واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
لحظات سخت یمنیها در آوردگاه کویت دور جدید گفتگو میان گروه های یمنی در حالی قرار است از فردا به میزبانی کویت برگزار شود که یمنی ها امیدوارند این دور از مذاکرات راهگشای بحران و پایان دهنده جنگ خانمانسوز این کشور باشد.
به گزارش فرهنگ نیوز، مذاکرات گروه های یمنی تحت نظارت سازمان ملل همزمان با آتش بس قرار است از فردا از سر گرفته شود.
گروه های یمنی در کویت لحظات سختی را پیش روی دارند.طرفین باید به تفاهمات اساسی برسند تا زمینه اعتماد فراهم شود و آتش بس حالت پایدارتری به خود بگیرد تا همه به سوی دولتی فراگیر حرکت کنند و روند سیاسی حال و روز خوشی پیدا کند.
اسماعیل ولد الشیخ احمد نماینده سازمان ملل در امور یمن روز جمعه گفت: هیچ زمانی تا این اندازه به صلح نزدیک نشده ایم.مذاکراتی که در ۱۸ آوریل در کویت شروع خواهد شد با هدف دستیابی به توافق کاملی است که نزاع را پایان دهد و اجازه از سرگیری تلاش های سیاسی فراگیر را بدهد.
آن گونه که الشیخ احمد گفته است، گروه های یمنی باید کار دشواری انجام دهند و میل به دست یابی به توافق داشته باشند و در این میان حمایت منطقه و بین المللی را نیز لازم است.
وی خواستار حسن نیت و نرمش گروه های یمنی شده است و اعلام کرده که هرچند راه صلح دشوار است اما دور از دسترس نیست.
آنچه طی روزهای گذشته نمود داشته است کاهش شدت درگیری ها در یمن بوده است اما همچنان نگرانی هایی درباره موارد نقض آتش بس وجود دارد.
همه نگاهها به کویت دوخته شده است تا نتایج مذاکرات مشخص شود.همه منتظرند تا ببینند شیخ صباح الاحمد امیر کویت با پایان دادن به بحران یمن و برقراری صلح می توانند گره از یکی از چالش های کنونی منطقه بردارد.
کویت همه شرایط را برای گفتگوها آماده کرده و این مذاکرات در کاخ بیان در میان تدابیر امنیتی ویژه ای برگزار می شود و هیچ یک از رسانه ها نمی توانند در اطراف محل مذاکرات حضور داشته باشند و فقط باید در مرکز رسانه ای که در ساختمان وزارت اطلاع رسانی تشکیل شده است حضور داشته باشند.
امیر کویت در اجلاس سران اسلامی در استانبول ترکیه از گروه های یمنی خواسته بود که از این فرصت به دست آمده برای برقراری آتش بس نهایت استفاده را ببرند.خالد جارالله معاون وزیر خارجه کویت نیز ابراز امیدواری کرده است که این مذاکرات به خونریزی ها در یمن پایان دهد.
کویت همواره اهتمام خاصی به یمن داشته است چه در زمان دخالت نظامی مصر دریمن و چه پس از خروج نیروهای مصری و تشکیل یمن جنوبی و زمان جنگ میان شمال وجنوب یمن در سال ۱۹۷۹ که کویت مکان و میزبان گفتگوهای صلح میان طرفین بود.
به هر حال با وجود دشواری های پیچیده مذاکرات امید به آن فراوان است زیرا بر عکس شرایط سوریه می توان زمینه های مشترکی را میان طرفین یافت.دشواری این مذکرات نیز به این علت که آینده یمن را رقم می زند.
در آستانه مذاکرات یمن، یمنی ها امید زیادی به پایان جنگ دارند و برخی شواهد و داده ها نیز حکایت از این موضوع دارد.در روزهای اخیر، برخی مواضع صادره از ریاض و ابوظبی نشان دهنده تغییرات در استراتژی آنها در پرونده یمن است.
امیدها به پایداری آتش بس با وجود موارد نقض مکرر از زمان شروع آن در دوشنبه گذشته تقویت شده است.بر خلاف تجارب آتش بس قبلی دیگر از احمد عسیری در عرصه رسانه ای و سیاسی خبری نیست و رسانه های کشورهای حوزه خلیج فارس نیز از مرحله پس از تجاوز یمن سخن می گویند.
اما پر واضح است که عربستان در تنگنای شدیدی قرار دارد و به دنبال برون رفت از بحران است.
این جنگ اقتصاد سعودی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.سعودی ها تصور پایداری یمنی ها را به این شکل نمی کردند.هزینه های جنگ برای سعودی ها زیاد شده است.سعودی ها به خوبی از خطرات ادامه این جنگ آگاه هستند و می دانند که شهروندان عربستانی آنها را به مورد بازخواست قرار خواهند داد و شهروندان عربستانی مایل نیستند که تاوان ماجراجویی های مسئولان سعودی را بدهند.آنها به دنبال راهی برای خارج شدن از مخمصه هستند .
سعودی ها به دنبال راه نجات از باتلاق کُشنده ای است که جان نظامیان، پول سعودی ها و اعتبار آنها را در خود فرو می برد.آل سعود به دنبال نردبانی مطمئن برای پایین آمدن از درختی است که به بالای آن رفته است.در واقع آتش بس و مذاکرات پیش رو در کویت را می توان به مثابه آخرین گریزگاه های آل سعود از بحران یمن دانست.
سعودی ها که اهداف بلند پروازانه ای برای خود در یمن تعریف کرده بودند هم اینک به حداقل ها راضی شده اند.در عرصه نبرد زمینی نظامیان سعودی متحمل تلفات زیادی شده اند.
محمد بن سلمان هم اینک دریافته است که نمی توان یک شبه یمن را فتح کرد.ارتش سعودی نتوانست در یمن کاری از پیش ببرد و همه هزینه های آن و تسلیحات فراوانش نتوانست برایش پیروزی در یمن و رسیدن به اهداف خیالی را به ارمغان بیاورد.جنگنده های سعودی نیاز به تعمیر و نگهداری دارند و محمد بن سلمان به دنبال خرید جنگنده های جدید است.
انصارالله و همپیمانان آن در کنگره مردمی در حالی به مذاکرات یمن می روند که وضعیت نظامی و میدانی قوی دارند.
اما سئوالی که در این میان مطرح می شود این است که آیا صف بندی های سیاسی که قبل از تجاوز عربستان به یمن وجود داشت همچنان برقرار است یا وضعیت به گونه ای دیگر است.سئوال بزرگ درباره حضور حزب اصلاح(اخوان المسلمین) است به ویژه که اماراتی ها به شدت مخالف حضور این حزب در عرصه هستند و اماراتی ها اتهاماتی را علیه اعضای این حزب در همدستی با القاعده و تسهیل عملیات آن در استان های جنوبی مطرح کرده اند.
این حزب از سویی نتوانسته است که حمایت سعودی ها را به دست آورد و از سوی دیگر پایگاه مردمی هم ندارد و شرایط سختی را سپری می کند.سعودی ها که همپیمانان سنتی خود را در یمن ندارند به دنبال رایزنی با گزینه های جدید در میان الحراک الجنوبی هستند.
به هر حال این مذاکرات به مثابه بارقه امیدی برای حل بحران سیاسی و پایان جنگ بیش از یکساله یمن محسوب می شود و همه امیدوارند که این دور از مذاکرات نتایج مغایر با جلسات ژنو داشته باشد.
منبع: مهر
منبع: مهر
95/1/29 - 20:32 - 2016-4-17 20:32:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]