهاي گفت كه مشكل سوريه امروز سرنوشت يك شخص مثل بشار اسد نيست بلكه مشكل چگونگي به جريان انداختن فرآيند انتقال سياسي در اين كشور است؛ سخناني كه نشان ميدهد اولويتهاي شيخنشينهاي عربي حاشيه خليجفارس با همتايان غربي و بخشي از رهبران نسبتاً واقعگراتر جهان عرب در حال فاصله گرفتن هستند.
فدريكا موگريني، رئيس سياست خارجه اتحاديه اروپا در مصاحبه با شبكه راديويي «فرانس اينتر» درباره وضعيت آتشبس در سوريه و اينكه آيا اين آتشبس اكنون فروپاشيده است، گفت: ما هنوز نميتوانيم بگوييم كه اين آتشبس از بين رفته است. وي تصريح كرد: با وجود گذشت پنج سال از جنگ در سوريه و انجام چندين ماه مذاكرات ما بايد همچنان متمركز بر هدفمان براي سوريه يعني به جريان انداختن فرآيند سياسي به منظور انتقال قدرت در دمشق باشيم، البته بسياري از بازيگران در منطقه هستند كه با اين مسئله و حتي با دسترسي سوريها به كمكهاي انساندوستانه موافق نيستند اما ما شاهد بوديم كه اتحاديه اروپا به شكلي فوقالعاده توانست با ايران در حوزه هستهاي همكاري كرده و به توافق برسد. وي تأكيد كرد: بايد بر بازيگران سوريه به منظور از سرگيري مذاكرات در شهر ژنو فشارهاي بيشتري وارد كنيم. هر بار كه ما يك قدم به عقب برميگرديم عادت داريم كه بگوييم چنين فرآيندي ديگر تأثير ندارد اما اگر در ارتباط با ايران نيز اينگونه عمل ميكرديم هيچگاه به توافق هستهاي نميرسيديم. موگريني در پاسخ به سؤالي درباره اينكه آيا بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه در اين كشور بخشي از مشكل است يا راهحل گفت: در سوريه مسئله مربوط به پذيرش نقش ديكتاتوري كه دست به جنگ داخلي عليه مردمش زده نيست. همچنين مشكل امروز سوريه سرنوشت يك نفر نيست بلكه مشكل چگونگي به جريان انداختن انتقال سياسي است. قانون اساسي سوريه بايد تغيير يابد و نظام قدرت اين كشور بايد به شكلي عميق و با در نظر داشتن يك انتقال سياسي مشخص دستخوش اصلاحات شود ما براي اولين بار توافقي بين همه بازيگران در منطقه داريم. با وجود اينكه اين فرآيند پيچيده خواهد بود اما نبايد دستور كار را تغيير داد.
الجزاير محاصره سوريه را شكست
روزنامه «رأياليوم» با اشاره به سفر محمد ششم پادشاه مغرب به عربستان و نااميدي وي به سبب حمايت آلسعود از مغرب در مناقشه صحراي غربي، سفر «عبدالقادر مساهل» وزير امور اتحاديه عرب الجزاير به سوريه را شكست محاصره سياسي دشمنان اسد دانست. رأي اليوم افزود: الجزاير كه پيش از اين حاضر به ورود به ائتلافهاي اسلامي و عربي عربستان نشده است اكنون با فرستادن يكي از وزراي مهم خود به سوريه محاصره سياسي عربها عليه اين كشور را شكست. اين روزنامه با بيان اينكه «عربستان در تلاش براي ايجاد شوراي همكاري پادشاهيهاي عربي از پادشاه مغرب براي حضور در نشست سران كشورهاي حاشيه خليجفارس در رياض دعوت كرد» پرسيده است: آيا سفر مساهل به سوريه براي ايجاد ائتلافي مقابل ائتلاف پادشاهيهاست؟ برخي مسئولان الجزايري با رد اين موضوع تأكيد ميكنند اين سفر در پاسخ به سفر وليد المعلم وزير خارجه سوريه به الجزاير در ماه گذشته و از قبل برنامهريزي شده بود و ربطي به سفر پادشاه مراكش به رياض ندارد. اما به نوشته رأي اليوم در الجزاير هر اقدامي با دقت محاسبه شده است. مساهل پستهاي مهمي را در يك وزارت در اختيار دارد از جمله امور مغرب عربي و اتحاديه عرب و شخصيت قدرتمندي در زمينه سياسي و ديپلماتيك است و انتخاب وي براي اين مأموريت همانطور كه يك منبع بلندپايه الجزايري گفت بيدليل صورت نگرفته است. عربستان تلاش كرد كه الجزاير را به سمت خود بكشد و شاهزاده محمد بن نايف وليعهد اين كشور را براي سفر به الجزاير فرستاد. نايف در اين سفر پيشنهادهاي چند ميليارد دلاري براي سرمايهگذاري همراه داشت اما به نظر ميرسد كه اين پيشنهادها براي دولت الجزاير كافي نبود.
الجزاير با قطعنامههاي اتحاديه عرب براي انزواي سوريه مخالفت كرد و اتهام حزبالله به تروريسم را نپذيرفت. پادشاه عربستان با صدور بيانيهاي به وضوح از پادشاه مراكش استقبال و تأكيد كرد كه خواهان بهبود روابط كشورهاي حاشيه خليجفارس با مغرب در بالاترين سطح خود در عرصههاي مختلف سياسي، اقتصادي و امنيتي هستيم. وي افزود كه كشورهاي حاشيه خليج فارس تصميم گرفتند از مراكش در مسئله صحراي غربي حمايت كنند. ظاهراً عربستان و ديگر كشورهاي حاشيه خليجفارس تصميم گرفتهاند به الجزاير كه حاضر نشد در ائتلافهاي تشكيل شده توسط عربستان شركت كند پشت كرده و همه تخممرغهاي خود را در سبد مغرب بگذارند. زمان سفر مساهل كه يك هفته پس از نشست سران كشورهاي حاشيه خليجفارس با مغرب صورت گرفت اين پيام را براي كشورهاي حاشيه خليجفارس دارد كه الجزاير از خواب زمستاني سالهاي گذشته خارج شده و تحرك سياسي و ديپلماتيك خود در منطقه و جهان را آغاز كرده است.
تاریخ انتشار: ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]