واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
معاون حقوقی قوه قضاییه: صدور حکم جلب برای کودک، غیرقانونی است
روز نو : معاون حقوقی قوه قضاییه گفت: اینکه در سایتها منعکس شده یکی از قضات طفل 5 یا 6 سالهای را بهلحاظ عدم پرداخت دیه جلب کرده است، اگر این کار صورت گرفته، مغایر قانون است.
به گزارش روز نو، ذبیحالله خداییان با اشاره به خبر منتشره در رسانهها مبنی بر صدور حکم جلب برای کودک 5 ساله در لرستان، گفت: قانون مجازات اسلامی در مورد اطفال ایراد چندانی ندارد؛ زیرا احکام آن مقتبس از فقه شیعه است.
معاون حقوقی قوه قضاییه اظهار کرد: طبق ماده 146 قانون مجازات اسلامی افراد نابالغ مسئولیت کیفری ندارند و طبق ماده 147 همان قانون، سن بلوغ در دختران 9 سال و در پسران 15 سال قمری است؛ بنابراین چنانچه افراد نابالغ مرتکب اعمالی شوند که ارتکاب آن در قانون جرم تلقی شده است فرد نابالغ فاقد مسئولیت میباشد و نمیتوان او را مجازات کرد و طبق ماده 147 قانون مذکور فقط میتوان اقدامات تامینی و تربیتی در مورد آنها اعمال نمود و این اقدامات هم جنبه اصلاحی و تربیتی داشته و هم ماهیتی متفاوت از مجازات دارند.
وی گفت: البته چنانچه اطفال مرتکب جرم شوند بسته به سن آنها و نوع جرم برخوردهای متفاوتی با آنها میشود. طبق ماده 88 قانون مجازات اسلامی اگر طفل مرتکب جرم تعزیری شود چنانچه کمتر از 9 سال داشته باشد هیچ اقدامی در مورد وی اعمال نمیشود ولی اگر بین 9 تا 15 سال سن داشته باشد اقداماتی که در مورد آنها اعمال میشود غیر از مجازات است؛ مانند تسلیم طفل به والدین یا اولیای او یا معرفی طفل به مددکار اجتماعی یا روانشناس یا فرستادن او به یک موسسه آموزشی جهت آموزش.
خداییان خاطرنشان کرد: البته اگر طفل 12 تا 15 سال داشته باشد و مرتکب جرایمی مهم مانند جرایم تعزیری درجه 1 تا 5 شود مدت سه ماه تا یک سال در کانون اصلاح و تربیت نگهداری میشود که این نوع نگهداری هم جنبه اصلاحی دارد و مجازات حبس محسوب نمیشود و چنانچه نابالغ مرتکب جرایم مستوجب قصاص یا حدود شود طبق تبصره 1 ماده 88 به قصاص یا حد محکوم نمیشود بلکه فاقد مسئولیت کیفری است و فقط برخی از اقدامات مذکور در ماده 88 که قبلا بیان شد در مورد وی اعمال میشود.
معاون حقوقی قوه قضاییه ادامه داد: نکته دیگر اینکه چنانچه طفل مرتکب قتل، ضرب یا جرح عمدی یا شبه عمدی شود آن جرم خطای محض محسوب شده و طبق مواد 292 و 463 طفل ضامن نیست، دیه آن را بایستی عاقله پرداخت کند، لکن چنانچه جراحتی که طفل وارد کرده است کمتر از موضحه باشد یعنی کمتر از جراحتی باشد که استخوان را آشکار کند که دیه آن پنج صدم دیه کامل است در آن صورت دیه از مال طفل پرداخت میشود، حال سوال این است که اگر طفل مال نداشت میتوان او را بازداشت کرد؟
خداییان اظهار کرد: پاسخ این است به هیچ وجه نمیتوان طفل را جلب یا بازداشت کرد و این که در سایتها منعکس شده که یکی از قضات طفل 5 یا 6 سالهای را بهلحاظ عدم پرداخت دیه جلب نموده است اگر این کار صورت گرفته، مغایر قانون است؛ زیرا طبق قسمت اخیر ماده 7 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در چنین مواردی اصل بر اعسار محکومالعلیه است. اگر هم محکومالعلیه اثبات نماید طفل مال دارد دادگاه میتواند از مال طفل دیه را برداشت نماید و حتی در صورت داشتن تمکن مالی و عدم پرداخت دیه نیز نمیتوان طبق ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی او را بازداشت کرد؛ زیرا اولا طفل فاقد مسئولیت کیفری است، ثانیا در صورت داشتن مال چنانچه مشمول قسمت اخیر ماده 467 باشد عاقله مکلف به پرداخت دیه جنایتهای کمتر از موضحه نیست.
وی ادامه داد: هر چند مرتکب نابالغ یا مجنون باشد، باز نمیتوان طفل را جلب یا بازداشت نمود، حتی اگر بالغ باشد و کمتر از 18 سال سن داشته باشد باز نمیتوان او را بازداشت کرد؛ زیرا طبق رای وحدت رویه شماره 30 مورخ 1364/10/3 هیات عمومی دیوان عالی کشور و تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی رسیدن به سن بلوغ برای دخل و تصرف در اموال کافی نبوده بلکه رشد فرد نیز باید در محکمه صادر شود؛ لذا چنانچه رشد شخص بالغ کمتر از 18 سال در دادگاه احراز نشود چون عنوان ممتنع بر او صدق نمیکند، نمیتوان بر اساس ماده 2 نحوه اجرای محکومیتهای مالی او را بازداشت کرد.
معاون حقوقی قوه قضاییه در پایان گفت: به طریق اولی طفل را که هنوز به سن بلوغ نرسیده است نمیتوان جلب یا بازداشت نمود؛ بنابراین استناد به ماده 262 که دیه جنایت عمومی و شبه عمومی را بر عهده مرتکب گذاشته است منصرف از اطفال میباشد.
منبع: ایسنا
تاریخ انتشار: ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]